Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Cuptorul cu microunde - beneficiu sau risc?

Cuptorul cu microunde - beneficiu sau risc?

Joi, 18 Mai 2006
O parte din ce in ce mai mare a romanilor foloseste cuptorul cu microunde ca pe un mijloc comod de a gati, incalzi sau dezgheta alimentele. Insa exista si oameni care isi pun intrebari in ceea ce priveste urmarile si efectele folosirii acestor cuptoare asupra sigurantei alimentelor si chiar a sanatatii lor

Este stiut faptul ca microundele sunt forma de energie electromagnetica, generata electronic. Atunci cand aceste unde penetreaza alimentele, ele produc o rotatie interna a moleculelor de apa din interiorul alimentului procesat. Aceasta rotatie determina o frecare intre molecule, iar rezultatul este cresterea rapida a temperaturii (motiv pentru care timpul de incalzire a alimentelor la microunde este mai scurt decat la alte surse de energie). Asadar, cuptorul cu microunde este comod si rapid, insa care este impactul pe care-l are acesta asupra valorii nutritionale a alimentelor (in special a legumelor)? Ce se intampla cu vitaminele si mineralele din alimentele astfel procesate termic? Daca punem aceasta intrebare producatorilor, raspunsul poate fi usor anticipat: alimentele nu-si pierd valoarea nutritiva. Exista insa si studii clinice, putine la numar, ce-i drept, care se refera la calitatea alimentelor dupa procesarea la microunde. Si toate aceste studii au cazut de acord in privinta nocivitatii incalzirii la microunde. Unul dintre studii explica mecanismul descompunerii si degradarii vitaminelor B12, C si E din alimentele incalzite in acest tip de cuptor. Cercetari efectuate de specialistii rusi pun in evidenta efectele neurologice pe care le au alimentele alterate cu radiatie magnetica (microunde). Un alt studiu arata ca, prin incalzirea in cuptorul cu microunde a laptelui matern, anticorpii si enzimele se distrug. Un studiu efectuat la o clinica din Elvetia a analizat comparativ analizele de sange ale unor pacienti care au consumat regulat alimente procesate in cuptorul cu microunde, precum si cele ale unor persoane care au consumat alimente incalzite conventional. Acest studiu a aratat ca: 1. Nivelul hemoglobinei (totale si eritrocitare) a scazut semnificativ dupa ingerarea alimentelor incalzite la microunde. 2. Leucocitele (globulele albe) au crescut ca numar dupa digerarea alimentelor prelucrate cu microunde. 3. Microundele au afectat structura proteinelor serice. 4. Fractiunea de colesterol (rau) LDL a crescut in raport cu fractiunea HDL. Alte studii au aratat o incidenta statistica ridicata la cancerele de stomac si colon si, in plus, o degenerare generala a componentelor celulare, din cauza alterarii substantelor chimice din compozitia alimentelor procesate la microunde. Si iata ca, avand la dispozitie aceste concluzii, suntem pusi sa alegem, practic, intre Natura si comoditate...
Sursa: Eva.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.06.2011 16:10 
XgclYwbxcVAQxNL
Never seen a beettr post! ICOCBW
  26.06.2011 14:06 
qMJyqOLkCVnIx
Smack-dab what I was loiokng for—ty!
  31.05.2010 18:21 
microunde vs aragaz
folosit decent nu dauneaza cu nimic
  29.04.2007 07:27 
Cuptorul cu microunde - o necunoscuta
Se foloseste cuptorul cu microundre mai ales la incalzit mancarea deoarece mege foarte repede.Desi nu sunt specialist,cred ca este nociv si e mai bine sa facem ca bunicele.Tehnica,cu cat este mai sofisticata,cu atat este mai periculoasa.Sa nu inghitim medicamente, chimicale ci sa luam din natura.Pentru fiecare boala,Dumnezeu a facut un leac pe care trebuie sa-l descoperim.Eu le-am gasit si in viata mea foarte lunga nu am inghitit nici o pastila si sunt perfect sanatos.Nu-mi place nimic ce este prea elaborat.Prefer caruta, automobilului.Sanatate
  20.05.2006 09:14 
cuptorul cu microunde
Am citit cu mult interes acest articol si cu toate ca aveam "ceva" informatii despre nocivitatea cuptorului cu microunde, parca nu-mi venea sa cred. Articolul dvs. mi-a imbogatit cunostintele, dar intotdeauna mi-am pus intrebarea: Daca se stie ca folosirea acestui cuptor are multe efecte asupra corpului omenesc, de ce se continua fabricarea lui? Strainii in general, folosesc foarte mult cuptorul cu microunde si este imposibil ca acestia sa nu fi aflat despre aceste efecte nedorite. As dori sa aflu parerea dvs. Va multumesc, Iuliana Teodorescu
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie