Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Comunicarea Nonviolenta - un limbaj al vietii

Comunicarea Nonviolenta - un limbaj al vietii

Intr-o lume care se afla intr-o continua goana dupa informatie, comunicarea poate fi incadrata sub diferite unghiuri: concisa, amiabila, taioasa, rapida, respectuoasa, impertinenta. Cuvinte avem, poate cu timpul stam mai rau; cu toate acestea expertii au ajuns la concluzia ca oamenii au uitat sa comunice cu adevarat. Monica Reu, redactor-sef la Elena Francisc Publishing ne lamureste ce implica procesul de Comunicare Nonviolenta (CNV) si cui anume i se adreseaza.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
Se vorbeste mult despre comunicare in ultima vreme. Ce este insa Comunicarea Nonviolenta si cui se adreseaza?

Intr-adevar, se pune mult accentul pe importanta comunicarii, mai ales atunci cand se vorbeste despre relatia de cuplu sau relatiile de familie. Faptul ca am ajuns sa vedem lucrurile asa este extraordinar, insa tristul adevar este ca nu prea stim sa comunicam. De multe ori nu stim sa exprimam ceea ce vrem cu adevarat sa spunem, nu stim sa ascultam, nu ne simtim intelesi de cei cu care vorbim, interpretam si judecam numaidecat ce auzim.

Rezultatul: frustrare - atat in cel care exprima, cat si in cel care receptioneaza mesajul. Comunicam, dar rezultatul nu e cel pe care ni l-am dori. Este ceea ce Marshall Rosenberg, cel care a pus bazele Comunicarii Nonviolente, numeste conditionare culturala. Am fost educati sa judecam, sa emitem pretentii, sa credem ca exprimarea sentimentelor e un semn de slabiciune, sa nu ne recunoastem vulnerabilitatile.

Comunicarea Nonviolenta se adreseaza tuturor celor care isi doresc altfel de relatii, pline de satisfactii, bazate pe respect reciproc, pe intelegerea sentimentelor si nevoilor proprii si ale celor cu care vrem sa intram in legatura. Frumusetea metodei si ceea ce ne-a atras in primul rand catre ea si ne-a determinat s-o aducem si in Romania sta in faptul ca, atunci cand o folosim in interactiunile noastre cu noi insine, cu o alta persoana sau intr-un grup, ne ancoram in starea noastra naturala de compasiune. De aceea, e o abordare care poate fi aplicata eficient la toate nivelurile de comunicare si in situatii diverse: relatii intime, familii, scoli, organizatii si institutii, terapie si consiliere, negocieri diplomatice si de afaceri, dispute si conflicte de orice natura.


In ce consta procesul de Comunicare Nonviolenta (CNV)?

Premisa de la care se porneste este pe cat de simpla, pe atat de reala: la baza fiecarei actiuni umane, indiferent de natura ei, se afla o nevoie de imbogatire si infrumusetare a vietii pe care persona respectiva incearca sa si-o satisfaca.

Odata ce am inteles acest lucru, vom incepe deja sa privim relatiile pe care le avem si reactiile celor din jurul nostru cu alti ochi. Pentru a ajunge la o dorinta reciproca de a oferi din inima, proiectam lumina constiintei spre cele patru componente ale modelului CNV.

1.Observam ce se intampla efectiv intr-o situatie: ce observam ca spun sau fac ceilalti, imbogatindu-ne prin asta viata sau dimpotriva? Artificiul e sa fim capabili sa exprimam aceasta observatie fara sa introducem nici o judecata sau evaluare.

2.In continuare, identificam si exprimam sentimentele pe care actiunea descrisa ni le trezeste. Suntem jigniti, speriati, bucurosi, amuzati, iritati?

3.In a treia faza, identificam si invatam sa exprimam nevoile care se ascund in spatele sentimentelor comunicare anterior. Cand am ajuns la acest nivel, deja comunicarea nu mai poate da gres, dat fiind ca exista un numar finit de nevoi umane pe care le impartasim cu totii. Desi realitatile pe care le traim sunt foarte diferite, nevoile pe care le avem in viata sunt aceleasi.

4.A patra componenta este o cerere foarte specifica, momentul in care exprimam ceea ce dorim de la persoana cu care comunicam, acel lucru pe care ea il poate face sa ne imbogateasca viata sau sa ne faca viata mai frumoasa.

Astfel, o parte a CNV consta in exprimarea acestor patru informatii foarte clar. Celalalt aspect al comunicarii consta in primirea acelorasi patru tipuri de informatie de la ceilalti. Daca ne mentinem atentia concentrata asupra zonelor mentionate si ii ajutam pe ceilalti sa faca la fel, cream un flux al comunicarii: ce observ, ce simt, de ce am nevoie, ce anume cer pentru a-mi imbogati viata; ce observi tu, ce simti, de ce ai nevoie, ce anume ceri pentru a-ti imbogati viata.


Poti afla mai multe despre comunicarea non-violenta. Click aici  sau trimite un e-mail la Robert Ion, PR Manager EFP, rion@efpublishing.ro.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  06.10.2009 19:13 
www.nonviolenta.org
Pentru mai multe detalii despre Comunicarea Nonviolenta intrati pe www.nonviolenta.org
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie