Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sexul si sanatatea
Home > Stil de viata > Sanatate sexuala > Sexul si sanatatea > Ma doare cand fac sex: 6 cauze frecvente

Ma doare cand fac sex: 6 cauze frecvente

Aproape fiecare femeie se confrunta uneori cu o stare de disconfort/durere in timpul actului sexual. Nivelul de durere poate varia de la disconfort usor la sever, impiedicand actul sexual cu penetrare.

Sanatate sexuala

TopSanatate iti recomanda
·Cum sa scapi de leucoree?
Femeia prezinta o scurgere vaginala fiziologica (adica normala), cu origine dubla, vaginala si cervicala. Cresterea cantitativa a acesteia sau modificarea ei calitativa definesc leucoreea.
Unele femei prefera sa sufere ani intregi deoarece sunt prea jenate de a deschide acest subiect sau li s-a inoculat in cap ideea ca durerea ar fi doar in imaginatia lor.

Durerea in timpul actului sexual (dispareunia) poate fi un simptom cauzat de stres, depresie sau alte probleme psihologice. Insa pe langa acestea, cauza s-ar putea ascunde in alte complicatii despre care tu nu esti constienta.


Cauzele durerilor in timpul actului sexual

1. Dezvirginarea

Uneori himenul "opune" rezistenta fapt care cauzeaza o durere destul de intensa, insa de cele mai multe ori este elastic si extensibil, iar penetrarea se face fara durere prea mare. De asemenea, durerea poate fi alimentata de frica primului contact sexual, determinand o incordare a muschilor din zona genitala. Preludiul, increderea in partener si dragostea te pot determina sa-ti doresti sa treci peste acest "mic inconvenient". 


2. Infectia

Uneori durerea din timpul actului sexual poate sa apara din cauza unei infectii prezenta in zona genitala. Aceasta poate determina o lubrifiere insuficienta a vaginului insotita de iritatie, mancarime si scurgeri anormale si mirositoare.

O infectie de tract urinar te poate afecta mai ales la urinare, insa cauzeaza durere in timpul actului sexual prin presiunea exercitata asupra vezicii inflamate.

Durerile abdominale pot fi asociate cu boala cu transmitere sexuala, numita Chlamydia. In caz de netratare, Chlamydia duce la inflamatii pelviene care fac actul sexual dureros. Odata diagnosticate, majoritatea infectiilor pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor, a cremelor speciale sau a pastilelor.


3. Hormonii

Daca alaptezi sau esti inainte de menstruatie, disconfortul sexual poate aparea in urma schimbarilor hormonale. In ambele cazuri, nivelul estrogenului scade si afecteaza procesul de lubrifiere naturala a vaginului.

Solutia pentru noile mamici: lubrifiantii vaginali pana se stabilizeaza nivelul estrogenului in organism, cand nu mai este necesara alaptarea.

Solutia pentru femeile varstnice: creme cu estrogeni sau lubrifianti. Terapia de substitutie hormonala a fost deosebit de utila in cazul femeilor aflate la menopauza, insa studii recente au demonstrat ca poate creste riscul de aparitie a bolilor la inima, a cheagurilor de sange si a cancerului mamar. Prin urmare, cel mai indicat este un consult specialist si urmarea indicatiilor exacte ale specialistului.


4. Endometrioza

Se caracterizeaza prin prezenta tesutului care in mod normal captuseste cavitatea uterina si in alte locatii situate in afara uterului. Mai mult de jumatate din femeile afectate raporteaza dureri in timpul actului sexual. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical pentru extirparea tesutului "nedorit". Pilulele contraceptive pot ajuta in aceasta situatie.

Pentru reducerea senzatiei de disconfort este indicata folosirea pozitiei "femeia deasupra", precum si amanarea actului sexual la 1-2 saptamani de la incetarea menstruatiei.


5. Vulvodinia (durerea cronica perineala)

Este durerea care apare la nivelul vulvei si este adesea trecuta cu vederea si nerecunoscuta ca fiind o problema. Simptomele pot include arsuri, usturimi, dureri si raport sexual dureros, dar acestea se pot trata. Exista tratamente pentru calmarea durerii perineale si a disconfortului cauzat de vulvodinie.


6. Cistita interstitiala

Daca ai o infectie de tract urinar, insa antibioticele nu-si fac deloc efectul, problema se poate numi cistita interstitiala. Specialistii nu cunosc cu exactitate cauzele acestei afectiuni, care presupune inflamarea vezicii urinare si dureri pelviene severe, acestea inrautatindu-se in timpul actului sexual. Persoanele afectate isi pot usura simptomele printr-o varietate de tratamente, cum ar fi medicamentul Elmiron. Insa nu se poate spune ca exista un tratament standard care sa functioneze pentru toate femeile.  

Pentru reducerea senzatiei de disconfort cauzata de o penetrare adanca este indicata folosirea pozitiei "femeia deasupra".

Alte articole utile:
Boli cu transmitere sexuala
12 sfaturi care previn infectiile vaginale
Sexul si deficientele
Satisfactie sexuala in pofida artritei si a durerilor lombare
Dupa menopauza sexul poate deveni mai placut
de TopSanatate
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  22.01.2012 02:56 
pe mine ma doare pe toata durata contactului, dar doar atunci cand impinge mai tare..jos in partea stanga. park imi ajunge in stomac,cateodata sunt niste dureri insuportabile..
  01.01.2012 18:23 
sunt casatorita de 6 ani si am 27, sotul meu este singurul cu care am intretinut relati sexuale, in urma cu 3 luni a inceput sa apara o durere dupa contactul sexual insotita de o usturime. nu inteleg de ce? daca ma poate ajuta cineva cu un sfat... va rog mult. multumesc
  29.12.2011 19:14 
nu st cum e!
nu am facut inca sex dar parca simt cum va fi!unele fete tipa din cauza durerii?!
  23.12.2011 12:04 
ma doare pizda
eu fac asta aproape zilnic...iubi meu o are de 20 cm si chiar nu ma doare..deja am ramas insarcinata de 10 dar am avortat rapid:d sfatul meu: faceti zilnic e cel mai frumos lucru si incercati sa ve-o bage cat de des se poate si noaptea si ziua,oricand,am incercat si pe strada,chiar a funcionat:D:D:D deja intra fara probleme s-a largit foarte tare:D:d iubesc sexul!! spor la lucru!! eu acum merg sa ma fut ..ah ce bine e!! sugeo sugeo
  09.12.2011 00:19 
dureri care afecteaza apetitul sexual
spunetimi va rog si mie oare de ce numa noi femeile avem atatea probleme.sincer mie mia fost si rusine sa zic la cineva cu ce problema ma confrunt.nu am nici o atractie catre sex,desi de multe ori vreau, dar cand ma gandesc ce ma ustura ori renunt, ori totusi o fac pt prietenul meu.ma ustura in momentul in care introduce penisul in vagin si dupa aia imi piere toata pofta,desi suntem tineri ac ar trebui sa ne simtim bine dar...ast o parere
  02.12.2011 18:02 
despre durere
in ultima perioada la contact am dureri si apoi apar mancarmi
  02.12.2011 18:01 
despre durere
in ultima perioada la contact am dureri si apoi apar mancarmi
  11.11.2011 08:53 
dureri in timpul actului sexual
elmiron mai exact la ce este bun
  04.11.2011 00:00 
dragostea conteaza
Sincera sa fiu ..nu cred ca doare asa rau..nam facuto pana acum....dar eu cred un lucru depinde de organsim cat de bne te exciti..atmosfera sh partenerul tau cat de tandru si dulce e..vorbe frumoase atingeri chestii nu te mai gandesti la nimeni si nimic decat ca esti cu persoana care o iubesti...la altceva nu trebuie sa va ganditi...sincer risc orice ar fi numi pasa..din iubire orice ..abia ast sa fac lucru asta..un lucru va spun fetelor:atmosfera organismul excitarea partenerul dragostea..sh pana la urma nu moare nimeni din asta;)
  03.11.2011 23:58 
dragostea conteaza
Sincera sa fiu ..nu cred ca doare asa rau..nam facuto pana acum....dar eu cred un lucru depinde de organsim cat de bne te exciti..atmosfera sh partenerul tau cat de tandru si dulce e..vorbe frumoase atingeri chestii nu te mai gandesti la nimeni si nimic decat ca esti cu persoana care o iubesti...la altceva nu trebuie sa va ganditi...sincer risc orice ar fi numi pasa..din iubire orice ..abia ast sa fac lucru asta..un lucru va spun fetelor:atmosfera organismul excitarea partenerul dragostea..sh pana la urma nu moare nimeni din asta;)
  16.10.2011 20:28 
probleme sexuale
o depresie poate influenta viata sexuala?
  13.10.2011 11:41 
de ce
ma doare tare cand fac sex iar iubitului meu ia aparut o bubita pe penis. oare de ce? eu sunt de vina?
  11.10.2011 18:41 
foarte frumos dragostea este o arta
am 21 ani. mi-am inceput viata sexuala la 18 ani. ma durut un pic la inceput cand ma dezvirginat partenerul meu avea 33 ani. am si eu asa dureri nu mari. am si cate 10 orgazme intr_o repriza de jumate de ora. ma excit bine. dar am o problema is foarte stramta in vagin de ce? oricat de umeda as fi tat o simt tare. dar imi place
  15.09.2011 21:44 
NpfTfJMUygSIa
What an awesome way to eplxian this-now I know everything!
  15.09.2011 01:13 
de ce ne dor ovarele???
Eu cred ca este ceva normal sa ne mai si doara cate ceva altfel nu simtim ca traim. Mie sincer imi place cand fac dragoste cu iubitul meu sa simt ceva, sa simt ca ma posedeaza si ca sunt doar a lui asa ca putina durere nu strica. dar daca va dor ovarele foatre tare si nu puteti sa faceti nimic in materie de sex nu ezitati si faceti o vizita la un ginecolog. va multumesc
  14.09.2011 23:33 
dezvirginare
doare rau kand faki sex prima data? Ras urgent pwp
  04.09.2011 01:05 
intrebare
in urma cu doua zile am avut dureri si usturimi in timpul actului sexual prin urmare sa aflu ca am infectie la vezica urinara...sunt normale aceste dureri si care pot fii consecintele in timpul actului sexual
  29.08.2011 10:37 
durere
..........jfijsufrshisyfr98ewhflkdshiuhieshjritsreug
  29.08.2011 10:34 
dureri mari
la primul act sexual ma durut groaznic de rau si a intrat frica in mine de atunci.am mai avut 2 acte sexuale aproape la fel de dureroase si imi e foarte frica atunci cand trebuie sa inteetin un act sexual. problema cred ca e ste faptul ca sunt stramta in vagin si de aia ma toto doare. exista ceva medicamente pentru amortire a vaginului sa nu mai simti durere?
  09.08.2011 00:13 
despre dureri genitare
pe mine ma doare cand o baga doar cinci minute dupaia nu mai simt durere doar placere
  18.07.2011 22:51 
e dureros
eu am ancercat pe la 21 de ani si a fost SUPER dar prima data cand mia bagato a fost dureros ah
  15.07.2011 13:26 
-
Daca spui ca te doare foarte rau , ar trebui sa consulti un medic pentru siguranta si linistea ta.Dar dupa parerea mea , cred ca este normal sa te doara(mai ales daca esti incordata).Consulta un medic! Sf meu.
  12.07.2011 20:55 
freaca-te in cur
freaca-te in cur
  29.06.2011 20:17 
buna
BUNA..SINCER CREDEAM CA SANT SINGURA CU PROBLEMELE DE GENUL...ma doare ma ustura dupa sau in timpul actului sexual ..dar se pare ca sant multe femeii ca mine..of..of
  29.06.2011 20:17 
buna
BUNA..SINCER CREDEAM CA SANT SINGURA CU PROBLEMELE DE GENUL...ma doare ma ustura dupa sau in timpul actului sexual ..dar se pare ca sant multe femeii ca mine..of..of
  26.06.2011 12:44 
bQVTuGVL
Thanks for sahrnig. Always good to find a real expert.
  21.06.2011 15:27 
Am avut candidoza,am fost la medic, am tratat'o, si eu si partenerul...si dupa tratament[si absinenta] cand am avut contact m'a usturat. De atunci tot asa patesc, simt usturimi,nu arsuri sau mancarimi la nivelul vulvei decat,cand am contact. Nu inteleg care ar putea fi problema, de candidoza am scapat, si inainte sa fac candidoza nu am patit niciodata asa ceva.
  21.06.2011 15:26 
Am avut candidoza,am fost la medic, am tratat'o, si eu si partenerul...si dupa tratament[si absinenta] cand am avut contact m'a usturat. De atunci tot asa patesc, simt usturimi,nu arsuri sau mancarimi la nivelul vulvei decat,cand am contact. Nu inteleg care ar putea fi problema, de candidoza am scapat, si inainte sa fac candidoza nu am patit niciodata asa ceva.
  15.06.2011 04:27 
am o problema:in momentul in care am contact sexual ma doare la inceputut penetrarii undeva inauntrul vaginului ,dar doar la inceput dupa care durerea dispare,care este cauza?
  07.06.2011 16:35 
doare rau de tot
si pe mine ma doare rau de tot,am inceput abia acum viata sexuala,si am incercat de vreo 4 ori cu prietenul meu,si nu merge,rau ma doare ,nu stiu care e cauza,dar deja mi-am pierdut pofta si de a mai incerca ceva.
  05.06.2011 23:03 
sangerari anormale
consulta neaparat un medic
  23.05.2011 21:36 
ma doare foarte rau cand fac sex
nu stiu de ce, dar ma doare foarte rau cand fac sex. miam pierdut dezvirginitatea acum un am si nu am avut probleme de genu asta dar acum ma doare foarte rau!!! ce sa fac?
  27.04.2011 02:00 
off
nui asa DIFERA DE LA CAZ LA CAZ
  05.02.2011 11:13 
durerea
din cand in cand ma doare in partea stanga este din cauza inimi
  23.12.2010 10:55 
depinde
depinde de fiecare in parte. daca e prima ora e posibil sa simti o mica usturime... eu nu stiu sigur cand mi-am pierdut virginitatea pt k prima oara, desi ne "jucam" de ceva timp, din cauza durerii, prietenul meu nu si-a putut introduce penisul in vaginul meu... a doua oara, nu stiu de ce am fost foarte relaxata si ma durut foarte putin...singura problema e ca nu mi-a curs sange. el are destula experienta (are 27 de ani iar eu 15) si nu crede k nnu l toate fetele curge la inceput. Acum simt o durere interna doar...ai mai continua intr-o mica si la ceva timp dupa contactul sexual...
  19.12.2010 23:33 
dupa ce faci sex
VREAU SA STIU SHI EU DUPA CE FACI SEX TE MAI DOARE CEVA?
  08.12.2010 16:00 
folositor
nu cred ca exista femei care sa nu aiba dureri in timpul actului sexual. ca femei n-e prinde forte bine aceste articole. multumim
  23.11.2010 12:25 
Iata un articol care explica si cauzele psihologice ale durerii din timpul actului sexual : http://bdsmlifestyle.wordpress.com/2010/11/22/durerea-in-timpul-actului-sexual/#comment-9
  26.08.2010 18:26 
bag pla
Na ziua!de la virusul papiloma pot fi neplaceri in timpul atului sexual?
  29.07.2010 22:31 
endometrioza
Am tratament cu Danazol(nu se gaseste in tara,eu l-am luat din Italia) pentru endometrioza. Cine e interesat sa sune la telefon:0758 998 832.Multa sanatate!
  13.07.2010 21:56 
dureri in timpul actului sexual
Buna.Sunt cu prietenul meu de 4 ani si 5 luni iar acum 2 ani miam inceput viata sexuala....ma durut prima data si apoi nu am mai avut dureri iar de cateva luni am dureri si nu stiu de ce:-??uneori simt ca ma doare cel mai tare in partea dreapta(ovarul drept)si cam tot de atatea luni in timpul menstruatiei am dureri foarte mari...dureri care inainte nu le aveam....am vazut multe pareri dar nici un raspuns:(...
  26.06.2010 21:48 
prima data poate ca ustura putin sau chiar te doare da a doua oara numai ai nimik
  26.06.2010 21:47 
si eu zic tot asa. a doua oara nu te mai doare nimik
  22.06.2010 15:31 
hmm..
pai prima data poate ca te ustura sau te doare dar a 2 oara nu prea ai treaba
  13.06.2010 00:11 
ma doare cand fak sex
nu stiu ce se intampla cu mn ma doare foarte rau cand am contact sexual ma excit foarte greu oare asta e problema ?
  24.05.2010 01:50 
de ce prietena mea are sangerari in timpul actului sexual ?
oare o fiii ceva ? astept raspuns de fiecare data i sa intamplat de cand am dezvirginatoo si acum are sangerari !!!
  22.05.2010 18:59 
dragostea
eu cand fac dragoste ajung tot timpul la orgasm..la fel ca si partenerul meu....defapt o fata face dragoste atuncea cand simte ca iubeste...iar daca nu simte asta pentru persoana respectiva inseamna ca o face mecanic...sau poate din dorinta de a face sex!!!!parerea mea este ca poti face dragoste atunce cand iubesti pe cineva!!
  30.04.2010 21:02 
adinuta
cum gasesc elmiron
  19.04.2010 20:17 
elmiron
Unde se poate gasi Elmiron?
  23.03.2010 20:09 
PAREREA MEA
eucred k pe femei le doare cand fac sex dar intimp ce se sarute si vorbesc cu partenerul uita de durere si cred k devine o placere. doar cred pentru ca nu am facut sex niciodeta dar imi doresc sa o fac.
  14.02.2010 17:02 
durere
eu miam inceput viatza sexuala acum o luna si cv,prima oara ma durut ingrozitor apoi la fiecare contact sexual simt o durere groaznik nu mia curs sange desi eram virgina de ce ma doare ink la al 4 lea contact sexual????????
  11.02.2010 18:02 
Infectie
va rog ziketimi sh mie daca am infectie jos?e normal sa fac dragoste cu pr meu?? adik el nu o sa aiba nicio problema/?
  25.12.2009 15:10 
actul sexual intre minori
din pacate se-ntimpla tot mai multe acte de sexualitate intre minori ceea ce nu e normal dar cind apar probleme de genul care se regasesc prin unele articole ignora aceste probleme si se ajunge la complicatii,nu se poate rezolva o data pt totdeauna problema aceasta a sexului intre minori ca cu totii avem sau vom avea copii
  24.11.2009 22:23 
sangerare
mi-am inceput de curand viata sexuala si cand s-a rupt himenul a curs sange...insa de fiecare data cand iubitul meu ma penetreaza mai adanc,sangerez.ce ar trebui sa fac?la ginecolog pot merge singura,adica fara vreun parinte,pt ca inca nu am 18 ani...
  14.10.2009 23:45 
problems
vreau si eu un sfat, am aceasi problema k mesajul "help" :) mersi
  14.10.2009 21:22 
endometrioza
am endometrioza si vreau un nr de tel de la sovata
  14.10.2009 21:19 
astept un raspuns
prietenul meu si cu mine am inceput viata sexuala acum 1 an, desii si\untem impreuna de 3 ani, Timp de 3 ani el nu a vut nici un contact sexula, acum noi avem contact sexual foarte ra cam 1 dat pe luna, spune ca tren\buie sa se obisnuiasca iar cu noul ritm. Este noral ce se intampla/ ce trebuie sa fac ca sa ne fie bine?
  11.10.2009 11:34 
hellp
va rog sa ma ajutati pt ca am aceeasi problema ma ustura vaginul cand fac sex nu am nici orgasm si in timp ce fac sex mi se umfla pielea langa clitoris si in vreo 4 ore se desunfla ,cum fac sa scap de usturime ?atunci cand urinez la fel o usturime groaznica va rog sa imi dati un sfat !multumesc
  12.09.2009 14:18 
durere
pe mine ma doare burta,dar nu dupa orice contact sexual.
  04.09.2009 14:22 
despre durere
si pe mine ma doare si nu stiu ce sa fac.
  09.08.2009 17:59 
suferinta femeilor
SI PE MINE MA USTURA DUPA ACTUL SEXUAL CE SA FAC CA SA SCAP DE ACEASTA PROBLEMA?
  22.07.2009 03:23 
salut
Va rog enorm sa ma ajuati... nu sunt deloc umeda in timpul actului sexual. incerc sa ma relaxez....dar parca as avea o problema de sanatate.ma ustura..si nu am nici o placere. va rog mult sa ma ajutati
  20.07.2009 00:55 
ajutati-ma
buna seara ,sint casatorita de 10 ani si nici-odata nu am reusit sa ajung la orgasm. ce sa fac?
  20.06.2009 20:00 
Probleme cu Prietene
va rog foarte mult ajutatima si pe mine cu sfaturi ce e de facut....sunt cu prietena de 4 ani si are probleme cand facem sex si ala la o luna...tot zice co o inteapa sau o doare si simte si ea cate o data .. ce pot face in privinta asta...plizz help...
  20.06.2009 19:57 
Probleme cu Prietene
sunt cu prietena me de 4 ani ia are 19 pe 20 si eu am 21 dar de patru ani nu stiu cum e sa simti placere in timp ce faci sex poate fac o data la o luna sau mai mult ... va rog foarte mult ajutatima si pe mine
  20.05.2009 13:20 
idiotule
mare idiot esti! poti sa fii virgina si sa ai infectie, desteptule!
  04.04.2009 21:50 
Mda
Fetele-s ciudate :))) auzi: infectie ... Poi doamne iarta-ma dak prietena mea avea asa cv o aruncam p geam :)))
  30.03.2009 14:20 
sugestie
am o mica intrebare.de ce ma ustura in timpul actului sexual si de ce nu imi doresc si eu ca alte fete sa fac dragoste cu iubitul meu .nu stiu ce se intampla cu mine.unde ar trebui sa merg sa imi rezolv problemele.va multumesc pentru aceasta sansa
  24.09.2008 14:03 
Cistita interstitiala
Cistita interstitiala se poate trata cu Uracyst, o solutie de instilatii intravezicale. Chiar merge.
  14.08.2008 20:00 
Ingrijorarile mele
Si eu ma aflu in aceeasi situatie dureri la contact sexual, desi in urma cu un an nu am avut probleme. Ce as putea sa fac sa scap de ele?
  01.04.2008 12:52 
Elmiron
Va rog mult spuneti-mi unde pot gasi ELMIRON, sunt din Bucuresti si am cautat la toate farmaciile acest medicament dar in zadar. Am inteles ca doar in strainatate se poate gasi. Ma poate ajuta cineva cu un sfat? VA MULTUMESC.
  02.02.2008 11:35 
Endometrioza perineala
Sufar de aceasta boala de aproape 14 ani am fost operata de 3 ori si cred ca iar a aparut, vreau sa stiu si eu daca ma pot vindeca de aceasta boala.
  10.10.2007 16:18 
infertilitate
ma chnui de trei ani sa am copii si nu reusesc acum o luna dupa laparoscopie mi-a descoperit ca am endometrioza cu sotul totul e ok . Cerd ca endometrioza se poate vindeca la Sovata sau la Bazna .Am 33 ani .
  10.10.2007 16:15 
infertilitate
daca nu te tratezi de endometrioza nu ramai insarcinata
  16.07.2007 21:08 
endometrioza
sunt casatorita de 10 ani si in urma operatiei(laparoscopie)mi sa descoperit endomerioza.aveam direri groaznice atat in timpul actului sexual cat si in perioada ovulatiei.am fost la sovata pentru tratament acum ma simt super bine.
  09.07.2007 09:26 
dureri
Da ai dreptate. In timp se poate dezvolta o adevarata psihoza si o evitare sistematica a actului sexual. Cauzele trebuie cautate si indepartate cat mai repede.
  25.06.2007 01:42 
dureri groaznice
e posibil sa pierzi apetitul sexuel din cauza durerilor
  04.06.2007 10:33 
cauzele durerii
si totusi nu ati spus toate cauzele.
  30.05.2007 15:15 
Aveti mare dreptate.prima oara mi-a fost frica si am simtit ca se rupe ceva in mine.apoi simteam aceiesi durere care de fapt nu mai exista.la revedere.
  30.05.2007 10:08 
rugaminte
foarte interesante articolele si va rog din suflet sa -mi transmiteti, daca este posibil mai multe date despre vegetatii si daca se pot vindeca(exista un vaccin?)
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie