Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Educatia
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Educatia > Cum le vorbim copiilor despre sex?

Cum le vorbim copiilor despre sex?

Cand am inceput sa ma gandesc la tema de mai sus, tot ce mi-a venit in minte a fost "cine poate sa stie asa ceva cu certitudine"?
Am mers mai departe cu gandul si m-am intrebat de ce oamenii asteapta raspunsuri la problemele lor, evitand sa-si asume eventualele greseli. Nu exista perfectiune. Nu putem inlatura odata pentru totdeauna greseala din vietile noastre si ar fi foarte ingrijorator daca acest lucru ar fi posibil. Omul este supus greselii.


Un raspuns standard nu exista

Iata de ce la intrebarea din titlu nu exista un singur raspuns. Sunt psiholog si mama a doi copii si cred ca aceste doua calitati ale mele imi vor garanta un oarecare grad de credibilitate in ceea ce voi spune. Eu am ales sa vorbesc copiilor mei despre sex doar atat cat vor sa auda si cat sunt gata sa inteleaga. Daca aveti o relatie cu copilul dumneavoastra, si ma refer la o relatie in adevaratul sens al cuvantului, veti stii cand este momentul oportun, pentru ca nu toti copiii au acelasi ritm de evolutie.


Cum gasiti momentul oportun?

Pana la varsta de 7 ani, copilul trece prin diferite faze de evolutie, insa el nu intelectualizeaza ci doar simte, deci o discutie nu-si are rostul.
  • Observati cu atentie modalitatile de exteriorizare, spontane de altfel, prin care fiecare copil experimenteaza fie cu propria persoana, cu propriul corp, fie cu cei apropiati - mama, tata, frati, surori;
  • Mentineti o atitudine neutra, sa nu interveniti, interzicandu-i sau incurajandu-i in vreun fel actiunea.

Ceea ce copilul dumneavoastra face in aceasta perioada este pur instinctual si este extrem de important pentru evolutia sa ulterioara, intrucat o atitudine opresiva din partea dumneavoastra poate da nastere unor sentimente de vinovatie asociate cu sexualitatea. Sau dimpotriva, o atitudine incurajatoare poate conduce, in unele cazuri, la comportamente hipersexuale. Este un prilej si pentru dumneavoastra de a observa diverse reactii ce pot sa apara la propria persoana si de a va reevalua pozitia fata de sex si sexualitate, in general.


Varsta de 11-12 ani - momentul cel mai potrivit

Nu intamplator la 7 ani incepe scoala. Copilul incepe sa se orienteze preponderent catre cunoastere, catre exterior. Este dezinteresat vis-a-vis de subiectul sex. Daca vede o scena amoroasa isi pune mana la ochi.

De la 9 pana la varsta de 11, 12 ani, am remarcat o oarecare ambivalenta, curiozitate si dezinteres in acelasi timp. Au loc o serie de transformari fizice, apar semnele diferentierii sexuale. Acum este un moment bun pentru a vorbi cu copilul tau, dar numai atat cat vrea el.


Cum sa incepeti discutia - o idee salvatoare

Eu am ales o cale ce se pare ca a functionat: am mers la o librarie cu copilul meu si am rugat-o pe vanzatoare sa-i arate raftul cu carti de anatomie si sexualitate pentru varsta lui. Si-a ales doua carti, iar peste cateva zile a venit la mine si m-a intrebat diverse lucruri.

Ce le spunem copiilor? Aici intra in joc personalitatea fiecarui parinte, credintele acestuia, principiile sale despre viata si despre lume. Intr-un fel abordeaza problema un om de stiinta si altfel va vorbi copiilor sai o persoana profund religioasa.


Vorbele rostite pot influenta destinele copilului

Cu privire la ce anume spunem copiilor nostri, stiu doar ca este extrem de important sa vorbiti cu ei, sa le aratati ca va pasa, ca sunteti interesati de ceea ce li se intampla si de ceea ce traiesc in aceasta perioada delicata a vietii lor. Insa, continutul si forma acestor discutii sunt in exclusivitate opera voastra. Totusi nu uitati ca vorbele rostite pot influenta destinele lor.

Exista literatura de specialitate de unde puteti culege informatiile care se potrivesc cu ceea ce ganditi sau va puteti inspira atunci cand va lipseste o educatie in acest sens. De asemenea, aveti posibilitatea de a apela la specialisti care pot facilita comunicarea intre dumneavostra si copil, daca este cazul.

De modul in care pregatiti copilul pentru trecerea in faza urmatoare, cea a pubertatii, si mai apoi in adolescenta, depind relatia pe care o veti avea cu acesta in momentele delicate caracteristice traversarii acestor etape, precum  si transformarea sa intr-un tanar adult sanatos si echilibrat.

Daca reusiti sa puneti bazele unei relatii solide, bazate pe incredere, transparenta, respect si mai ales dragoste, copilul dumneavoastra nu va ezita in a va cere sfatul ori de cate ori va fi nevoie in toti acesti ani premergatori debutului vietii sexuale. A fi transparent, dupa mine, inseamna ca ceea ce spuneti sa fie in concordanta cu conduita dumneavoastra, altfel riscati sa pierdeti respectul copilului.

Ceea ce facem, felul in care alegem noi sa ne traim viata, in conditii pe care de cele mai multe ori nu le putem influenta, relatiile noastre cu oamenii importanti din jurul nostru, toate acestea si multe altele vorbesc mai mult decat cuvintele.

Cea mai importanta lectie pentru copiii nostri este sa iubeasca, sa se iubeasca pe ei insisi in primul rand, doar in felul acesta sexul isi va lua locul sau firesc - cel de impreunare ca incununare a iubirii dintre doi oameni si nu ca o conformare la influentele mediului in care traiesc.

Articol realizat de Dana Petrescu, psiholog clinica AQUAMARINE
info@aquamarine.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  10.08.2011 06:48 
hpuKgVax
You're the greaetst! JMHO
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie