Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea parului
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Ingrijirea parului > Paduchii si pediculoza

Paduchii si pediculoza

Mediul de joaca al copiilor prezinta un risc ridicat de a contacta o pediculoza, insa nu este nimic grav in cazul in care se iau masurile corespunzatoare. Pediculoza reprezinta infestarea cu paduchi, care pot afecta capul (Pediculus humanus capitis), corpul (Pediculus humanus corporis) sau regiunea pubiana (Phtirius pubis).
Paduchii de cap (Pediculus humanus capitis) traiesc, se hranesc si se reproduc in par si scalp. Sunt niste insecte mici si fara aripi de aproximativ 2,5 - 3,5 mm in lungime care nu pot sa zboare sau sa sara, insa pot "hoinari" cu usurinta de la o persoana la alta.

O femela matura poate depune intre 6-8 oua (lindini) pe zi pe care le depoziteaza la baza firelor de par si aproape de sursa lor de hrana - scalpul. Prin urmare, aceste pete albicioase sunt cel mai des intalnite in spatele urechilor si la ceafa. Fiind foarte atasate de firul de par, sunt greu de indepartat si aluneca foarte greu de-a lungul firului de par (opusul matretii, care aluneca usor de-a lungul firului de par). Clocirea oualor se face timp de 7-10 zile de la depunerea lor.


Cum se raspandesc paduchii?

Deoarece paduchii nu zboara si nici nu sar, pentru a se raspandi este nevoie de un contact personal sau prin obiecte (piaptan, palarie, caciula). Cele mai frecvente infestari cu paduchi sunt intalnite in cazul scolarilor.   


Simptome


Pot exista mancarimi ale scalpului, insa de cele mai multe ori nu prezinta nici un simptom. O infestatie activa de paduchi de cap poate sa fie depistata numai cercetand cu atentie parul si scalpul.


Tehnica pieptenelui umed pentru depistarea paduchilor

Este foarte eficienta in depistarea paduchilor de cap. Aplica orice balsam de par peste un pieptene pentru a-l umezi si piaptana parul in mod normal. Sterge pieptenele cu o batista si verifica daca exista oua sau paduchi. Se mai poate depista si aplicand intre dintii pieptenelui putina vata si periind parul.   


Solutii

In cazul unei infestatii cu paduchi de cap este indicata folosirea unui sampon special sau a unei lotiuni, urmand exact instructiunile de utilizare. Cere sfatul unui farmacist asupra tipului de tratament ales.

Deoarece nici un tratament nu este eficient 100% este recomandata repetarea operatiunii dupa 7 zile. Poti efectua verificarea, folosind aceeasi metoda cu pieptenele umed la o saptamana dupa cea de-a doua aplicarea a tratamentului.

De retinut: nu te ingrijora de lenjeria de pat sau de haine, deoarece paduchele de cap, in afara gazdei umane, moare in cateva zile din cauza inanitiei.


de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  29.01.2012 10:20 
super tratament care va scapa definitiv
Tratamentul cel mai eficient este cel cu Parasidose de la farmacie, este o lotiune care se aplica pe parul usor umezit in prealabil, se maseaza bine radacina parului, apoi in toata lungimea parului (in cazul parului lung este necesara chiar o doza odata), apoi se lasa sa sa actioneze 45 minute. Dupa aceasta se merge la marginea cazii, se piaptana parul ud cu acel pieptan din cutie timp de 15 minute, pana nu mai cade nici un paduche in cada. Dupa aceasta operatie se spala lotiunea de pe cap cu un sampon bland, eventual de copii si se lasa parul sa se usuce in mod natural fara foehn. Acest tratament se aplica doar o data pe zi astfel: prima zi, a treia zi si a cincea zi. In zilele de pauza este preferabil sa va pieptanati cu acelasi pieptan des din cutie, pe par uscat, deasupra cazii, pentru a curata si desprinde ouale moarte de pe firul de par. Se recomanda, de asemenea a se fierbe toata lenjeria de pat, a se spala toate obiectele de par,perii etc.pentru a preveni recontaminarea. Va fi ok.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie