Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Cardiologie > Prevenire > De ce este important sa stii daca esti hipertensiv sau nu?

De ce este important sa stii daca esti hipertensiv sau nu?

Relatia dintre hipertensiunea arteriala si afectiunile cardiovasculare este directa si independenta privind alti factori de risc. Cu cat este mai ridicata presiunea arteriala, cu atat este mai mare sansa producerii unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

Cardiologie

In ce masura sunt influentate functiile organismului de Colesterol
Top Sanatate iti recomanda
·Inima si rolul ei
Caldura in exces face ca inima sa fie suprasolicitata, tot din acest motiv apar si emotiile negative respective, nerabdarea si ura.
Hipertensiunea arteriala iti afecteaza organismul in mai multe feluri. In primul rand, ea determina depunerea unui efort mai mare din partea inimii si a arterelor. Pentru ca inima lucreza mai mult pentru o perioada lunga de timp, prezinta tendinta de a se mari.

O inima marita poate lucra eficient, dar daca diferenta de volum este prea mare, cordul prezinta probleme privind satisfacerea anumitor nevoi ale organismului. Hipertensiunea arteriala este principalul factor de risc privind declansarea unui accident vascular cerebral.

De asemena, ea contribuie la producerea atacurilor de inima, a insuficientelor cardiace, a insuficientelor renale si a aterosclerozei.

Studiile medicale au demonstrat ca prin coborarea tensiunii arteriale la nivele normale se obtin urmatoarele beneficii:

  • Accidentele vasculare cerebrale se reduc in procent de 35-40%.
  • Atacurile de inima se reduc in procent de 20-25%.
  • Insuficientele renale se reduc in procent de 50%.

Arterele ca si arteriolele sufera, de asemenea, in urma hipertensiunii arteriale. Pe masura ce imbatranesti, arterele se ingroasa, pierzandu-si flexibilitatea. Acest lucru se produce treptat la oricare persoana, chiar si la cele care nu au probleme legate de presiunea sangelui.

In cazurile in care esti predispus la aparitia hipertensiunii, se accelereaza si procesul de pierdere a elasticitatii vaselor de sange.

Diferitele leziuni arteriale dauneaza sanatatii intregului organism pentru ca odata cu ingrosarea si ingustarea arterelor, cantitatea de sange transportata nu mai reuseste sa satisfaca necesitatile anumitor organe.

Organele care nu mai primesc suplimentele nutritive si oxigenul vital de care au nevoie incep sa functioneze defectuos.

Un alt risc este reprezentat de cheagurile de sange formate pe peretii arterelor. Aceste cheaguri ingrosate si de depozitele de grasime pot ajunge sa priveze parti ale organismului de cantitatea de sange necesara.

Daca prezinti o presiune arteriala ridicata, consulta de urgenta medicul specialist si urmeaza-i sfaturile. Cele mai multe cazuri hipertensive nu pot fi vindecate, dar pot fi controlate. Efectele, de asemenea, pot fi prevenite si reduse - numai in cazurile in care hipertensiunea este supravegheata adecvat.


Ce poti face daca esti hipertensiv?

Hipertensiunea este o afectiune cu care te confrunti toata viata. Ea poate sa fie controlata, nu si vindecata. Daca respecti punct cu punct tratamentul recomandat de medic, este destul de usor sa-ti mentii tensiunea in limitele valorilor normale.

Controlandu-ti tensiunea ridicata preintampini riscurile altor afectiuni precum accidentele vasculare celebrale, atacurile de inima, insuficientele cardiace si renale. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti iei tensiunea.

Daca prezinti o presiune ridicata a sangelui, exista o paleta mare de lucruri ce pot fi facute in scopul reducerii tensiunii:

  • In privinta alimentatiei este foarte important sa renunti la grasimi si la produsele ce au un continut ridicat de sare.
  • Schimba-ti stilul de viata pentru a da jos kilogramele acumulate in plus si apuca-te sa faci activitate fizica in mod regulat.
  • Este bine sa reduci consumul de alcool si sa renunti la fumat.
  • Doctorul va decide daca medicamentul trebuie asociat unei diete, impunand schimbarile la nivelul modului de viata.

Consulta-ti doctorul pentru a trasa tratamentul care ti se potriveste cel mai bine.


Articol scris in colaborare cu Violeta Lihatchi, medic specialist cardiolog Centrul Medical Unirea

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  19.03.2010 15:34 
tensiometru
Nu este deloc greu sa folosesti un tensiometru, mai ales unul digital...intra pe www.abi.ro si ai acolo manualele aparatelor. le poti citi hipertensiva.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie