Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > De ce te simti trist?

De ce te simti trist?

Simti ca nu mai ai puterea sa zambesti? Esti melancolic? Nu te ingrijora! Nu esti singurul. Toata lumea se confrunta cu tristetea. Unii oameni se simt tristi din cand in cand, altii destul de des. Mai mult de jumatate din adolescenti traverseaza perioade de tristete cel putin o data pe luna.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
De obicei cand treci printr-o perioada de tristete ai senzatia ca va dura la infinit si nu vei mai fi in stare sa te bucuri niciodata.

Contrar acestor impresii, sentimentele de tristete nu dureaza foarte mult - ele se intind pe o perioada de cateva ore, mergand pana la doua zile.

Tipul de tristete intensa care dureaza mult mai mult se numeste depresie.


Ce este tristetea?

Sentimentul de tristete face parte din categoria emotiilor umane si nu exista persoana care sa nu-l traiasca. De obicei devii prizonierul starilor de tristete cand pierzi ceva important, esti dezamagit de ceva (desfasurarea unei situatii) sau de cineva, cand ceva neplacut se intampla fie unui membru al familiei, fie unei persoane apropiate, fie cand esti singur.

Cand esti trist lumea se contureaza in nuante intunecate si neprietenoase; simti ca nu mai poti avea incredere in nimeni. Aceasta stare este de multe ori insotita de nevoia de a plange si nu putine sunt circumstantele in care lacrimile chiar daca sunt greu de oprit te linistesc si te ajuta sa te simti mai bine.

In unele situatii tristetea se exprima prin nevoia de a fi singur, determinandu-te sa te instrainezi de restul oamenilor.

In alte cazuri, din contra, doresti sa se afle cineva langa tine fie pentru a te sprijini cat timp treci prin aceste stari, fie pentru simplul motiv de a-ti tine companie.

De regula, daca vorbesti despre motivele care ti-au provocat supararea, tristetea dispare destul de repede. Intr-un final, cand reusesti sa-ti indepartezi starile de tristete te simti atat de usurat de parca ti-ai fi indepartat o mare greutate pe de suflet.


In ce cazuri este normal sa fii trist?

Resimtirea starilor de tristete din vreme in vreme este un proces natural specific firii umane. Cauzele pot fi extrem de diversificate:

  • nu ai primit ceva la care visai de foarte mult timp (nu ai reusit sa-ti cumperi bluza la care te uiti lung de mai mult de o luna de zile, nu ai obtinut nota maxima chiar daca te-ai pregatit timp de doua saptamani, nu ai reusit sa vizitezi Gradina Botanica din Cluj cu toate ca te-ai aflat in oras pentru o perioada destul de indelungata, nu ai ajuns la concertul formatiei preferate chiar daca ti-ai achizitionat bilete din timp, nu ai putut pleca in concediu din cauza unor probleme neprevazute etc.);
  • iti este dor de o persoana pe care nu ai vazut-o de mult timp;
  • vrei sa fii prieten cu o persoana anume care te ignora complet si acest lucru te face sa nu mai ai o impresie atat de buna despre tine;
  • o anumita afectiune te impiedica sa te afli alaturi de persoana draga.

Si lista poate continua. De cele mai multe ori tristetea se datoreaza pierderii sau separarii, unei schimbari neasteptate sau are legatura cu relatiile din cadrul familiei sau al cuplului.


Pierderea si separarea

Acesta este cel mai intalnit motiv al tristetii. Nimic nu se poate compara cu durerea de a pierde pe cineva drag. Indiferent ca e vorba de moartea unei rude, de decesul unui prieten drag sau de sucombarea animalului din casa durerea si apatia persista timp de saptamani sau poate chiar luni intregi. Un alt tip de pierdere, divortul, chiar daca are repercusiuni benefice este insotit si de sentimentele de tristete.


Schimbarile neasteptate

Schimbarile care implica lasarea unor lucruri sau persoane in urma ta precum in cazurile in care te muti in alt oras sau schimbi scoala influenteaza starile emotionale. Cateodata, imbogatirea familiei cu un nou membru iti poate cauza sentimentele de tristete, desi toata lumea sustine ca ar trebui sa fii fericit.


Dezamagirile

Dezamagiri de tipul pierderii unui joc pe care vroiai sa-l castigi, obtinerii unei note mici sau omiterii tale de pe lista invitatilor la o petrecere, iti afecteaza buna-dispozitie. In asemenea cazuri, tristetea este o reactie absolut normala. Intensitatea tristetii este direct proportionala cu importanta dezamagirilor cu care te confrunti.


Relatiile

In general, atmosfera dintr-o relatie ar trebui sa abunde in fericire si exuberanta. Tensiunile puternice, conflictele, neintelegerile marunte reprezinta situatii ce sunt insotite inevitabil de tristete, indiferent de durata si intensitatea lor.

Multi copii au tendinta de a nu-si asculta parintii din dorinta de a-si castiga mai repede independenta si maturitatea. Tipetele, criticile, discutiile referitoare la bani, haine, tunsoare si prieteni isi aroga un loc fruntas printre motivele caracteristice tristetii.


Cand devine tristetea o problema serioasa?

Daca sentimentul de tristete dureaza prea mult, doare prea tare si te determina sa nu te mai poti bucura de nici un lucru sau de nici o activitate degenereaza in depresie.

Semne si simptome ale depresiei:
  • te simti singur sau parasit de toata lumea;
  • nu se mai gaseste picatura de speranta in adancul sufletului tau;
  • te simti vinovat sau lipsit de importanta;
  • te simti neiubit, nedorit, exclus de toata lumea;
  • esti irascibil in majoritatea timpului (te enerveaza orice lucru oricat ar fi de neinsemnat);
  • lucrurile si-au pierdut amuzamentul si semnificatia pentru tine;
  • ai probleme de concentrare (nu mai iti faci temele; nu mai poti citi, invata; eviti sa te mai uiti la televizor);
  • esti lipsit de energie si obosit tot timpul;
  • dormi prea mult sau prea putin;
  • ai probleme de greutate - fie slabesti, fie te ingrasi prea mult;
  • gandurile suicidare nu-ti mai dau pace;
  • petreci mai mult timp de unul singur, ignorandu-ti prietenii;
  • plangi foarte des, de multe ori fara motiv;
  • esti in permanenta agitat (nu esti capabil sa stai si sa te relaxezi);
  • prezinti dureri de cap, de stomac sau de piept.

Exista multi oameni care se confrunta cu depresii de diferite tipuri insa nu-si pot da seama de acest lucru. De obicei, parintele, profesorul sau un prieten apropiat observa ca ceva nu este in regula. Depresia, ca orice tulburare severa, se poate mostenie pe linie ereditara.

Copiii, adolescentii si adulti au de luptat impotriva depresiilor. Este vital pentru orice persoana, indiferent de varsta, sa contacteze cat mai rapid un medic specialist pentru solutionarea problemelor care au condus la depresie.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  07.06.2011 16:06 
tristete
eu de de 2 saptamani am o stare de tristete in suflet,,am prieteni ,dar nimic parca numi intra in voie,,stare de plans...simt ca ma sufoc,,tranchilizante nu iau..decat ceaiuri naturale,,dar nu au efect,,cred ca o iau razna..
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie