Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatia si sanatatea
Home > Stil de viata > Nutritie > Alimentatia si sanatatea > Consumul de peste alunga depresia

Consumul de peste alunga depresia

Cativa ani de zile, oamenii de stiinta s-au intrebat din ce cauza au eschimosii un risc atat de scazut in contactarea unor boli de inima, in ciuda dietelor bogate in grasime de balena si alte alimnete cu un continut de grasime ridicat.
In final s-a ajuns la concluzia ca acestia consuma peste bogat in acizi grasi omega-3, care este foarte benefic pentru sistemul cardiovascular. Si numai ... ci s-ar parea ca mai are si alt efect miraculos - mentine o stare de beatitudine.

Intr-un studiu realizat la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii s-a demonstrat ca acizii grasi omega-3 din somon, macrou, ton, sardine sau orice alt peste de apa rece au efecte benefice asupra starii de spirit. Astfel 30 de persoane care prezentau tulburari maniaco-depresive au fost testate; unele cu ulei de peste si altele cu ulei de masline (in scopuri experimentale) impreuna cu medicamentatia standard pentru asemenea tulburari, inclusiv litiu. Dupa o perioada de 4 luni, 65% dintre persoanele carora li s-a administrat ulei de peste au prezentat o ameliorare a starii, in comparatie cu doar 19% dintre cele testate cu ulei de masline.

Nimeni nu stie cu exactitate din ce motive acizii grasi omega-3 imbunatatesc starea sufleteasca. Unele teorii pornesc de la ideea ca are efecte similare cu cele ale litiului sau alte medicamente asemanatoare.

Acizii grasi omega-3 care lipsesc din dietele multor persoane din tarile dezvoltate sunt esentiali pentru o buna functionare a creierului. Au un efect major in tulburarile maniaco-depresive, depresie majora si schizofrenie.


Un stabilizator sigur si natural al starii sufletesti

Spre deosebire de antidepresive a caror administrare implica diverse probleme sexuale sau efecte adverse, uleiul de peste nu poate cauza mai mult decat o indigestie ocazionala. De asemenea, s-ar putea sa aiba efecte anticoagulante.
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.01.2007 19:51 
i eu folosesc ulei de pete de aproape 2ani i m simt foarte bine.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie