Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Comportamentul uman si factorii de influenta

Comportamentul uman si factorii de influenta

Miscarea gandirii educative contemporane inregistreaza o tot mai activa preocupare pentru realizarea unei tehnologii a educatiei.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
Educarea oamenilor a fost si va fi naturala. L. Rogers a incetatenit in psihoterapie termenii de convergenta, empatie si atentie neconditionata. Scoala presupune nu numai sarcina de a construi, ci si pe aceea de a ameliora deficientele propriei constructii.

Profilul educatorului trebuie sa fie consecvent, autentic, sa-l accepte pe elev asa cum este, cautand sa-l inteleaga si sa-l ajute. J. L. Moreno a portnit de la grup, nu de la individ. Omul din vremea noastra a ajuns intr-un stadiu in care cea mai mare dificultate este aceea de a alege.

Ipotezele stiintifice ale lui Delgado se refera la faptul ca la baza oricaror procese psihice complexe se afla mecanisme cerebrale care pot fi detectate, analizate, influentate si chiar substituite prin mijloace fizice si chimice.

Experimentele vechi privind provocarea miscarilor prin stimularea electrica a creierului, manifestarile emotionale, provocand invatare, durere, placere, agresiune, inhibare sau modificarea unor comportamente complexe umane, ca rasul, prietenia, amabilitatea, ostilitatea, demonstreaza posibilitatea interventiei si influentarii directe a creierului.

Aceste experimente reprezinta abordarea din perspectiva opusa a subiectivitatii umane. Teza formulata de S. Rubinstein, potrivit careia conditiile externe actioneaza prin intermediul celor interne a justificat existenta conditiei interne ca realitate distincta de exterior.

Oricat de mare ar fi consensul dintre valorile educative ale scolii si cele ale societatii, gradul de reusita variaza intr-o anumita masura cu fiecare om.


Rolul ereditatii

Rolul ereditatii in dezvoltarea biologica si psihologica a copilului este azi larg recunoscut. Ne putem gandi la varietatea grupurilor umane de pe pamant si la evolutia copiilor ce traiesc in conditii sociale si naturale asa de diferite.

Cercetarile efectuate pe copii dovedesc ca echipamentul ereditar la nastere este relativ simplu, dar capabil de raspunsuri conditionale complexe. La nastere, animalele sunt mai adaptate mediului decat omul, au un timp mai scurt de evolutie si invatare, au multe forme de comportare innascute.

Insusirile si capacitatile omului au posibilitatile de invatare nelimitate, capacitati de a-si insusi limba vorbita in cadrul grupului social in care s-a nascut, capacitatea de a gandi, de a avea amintiri, de a crea, de a avea vointa, de a-si insusi experienta acumulata social-isotric sub forma unor cunostinte, moravuri, traditii. Esentialul in om din punct de vedere ereditar este posibilitatea de devenire. Asupra comportamentului uman societatea intervine pe mai multe cai. Rezultatul unei educatii gresite are la baza lipsa de activitate, indolenta, infumurarea, apatia.

de Lidia Illia Danielescu, psiholog
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  12.08.2006 18:47 
replica
cu siguranta,factorii genetici au un cuvant greu de spus pentru oricare dintre noi poate ca am putea face mai mult in educarea tinerilor,daca materiile lor ar fi simplificate si copiii nu ar mai veni cu teama la scoala si nu ar mai claca din cauza prea multor informatii oare de ce in alte tari totul poate sa fie mai simplu si mai placut evident si tinerii comunica cu mai mare usurinta? ii incarcam cu lucruri inutile uneori,pentru ca asa se poarta acum la noi.....
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie