Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Afectiuni
Home > Afectiuni si boli > Cardiologie > Afectiuni > Colesterolul si hipercolesterolemia

Colesterolul si hipercolesterolemia

Ce rol indeplineste colesterolul in functiile organismului? Stiai ca fiecare persoana are un colesterol "rau" si un colesterol "bun"? Care este relatia dintre cele doua tipuri de colesterol? Ce afectiune ascunde hipercolesterolemia? Pentru sanatatea inimii tale este foarte important sa cunosti raspunsul corect al acestor intrebari.

Cardiologie

In ce masura sunt influentate functiile organismului de Colesterol
Top Sanatate iti recomanda
·Inima si rolul ei
Caldura in exces face ca inima sa fie suprasolicitata, tot din acest motiv apar si emotiile negative respective, nerabdarea si ura.
Colesterolul este substanta lipidica ce se regaseste in toate celulele organismului. Acesta joaca un rol foarte important pentru sanatatea intregului organism pentru ca:

  • ajuta la formarea membranelor celulare;
  • constituie punctul de plecare al sintezei hormonilor in glandele suprarenale si in ovar;
  • este de neinlocuit pentru indeplinirea anumitor functii - este indispensabil digestiei lipidelor, in urma transformarii de catre ficat in acid biliar.

Un nivel ridicat de colesterol in sange - hipercolesterolemia - reprezinta un factor de risc major pentru afectiunile cardiovasculare. Hipercolesterolemia nu prezinta simptome specifice si multa lume se confrunta cu aceasta problema fara ca macar sa o stie. Persoanele care au 20 de ani ca si persoanele mai in varsta ar trebui sa-si faca analizele privind nivelul colesterolului la fiecare cinci ani cel putin.

Este benefic sa recurgi la testul care iti prezinta profilul lipoproteinic pentru a afla nivelul colesterolului. Rezultatele acestui test se pot afla la maxim o zi distanta dupa ce au fost efectuate analizele. Ele ofera informatii despre colesterolul total, colesterolul "rau" LDL, colesterolul "bun" HDL si trigliceride. Specialistii au stabilit limitele superioare si pe cele inferioare pentru fiecare dintre categoriile colesterolului.

Daca nu poti efectua "profilul proteinic", este suficient sa cunosti valorile colesterolului total si ale colesterolului HDL pentru a afla daca esti predispus hipercolesterolemiei. Daca prezinti un nivel ridicat al colesterolului, va trebui sa optezi pentru repetarea analizelor, urmand indicatiile medicului specialist.

Nivelul colesterolului total Valoarea
 
Mai scazut de 200 mg/dL
 Nivelul optim care te situeaza in afara oricarui risc. Daca nivelul colesterolului este egal cu 200 mg/dL sau mai mare, cresc si riscurile de predispunere pentru hiperclesterolemie.
Cuprins intre 200-239 mg/dL Valoarea de granita
240 mg/dL si peste Hipercolesterolemia.
 
Persoanele care ating acest nivel sunt predispuse de doua ori mai mult bolilor cardiovasculare decat cele al caror colesterol se afla situat sub 200 mg/dL. Cantitatea cea mai mare de colesterol din sange este continuta de o proteina numita LDL (low-density lipoprotein = lipoproteina cu densitate scazuta). Colesterolul LDL este colesterolul "rau" pentru ca depozitarea lui pe peretii arterelor cauzeaza formarea cheagurilor de sange. Nivelul ridicat al LDL-ului mareste riscul bolilor coronariene si al accidentelor vasculare cerebrale.

Acest nivel al LDL-ului depinde si de ceilalti factori de risc pe care ii prezinti:
  1. Daca nu prezinti simptome specifice bolilor arterelor coronare sau diabetului si nu te confrunti cu nici unul dintre factorii de risc, nivelul LDL-ului este mai scazut de 160 mg/DL.
  2. Daca nu prezinti simptome specifice bolilor arterelor coronare, dar prezinti doi sau mai multi factori de risc, nivelul LDL-ului este mai scazut de 130 mg/dL.
  3. Daca ai diabet sau esti predispus bolilor arterelor coronare, nivelul LDL-ului este mai scazut de 100 mg/dL.
 Nivelul de colesterol LDL Valoarea
 Mai mic de 100 mg/dL optima
 100-129 mg/dL buna
 130-159 mg/dL limita
 
 160-189 mg/dL
 
ridicata
 190 mg/dL si peste foarte ridicata

Colesterolul HDL (high-density lipoprotein = lipoproteina cu densitate ridicata) este colesterolul "bun". Nivelul ridicat al acestuia micsoreaza expunerea fata de bolile cardiovasculare. Colesterolul HDL are tendinta de a transporta excesul de colesterol catre ficat, unde acesta este eliminat din organism. Persoanele care prezinta un nivel scazut al HDL-ului (mai scazut de 40 mg/dL) se confrunta cu un risc mai mare privind atacul de inima.

 
Nivelul de colesterolul HDL
 Valoarea
Mai scazut de 40 mg/dL Reprezinta un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. 
40-59 mg/dL Cu cat nivelul de LDL este mai mare, cu atat este mai bine.
60 mg/dL si peste O valoare de 60 mg/dL si peste este considerata o adevarata protectie fata de bolile cardiovasculare.

Organismul are nevoie de o cantitate sigura de colesterol pentru a construi membranele celulare etc. Ficatul produce o cantitate suficienta de colesterol pentru a indeplini aceste cerinte ale organismului. Din aceasta cauza, alimentatia sanatoasa precum si respectarea unei diete reprezinta un aspect foarte important de care trebuie sa se tina cont.

O dieta bogata in grasimi saturate, transgrasimi si colesterol tinde sa mareasca colesterolul total si LDL-ul. O dieta saraca in grasimi saturate, transgrasimi si colesterol te ajuta sa mentii un nivel corespunzator de colesterol. Colesterolul se gaseste numai in grasimile animale. Anumite plante uleioase, des folosite in prepararea hranei, sunt bogate in grasimi saturate.

Transgrasimile rezultate prin adaugarea hidrogenului uleiurilor vegetale sunt des folosite in restaurante si in fast-food-uri. Fructele si legumele nu contin colesterol, de aceea sunt recomandate in orice tip de dieta. Daca prezinti un nivel crescut al colesterolului sanguin trebuie sa urmezi o dieta sanatoasa, sa practici regulat miscare fizica, sa mentii o greutate corporala corespunzatoare.

In cazul in care ai nevoie de medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului, este bine sa recurgi la respectarea unei diete sanatoase atat pentru a-ti diminua cantitatea de colesterol, cat si pentru a-ti imbunatati sanatatea cardiovasculara.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  16.05.2011 15:26 
ERATA-F important
Buna ziua, Atentie! in articolul de mai sus , de fapt la sectiunea colesterol bun ( ADICA HDL), s-a stecurat o greseala in tabel , si anume:"Cu cat nivelul de LDL este mai mare, cu atat este mai bine", ERONAT , ROG CORECTARE.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie