Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Boli cu transmitere sexuala
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Boli cu transmitere sexuala > Cum vezi sifilisul pe piele...

Cum vezi sifilisul pe piele...

Sifilisul a fost supranumit de-a lungul timpului "marele imitator" sau "marele mincinos" din cauza simptomelor deruntante pe care le da. Eruptia care apare pe piele poate fi confundata foarte usor cu alte afectiuni dermatologice.

...in primul stadiu

La inceput sifilisul e un mic punct rosiatic de la care se intinde apoi o zgarietura nedureroasa, pe penis sau vulva. Daca nu cunosti semnele de sifilis zgarietura nu e alarmanta - nu face puroi decat daca se infecteaza - mai ales daca astepti 2-3 saptamani si observi ca dispare fara sa lase urme.
Inainte sa dispara, zgarietura initiala se adanceste si se intareste.

Acest prim semn care marcheaza intrarea Treponemei Palidum (agentul microbian al sifilisului) in organism, poate sa apara si in zona gurii atunci cand contactul sexual a fost oral sau in zona anala, echivalent.

Teoretic microbul poate patrunde prin orice mica leziune a pielii, insa alte localizari decat cele determinate de actul sexual, de exemplu pe degetele mainii, ca la medicii care examineaza pacienti cu sifilis, sunt mult mai rare.



In al doilea stadiu

Dupa un timp, intre cateva saptamani pana la cateva luni, pe pielea bratelor, bustului si coapselor (cel mai probabil) apare o eruptie. Multe bubite rosii, de diferite forme, gupate simetric sau asimetric acopera pielea si trimit bolnavul la medic  (uneori sunt doar mici pete roz care nu ies in relief). Asta nu inseamna ca medicul se va gandi de la usa ca are de a face cu un caz de sifilis. Eruptia "marelui imitator" arata la fel ca o alergie sau o multime de alte boli care produc bubite pe piele. Din fericire medicina a descoperit testul de sange special pentru depistarea sifilisului cu ajutorul caruia se pune diagnosticul sigur (testul pozitiv arata niste cruci in mediul de cultura, de unde denumirea populara "cruci in sange" a bolii).

Eczeme pot aparea si pe mucoase (in gura, pe mucoasa vaginala), ca niste placi de ulceratie cenusii si nedureroase de obicei.

Pe langa eruptie, sifilisul secundar "ca la carte" ataca si parul. Alopecia afecteaza cu preponderenta zona tamplelor "alopecie in luminisuri", poate rari sprancenele si, in cazul barbatilor, barba.

Starea generala aduce cu o raceala - febra, lipsa poftei de mancare, dureri articulare. Toate manifestarile trimit urgent, pe oricine, la doctor.

In acest stadiu sangele e deja plin de microbii sifilisului.


In al treilea stadiu

...Care poate sa apara dupa 1 an, 20 de ani sau sa nu apara niciodata, e foarte tarziu pentru tratament. In anul 2006 sunt foarte rare cazurile de sifilis tertiar fiindca nimeni nu mai trece prin fazele initiale fara sa faca nimic.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  04.06.2009 01:57 
dati-mi un rasp
astept un mail pe angel_lost_in_illusions@yahoo.com!va multumesc
  04.06.2009 01:56 
ma ajuta si pe mine cineva?
am pe labiile mari daca intind pielea niste puncte albe care nu m aderanjeaza dar vreau sa stiu daca e sifilis pentru ca are o pers de la mine din familie va rog da-ti un raspuns
  04.06.2009 01:53 
ajutati-ma
vreau sa stiu si eu cum arata sancrul la nivelul vaginului pt k cineva de la mnm din familie are sifilis si vr sa stiu dak am luat.ma ajutati?
  07.04.2009 09:27 
e infiorator
e foate bine ca ne puteti informa despre asa ceva.e super ok
  30.03.2009 21:17 
da e foarte periculos!
  17.03.2009 15:37 
herpes
ar trebui sa avem mai multa grija cu cine ajungem sa avem relatii sexuale
  19.06.2007 13:59 
sanatatea...
oameni buni...orice boala e periculoasa.eu consider ca ar trebui totusi sa ne mai ingrijim si de sanatatea noastra!nu cred ca a fi sanatos consta doar in a lua un paracetamol atunci cand ne paste o raceala!!!aveti grija de voi!mediul inconjurator este viata noastra!!!cum putem trai daca il poluam de fiecare data cand avem ocazia...?e revoltator!!!!
  03.12.2006 23:36 
nu stiu daca mai sunt infectata
acum 6 ani am fost bolnava de sifilis,am facut tratament impreuna cu partenerul meu.cred ca am facut vreo 30 de moldamine...am facut analize si au fost ok...dupa 3 ani am repetat si au fost iar ok(negativ)dupa iar 2 ani am schimbat partenerul si am stat cu el 3 luni..dupa aceea am hotarat sa mai fac iar niste analize..si am depistat ca am iar sifilis 2+ am facut iar20 moldamine si rezultatul a fost+(ciudat este partenerul meu a facut si el analize si au fost negative dupa 7 luni de satat impreuna) am mai facut iar 6 moldamine dar din pacate nu am mai repetat analizele pana acum...sunt deja 2 ani...sunt pe alte meleaguri acum si e cam greu sa mergi la doctor....nu stiu ce sa cred sunt sanatoasa sau nu...precizez ca am si hepatita b,care am dobandit-o de cand sunt copil.am avut de 2 ori hepatita si am ramas cu virusul...starea mea generala este buna ,probleme e ca am mereu temperatura corpului37,4grade!ce credet?puteti sa imi scrieti cateva pareri la adresa de emailmihaelajenni@gmx.ch?multumesc!
  27.11.2006 14:08 
se ea si fara sex
am si eu o problema care nu dau de capat ami ies bubite rosi si care provoaca mancarimi si ce te scarpini se maresc e sifilis sau altceva ma fost la tot felul de medici am citit articolulu si ma pus pe ganduri dar de atatea ani nimeni nu stie ce este ajutatima va rog daca stie cineva am citit si de herpesul genital nu stiu ce sa mai cred am sau nu am asa ceva sau easa si pe baza nervoasa nu mai stiu ce sa fac am ancercat tot felul de unguente si tot felul de pastile trec si apar dupa o perioada am avut acuma 5 luni si dupa a a reaparut era dar mam suparat asa tare e totusi pe baza nervoasa va rog daca stie cineva sa mi raspunda VA multumesc anticipat
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie