Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sanatate dentara
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Sanatate dentara > Dintii tai se vor indreptati?

Dintii tai se vor indreptati?

Persoanele care au dintii strambi si cu distante anormale intre ei sunt reticente atunci cand vine vorba de aparatul dentar. Acesta este asociat cu disconfort, durere si, de ce nu, cu stirbirea frumusetii. Insa noile aparate dentare sunt mult mai performante, mai confortabile, si, daca tii neaparat, aproape invizibile.

Stomatologie

Cauta in site mai multe informatii despre regulile pentru ingrijirea dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Alimentatia si sanatatea dintilor tai
Dulciuri, fructe, legume, branzeturi... Stii sa mananci sanatos, astfel incat si gura ta sa fie sanatoasa?
Aparatele dentare sunt inca, in marea lor majoritate, de metal, dar sunt si transparente sau de culoarea dintilor. Exista chiar aparate care se fixeaza in spatele dintilor tai, astfel incat sa nu se observe. Firele folosite astazi la aparatele dentare sunt mult mai mici si mai eficiente decat cele folosite in trecut, fiind create dintr-un material care iti indreapta dintii mai repede si mai usor.

In functie de gravitatea problemei si varsta, aparatele sunt fixe sau mobile. In general, aparatele dentare fixe sunt recomandate adultilor, care au deja un maxilar format, dur, dintii fiind, in acest caz, mult mai greu de aranjat.

Cum functioneaza aparatele dentare?

Aparatele dentare iti indreapta dintii prin aplicarea unei presiuni constante asupra dintilor si prin mentinerea lor intr-o singura pozitie pentru mai mult timp. Daca, insa, dintii tai sunt mai "razvratiti", atunci, trebuie un echipament suplimentar, cum este cel pentru cap si ceafa. Nu te panica! Astfel de echipamente se poarta numai pe timpul noptii, sau seara, cand stai acasa.

Durata tratamentului ortodontic este, in general, de aproximativ doi ani. Dupa indepartarea aparatului dentar, trebuie sa ai mare grija ca dintii tai sa nu isi "reia vechile obiceiuri". Doctorul tau s-ar putea sa iti sugereze sa porti un fixator, care este o bucata mica de plastic cu fire metalice sau o piesa din plastic subtire, avand o forma de gura.

Acest fixator va fi creat ca sa se potriveasca dintilor nou indreptati. Numai specialistul ortodont va putea sa iti spuna pentru cat timp vei purta acest fixator.


 Solicita aparatul dentar o noua dieta?

Nu este nevoie de o dieta speciala, dar atunci cand porti un aparat dentar fix, trebuie sa fii mai atent/a cu anumite alimente. Nu te apropia de popcorn, guma, caramele (de obicei dulciuri care se topesc). Zaharul in general ar fi de evitat, pentru ca aparatul dentar il ajuta sa se fixeze mai bine pe dinti, putand duce la carierea acestora. Insa, daca tii neaparat sa bei un suc sau sa mananci o prajitura, ai grija ca dupa aceea sa te speli pe dinti.

Alte alimente de evitat:

  • Fructele in bucati mari;
  • Covrigii tari;
  • Painea prajita, tare;
  • Lamaile.

Specialistul ortodont te va sfatui sa folosesti ata dentara mai des decat de obicei si alte mijloace suplimentare de igiena bucala (periute speciale, dusuri bucale) si sa fii foarte atent/a sa nu iti ramana resturi de mancare intre aparat si dinti. In momentul in care te prezinti la medic pentru schimbarea aparatului, ar fi bine sa iti curete chiar el dintii cu ata dentara.

 Deoarece aparatele pun o presiune destul de mare asupra dintilor, din cand in cand este posibil sa te doara, in special dupa ce medicul a mai facut o ajustare la aparatul dentar. In acest caz, asigura-te ca ii ceri medicului un calmant de durere.

Daca porti un aparat mobil, atunci este interzisa purtarea lui la orele de sport sau la scoala. Oricum, doctorul ortodont iti va indica sa il porti numai noaptea sau cat timp stai acasa, timp de 16 ore pe zi. Aparatul ortodontic va fi indepartat in timpul meselor si va fi imediat igienizat. Aparatul se curata cu apa si sapun, cu ajutorul unei periute de dinti.


Sunt aparatele dentare dureroase?

Timp de cateva zile dupa ce a fost fixat si s-a inceput purtarea lui efectiva, s-ar putea sa simti un disconfort sau chiar o mica durere. In cazul aparatelor fixe, este de asteptat sa simti durere sau disconfort ori de cate ori iti va fi ajustat aparatul de doctorul specialist.

De asemenea, s-ar putea sa ai si mici rani pe obraz, in interior, dar se vor vindeca dupa cateva zile de la fixarea aparatului. S-ar putea sa fie de ajutor daca iti clatesti gura cu apa calda sarata.

Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.02.2012 11:24 
Ai nevoie de un împrumut?
Ai nevoie de un împrumut? dacă da, trimite-ne înapoi la: mariopuzo@blumail.org
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie