Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Boli cu transmitere sexuala
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Boli cu transmitere sexuala > Cum vezi sifilisul pe piele...

Cum vezi sifilisul pe piele...

Sifilisul a fost supranumit de-a lungul timpului "marele imitator" sau "marele mincinos" din cauza simptomelor deruntante pe care le da. Eruptia care apare pe piele poate fi confundata foarte usor cu alte afectiuni dermatologice.

...in primul stadiu

La inceput sifilisul e un mic punct rosiatic de la care se intinde apoi o zgarietura nedureroasa, pe penis sau vulva. Daca nu cunosti semnele de sifilis zgarietura nu e alarmanta - nu face puroi decat daca se infecteaza - mai ales daca astepti 2-3 saptamani si observi ca dispare fara sa lase urme.
Inainte sa dispara, zgarietura initiala se adanceste si se intareste.

Acest prim semn care marcheaza intrarea Treponemei Palidum (agentul microbian al sifilisului) in organism, poate sa apara si in zona gurii atunci cand contactul sexual a fost oral sau in zona anala, echivalent.

Teoretic microbul poate patrunde prin orice mica leziune a pielii, insa alte localizari decat cele determinate de actul sexual, de exemplu pe degetele mainii, ca la medicii care examineaza pacienti cu sifilis, sunt mult mai rare.In al doilea stadiu

Dupa un timp, intre cateva saptamani pana la cateva luni, pe pielea bratelor, bustului si coapselor (cel mai probabil) apare o eruptie. Multe bubite rosii, de diferite forme, gupate simetric sau asimetric acopera pielea si trimit bolnavul la medic  (uneori sunt doar mici pete roz care nu ies in relief). Asta nu inseamna ca medicul se va gandi de la usa ca are de a face cu un caz de sifilis. Eruptia "marelui imitator" arata la fel ca o alergie sau o multime de alte boli care produc bubite pe piele. Din fericire medicina a descoperit testul de sange special pentru depistarea sifilisului cu ajutorul caruia se pune diagnosticul sigur (testul pozitiv arata niste cruci in mediul de cultura, de unde denumirea populara "cruci in sange" a bolii).

Eczeme pot aparea si pe mucoase (in gura, pe mucoasa vaginala), ca niste placi de ulceratie cenusii si nedureroase de obicei.

Pe langa eruptie, sifilisul secundar "ca la carte" ataca si parul. Alopecia afecteaza cu preponderenta zona tamplelor "alopecie in luminisuri", poate rari sprancenele si, in cazul barbatilor, barba.

Starea generala aduce cu o raceala - febra, lipsa poftei de mancare, dureri articulare. Toate manifestarile trimit urgent, pe oricine, la doctor.

In acest stadiu sangele e deja plin de microbii sifilisului.


In al treilea stadiu

...Care poate sa apara dupa 1 an, 20 de ani sau sa nu apara niciodata, e foarte tarziu pentru tratament. In anul 2006 sunt foarte rare cazurile de sifilis tertiar fiindca nimeni nu mai trece prin fazele initiale fara sa faca nimic.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  04.06.2009 01:57 
dati-mi un rasp
astept un mail pe angel_lost_in_illusions@yahoo.com!va multumesc
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie