Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Educatia
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Educatia > Cum le vorbim copiilor despre sex?

Cum le vorbim copiilor despre sex?

Cand am inceput sa ma gandesc la tema de mai sus, tot ce mi-a venit in minte a fost "cine poate sa stie asa ceva cu certitudine"?
Am mers mai departe cu gandul si m-am intrebat de ce oamenii asteapta raspunsuri la problemele lor, evitand sa-si asume eventualele greseli. Nu exista perfectiune. Nu putem inlatura odata pentru totdeauna greseala din vietile noastre si ar fi foarte ingrijorator daca acest lucru ar fi posibil. Omul este supus greselii.


Un raspuns standard nu exista

Iata de ce la intrebarea din titlu nu exista un singur raspuns. Sunt psiholog si mama a doi copii si cred ca aceste doua calitati ale mele imi vor garanta un oarecare grad de credibilitate in ceea ce voi spune. Eu am ales sa vorbesc copiilor mei despre sex doar atat cat vor sa auda si cat sunt gata sa inteleaga. Daca aveti o relatie cu copilul dumneavoastra, si ma refer la o relatie in adevaratul sens al cuvantului, veti stii cand este momentul oportun, pentru ca nu toti copiii au acelasi ritm de evolutie.


Cum gasiti momentul oportun?

Pana la varsta de 7 ani, copilul trece prin diferite faze de evolutie, insa el nu intelectualizeaza ci doar simte, deci o discutie nu-si are rostul.
  • Observati cu atentie modalitatile de exteriorizare, spontane de altfel, prin care fiecare copil experimenteaza fie cu propria persoana, cu propriul corp, fie cu cei apropiati - mama, tata, frati, surori;
  • Mentineti o atitudine neutra, sa nu interveniti, interzicandu-i sau incurajandu-i in vreun fel actiunea.

Ceea ce copilul dumneavoastra face in aceasta perioada este pur instinctual si este extrem de important pentru evolutia sa ulterioara, intrucat o atitudine opresiva din partea dumneavoastra poate da nastere unor sentimente de vinovatie asociate cu sexualitatea. Sau dimpotriva, o atitudine incurajatoare poate conduce, in unele cazuri, la comportamente hipersexuale. Este un prilej si pentru dumneavoastra de a observa diverse reactii ce pot sa apara la propria persoana si de a va reevalua pozitia fata de sex si sexualitate, in general.


Varsta de 11-12 ani - momentul cel mai potrivit

Nu intamplator la 7 ani incepe scoala. Copilul incepe sa se orienteze preponderent catre cunoastere, catre exterior. Este dezinteresat vis-a-vis de subiectul sex. Daca vede o scena amoroasa isi pune mana la ochi.

De la 9 pana la varsta de 11, 12 ani, am remarcat o oarecare ambivalenta, curiozitate si dezinteres in acelasi timp. Au loc o serie de transformari fizice, apar semnele diferentierii sexuale. Acum este un moment bun pentru a vorbi cu copilul tau, dar numai atat cat vrea el.


Cum sa incepeti discutia - o idee salvatoare

Eu am ales o cale ce se pare ca a functionat: am mers la o librarie cu copilul meu si am rugat-o pe vanzatoare sa-i arate raftul cu carti de anatomie si sexualitate pentru varsta lui. Si-a ales doua carti, iar peste cateva zile a venit la mine si m-a intrebat diverse lucruri.

Ce le spunem copiilor? Aici intra in joc personalitatea fiecarui parinte, credintele acestuia, principiile sale despre viata si despre lume. Intr-un fel abordeaza problema un om de stiinta si altfel va vorbi copiilor sai o persoana profund religioasa.


Vorbele rostite pot influenta destinele copilului

Cu privire la ce anume spunem copiilor nostri, stiu doar ca este extrem de important sa vorbiti cu ei, sa le aratati ca va pasa, ca sunteti interesati de ceea ce li se intampla si de ceea ce traiesc in aceasta perioada delicata a vietii lor. Insa, continutul si forma acestor discutii sunt in exclusivitate opera voastra. Totusi nu uitati ca vorbele rostite pot influenta destinele lor.

Exista literatura de specialitate de unde puteti culege informatiile care se potrivesc cu ceea ce ganditi sau va puteti inspira atunci cand va lipseste o educatie in acest sens. De asemenea, aveti posibilitatea de a apela la specialisti care pot facilita comunicarea intre dumneavostra si copil, daca este cazul.

De modul in care pregatiti copilul pentru trecerea in faza urmatoare, cea a pubertatii, si mai apoi in adolescenta, depind relatia pe care o veti avea cu acesta in momentele delicate caracteristice traversarii acestor etape, precum  si transformarea sa intr-un tanar adult sanatos si echilibrat.

Daca reusiti sa puneti bazele unei relatii solide, bazate pe incredere, transparenta, respect si mai ales dragoste, copilul dumneavoastra nu va ezita in a va cere sfatul ori de cate ori va fi nevoie in toti acesti ani premergatori debutului vietii sexuale. A fi transparent, dupa mine, inseamna ca ceea ce spuneti sa fie in concordanta cu conduita dumneavoastra, altfel riscati sa pierdeti respectul copilului.

Ceea ce facem, felul in care alegem noi sa ne traim viata, in conditii pe care de cele mai multe ori nu le putem influenta, relatiile noastre cu oamenii importanti din jurul nostru, toate acestea si multe altele vorbesc mai mult decat cuvintele.

Cea mai importanta lectie pentru copiii nostri este sa iubeasca, sa se iubeasca pe ei insisi in primul rand, doar in felul acesta sexul isi va lua locul sau firesc - cel de impreunare ca incununare a iubirii dintre doi oameni si nu ca o conformare la influentele mediului in care traiesc.

Articol realizat de Dana Petrescu, psiholog clinica AQUAMARINE
info@aquamarine.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  10.08.2011 06:48 
hpuKgVax
You're the greaetst! JMHO
  11.12.2006 11:18 
siguranta
e un site interesant,eu colaborez k parintii mei despre acest subiect si consider k asa ar trebui sa faca toti parintii,pt k adolescentul sa plece in viata deja pregatit.
  09.12.2006 10:44 
Copii stiu multe!
De unde de ne unde, copii stiu multe .Am copii de diferite varste si eu deschid subiectul despre sex, de cate ori se iveste ocazia.Baiatul cel mare are 19 ani si se dadea atot stiutor in legatura cu sex-ciclu sarcina.Probabil ca nu simtea nevoia unei discutii dar s-a intamplat sa fie de fata la o discutie cu fetitele care sunt mai mici si a ramas surprins de raspuns.PARINTI mai pe ocolite mai pe fata nu schimbati subiectul .
  16.11.2006 13:05 
cum le vorbim copiilor despre sex
parintii si viitorii parinti sa citeasca cat mai multe articole si sfaturi ale psihologilor. avem acces acum la multe informatii sa profitam si sa invatam din ele. numai asa nu vom gresi in educarea copiilor nostri.
  15.11.2006 17:30 
cum le vorbim copiilor despre sex
foarte interesant am si eu o nepotica de 10 ani si jum. care a inceput sa-mi puna intrebari in acest sens imi spune chiar de o dragoste pe care o are fata de un baiat mai mare cu 3 ani. i-am spus sa nu o ia prea in serios. sincer nu stiu ce as putea sa-i spun!
  09.11.2006 19:14 
foarte interesant
foarte interesant acest articol.mi-ar place ca mama sa vorbeasca si cu mine mai multe lucruri legat de acest subiect
  07.11.2006 11:57 
parerea mea
parerea mea este ca acest articol este ceva foarte bun pt parintii care nu stiu cum sa le spuna copiilor despre sexualitate
  02.10.2006 17:47 
cum se fac copiii
puteti sa imi spuneti cum se fac copiii?
  21.09.2006 12:48 
stiu aproape totul despre sex
cu mama nu am discutat despre sex dar in schimb cu tata pot vorbi si imi explica dar nu ca o mama, nu imi explica orice. la varsta mea de 17 ani cred ca stiu pre multe pentru ca am inceput viata sexuala.pa
  19.09.2006 09:29 
este f. buna ideea
eu sunt o adolescenta si niciodata nu am vb cu parintii despre acest subiect!Se spune ca lucrul interzis e cel mai rivnit de aceea trebuie discutat pe larg si evidentiate riscurile dar si partile bune!
  28.08.2006 09:44 
e grav
e grav ce se intampla, cum se poate ca tocmai parintii sa le vorbeasca copiilor despre sex. Acesta e un pacat si parintii ar trebui sa-i invete pe copii despre iubirea de semeni si credinta in dumnezeu
  28.08.2006 09:33 
cat de complexa?
cat de complexa ar trebui sa fie discutia pe care sa o am cu fiica mea de 10 ani, pentru ca stiu ca la scoala copii incep si vorbesc despre sex, fara sa stie exact despre ce e vorba de foarte devreme, si nu vreau ca ceea ce ii spun eu fetei mele sa fie diferit de ceea ce aude in anturaj
  21.08.2006 18:25 
Cum le vorbim copiilor despre sex
Cred ca este foarte important sa avem parerea unui specialist in probleme atat de delicate.
  03.08.2006 15:06 
mai gandeste-te
daca va dati parerea aveti grija macar de forma gramaticala a parerii dumneavostra
  29.07.2006 14:29 
stiu tot
este bine ca parinti sa discute cu copii despre sex si despre tot ca sa stie ce sa faca
  28.07.2006 06:01 
la 14 ani stiu aproape tot
pana la varsta de 7 ani nu stiam aproape nimic despre acest capitol pana cand intr-o zi a inceput sa ma intereseze acest lucru si atunci m-am dus la mama si am intrebat-o(bineinteles ea mi-a raspuns la orice intrebare fara jena)dupa aceea mai m-am informat de pe internet,reviste etc.mult succes la ajutat parinti pentru a-si educa copii coresc
  27.07.2006 14:45 
parerea unui om de 12 ani
eu as putea spune ca acest mail este o ideie foarte buna pentru a invata copii despre viata caci ei trebuie sa stie despre toate punctele vietii , pot spune si ca ce-a ce ati scris este un sfat foarte bun pentru parinti . mult succes !
  27.07.2006 11:21 
pana la urma cum abordez subiectul in conditiile in care vreau ca fiica mea sa aiba o viata normala!
pana la urma tot n-am inteles ideea: ce cat cum abosdam subiectul. cand tr sa acceptam ideea ca de la prietenie se va trece si la sex???????? cand ar fi varsta potrivita pt o relatie in zilele noastre??? etc
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie