Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Fii in forma
Home > Stil de viata > Sport > Fii in forma > Mersul pe jos: un exercitiu fizic complet

Mersul pe jos: un exercitiu fizic complet

Mersul pe jos este o activitate fizica naturala accesibila tuturor. Este singura activitate care pastreaza sanatatea fizica si mentala intr-o forma buna, la orice varsta. Usor de practicat, necostisitoare si fara riscuri, chiar pentru persoanele in varsta, mersul pe jos poate fi foarte bine integrat activitatilor cotidiene.

Sport

Afla mai multe despre cum poti slabi prin sport
Adrese utile
· Aerobic
· Fitness
· Masaj
Top Sanatate iti recomanda
·4 scuze pentru a nu face miscare, eliminate
Panica... ambitie... vise... cate sentimente ne "invadeaza" in momentul in care constatam cateva kilograme in plus, celulita sau vergeturi.
Putem merge singuri sau in grup, in oras, la tara, pretutindeni. Mersul pe jos este la fel de eficace ca si joggingul (alergarea), in plus, este lipsit de riscurile la care este supus frecvent alergatorul neantrenat suficient (repercusiuni asupra coloanei vertebrale, ale talpii piciorului sau tendinite, entorse).

Trebuie remarcat ca mersul pe jos pune in actiune un mare numar de muschi, permite organismului sa se oxigeneze si sa se destinda, eliberand stresul. In timpul mersului pe jos puteti medita, puteti gandi, puteti gasi solutii noi la problemele nerezolvate etc. Mersul pe jos insotit de o alta persoana este un excelent mijloc de comunicare.

Mersul pe jos este un bun remediu impotriva insomniei si un stimulent al bunei dispozitii. Explicatia este simpla: buna dispozitie este rezultatul unei combinatii a mai multor factori fiziologici. In timpul unei activitati fizice de rezistenta (de lunga durata), creierul produce endorfina, hormonul care provoaca starea de buna-dispozitie si euforia. Efectele acestui hormon sunt similare morfinei, dar fara riscul dependentei. De aceea, nu ignorati recomandarea de a face miscare si de a desfasura activitati fizice, indiferent de varsta.


Avantajele mersului pe jos

  • amelioreaza circulatia sanguina la nivelul membrelor inferioare, favorizand dezobturarea vaselor si formarea unor vase capilare noi; se recomanda in mod expres persoanelor care sufera de varice;
  • favorizeaza starea de destindere, scaderea tensiunii arteriale (dupa un program de doua luni de mers pe jos, combinat cu tratament medicamentos), combate maladiile cardiovasculare si duce la reducerea greutatii corporale (daca e practicat frecvent si intr-un ritm rapid);
  • amelioreaza functionarea inimii (mai ales forta si metabolismul fibrelor cardiace), aceasta devine mai puternica si apta sa reziste mai bine la stresul fizic si emotional;
  • diminueaza riscul mortalitatii datorate maladiilor cardiovasculare; a merge pe jos in fiecare saptamana intre 10 si 20 km reduce acest risc cu 22%, intre 30-40 km cu 36%, intre 60-70 km cu 54%, iar daca mersul pe jos este mai mult de 100 km pe saptamana duce la o scadere a acestui factor de risc cu 70%;
  • incetineste coagularea sangelui, scade nivelul de colesterol "rau", crescand nivelul de colesterol "bun", cu conditia, bineinteles, sa se adopte si o alimentatie de calitate;
  • amelioreaza capacitatea respiratorie, in medie cu 10% dupa o saptamana de plimbari zilnice; aceasta asigura o mai buna oxigenare a intregului organism, si, implicit, o eficienta crescuta a activitatilor fizice si intelectuale ale vietii cotidiene;
  • provoaca scaderea nivelului glicemiei (remediu ideal pentru diabetici!); un program regulat de mers intr-un ritm mai rapid ii ajuta pe diabetici sa scada doza zilnica de insulina.

Practic nu exista contraindicatii pentru mersul pe jos, chiar intr-un ritm mai rapid (pana la 6 km/h). Cu toate acestea, persoanele cu probleme serioase de sanatate (deficiente respiratorii si circulatorii grave, diabet, probleme de mobilitate a soldurilor), trebuie sa renunte la acest obicei sau eventual sa participe la activitati fizice de grup, intr-un cadru supravegheat de specialisti si numai la recomandarea medicului.


Slabim mergand pe jos?

Nu trebuie sa ne facem mari iluzii, mersul pe jos nu duce la diminuarea tesutului adipos decat daca este efectuat intr-un ritm rapid. De exemplu, un mers rapid de 15 minute zilnic duce la o pierdere de greutate de 4 kg... intr-un an! Pentru a elimina doar surplusul de calorii absorbit la o masa copioasa, trebuie sa mergem pe jos 6 sau 8 ore cu o viteza de 4 km/h! Nimic nu egaleaza o alimentatie echilibrata, dar mersul pe jos ne poate ajuta: diminueaza intr-o oarecare masura apetitul si masa adipoasa in favoarea masei musculare.

Trebuie sa stim ca energia cheltuita in timpul mersului pe jos este proportionala cu greutatea persoanei respective si cu viteza de mers. De exemplu:

  • o persoana cantarind 50 de kg va consuma in medie 45 de calorii pentru fiecare kilometru parcurs;
  • 55 kg - 48 de calorii;
  • 65 kg - 55 de calorii;
  • 75 kg - 62 de calorii;

Mersul pe jos provoaca si un masaj al sistemului digestiv, mai ales al intestinului gros, prevenind astfel constipatia. Daca in timpul mersului pastram o pozitie corecta a corpului, cu umerii ridicati si capul drept, reusim in timp, sa ne fortificam si muschii abdominali.


Tehnici de mers

  • mergeti cu ritm uniform, suficient de rapid si cu pasi regulati;
  • pasiti intai cu calcaiul, apoi cu talpa piciorului si apoi cu degetele (derulare progresiva a miscarii); nu mergeti pe varfuri;
  • calcaiul si degetele trebuie sa fie paralele;
  • evitati sa mergeti cu talpile orientate in exterior;
  • nu calcati apasat pe calcai, pentru a evita brutalizarea coloanei vertebrale;
  • balansati bratele, fara miscari excesive;
  • daca drumul pe care mergeti urca in panta, faceti pasi mai scurti pentru a pastra ritmul.


Informatiile au fost preluate din cartea "Sa traim bine! Sa imbatranim frumos! - Marie-Paule Dessaint - tradusa de Rodica Paraschiv, Editura Niculescu, Bucuresti:1999

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  11.01.2012 21:25 
este bine?
Eu nu pot sa merg sau sa alerg dimineata .Obisnuiesc sa alerg cam 3-4 km seara este bine? Nu fac asta decat de vri-o 3 saptamani.Adevarul e ca nu prea vad rezultate deocamdata.Stie cineva cre sunt motivele ? pentru ca alerg seara?
  21.11.2011 17:19 
slabitul
cate colori trebuie sa consum zilnic ? ..la 55kg si 15
  26.10.2011 04:12 
bQvKPIqcWDkltlpwRDv
Infroamtion is power and now I'm a !@#$ing dictator.
  25.10.2011 16:17 
ojPQINPa
You've hit the ball out the park! Incerdbile!
  10.09.2011 22:02 
Depinde cum mergi
EU MA MENTIN MERGAND INTR-UN RITM ALERT 45DE MIN PE ZI
  10.09.2011 21:33 
Asa este!
Eu merg la cursuri pe jos,pentru ca nu am masina inca,dar de cand am inceput cursurile am slabit 8kilograme in doar o luna!Cand am ajuns acasa mama era sa nu ma recunoasca!si eu ma simt mult mai bine.Am ajuns la 52de kilograme,la inaltime de 169cm!eu am mers cam 3ore pe zi in total in ritm normal!Merita sa incercati!chiar functioneazaaaa!!!!
  09.08.2011 12:24 
Functioneaza
Am avut mereu probleme cu greutatea, peste 20-30 kg fata de normal. Am incercat tot felul de cure care nu au avut rezultate decat pe termen scurt. In urma cu doi ani am citit un articol in lb engleza despre mersul pe jos. La inceput mergeam cu 4 km/h max 3 km. Cu timpul am ajuns la o viteza de 6.5 km/h, 8-10km in fiecare dimineata, am greutatea normala, nu ma abtin de la nimic(pizza, bere) ma simt mai bine ca la 20 de ani. Am avut si perioade in care n-am avut chef sa mai merg(vazandu-ma cu sacii in caruta am zis ca pot sa mai sar unele zile) dar dupa max 1 luna am inceput sa ma ingras. Asa ca mi-am impus o mare regula, nu am voie sa fac nimic dupa ce ma trezesc pana nu-mi fac portia de mers pe jos..
  30.05.2011 00:07 
Mersul pe jos te menține in forma
Eu am slăbit de la 86 kg pana la 59 kg mergând pe jos si mancand orice dar fără sa exagerez...in cam Jumatate de an. Acum am 62 kg, nu țin dieta si merg pe jos cam 40 min pe zi.
  30.05.2011 00:05 
Mersul pe jos te menține in forma
Eu am slăbit de la 86 kg pana la 59 kg mergând pe jos si mancand orice dar fără sa exagerez...in cam Jumatate de an. Acum am 62 kg, nu țin dieta si merg pe jos cam 40 min pe zi.
  14.04.2011 08:34 
eu sunt convinsa ca mersul pe jos te ajuta ft ft mult sa pierzi kilogramele in plus, eu am slabit ft ft mult mergand pe jos. BINEINTELES CA ASTA IN TIMP. Acum am o greutate normala pt varsta mea si pt inaltimea mea dar si acum mi se intampla sa pun pe mine 2 sau 3 kg pt ca trebuie sa va marturisesc ca de la torturi si de prajituri imi este ft greu sa ma abtin . Dar cand vad ca am pus pe mine ceva kg merg pe jos dimineata 4 km seara tot 4 km si intr-o saptamana am pierdut kg in plus
  21.03.2011 10:50 
mariocrin@yahoo.com
MERG PE JOS IN FIECARE DIMINEATA PE STOMACUL GOL(ARD MAI BINE GRASIMILE} CAM 10 KM {5-6KM/H}.AM SLABIT IN JUR DE 4 KG/LUNA,BINEINTELES ALIMENTATIE FARA GRASIMI ODIHNASI...OPTIMISM!
  05.03.2011 09:14 
am scapat de depresie , tensiune in cap si kg
in momentele in care venema de la birou obosita, plina de probleme cu capu plin de o tensiune apasatoare simtema ca innebunesc, m-am apucat de plimbat, cam 45 de minute de mers pe jos, in fiecare seara, si prin oras am ales acest obicei in favoarea masini sau altor mijloace, de atunci ma simt mult mai bine si sanatoasa, m-a scapat de depresie, de insomnii, de tensiune in cap, si cu putina dieta , mai bine zis un mod de alimenatie echilibrata am si dat jos cam 7 kg, asta in cam 3 luni
  10.02.2011 20:04 
In cat timp ai slabit cele 20 de kg?
Si eu am inceput de vreo sapt sa merg pe jos,de la sc pan acasa sunt 7 km. Sunt curioasa in cat timp ai slabit :>. Si eu tre sa slabesc 25 kg.
  04.02.2011 15:14 
functioneaza
Cand eram in facultate am reusit sa slabesc in cca 10 -12 luni de la 70 de kgla 48-50 mergand 4-5 km pe ,drumul de la faculta -acasa (cca 30-35 min ),mancand normal micul dejun , pranzul iar in loc de cina la ora 18 numai cartofi fierti cu putin ulei ;paine doua felii la micul dejun ;pranz supa +felul doi -orice;prajitera sau dulce odata pe saptamana;cu vointa reusesti!
  13.12.2010 00:41 
mersul pe jos
nu o sa se slbeasca doar cu mersul pe jos fara a face o dieta, sau mai bine zis sa renunti la grasimi, dulciuri etc., insa combinate face foarte bine si la fizc si la sanatate.. am remarcat la mine care merg cam 7-8 km pe zi, chiar daca nu tin nici un regim nu ma ingras, si sa nu mai vorbim de tonusul muscular... foarte sanatos!!!!!!!!!!!!!
  30.07.2010 19:13 
mersul pe jos
cred ca acest articol are o mare importanta pentru vremurile noastre te mentii in forma cu placere si fara mare consum din partea buzunarului
  01.06.2010 15:07 
ba da
Normal că nu a funcționat dacă consumai mai mult decât ardeai. Degeaba mergi pe jos și arzi un număr de calorii dacă tu mănânci apoi mai mult.
  19.05.2010 11:57 
slabit
Eu sunt supraponderal, am 105 kg si am inceput sa merg pe jos de la servici acasa si viceversa. In total cam 12-14 km. Un drum il fac in aprox 45-50 de minte (6-7 km). Am inceput de luni. Va tin la curent daca slabesc si cat slabesc. Cert e ca deja ma simt mult mai bine. :)
  13.05.2010 01:13 
....
pai dak ai mancat ca o vaca cum sa functioneze
  23.02.2010 13:29 
nu functioneaza
cand eram la facultate mergeam cate 2 ore pe zi pe jos prin Bucuresti, in loc sa iau autobuzul ma duceam pe jos la facultate si nu am slabit deloc. si chestia asta cu viteza de mers chiar nu stiu cum se determina.
  14.02.2010 16:52 
mersul pe jos
Interesant articol si foarte adevarat... Eu insumi am facut turul oraselor din Romania pe jos... Am facut 8000 de km... recomand ca orice lucru, sa fie facut cu moderatie aceasta activitate... Pentru o calatorie mai lunga si de durata trebuie antrenament...
  16.01.2010 20:11 
aveti grija ca stresul sau un necaz nu e chiar benefic... la mine mereu a fost invers: cu atat problemele sunt mai mari cu atat si kg mai multe.... nivelul cortizonului arata si el aceeasi situatie ...iar efortul fizic (mers pe jos pana la 4 km pe zi) nu si a spus niciodata cuvantul.cred in continuare ca cea mai sfanta e dieta si mai ales ora mesei de seara ...Bafta si incredere!
  11.01.2010 19:37 
incepator
Salut , cautam o melodie dupa un un mers pe jos pe google si mia dat chestii de slabit , apoi am scris pe google , mers pe jos . am gasit siteul asta si am cititit tot , doresc sa va spun , ca poti slabi foarte bine . ce inseamna la mine foarte bine ? adica ceva care se cunoaste , cand faci lucrul asta . eu mergeam 18 km. pe zi , de acasa la scoala si de la scola pe jos acasa . si aveam niste picioare , exelente . nu doresc sa ma laut dar imi placea cum arat , nu aveam un stropde grasime . dar a venit vara am plecat in italia , am schimbat si regimul alimentar si munca era alta , nu asa de mult cat sa slabesc si am pus pe mine mai ca pot sa joc tenis cu burtica mea .si am decis sa slabesc chiar in seara asta am mers o ora jumate , cat de benefic va fi se va vedea peste o saptamana , fratiilor , nu va deznadajduiti cei care aveti o masa corporala , maricica , faceti miscare si veti scapa. nu va doresc acest lucru , dar in schmb este benefic aici chiar slabesti vazand cu ochi. sa ai vriun necaz vriun stres , nu unul mare doar unele asa mai minore ,am vazut colega mea de clasa acum inainte de sarbatoi si avea un corp cam grasut , o burtica in fata de ziceai ca era gravida , dar acum cand a venit la scoala , am trebato . fatuca ce ai facut , cine esti ???? esti cunva sora lu mihaela ? asa de mult slabute , nu ma asteptam sa o vad asa , evea trasa total burta inapoi , mai ca zic ca o ea vantul .si a spus ca a , avut un necaz , dar nu mi-a zis , nam mai insistat .dragilor cei care mai vizionati acest sait , va rog astept pe adresa mea de mail uche_krlos_1990 , informati , cum decurgeti acest spory . va doresc o slabire placuta .
  18.11.2009 21:29 
excelent
stimati cititori----- am avut din nefericire si datorita vietii total necorespunzatoare pe care am avut-o un accident vascular urmat de o operatie pe creier dupa care m-am ales cu o semipareza. M-am hotarit si am cumparat o banda de mers pe jos pe care o folosesc o ora la prinz si o ora seara. Mi-am recuperat mersul normal (foarte putin se observa) si ma simt excelent. Recomand tuturor mersul pe jos ( 4 Km/ora) inainte de a fi prea tirziu
  14.10.2009 17:09 
corest
imi place la nebunie sa merg pe jos, nu am foarte mult timp dar o fac totusi in fiecare zi, nu slabesti in disparare dar ai un tonus excelent si o pofta de viata nebuna, cel putin eu :)
  14.10.2009 17:04 
mers pe jos
frumos articol, eu merg pe jos cam 3km pe zi si imi place sa fac asta :)
  09.10.2009 19:13 
un ghid excelent!!!
Multumim pt informatii..si mai ales pt sfaturi
  02.05.2009 13:26 
Super
M a ajutat foarte mult articolul . Succes in continuare !!
  31.03.2009 20:40 
educativ
mersul pe jos este cel mai bun, fizic dar si mental, ajuta sa treci mai usor de stres si de criza economica :) parerea mea..
  09.03.2009 21:53 
bun
este foarte misto articolul,parearea mea ar fi ca sa intre cat mai multi oameni pe situl acesta
  01.03.2008 03:15 
mersul pe jos
Eprea putin, e prea usor.
  29.02.2008 09:35 
Cartea
Intreaga carte este buna si merita sa fie citita.
  12.12.2007 11:40 
Bun
Exersez si-mi face bine, deci afirmatiile sunt adevarate.
  03.11.2007 11:03 
Mersul pe jos
Merg pe jos aproape in fiecare seara cel putin 2 ore.Totul a inceput cand o cunostinta de-a mea in varsta de 69 de ani,aparent in plina sanatate a suferit un infarct miocardic si o interventie pentru implantarea a 2 stenduri. Arata ca un cadavru umblator;Din compasiune si in memoria mamei mele decedate ,i-am propus sa o mergem seara la plimbare;La inceput mergea incet si cum eu sunt o fire dinamica imi era greu si numai tenacitatea mi-a dat forta necesara in a continua plimbarile.Dupa cca 10 zile i s-au desumflat picioarele,respiratia s-a imbunatatit iar mersul a devenit mai rapid reusind sa tina pasul in ritm cu mine.In vara acelui an am mers seara de seara pe jos intre 3-4 ore pe malul marii,cu picioarele in apa.A fost extraordinar.Intre timp ne-am mai lenevit,dar saptamnal mergem pe jos cel putin 12 ore.In Constanta este vant si pe malul marii este curent,de aceea in anotimpul rece am redus plimbarile dupa cum am reletat mai sus.A fost benefic si pentru mine;Am alt tonus,valori bune ale colesterolului si glicemiei pofta de viata.Recomand tuturor persoanelor plimbari cat mai lungi alaturi de 1-2 persoane,nu foarte multe deoarece am observat la alte grupuri ca merg incet,se opresc la discutii etc si nu merg in pas rapid ca noi.In plus nu merg pe distante mari ,ci fac doar un dute-vino pe faleza.Noi mergem de exemplu pe jos din faleza Constantei pana la capatul Mamaiei(dus-intors).Atrag atentia ca plimbatul prin magazine sau pe arterele aglomerate nu poate fi considerat"mers pe jos"
  08.10.2007 21:22 
Mersul pe jos
Ador mersul pe jos,dar ce fac daca timpul nu-mi permite?
  08.06.2007 08:46 
MERSUL PE JOS E SANATATE CURATA
In fiecare zi trebuie facut in asa fel ca trebuie sa mai mergem cate un pic pe picioarele noastre, uneori un mers mai repede, cateodata mai lejer - ca de plimbare prin parc. asa am constatat ca fara miscare nu se poate trai.
  08.06.2007 08:31 
inutil
eu tin o dieta de mult timp adica am renuntat la sucuri,dulciuri si grasimi.merg foarte mult pe jos aprox 2 km pe zi,dar nu am reusit sa slabesc deloc ------>mersul pe jos este inutil
  05.02.2007 06:34 
sanatate
mersul pe jos e o adevarata minune pentru organism!
  22.07.2006 09:00 
eu merg pe jos in fiecare zi de 12 ani cate 8Km pe chiar si mai mult. nu folosesc mijloace de transport pana in prezent sunt in forma si sunt sanatoasa chiar invidiata pentru modul cum arat la varsta mea ma simt puternica si mult mai tanara.ceao
  21.07.2006 00:41 
mersul pe jos e sanatos
marg zilnic aprox.8 km. si vreau sa spun ca ma simt excelent de bine, pantoful sport este "cheia". Ii urmez ex. lui Jerry S. din serial. pa! pa!
  15.07.2006 17:20 
nu stiu ce sa spun
in leagatura cu slabitul..depinde de organism..eu mergeam 8 km zilnic si mancam destul de bine,slabeam vazand cu ochii...dar dupa cum v-am spus depinde de organism...
  19.01.2006 17:49 
Corect!!!De acord!
Dupa 4 ore de mers pe jos sunt mai relaxata, intr-adevar mananc mai usor si putin.E adevarat ca nu slabesti vazand cu ochii daca alimentatia este bogata caloric!!!
  19.01.2006 17:49 
Sunt de aceeasi parere cu autoarea cartii.
Atunci cand fac multa miscare, merg mult pe jos, imi scade apetitul si mananc mai putin si mai usor.
  19.01.2006 17:49 
excelent
simplu si eficace, corect explicat, fara luzii
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie