Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sanatate dentara
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Sanatate dentara > Mirosul neplacut al gurii - cauze si metode de prevenire si combatere

Mirosul neplacut al gurii - cauze si metode de prevenire si combatere

Mirosul neplacut al gurii (halena) este o problema des intalnita, disconfortand atat subiectul, cat si pe cei care vin in contact cu acesta. Acesta poate genera o atitudine de evitare, cu afectarea vietii sociale a persoanei in cauza.

Stomatologie

Cauta in site mai multe informatii despre regulile pentru ingrijirea dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Alimentatia si sanatatea dintilor tai
Dulciuri, fructe, legume, branzeturi... Stii sa mananci sanatos, astfel incat si gura ta sa fie sanatoasa?
Respiratia neplacuta se datoreaza unor compusi volatili ai sulfului, produsi prin descompunerea de catre flora microbiana a resturilor alimentare de pe suprafata dintilor, a limbii, precum si din alte locuri retentive aparute in urma patologiei dentare: cariile simple sau complicate, gingivale (pungile false din inflamatia gingivala) sau parodontale, ale osului de sustinere a dintelui (pungile parodontale adevarate, manifestate printr-o carie osoasa).

Halena mai apare si in gura uscata (xerostomie, adica o scadere a fluxului de saliva, mijlocul prin care sunt "spalate" resturile alimentare). Uscaciunea gurii apare consecutiv respiratiei cu gura deschisa din anumite anomalii dento-maxilare, obstructii nazale, precum si din cauza administrarii unor medicamente sau a unor afectiuni ale glandelor salivare

O alta cauza este lipsa igienei protezelor mobile - acestea trebuie spalate in fiecare seara cu peria de unghii si sapun. Mirosul neplacut al gurii poate trada o sinuzita, amigdalita,o inflamatie a gatului sau pulmonara, gastro-intestinala, deficit de vitamina C (hipovitaminoza C) sau o boala de sistem (diabetul, cu mirosul caracteristic de "mere verzi").

Halena apare si din cauza ingestiei unor alimente ca ceapa, usturoiul sau in urma consumului de alcool si a fumatului.


Cum combatem halena?

Cel mai la indemana mijloc este igiena orala riguroasa, aceasta implicand nu numai periajul dintilor dupa fiecare masa, dar si al limbii, care datorita morfologiei sale, retentioneaza resturi alimentare si bacteriene, in special pe fata sa dorsala, catre baza. Nu trebuie uitate ata dentara sau apa de gura.

Important: periajul inainte de culcare e obligatoriu, pentru a indeparta resturile alimentare ce vor fi descompuse in timpul noptii indeosebi de bacterii anaerobe. In timpul zilei se poate folosi guma de mestecat, care pe langa efectul mecanic de curatare a dintilor si de stimulare a fluxului salivar contine si substante aromate. Tot in scopul curatirii mecanice si a stimularii secretiei salivare se pot folosi lichide in cantitati mai mari sau alimente tari (paine uscata), fructe si legume crude.

Vizita la medicul stomatolog la cel putin 6 luni este esentiala. Numai medicul poate depista cariile interdentare, spatiile retentive rezultate in urma unor obturatii nefinisate sau a unor lucrari protetice incorecte, afectiunile parodontale care scapa ochiului pacientului. In aceste cazuri, desi exista o igiena riguroasa si cavitatea bucala pare sanatoasa, poate persista halena. Folosirea apelor de gura, a spray-urilor sau a gumelor aromate doar mascheaza mirosul neplacut pentru o perioada de timp, insa nu il si combat. Doar tratarea afectiunilor orale duce la combaterea halenei.

Daca medicul decide ca halena nu e o consecinta a problemelor de sanatate a cavitatii bucale, atunci se impune o vizita la un medic specialist generalist.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.02.2012 20:41 
respiratie urit mirositoare
Oameni buni..mam comfruntat si eu cu aceasta problema..si cu greu am depistat care e totusi cauza..Analizati bine Amigdalele de acolo e toata problema.se formeaza niste bele galbene..sar putea sa nu sa vada..orikum va recomand sa faceti simple apasari me amegdale si veti vedea ce substanta va esi..Cazeum este o inflamatie streptokok .daca capatati o bilute cumva mirositi si veti vedea ce miros dizvolta..ucide calu..asaca dupa ce eliberat amegdalele cu o simpla apasare in fiecare zi..va disparea mirosul..desigur si egiena orala..nu uitati..si limba e nevoe de ingrijire..
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie