Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sanatate dentara
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Sanatate dentara > Dinti sensibili?

Dinti sensibili?

Dintii sensibili iti pot face viata un cosmar. Durerea si disconfortul te fac sa nu te poti bucura in voie de mancarea favorita, fie ea rece sau calda, dulce sau citrice.

Stomatologie

Cauta in site mai multe informatii despre regulile pentru ingrijirea dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Alimentatia si sanatatea dintilor tai
Dulciuri, fructe, legume, branzeturi... Stii sa mananci sanatos, astfel incat si gura ta sa fie sanatoasa?
Cauzele sensibilitatii dintilor

In mod normal, sensibilitatea dintilor se prezinta sub forma unei dureri aparute dupa ce ai mancat ceva cald sau rece, dupa ce ai respirat o gura proaspata de aer rece sau in timpul periajului dintilor. Daca durerea este persistenta si foarte intensa, ar fi cazul sa consulti un medic, deoarece acesta este semnul unui nerv afectat.

De obicei, sensibilitatea dintilor apare ca urmare a retragerii gingiilor. Gingiile acopera ca o paturica radacina dintelui. Pe masura ce gingia se retrage, radacina devine din ce in ce mai expusa.

Retragerea gingiilor are urmatoarele cauze:

  • Perierea dintilor puternic. De-a lungul timpului, prin periajul prea puternic, se indeparteaza o parte din gingie, lasand dintele expus.

  • O igiena orala defectuoasa poate duce la depunerea pe dinti si la nvelul gingiilor a unei placi microbiene. In timp, aceasta placa se transforma in tartru. Bacteriile din acest tartru sunt responsabile de gingivita si de afectiunile periodontale care duc la retragerea gingiei.

Alte cauze:

  • Sarirea smaltului in urma contactului dintelui cu agentii chimici;
  • Cariile dentare;

  • O muscatura (ocluzie) anormala duce la presiuni exagerate asupra unor zone ale dintelui si poate aparea o liza (o topire) a smaltului care se subtiaza si apoi apare sensibilitatea.


  • Cum poti preveni?

    Prevenirea gingivitei, a afectiunilor periodontale, a cariilor si implicit a aparitiei sensibilitatii dintilor, este posibila cu o igiena orala buna. Adu-ti aminte ca este necesar de 2 sau 3 minute pentru ca dintii tai sa fie curatati eficient pe toata suprafata lor.

    De asemenea, orice extractie trebuie rezolvata prin punte sau implant pentru ca altfel apare o migrare a dintilor si, implicit, o serie de presiuni anormale. Majoritatea oamenilor isi curata dintii in mai putin de un minut, lasand locuri neatinse, unde se poate dezvolta placa microbiana.

    Folosirea atei dentare este cruciala daca vrei sa cureti spatiile dintre dinti, unde in mod normal periuta nu ajunge. In al doilea rand, prevenirea sensibilitatii dintilor este posibila daca previi retragerea gingiei. Este de ajutor daca reduci din forta cu care obisnuiesti sa iti cureti dintii.

    Problema, insa, este ca periatul dintilor este un obicei si un gest devenit aproape reflex. Astfel ca ne este greu sa schimbam acest obicei. Exista, insa, periute electrice care au senzori de detectare a presiunii cu care apesi pe suprafata dintilor. In momentul in care se detecteaza o presiune prea mare, periuta este oprita.


    Cum tratam?


    Ce putem face daca avem dinti sensibili? Pastele pentru dinti sensibili cu nitrat de potasiu pot sa fie de mare ajutor. Astfel de paste desensibilizeaza nervul dintelui. De asemenea, o solutie ar fi clatirea cu apa de gura pe baza de fluor. Dupa cateva saptamani de folosire a pastei de dinti si a apei de gura, sensibilitatea dintilor ar trebui sa dispara.

    Din nefericire, acelasi obicei de a te spala pe dinti cu putere poate sa indeparteze stratul de protectie de pe suprafata dintilor creat de pasta de dinti. In plus, alimentele cu aciditate mare (citricele, bauturile racoritoare carbogazoase, ceaiul) cresc sensibilitatea dintilor si diminueaza efectul pastei de dinti.

    Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
    Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
      02.10.2011 11:12 
    Dinti sensibili
    Buna ziua!Sufar si eu de aceeasi problema,dinti sensibili,iar gingiile mi s-au retras enorm,cel putin in partea de sus.Cred ca ar putea fi periajul puternic(obicei care il aveam) si periutele tari(care le foloseam pana acum).Am inceput sa folosesc periute moi,pasta de dinti si apa de gura pentru dinti sensibili iar durerea s-a mai ameliorat.Oricum sunt programata la stomatolog.
    Spune-ti parerea
    * cod Greu de citit?
    Regenerare cod

    Newsletter-ul TopSanatate
    dinamism si energie de la prima ora!


    Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
    Medicina alternativaNutritie
    PsihologieRelatii
    SarcinaSanatate sexuala
    Sistemul imunitarSlabeste sanatos
    SportShopping
    CardiologieDermato - venerologie
    EndocrinologieGastroenterologie
    Ghid de prim ajutorGinecologie
    NefrologieOftalmologie
    OncologieOrtopedie
    PsihiatrieSanatatea spatelui
    Sanatate publicaStomatologie