Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > De ce te simti trist?

De ce te simti trist?

Simti ca nu mai ai puterea sa zambesti? Esti melancolic? Nu te ingrijora! Nu esti singurul. Toata lumea se confrunta cu tristetea. Unii oameni se simt tristi din cand in cand, altii destul de des. Mai mult de jumatate din adolescenti traverseaza perioade de tristete cel putin o data pe luna.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
De obicei cand treci printr-o perioada de tristete ai senzatia ca va dura la infinit si nu vei mai fi in stare sa te bucuri niciodata.

Contrar acestor impresii, sentimentele de tristete nu dureaza foarte mult - ele se intind pe o perioada de cateva ore, mergand pana la doua zile.

Tipul de tristete intensa care dureaza mult mai mult se numeste depresie.


Ce este tristetea?

Sentimentul de tristete face parte din categoria emotiilor umane si nu exista persoana care sa nu-l traiasca. De obicei devii prizonierul starilor de tristete cand pierzi ceva important, esti dezamagit de ceva (desfasurarea unei situatii) sau de cineva, cand ceva neplacut se intampla fie unui membru al familiei, fie unei persoane apropiate, fie cand esti singur.

Cand esti trist lumea se contureaza in nuante intunecate si neprietenoase; simti ca nu mai poti avea incredere in nimeni. Aceasta stare este de multe ori insotita de nevoia de a plange si nu putine sunt circumstantele in care lacrimile chiar daca sunt greu de oprit te linistesc si te ajuta sa te simti mai bine.

In unele situatii tristetea se exprima prin nevoia de a fi singur, determinandu-te sa te instrainezi de restul oamenilor.

In alte cazuri, din contra, doresti sa se afle cineva langa tine fie pentru a te sprijini cat timp treci prin aceste stari, fie pentru simplul motiv de a-ti tine companie.

De regula, daca vorbesti despre motivele care ti-au provocat supararea, tristetea dispare destul de repede. Intr-un final, cand reusesti sa-ti indepartezi starile de tristete te simti atat de usurat de parca ti-ai fi indepartat o mare greutate pe de suflet.


In ce cazuri este normal sa fii trist?

Resimtirea starilor de tristete din vreme in vreme este un proces natural specific firii umane. Cauzele pot fi extrem de diversificate:

  • nu ai primit ceva la care visai de foarte mult timp (nu ai reusit sa-ti cumperi bluza la care te uiti lung de mai mult de o luna de zile, nu ai obtinut nota maxima chiar daca te-ai pregatit timp de doua saptamani, nu ai reusit sa vizitezi Gradina Botanica din Cluj cu toate ca te-ai aflat in oras pentru o perioada destul de indelungata, nu ai ajuns la concertul formatiei preferate chiar daca ti-ai achizitionat bilete din timp, nu ai putut pleca in concediu din cauza unor probleme neprevazute etc.);
  • iti este dor de o persoana pe care nu ai vazut-o de mult timp;
  • vrei sa fii prieten cu o persoana anume care te ignora complet si acest lucru te face sa nu mai ai o impresie atat de buna despre tine;
  • o anumita afectiune te impiedica sa te afli alaturi de persoana draga.

Si lista poate continua. De cele mai multe ori tristetea se datoreaza pierderii sau separarii, unei schimbari neasteptate sau are legatura cu relatiile din cadrul familiei sau al cuplului.


Pierderea si separarea

Acesta este cel mai intalnit motiv al tristetii. Nimic nu se poate compara cu durerea de a pierde pe cineva drag. Indiferent ca e vorba de moartea unei rude, de decesul unui prieten drag sau de sucombarea animalului din casa durerea si apatia persista timp de saptamani sau poate chiar luni intregi. Un alt tip de pierdere, divortul, chiar daca are repercusiuni benefice este insotit si de sentimentele de tristete.


Schimbarile neasteptate

Schimbarile care implica lasarea unor lucruri sau persoane in urma ta precum in cazurile in care te muti in alt oras sau schimbi scoala influenteaza starile emotionale. Cateodata, imbogatirea familiei cu un nou membru iti poate cauza sentimentele de tristete, desi toata lumea sustine ca ar trebui sa fii fericit.


Dezamagirile

Dezamagiri de tipul pierderii unui joc pe care vroiai sa-l castigi, obtinerii unei note mici sau omiterii tale de pe lista invitatilor la o petrecere, iti afecteaza buna-dispozitie. In asemenea cazuri, tristetea este o reactie absolut normala. Intensitatea tristetii este direct proportionala cu importanta dezamagirilor cu care te confrunti.


Relatiile

In general, atmosfera dintr-o relatie ar trebui sa abunde in fericire si exuberanta. Tensiunile puternice, conflictele, neintelegerile marunte reprezinta situatii ce sunt insotite inevitabil de tristete, indiferent de durata si intensitatea lor.

Multi copii au tendinta de a nu-si asculta parintii din dorinta de a-si castiga mai repede independenta si maturitatea. Tipetele, criticile, discutiile referitoare la bani, haine, tunsoare si prieteni isi aroga un loc fruntas printre motivele caracteristice tristetii.


Cand devine tristetea o problema serioasa?

Daca sentimentul de tristete dureaza prea mult, doare prea tare si te determina sa nu te mai poti bucura de nici un lucru sau de nici o activitate degenereaza in depresie.

Semne si simptome ale depresiei:
  • te simti singur sau parasit de toata lumea;
  • nu se mai gaseste picatura de speranta in adancul sufletului tau;
  • te simti vinovat sau lipsit de importanta;
  • te simti neiubit, nedorit, exclus de toata lumea;
  • esti irascibil in majoritatea timpului (te enerveaza orice lucru oricat ar fi de neinsemnat);
  • lucrurile si-au pierdut amuzamentul si semnificatia pentru tine;
  • ai probleme de concentrare (nu mai iti faci temele; nu mai poti citi, invata; eviti sa te mai uiti la televizor);
  • esti lipsit de energie si obosit tot timpul;
  • dormi prea mult sau prea putin;
  • ai probleme de greutate - fie slabesti, fie te ingrasi prea mult;
  • gandurile suicidare nu-ti mai dau pace;
  • petreci mai mult timp de unul singur, ignorandu-ti prietenii;
  • plangi foarte des, de multe ori fara motiv;
  • esti in permanenta agitat (nu esti capabil sa stai si sa te relaxezi);
  • prezinti dureri de cap, de stomac sau de piept.

Exista multi oameni care se confrunta cu depresii de diferite tipuri insa nu-si pot da seama de acest lucru. De obicei, parintele, profesorul sau un prieten apropiat observa ca ceva nu este in regula. Depresia, ca orice tulburare severa, se poate mostenie pe linie ereditara.

Copiii, adolescentii si adulti au de luptat impotriva depresiilor. Este vital pentru orice persoana, indiferent de varsta, sa contacteze cat mai rapid un medic specialist pentru solutionarea problemelor care au condus la depresie.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  07.06.2011 16:06 
tristete
eu de de 2 saptamani am o stare de tristete in suflet,,am prieteni ,dar nimic parca numi intra in voie,,stare de plans...simt ca ma sufoc,,tranchilizante nu iau..decat ceaiuri naturale,,dar nu au efect,,cred ca o iau razna..
  29.05.2011 11:58 
numaisuntsingur
NUMAISUNTSINGUR este un program special destinat celor care se simt singuri.daca ai dorinta de a reusi in viata tea stept pe mesenger:numaisuntsingur. de asemenea poti citi un studiu amplu extraordinar despre cum familia si prietenii sunt asasini ai visurilor si ambitiilor dumneavoastra.http://asasiniinemilosi.ablog.ro/ .merita incercat.
  11.05.2011 16:00 
sad
si eu ma simt trista..am senzatia aceea de gol in suflet care simt ca imi sfarseste toata energia.
  06.01.2011 21:54 
si eu sufar
si eu am o astfel de problema..ma simt in permanenta suparata,nu prea ma inveseleste nimic,nu am chef sa fac nimic si plang in fiecare zi.cred ca problemele ar fi faptul ca sunt grasa si ca nu am iubit. Cat despre greutate,toata lumea imi zice ca arat bine ca nu am nicio problema,dar eu ma simt grasa..nu ma simt bine imbracata in nimic,nu mai suport blugii,simt ca am picioarele foarte groase,am burta..am inaltimea e 1,70 si 60 de kg. in ceea ce priveste a doua suparare a mea,lipsa unui iubit,cred ca este ceva mai complex si spun asta pentru ca eu in liceu am avut un iubit timp de 2 ani (acum am 20 de ani)si dupa ce m-am despartit de el chiar nu am mai putut avea nicio relatie serioasa cu niciun baiat..desi imi doresc din tot sufletul! nu stiu sa ma comport deloc cu baietii,daca imi place vreunul nu pot sa vorbesc aproape nimic cu el,parca sunt batuta in cap..am impresia ca toti ma mint si vor sa isi bata joc de mine si astfel nu reusesc sa las pe niciunul sa se apropie de mine..nu stiu ce sa fac..sunt disperata
  09.11.2010 23:53 
trist
este adevarat depresiile apar la persoanele de toate varstele si cel mai grav este ca unele persoane chiar isi dau seama ca sufera de depresie dar nu fac nimic...din pacate depresia este o boala ff grava care poate duce chiar la moarte daca nu este tratata:(
  04.09.2010 00:50 
Ciudat..
Eu cred ka am o depresie.. in fiecare seara stau suparata si imi vine sa plang intr`una. Nu mi se intampla cv rau , dar pur si simplu nush dc sunt asa:|.
  05.05.2010 13:47 
Tristete
Asta mi se intampla si mie timp de cateva ore sau cel mult o zi :| . mersi de sfaturi
  20.12.2009 04:10 
depresia
Asta se intampla atunci cand te lasi invins de probleme,te saturi de tot,nu mai vrei pe nimeni in jurul tau,si esti trist tot timpul,pentru ca tristetea se instaleaza foarte adanc in sufletul omului si uneori nu te mai lasa sa fii optimist si sa iubesti viata mai mult decat ar trebui,dar si eu ma numar printre persoanele care au cazut in depresie,desi stiu ca nu este bine parca nu mai pot sa ies la lumina si simt ca nimic nu mai are farmec,asa se intampla cand nu ai familia langa tine sau cand nu ai o situatie prea buna,dar totusi aceste lucruri se pot rezolva asta depinzand de noi,ar fii multe de spus...sper ca viata sa-mi arate si lucrurile bune...poate o sa-mi dati un sfat,va multumesc
  22.09.2009 12:19 
sunt sigura ca sufar de depresie
De ce spun ca sunt sigura ca sufar de depresie este din cauza ca sunt aproape tot timpul trista.Cred k ma incadrez in toate cele 15 simptome descrise mai sus,nu pot sa invat,nu dorm deloc bine,ma simt rau,sunt trista mai tot timpu,nu am chef de nimic si de nimeni,tot timpu apelez la singuratae,simt ca am nevoie de afectiune si cei din jur nu mi o ofera si mai tare simt k ma intrestez.Sper sa imi revin mi as dori foarte mult sa imi dati niste sfaturi daca se poate cum sa invingem aceasta stare de depreseie tuturor celor care ne simtitm asa.Va multumesc!
  30.12.2008 01:50 
cred ca sufar de depresie
Din 15 simptome ale depresiei ma regasesc in 13. In ultimul timp nu mai inteleg nimic din ce se intampla cu mine. Sunt prost dispusa mai tot timpul, simt nevoia sa fiu singura ,sa ma izolez de ceilalti dar in acelasi timp simt nevoia de a impartasi cuiva starile mele. Cred ca asta se datoreaza si faptului ca am schimbat anturajul,scoala, iar in familie parintii mei se cearta tot timpul. Nu stiu cat o sa mai pot suporta situatia asta cred ca o sa ajung sa-i urasc:(
  17.04.2006 21:41 
De ce te simti trist?
Cred ca suntem tristi cand ne simtim dezamagiti si cineva sau toata lumea ne insala.Tistetea este una, depresia este alceva. Lupta cu depresia de la inceput pt.ca alfel poti sa o patesti rau!
  19.01.2006 17:48 
depresia
am o cunostinta care a trecut prin momente de depresie si am zis la's ca trece dar nu a fost asa a ajuns la sinucidrre in final....recomand pentru toti consultare la psiholog in cea mai mica faza de depresie...
  19.01.2006 17:48 
toti suferim de depresie
intr-o oarecare masura, toti avem accese de depresie,o asociem cu neimplinirea, insatisfactia pe diverse planuri, neajunsurile. In mod normal se trece usor peste ea. Insa daca persista, nu trebuie lasata asa, trebuie consultat medicul neaparat, altfel riscati sa ramaneti dependenti de-o gramada de medicamente, care va dau sentimentul de normalitate.
  19.01.2006 17:48 
oare sufar de depresie
acum doua saptamani eram fericita la mare impreuna cu sotul meu.intruna din dimineti m-am simtit foarte rau si am mers la policlinica din Mangalia,mi-au facut o ecografie si au spus ca trebuie sa ma opereze neaparat de pietre la fiere.Am fost ingrozita si am plans de nu am mai stiut de mine,am plecat la Ploiesti ,caci de acolo sunt si m-am internat la spitalul CFR ,mi-au facut analize si nu mau gasit nici o piatra si prin urmare mau expernat.pana sa aflu rezultatul am plans mai tot timpul.ma simt aeriana am impresia ca nu ma pot concentra bine am ostare greu de explicat ,ma simt aiurita putin aeriana . intrebarea mea este .oare sa ma fi speriat atat atat de tare incat sa fi facut o depresie sau alceva pe sistem nervos? va rog ajutatima sa stiu ce se intimpla cu mine? va multumesc.
  19.01.2006 17:48 
hmm
in mare parte ai dreptate dar totusi cred ca se exagereaza putin si o sustin pe andreea din punctul asta de vedere . nu este obligatoriu sa ai astfel de ganduri daca ai depresie ci numai in cazul in care este atat de grava incat sa numai stii nimic despre tine . dupa cum bine stii sunt mai multe feluri de depresie asa ca nu este obligatoriu . cateodata spusele celor de pe cite se cam bat cap in cap dar aniway ai mare dreptate si ms pt cite-ul cu sinuciderea "}{ all girls ca nu sunt gay :)) "joke"
  19.01.2006 17:48 
Ganduri suicidare - realitate palpabila...
draga andreea viata este CRUDA. gandurile suicidare se concretizeaza pana la palpabil, chiar tragic in anumite situatii. Saptamana aceasta cazul de la Metrou Piata Iancului. Intra pe linkul urmator pentru a afla ce s-a intamplat acolo: [url]http://www.stiri24.ro/article.php?id=75883[/url] Caz nefericit? Un caz ca oricare altul?.....fiecare isi raspunde dupa cum simte...
  19.01.2006 17:48 
No offence
exista mari diferente intre tristete si depresie. contrar opiniilor generale depresia nu este sora mai mare si mai urata a tristetii, ci reprezinta o tulburarea psihica grava. toti oamenii se confrunta cu tristetea cand si cand, nu este insa valabila si viceversa (nu toata lumea sufera de depresie). Pentru cei ce nu sunt atenti, in text este specificat foarte clar ca aparitia gandurilor suicidare constituie unul din simtomele depresiei si nu ale tristetii. exista mai multe tipuri de depresie: depresie usoara, depresie clinica si mania. Poate ca intradevar gandurile suicidare nu apar in depresiile usoare care nu necesita medicatie, ci sunt solutionate prin diferite terapii. Insa, in cadrul depresiilor severe unul din simptomele ce este reclamat de foarte multi pacienti consta in marturisirea si recunoasterea gandurilor sinucigase. Mai mult chiar, sunt depresivi care au la activ cateva tentative sinucigase sau planuri extrem de detalitate privind propria moarta. Daca noi ne simtit "depresivi" in anumite momente si citind lista observam ca intradevar ni se si potrivesc diferite simptome nu inseamna ca trebuie sa generalizam. Daca tie nu ti se potrivesc anumite simtome este cazul sa te bucuri, mai ales daca vine vorba de ganduri suicidare. nu doresc nimanui sa traiasca chinuit de aceste ganduri. O zi buna! Sper ca nu am ofensat pe nimeni. Mi-am spus sincer parerea.
  19.01.2006 17:48 
Nu e chiar asa!
Nu sunt deloc de acord cu ideea ca in acele momente nu ne dau pace gandurile suicidare. S-a exagerat aici!:) Succes!
  19.01.2006 17:48 
depresie = tulburare severa.. am incurcat-o :)
Din 15 simptome am 11 :D I feel good! nu stiu daca sunt deprimat in adevaratul sens al cuvantului, sunt o persoana fara griji (ar tb sa am dar efectiv nu-mi fac pb pentru nimic) si sunt departe de orice gand sinucigas, pb e ca nu prea ma mai bucura nimic, sunt cam lipsit de entuziasm, nu-i vre-un leac pt asa ceva, nu c-as avea prea multa tragere de inima (considerand starea de spirit) dar oricum.. nu strica sa-ntreb :)
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie