Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie medicala
Home > Stil de viata > Psihologie > Psihologie medicala > Oboseala cronica - epuizarea - suicidul

Oboseala cronica - epuizarea - suicidul

Sindromul de oboseala cronica a aparut pe la mijlocul aniilor 1980 si a fost remarcat la persoanele care aveau o viata profesionala intensa. Acest tip de boala se manifesta prin aparitia unei mari oboseli. Activitatile de la locul de munca sunt din ce in ce mai putin fizice si din ce in ce mai solicitante din punct de vedere psihic. De aceea apare o oboseala psihica destul de greu de gestionat.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Oboseala cronica

Dupa o zi plina de activitati fizice epuizante cel mai adesea resimtim o oboseala care ne determina sa ne bagam in pat. Dupa ce ne-am trezit, mare parte din oboseala dispare si ne simtim incarcati cu noi resurse. In ceea ce priveste oboseala psihica aceasta este influentata cel mai adesea de stres si nu poate fi reparata cu un somn bun.

Persoanele influentate de oboseala cronica au probleme de genul: le este greu sa adoarma, se trezesc din somn in toiul noptii si nu reusesc sa adoarma din nou. Noptile au rolul de a intensifica tensiunea si senzatia de oboseala.


Epuizarea

Atunci cand oboseala este dusa la extrem se poate ajunge la fenomenul de epuizare prin suprasolicitare, presiunea timpului, relatiile dificile.

Starea de epuizare psihica si psihologica se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:

  • oboseala intensa;
  • dureri difuze;
  • tulburari de somn;
  • detasare emotionala evidenta;
  • deceptie fata de profesie;
  • sentimental de inutilitate.


Epuizarea apare ca o consecinta a oboselii cronice si se manifesta prin tulburari emotionale si psihologice in relatia celor afectati cu celelalte persoane.

Toate aspectele puse in discutie pana acum nu sunt altceva decat aspecte ale depresiei.

Depresia apare ca o boala grava care afecteaza din ce in ce mai multe persoane si care se caracterizeza prin: tristete, pierderea interesului, pierderea apetitului, tulburari de somn.


Suicidul

Cea mai grava complicatie a depresiei o constituie suicidul. De multe ori persoanele depresive nu mai vad nici o cale de iesire din propriile probleme - de aceea depresivul simte ca nu-l mai intereseaza nimic si nu mai exista nimic care sa-l tina in viata.

Sinuciderea apare ca una dintre cele mai grave probleme de sanatate. In ceea ce priveste mediul de lucru o cauza a posibilelor sinucideri in legatura cu locul de munca este suprainvestirea emotionala a muncii. De aici triada oboseala - epuizare - suicid.


Suicid la locul de munca

Desigur ca nu toti cei care traiesc aceasta triada ajung la masuri extreme, insa investirea excesiva a locului de munca, dependenta de munca dusa pana la epuizare a determinat aparitia cazurilor de suicid la locul de munca.

Motivele suicidului la locul de munca pot fi urmatoarele:

  • mediu profesional si personal stresant;
  • personalitatea oamenilor; eventualele vulnerabilitati psihice care nu permit gestionarea eficienta a situatiilor stresante.


Riscul suicidar este o realitate pe care ar trebui sa o ia in considerare specialistii din medicina muncii pentru a preintampina eventualele cazuri de suicid.

Desi originea majoritatii sinuciderilor in domeniul muncii se afla in intimitatea subiectului, actele de sinucidere din domeniul muncii trebuie analizate cu atentie si poate chiar preintampinate.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  11.02.2011 12:48 
Sunt la un pas ...de suicid
Se ridica cine mai are putere. Eu nu mai am. Mai caut ultimele sanse sa-mi revin. De nu... D-zeu cu mine. Problema nu mai este hotararea de a ma sinucide ci cand si cum.
  06.07.2010 10:14 
epuizarea
cadem si iar ne ridicam...
  14.10.2008 21:14 
foarte tare
foarte tare acest articol.....poate scrieti si ceva despre stresul intr-o relatie.....multumesc
  22.04.2008 16:23 
Nu prea se trateaza
Vulnerabilitatea, daca o ai formata in timp, iti va da de furca in orice mediu... Pericolul suicidului e real, nu prea e de gluma...
  14.10.2007 14:32 
oboseala cronica
cum se treateaza
  19.01.2006 17:49 
Romaneste?
Draga doamna, daca suicidul e un cuvint sui-generis, atunci sinuciderea e un cuvint plin de ..pacat? Caci e pacat sa folosim barbarisme, cind si cele inlocuite sint tot neologisme..
  19.01.2006 17:49 
doar teorie?
E interesant dar se limiteaza doar la teorie.Cind am deschis sa citesc acest articol ma interesau in primul rind solutiile practice.Astept continuarea!
  19.01.2006 17:49 
este adevarat in mare parete ce se zice in acest articol insa depinde f mult si de caracterul omului...eu una multumesc lui Dumnezeu am un serviciu bun si chiar daca uneori sunt super aglomerata am si zile in care pur si simplu nu am ce face...:))...asta e adevarul...norocul meu
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie