Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea ochilor
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Ingrijirea ochilor > Ce tip de conjunctivita am contactat?

Ce tip de conjunctivita am contactat?

Conjunctivita este o afectiune a ochiului foarte des intalnita. Daca nu este de tip cronic, atunci conjunctivita se trateaza usor, insa, pana se vindeca, este mai iritanta si da o senzatie de disnconfort mult mai mare decat orice afectiune mai grava.


Conjunctivita este o inflamare a conjunctivei, adica a membranei mucoase care acopera albeata ochiului si partea interioara a pleoapei. De obicei, afecteaza ambii ochi in acelasi timp, dar se poate intampla sa afecteze doar un ochi la inceput si dupa o zi sau doua sa-l afecteze si pe celalalt. Conjunctivita se imparte in multe tipuri, insa cel mai des intalnite sunt cele de tip virotic, alergic si bacterial.

Simptome ale conjunctivitei virotice

In perioada rece a anului este cel mai probabil sa contactezi o conjunctivita virotica. "Virusii sunt peste tot, ei ne inconjoara. Saprofitii pe care ii avem pe suprafata corpului nu ne afecteaza atata timp cat rezistenta corpului este buna. Atunci cand ne este frig, de fapt se creeaza un dezechilibru in organism, care nu mai este capabil sa se protejeze si acesti microbi devin virulenti pentru noi, provocandu-ne o afectiune: catarala in zona faringelui, de exemplu, a mucoasei nazale sau a mucoasei ochilor, aceasta fiind de fapt conjunctivita", explica Larisa Nesterovski, medic specialist oftalmolog la Optiplaza.

Conjunctivita virotica este contagioasa si este asociata cu o raceala in mod normal. De obicei este provocata de virusul care afecteaza si rino-faringele. Acest tip de conjunctivita se transmite foarte usor de la o persoana la alta. In general, vederea persoanei care a contactat conjunctivita de tip virotic nu este afectata, ochiul prezentand o roseata moderata si o secretie scazuta.

Semne de conjunctivita bacteriana

Cel mai des tip de conjunctivita este cea bacteriana, provocata de streptococi sau stafilococi. Aceste organisme pot sa provina de pe pielea pacientului sau din tractul respirator superior ori pot fi contactate de la o alta persoana cu conjunctivita.

Medicul specialist Larisa Nesterovski spune ca "spre deosebire de cele virale si alergice, conjunctivitele bacteriane se caracterizeaza printr-o secretie extrem de abundenta, fiecare pacient descriind-o ca fiind extrem de 'galagioasa', iritanta. Toti se plang de jena, de senzatie de purit sau de corp strain si, mai ales, de aceasta secretie purulenta, care practic lipseste in cazul conjunctivitelor alergice. Daca e sa vorbim de roseata, atunci congestia conjunctivala este pronuntata in cazul celor bacteriene, mai mult spre fornixuri, spre periferie. In cazul celor virale e putin pronuntata, in cazul conjunctivitei alergice aproape ca nu exista".

Conjunctivita alergica

Cei care au diferite alergii au facut, cu siguranta, o astfel de conjunctivita o data in viata. Aceasta afectiune se prezinta aproape mereu cu o prima senzatie de mancarime. In mod normal, exista si alte simptome alergice, cum ar fi cele intalnite la rinita alergica - nas umed si infundat - sau gat uscat si care te jeneaza si o tese seaca. Vederea iti este afectata foarte rar in cazul conjunctivitei alergice. In urma unei examinari microscopice, diagnosticul este confirmat prin lipsa semnelor unei infectii.

"Exista substante care provoaca o reactie, odata patrunse in organism, insa nu trebuie neaparat sa fie la nivelul conjunctivei. Se pot manifesta prin eruptii sau edemuri. Conjunctivita alergica apare atunci cand este un contact direct cu o substanta alergogena. De exemplu, primavara polenul de flori sau produsele cosmetice, cremele, demachiantele", explica Larisa Nesterovski.

Clasificarea conjunctivitei nu se opreste aici. Tratatele de medicina iti prezinta o suita de alte tipuri, cu nume cunoscute numai de specialisti si pe care ar fi si greu sa le contactezi, daca ai un stil de viata normal.

In caz de conjunctivita, cel mai bine este sa te prezinti la un laborator de specialitate, pentru o analiza speciala, un examen citologic, bacteriologic si virusiologic. Larisa Nesterovski precizeaza ca, pentru depistarea agentului etiologic, se recolteaza secretia din ochi dimineata inainte de a te fi spalat pe fata.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.01.2012 14:23 
iritantatie ale ochiilor
o mancarime insuportabila.. si inflambarea ochiilor...[...as vrea sa aflu cum se poate trata..deoarece in ultimul timp..m-a afectat foarte mult aparitiia lor , si ..vreau sa o tratez cat mai repede posibil
  02.08.2011 23:11 
conjunctivita
am de aproape 3 saptamani conjunctivita, la inceput a fost destul de grav, adica ochii foarte umflati, dimineata ma trezeam cu ochii lipiti, foarte deranjant ....acum dupa 3 saptamani ochii imi mai sunt foarte putin umflati, dar nu pot sta la Pc, vad foarte incetosat si nu numai in fata Pc ...oare chestia asta se va vindeca, sau imi puteti recomanda ceva, chiar nu mai suport, in mod normal in cat timp ar trebuii sa dispara si ochii sa mi se vindece in totalitata???? tinand cont ca am urmat un tratament medicamentos cu antibioptal, indocollyre si klacid. sincer chiar m-am speiar ce am citit pe aici, ca poate dura ani buni :(:(:(
  19.01.2011 21:01 
conjunctivita
ma maninca ochii si ma trezesc cu un ochiul unflat ce tratament trebuie sa iau
  28.08.2010 14:50 
conjunctivita
am conjunctivita de 7 ani , am urmat la inceput cu diverse tratamente dar degeaba . ochi mi se umflau , se inroseau mai ales primavara. dupa un timp ,mi se umfla doar unul , ploapa de sus. as vrea sa stiu ce tratament sa urmez pentru a nu mi se umfla ochiul si sa scap de aceasta conjunctivita. va roc frumos.
  23.08.2010 19:33 
conjuctivita alergica la copil 8 ani
Azi fetitei mele de 8 ani brusc a inceput sa o manance ochii si la fel de brusc i s-au umflat incat nu mai vedea.Am mers la urgente si medicul a spus ca este conjunctivita alergica.Mi-a prescris NETILDEX picaturi oftalmice si PERITOL sirop.Va scriu daca i-a trecut dupa 5 zile.
  06.08.2010 12:07 
conjunctivita
degeaba va dati cu tot felul de picaturi si tratamente la ochi,daca nu face ti o dezinfectie totala a lucrurilor cu care ia contact ochiul,prosop,perna,.....si mai ales trebuiesc verificati si cei din jurul vostru sa nu aiba si ei,si sa luati mereu ....
  13.07.2010 21:04 
conjunctivita
am un baetel de 9 ani este diagnosticat cu conjunctivita alergica dar clipeste forte tare in anumite perioade si nui trce cu nici un medicament va rog frumos sami spuneti daca clipitu are legatura cu conjunctivita deorece apare si dispare de la sine fara nici un tratament
  19.06.2010 09:12 
cum se trateaza?
am conjunctivita de la varsta de 8 ani (cred) si acum am 12 ani.Mi s-a agravat si cred ca cel mai bine este sa dati niste sfaturi despre cu s-ar putea trata.In acesti 4 ani nu am gasit nicio modalitate de a o trata.Sper sa dati sfaturi.Va multumesc pentru ascultare.
  06.03.2010 16:56 
conjunctuvita
Am conjuctuvita de foarte multi ani(acum am 21) de pe la vreo 6 ani am consultat diferiti doctori diferite tratamente..nici un rezultat visin , kanamicina , flumetol unguent e cel mai mult dar dupa o perioada indelungata de folosire.. din pacate devi alergic sau nu isi mai face efectul asa ma patit cu, unguentul kanamicina, s-au inflamat foarte tare ba chiar se lua pielea dupa ochi, acum folosesc flumetolul este foarte bun dar de 4 ani folosesc acet tip de unguent si de asemenea nu isi mai face efectul.Atentie nu am folosit mai mult de 1 luna un ungunent de la desfacere!! Ce tratament sa mai iau?
  24.12.2009 22:59 
conjuctivita
fac niste cojite pe care nu reusesc sa le curat de la ochi. am incercat cu creme dar nici o sansa. ma deranjeaza foare tare.
  03.12.2009 00:10 
mincarimi la ochi
in anumite perioade ale anului am mincarimi ingrozitoare pe pleoape, se inroseste si face cojita. am fost la medici, am facut tratamente, dar nu imi trece (nu am Demodex). Ce ar putea fi? cum pot sa tratez?
  18.11.2009 15:56 
conjuctivita
am conjuctivita si imi apare cojite si dimineata ma trezesc cu ochii lacrimati.Imi puteti spune ce sa fac ca nu mai stiu mi-am pus picaturi la inceput imi facea bine dar acum nu, mam spalat cu ceai de albastrele si degeaba imi puteti spune ce sa fac ca nu mai stiu.
  12.10.2009 16:22 
,.,.,.,.,.,.,.
cine ma poate ajuta am 16 ani iar de la varsta de 9 ani mia aparut la ochi ceva k o bubitza si e de culoare rosie cine mar putea ajuta sau sa imi spuneti cum as putea sa scap de ea de deranjat nu ma deranjeaza dar nu imi place
  03.06.2009 17:09 
conjunctivita
nu stiu ce sa cred am 13 am=ni si niciodata nu am facut conjunctivita mi sau irosit ochii ma mananca dar vad ca acuma mia trecut sper sami treaca am luato de la un coleg offf ce rau e dar bn ca nu mai rau si imi lacrimeaza ochii ma poate ajuta cineva? doctorul mie frica de picaturi
  28.05.2009 15:17 
conjunctivita?
fiului meu de 2 ani i s-a pus diagnosticul de conjunctivita .la inceput a avut o bubita in coada ochiului drept si acum s-a extins pe aproape toata fata face tratament cu nettacin si spalaturi dar nu se vindeca.ce trebuie sa fac?
  25.04.2009 19:47 
Vrajeli
Unde se face "examen citologic, bacteriologic si virusiologic"? In Romania? Eu am fost la 10 consultatii cu conjunctivita mea (care nu s-a trecut nici acum), in 2 ani. Toti medicii mi-au dat ce au crezut ei: tobrex, tobradex, lubristil, eyestil, betabioptal, floxal, spersadex comp, nettacin, tears naturale, blefaroshampoo, systane, rohto, visine, claritine, ocuvite, clear eyes, naphcon, ophcon etc. (ati priceput ideea). Mi-am transformat casa in farmacie oftalmologica. Damn !!
  18.12.2008 14:31 
Ochi uscati
Simt ochii uscati, parca am nisip in ei ma ustura si nu am lacrimi, mai mult la ochiul stang ma deranjeaza foarte mult diminiata.
  14.12.2008 19:43 
Conjunctivita
Baietelul meu are 9 ani si are conjunctivita de 2 luni, mergem la medic periodic i s-au dat picaturi de betabioptal si tobradex dar tot degeaba ce sfat imi dati
  06.10.2008 16:40 
Conjuctivita virotica
EU AM CONJUNCTIVITA VIROTICA SIMT O SENZATIE DE NISIP IN OCHI IAR OCHIUL IMI ESTE UMFLAT SI ROSU... SI IMI LACRIMEAZA FARMACISTA. MI-A DAT TOBREX. MA CONFRUNT CU EA DE 4 ZILE. CE ALCEVA POT FACE?? AM 11 ANI.
  02.10.2008 21:29 
Conjuctivita
Si eu am, am fost pe la doctori, m-am dat cu tot felul de alifii si degeaba... imi lacrimeaza amandoi ochii. Doctorul mi-a recomandat {tobradex}, il folosesc de 2 ani si degeba.
  18.09.2008 13:17 
Conjuctivita
Am fost diagnosticat cu conjuctivita alergica !! Daca puteti sa-mi spuneti cat timp dureaza aceasta viroza pentru ca a trecut de la un ochi la celalalt si mi se ia pielea de pe fata!? O recomandare daca se poate ?!
  06.09.2008 16:54 
Conjuctivita
Am fost la un cabinet oftamologic mi-a dat tratament picaturi si antibiotic dar nu mi-a trecut ce pot face. Multumesc
  25.07.2008 07:03 
Eu am mancarimi doar la ochiul drept si nu-mi dau seama de ce, nu mi-a aparut nimic, dar as vrea sa-mi spuneti doar ce se intampla.
  04.06.2008 12:38 
conjuctivita
Copilul meu din nastere are conjuctivita. Acum are 6.5 luni.Am incercat multe sfaturi de-ale medicilor si a cartilor, dar fara rost.Am nevoie de ajutorul unui specialist.Multumesc!
  11.05.2008 18:49 
conjuctivita
eu am 11 ani si am conjuctivita-florea microbiana.doctorita mi-a spus sa-mi dau cu betabioptal.am dat si a trecut o luna si nu sa schimbat nimic?ce sfat imi puteti da?
  07.05.2008 07:20 
Conjuctivita
Am o roseata in jurul ochiilor, cu o mancarime, m-am dat cu kanamicina unguent este bine?
  08.04.2008 17:23 
Fetita mea de 4 ani are in ochi si o roseata cu o bubita alba in capat.
  27.02.2008 17:28 
Vreau sa stiu si eu cum se ia aceasta bola de la ceilalti. Cum se transmite?
  28.01.2008 23:08 
Conjuctivita
Picaturile cu cloramfenicol sunt bune ?
  22.01.2008 15:15 
Conjunctivita
Baietelului meu in varsta de 2 ani i-a aparut pe pleoapa un o "bubita"(ca un cosulet mic) am mers la medic si diacnosticul a fost conjunctivita. Intrebarea mea este in cat timp trece aceasta Conjuctivita? Am urmat un tratament cu NETTACIN (cate 3 picaturi pe zi) iar ca uz extern Betadina cu rivanol. Au trecut 2 saptamani si nicio imbunatatire. Ce sfat imi dati? Va multumesc mult.
  03.01.2008 21:26 
Dupa cat trece si cu ce medicamente?
  09.10.2007 19:15 
conjunctivita
un tratament naturist nu aveti ?ceva de preparat in casa sau ceva de la farmacia naturista. Eu in momentul de fata am facut badijonaj cu biter suedez si pot spune ca mancarimea este mai suportabila
  08.09.2007 12:32 
conj alergica
am si eu o fetita de 7 ani si de 2 ani ma chiui cu ea a fost diagnosticata u conj alergica si i-am facut si vaccinu IBC la recom medic alergolog si tot are prob mai ales tomna stiti un remediu naturist va rog va multumesc'
  11.06.2007 21:43 
ilinca 2ani si 4 luni
In cazul conjuctivitei virotice copilul trebuie tinut in casa? Daca face baita si ii intra sampon in ochisori se poate agrava?
  11.06.2007 21:42 
ilinca 2ani si 4 luni
In cazul conjuctivitei virotice copilul trebuie tinut in casa? Daca face baita si ii intra sampon in ochisori se poate agrava?
  07.06.2007 15:05 
conjuctivita
am un copil de 9 ani si a fost diagnosticat cu conjuctivita foliculara
  16.05.2007 17:22 
Conjuctivita
imi simt ochii imflamati si simt usturime in acelasi timp ...e prea nasol ....
  09.05.2007 20:04 
CONJUCTIVITA
IMI SIMT OCHI FOARTE INCARCATI
  06.05.2007 12:41 
Conjuctivita
Am shi eu o prob.de cateva zile tot simt in ochi un cord strain,care ma derajeaza f rau,am foo la medic shi mio dat un tratament dar kred ca pe degeaba....ce sa fac ?
  24.03.2007 20:29 
conjuctivita
cat timp tine conjuctivita?
  03.01.2007 19:40 
conjuctivita
am un baietel in varsta de 2 anisori la incepot sa trezit ku ochii lipiti dar dupa c am fost la doctor nea dat niste picaturi si akum nu se mai lipesc dar il deranjeaza lumina foarte rau si incepe sa planga !ce ma sfatuiti sa fac?va rog raspuns
  21.09.2006 02:11 
conjuctivita
as vrea si eu un ajutor am o conjuctivita rebela la tratament ma chinui de 2 luni sa imi tratez ochii dar nici un rezultat ...ochii mi se umfla si ma trezesc cu ei foarte umflati....vreau si eu sfat
  14.08.2006 22:09 
conjunctivita
mai mult ca sigur ai conjunctivita alergica. din pacate nu dispare foarte usor si te vei chinui cu mancarimea. in timp o sa apara si senzatia de usturime. nu-ti mai pune proculin, deoarece nu te ajuta. incearca MAXITROL picaturi.
  26.07.2006 08:43 
Conjunctivita
Imi lacrimeaza ochii, am o mancarime suparatoare si mi se umfla foarte tare.Mi-am pus Proculin, dar de doua zile e mai rau. Ce tratament pot face?
  09.05.2006 13:35 
conjunctivita
am si eu eu o problema cu ochii mereu am conjuctivita sau fac alergie de la ceva anume am lucrat in fabrica 33 de anisi ziceam ca de aeru de acolo Acum de cind nu mai mai lucrez am facut ,uveita si de atunci am mereu conjuctivita adica mincarime de ochi fara secretii dar destul de suparatoare daca stie cineva un tratament naturist ii multumesc sau un specialist la ce necazu pe care il am il rog sa imi raspunda multumesc anticipat
  02.05.2006 12:23 
am citit articolul si pot sa spun ca si eu in copilarie m-am confruntat cu aceasta problema insa cu tratament , unguent oftalmic si ceva picaturi am scapat de aceasta boala,dimineata cand ma trezeam ochii imi erau uneori lipiti la inceput am crezut ca am primit curent dar de fapt la consultarea medicului diagnosticul a fost:conjuctivita nu pot sa spun de care conjuctivita am avut deoarece atunci probabil nu se preciza dar sunt multumita ca am scapat de ea,ca era foarte jenanta.
  16.04.2006 12:21 
IMI LACRIMEAZA OCHII DIMINEATA
AM CITIT CU MARE ATENTIE RUBRICA DAR AM SI EU O PB.IMI LACRIMEAZA OCHII PE TIMPUL DIMINETILOR CE POATE FI? AM MERS LA MEDIC MI-A DAT NISTE PICATURI DAR E APA DE PLOAIE. cE SA FAC ESTE F. JENANT SA MERGI PE DRUM SI SA PLANGI DEGEABA.
  12.04.2006 10:44 
Conform DEX'98 si dictionarelor ortografice, substantivul "virus" are doua forme acceptate de plural: "virusuri" (s.n) si "virusi" (s.m)
  11.04.2006 17:42 
Pluralul substantivului "virus" este "virusuri" nu "virusi".
  23.02.2006 14:09 
erata
-fornixuri nu cornixuri -conjunctivita alergica de contact apare in urma contactului direct cu alergenul, insa o conjunctivita alergica poate sa se manifeste si in cazul cand alergenul nu patrunde in organism la nivelul conjunctivei
  23.02.2006 13:20 
conjunctivita "uscata"?...
adica, fara secretii? doar dimineata, la trezire, un mic "graunte" uscat. in rest, ochii injectati (pe toata suprafata, inclusiv partea interioara a pleoapei), obositi, infundati in orbite (dimineata). Ne puteti spune adresa clinicii dvs., ori macar un nr. de telefon de contact? Multumesc.
  20.02.2006 18:58 
Conjunctivita poate afecta vederea?
Am contactat o conjunctivita virala de aproape 3 saptamani, acum este aproape vindecata dar am ramas cu vederea incetata care, desigur, ma incomodeaza. Este oare de la conjunctivita?
  19.02.2006 15:49 
cu se inlatura cojile de pe pleoape din timpul noptii?
  18.02.2006 09:08 
conjunctivita
este interseant articolul dar speram sa gasesc remedii,clasice sau naturiste,pentru tratarea in urgenta a unor manifestari ale conjunctivitei:nu intotdeauna reusesti sa ajungi in momentul cel mai favorabil la medic si apoi ar trebui sa spuneti si unde gasim un laborator care sa-si primeasca pacientii cu noaptea in cap (atunci cand se scoala) pentru nvestiigatiia pe care o recomandati
  11.02.2006 00:49 
Observati
In situati de urgenta se putea da niste sfaturi, nu toata lumea are posibilitatea sa mearga la specialist.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie