Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea pielii
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Ingrijirea pielii > Cum sa te pregatesti pentru o vacanta incendiara

Cum sa te pregatesti pentru o vacanta incendiara

Te gandesti cu nostalgie la vacanta de vara trecuta? Amintirile placute dintr-o tabara petrecuta undeva departe de agitatia marilor orase iti vor ramane pe veci intiparite in minte. Insa, din pacate, la fel se poate intampla si cu efectele nocive ale razelor solare care pot sa isi puna amprenta asupra pielii tale.
Prea mult soare poate favoriza aparitia ridurilor, a pistruilor, a cataractei, schimbari ale texturii pielii precum si dilatarea vaselor de sange. Soarele este considerat cauza principala a cancerului de piele, cel mai intalnit tip de cancer. In fiecare an, noi cazuri de persoane diagnosticate cu cancer de piele se adauga listei din anii anteriori. Asadar, atentie maxima in cazul in care iti propui sa repeti experienta din vara trecuta!

Expunerea la soare era considerata sanatoasa inainte de a afla despre pericolul razelor ultraviolete asupra pielii noastre. Aceste raze invizibile care se impart in doua tipuri - ultraviolete A (UVA) si ultraviolete B (UVB) - pot cauza bronzarea, arderea sau distrugerea epidermei. In concluzie, nu exista raze ultraviolete "sigure".

Protejarea tinerilor de razele solare este foarte importanta inca de la o varsta destul de frageda.

O piele bronzata nu este un semn de sanatate, ci rezultatul unei vatamari a pielii. Printre  simptomele rezultate in urma expunerii excesive la soare se numara: o sensibilitate ridicata a pielii, durere, umflaturi si basici. Alte simptome aditionale precum febra, friguri, tulburari digestive si confuzia indica o problema serioasa si necesita imediat o ingrijire medicala.


Sfaturi de protectie impotriva soarelui
  • foloseste creme cu un factor de protectie mai mare de 15 si nu uita de buze, care necesita si ele o protectie adecvata (un strat protector UV sub forma de gel, crema sau ruj); 
  • este foarte important sa aplici crema de protectie solara cu 20 de minute inainte de expunerea la soare;
  • reinnoieste stratul de crema in mod frecvent pe parcursul zilei (cel putin de doua ori pe zi);
  • evita soarele din mijlocul zilei si planifica-ti iesirile inainte de orele 10 dimineata si de la 4 dupa-amiaza;
  • protejeaza-ti de fiecare data capul;
  • incearca sa porti haine care ofera protectie pielii (tricouri cu maneca lunga si pantaloni lungi) si, bineinteles, ochelari de soare;
  • practica "regula umbrei" - cauta un loc umbros de fiecare data cand umbra ta este mai mica decat inaltimea pe care o ai in realitate;
  • impartaseste cu familia si prietenii tai cunostintele despre protectia solara;
  • daca ai o piele alba, pistrui sau alunite multe trebuie sa fii foarte precauta;
  • nu exista un tratament rapid pentru arsurile solare, insa o compresa cu apa rece si o crema calmanta va pot fi intotdeauna prieteni de nadejde in asemenea situatii.


Important de retinut

Razele ultraviolete (UV) sunt emise de soare. UVA sunt responsabile de efectele imbatranirii premature si UVB reprezinta cauza principala a arsurilor solare si, implicit, a cancerului de piele.


Razele UVA nu sunt la fel de periculoase ca cele UVB datorita razei lor de actiune mai lunga, insa patrund mai adanc in piele si stimuleaza productia de melanina a pielii (cunoscuta si sub denumirea de bronz). Din moment ce sunt emise in timpul zilei, pana si in lunile de iarna sfarsim prin a fi expusi acestor raze mai mult decat la cele UVB.

Razele UVB au o raza de actiune mai scurta si afecteaza straturile de suprafata ale epidermei, fiind responsabile de arsurile solare. Sunt emise in special pe perioada verii.

In trecut se considera ca numai actiunea nefasta a razelor UVB cauzeaza cancerul, dar acum se stie ca si razele UVA joaca un rol semnificativ in acest sens.

de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  22.07.2006 13:09 
efecte adverse
de la expunerea exagerata la soare,pana la insolatie chiar,mi-au aparut niste pete maro ca niste alunite cat unghia mica,de acum 2 ani mai ales pe picioare.In plus se fac si niste cruste care se scot racaite cu unghia.Stie cineva cum se scapa de ele?Multumesc.
  27.06.2006 23:24 
vreau
imi doresc sa citesc si despre razelr solare care afecteaza sau nu pielia copilului de 1 an si 4 luni daca este expus la soare si mai multe informati despre acest lucru.iar ce creme sa folosim pt protejare
  27.06.2006 11:37 
pete
Acum cativa ani faceam solar ,stateam si la soare ca orice tanar.Acum ma chinui sa scap de niste pete inchise la culoare .Mi_au iesit in jurul ochilor si in jurul gurii.Am incercat o crema de depigmentat dar m-am ars rau de tot.....acum ,ma feresc de soare.Poate cineva sa_mi spuna daca a patit la fel...multumesc
  22.06.2006 13:03 
noutate
ma bucur ca am aflat o mnoutata si anume existenta UVA siUVB .
  19.01.2006 17:48 
solar aiurea
am fost la solar si pe urma la mare si nu m-am bronzat deloc
  19.01.2006 17:48 
ce probleme cu bronzul asta!!!
Pana anul trecut eram disperata de soare...stateam foarte mult si aveam un bronz superb cu toate ca am tenul deschis la culoare,sunt blonda si am ochii albastri.Stateam la soare numai dimineata si seara si ma dadeam cu lotiuni cu factor de protectie maxim pana-n 8 hai 10 cateodata.M-au dus ai mei de la un an la mare cel putin o data pe an...zic cel putin ca in ultimii 6 ani scap la mare cel putin de cate 2 ori si de la 10 zile in sus....imi place soarele si marea la nebunie(mai ales ca de 6 ani am prins gustul altor mari...deci nu ma refer la marea neagra).Dar de anul trecut din iarna s-a zis STOP.De ce???Pentru ca am ajuns la doctor si ce am constatat...ca am cancer de piele.Deci ca atare a trebuit sa ma operez si acum soarele a devenit cel mai aprig dusman al meu.Toata vara (cu toate ca am fost din nou la mare ca nu am avut incotro ca aveam deja aranjat concediul) am stat numai la umbra,m-am dat toata ziua cu creme cu factor de protectie 60,cu ochelari de soare in permanenta si palariute sau sepci toata ziua...Cam asta a fost concediul meu anul asta si totusi nu mi s-a parut asa de grav ca nu m-a mai vazut soarele.Ceea ce nu stim inca noi este ca soarele a devenit foarte periculos si cu toate ca ne place sa avem un ten bronzat si frumos nu stim ce consecinte nefaste implica expunerea la soare.Asa ca aveti grija foarte mare la sanatatea voastra...cred ca e mai importanta decat sa ne chinuim sa stam la soare pentru un bronz pe care il avem asigurat timp de cateva saptamani,cand mai ales acum exista atatea creme autobrozante care ne fac sa fim la fel de frumos bronzate si asta in orice perioada a anului.
  19.01.2006 17:48 
bronz perfect cu creme?neaah
multi ani la rand m am dat cu diferite creme pt protectie si nimik.va spun eu care i cea mai buna crema:ulei de masline amestecat cu zeama de lamaie. iti face o piele de invidiat si nici macar nu te arzi
  19.01.2006 17:48 
bronz perfect
Am o piele superba, de invidiat chiar. cum am obtinut un bronz perfect? facand plaja numai dupa 4 dupa masa, si folosind o crema cu factor 25.
  19.01.2006 17:48 
Cu Masura
Mie imi place pielea bronzata,dar am mare grija de pielea mea. Parerea mea e ca trebuie sa te protejezi mereu cu crema protectoare,eu sincer folosesc crema cu factor de protectie 6,si nu m-am ars deloc,am o piele frumoasa si un bronz frumos.O spune lumea,adevarul e ca dieta face minuni,morcovi si piersicile n-ar trebui sa lipseasca vara din dieta.FAC MINUNI.Dau o culoare la bronz super. Si inca ceva hidratarea pielii cu crema normala de corp in fiecare zi previne imbatranirea ei,asta e regula ca sa pastrezi pielea mereu tanara si multa apa
  19.01.2006 17:48 
Proverb
stiti vechea zicala, mereu valabila: "ce-i prea mult strica" - in interpretarea mea: poti sa vrei bronz si sa-l ai (daca tii sa fii bronzat) fara sa exagerezi si sa te arzi ca un prost dar si sa fugi de soare si sa nu te mai bucuri de o balaceala si tot timpul sa dai cu crema pe tine, parca iar nu-i ok.
  19.01.2006 17:48 
o crema buna
eu folosesc o crema cu factor de protectie 25 si ma dau de 3-4 ori in 2-3 ore.de trei ani nu m-am mai cojit si am un bronz frumos.
  19.01.2006 17:48 
ascultati
oameni buni viata este scurata asa ca nu ratati ocaziila de a face cea ce va doriti ,uneori un bronz frumos ajuta (folositi multa crema)
  19.01.2006 17:48 
apropo
se sune daca te grijesti si D-zeu are grija de tine in concluzie trebuie sa te protejezi de soare care acum a devenit mai periculos din cauza efectului de sera provocat de poluare care distruge stratul de ozon Ca orice factor influenteaza in mod sigur aparitia unor boli cititi mai mult
  19.01.2006 17:48 
soarele chiar imbatrineste
pot sa spun asta pentru ca in anumite tari ca spania femeile imbatrinesc prematur din cauza expunerii la soare si eu am avut o experienta neplacuta cu soarele miau aparut pete albe pe spate de la soare iar doctorul a spus ca trece de la sine ei bine nu de 3 ani nu au disparut. ACUM FAC UN TRATAMENT CU CREMA PE BAZA DE PROPOLIS DE 2 LUNI SI PETELE DISPAR FOARTE BINE
  19.01.2006 17:48 
nu stiu despre altii dar stiu despre mine
nu stiu despre altii dar stiu despre mine k de fiecare data cand pielea de pe mainile mele este expusa la soare ( fara protectie: creme sau o haina deschisa la culoare ) ma umplu de niste bubitze care ma mananca groaznic. Nici noaptea nu pot dormi din cauza lor. Pt. cei ce nu au nici o problema "jos palaria" doar k nu suntem totzi la fel de fericitzi si in cazul asta cremele sunt binevenite, chiar indispensabile.
  19.01.2006 17:48 
Este stupid sa spui ca soarele dauneaza. Cei care sufera de cancer de piele si alte afectiuni probabil ca sunt persoane cu un organism slab in general. Si natura nu tolereaza in general elementele slabe, ci le elimina. Eu nu am auzit pe bunicii mei sa spuna sa ma dau cu nu stiu ce crema protectoare. Si dinspre partea asta sunt sanatos tun. Cei care se plang de soare nu au decat sa stea intr-o hruba si sa respecte indicatiile firmelor de cosmetice care nu au alt interes decat sa iti creeze o falsa fobie de soare si o falsa nevoie de produsele lor de 'protectie a pielii impotriva efectelor nocive ale soarelui'
  19.01.2006 17:48 
este bine sa te protejezi cu creme cu factor de protectie nr 15 sau mai mare, sa porti ochelari de soare, etc, dar nu trebuie sa faci o obsesie din asta. e intr-adevar bine sa eviti anumite lucruri, dar fiecare are un destin, care nu poate fi schimbat...
  19.01.2006 17:48 
invitatie
chiar daca numai medicul are competente in domeniul sau (iar daca autorul articolului este medic cu atat mai bine), nu este deloc constructiv sa se raspunda cu asemenea critici. o informatie de acest tip este bine venita. iar celor care baga tot felul de contre (e dreptul lor la opinie), eu le fac o invitatie sa se arunce de la balcon (dreptul meu la opinie). multumesc
  19.01.2006 17:48 
[QUOTE=Visitator]morala: daca iti este dat sa mori de cancer de piele vei muri chiar daca te invesmantezi in platosa protectoare .:D[/QUOTE] sa fim seriosi! daca asta este filosofia ta, inseamana ca nu te protejezi de nimic. gandeste-te la asta si fa o lista de lucruri de care te feresti ... Astept
  19.01.2006 17:48 
optimism
citisem zilele trecute intr-un cotidian despre un tip ce scapase ca prin urechile acului de un sfarsit tragic in Turnurile gemene. doar faptul ca s-a oprit sa-si cumpere o sticla de apa minerala l-a scapat . panicat, s-a mutat in anglia - o tara linistita si ferita de atacuri teroriste - si , culmea ironiei , si-a gasit sfarsitul in atacurile teroriste din metroul londonez. morala: daca iti este dat sa mori de cancer de piele vei muri chiar daca te invesmantezi in platosa protectoare .:D
  19.01.2006 17:48 
Eu zic ca este mai bine sa ramanem la culoarea pielii decat sa suportam arsurile inevitabile si sa ne expunem risurilor de cancer de piele.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie