Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Hipnoza
Home > Stil de viata > Psihologie > Hipnoza > Ce se ascunde in spatele hipnozei?

Ce se ascunde in spatele hipnozei?

Hipnoza este o stare neuro-psiho-fiziologica individuala in timpul careia se produc modificari neuropsihice, vegetativ-endocrine, metabolice si umorale, incepand de la nivelul psihicului, mai ales al constiintei.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Vechii egipteni considerau ca fiecare parte a organismului era stapanita de zei, iar boala se instala ca urmare a ptrunderii in corp a spiritelor rele. In India se practica si se practica si astazi autosugestia care determina dupa exercitii consecvente starile de extaz si transa.

Misterele subconstientului erau explorate de vechii indieni inca din Antichitate. Herodot aminteste ca babilonieinii aduceau pe bolnavi intr-o stare speciala pentru tratarea unor boli, folosind in acest scop sugestiile persuasive. Calugarii crestini de pe muntele Athos cadeau in extaz cataleptic dupa o contemplare suficient de prelungita a ombilicului.

Sufletul capabil de viziune se ridica peste conditia timpului. In timpul hipnozei, pot aparea simptome diverse, de la anestezie totala la catalepsie, la hiperestezie senzoriala, relaxare musculara profunda, acestea facandu-se prin simpla sugestie verbala, ceea ce acrediteaza forta cuvantului.

In hipnoza se produce din punct de vedere neurofiziologic o inhibitie a cortexului cerebral. Intre hipnotizator si subiectul hipnotizat se stabileste o relatie stricta. Sugestii ca :"adormiti, dormiti" concentreaza atentia in zona limitata corticala, determinand inhibitia hipnotica extensiva asupra cortexului cerebral.

Comportamentul subiectului in timpul somnului hipnotic este diferit calitativ de cel din timpul somnului normal. Prin somnul impus, cel hipnotizat pierde controlul eului sau propriu si ramane sub dominatia hipnotizatorului. I se comnada sa se scoale, el indeplineste, sa se miste, el se misca.

Reusita unei sedinte de hipnoza depinde de autoritatea, prestigiul hipnotizatorului, de subiect, de metoda folosita si de atmosfera in care se desfasoara hipnoza. Hipnoza este o regresie a constientului in favoarea inconstientului. Este de dorit ca incaperea de terapie sa fie curata, placuta, aerisita, incalzita potrivit, peretii sa fie de culoare pastelata, lumina difuza si o buna izolatie fonica, sa fie un covor gros si moale pentru amortizarea pasilor, sa existe unul sau mai multe fotolii mici, cu brate, sa permita lasarea pe spate.

Sunt multi cei ce doresc sa efectueze hipnoza si totusi nu oricine reuseste. Reusita depinde de atitudinea si tinuta terapeutului, de mimica si de timbrul vocii, de modul in care urmareste intuitiv si stapaneste desfasurarea reactiilor. Este dificil sa se afirme care dintre bolnavii psihici sunt sau nu hipnotizabili. Varsta poate fi un element important, diferentiat individual.

Tinerii sunt subiectii buni pentru inducerea hipnozei. Frica fata de hipnoza face imposibila inductia. Pentru aceasta se practica relaxarea treptata. Se pot hipnotiza mai usor persoanele isterice, cu forme manifeste pe cale sugestiva. Exista o serie de zone, numite hipnogene, care prin frecare sunt susceptibile sa induca starea de relaxare, care determina moleseala si apoi somnul.

de Lidia Illia Danielescu, psiholog- psihoterapeut
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.08.2011 22:59 
Hipnoz
Cum pot sa invat hipnoza???
  25.05.2011 16:00 
hipnoza
vreau si eu sa invat sa hipnotizez oameni
  23.03.2011 19:18 
..........
nush ce sa zic,ciudata e hipnoza asta =))
  31.10.2010 11:09 
ce se ascunde in spatele hipnozei
se poate trata diabetul cu ajutorul hipnozei?
  16.02.2010 17:49 
Cum hipnotizez pe cineva?
cum fac sa hipnotizez, daca as reusi ar fi super tare
  16.11.2009 23:35 
hipnoza
vreau doar s invar=t s pot hipnotiza pe cineva,j d asemenea pe prietenul meu, deoarece am intrat in niste incurcaturi pe care nu le am facut eu, j doresc s descopar dak prietenul meu are ceva deaface cu acest lucru.geoyo92@yahooa.com este e-mel meu va rog sa-mi spune-ti
  03.08.2009 13:28 
mi-ar placea sa stiu hipnotiza...
  14.04.2009 12:01 
hipnoza
Hipnoza este un procedeu ce se foloseste in caz de boala, in orice stadiu de manifestare a bolii si mai ales in dezvoltarea personala. Explorarea sinelui nu este etic sa se faca fara consimtamant. Crezi ca vei fi mai fericita daca vei afla mai multe de la el decat vrea sa-ti spuna? Acceptand pe cineva in viata ta inseamna ca accepti acea persoana asa cum este! Fiecare dintre noi avem o dinamica specifica a felului in care iubim, vorbim, ne manifestam fata de cineva. un posibil hipnoterapeut
  18.02.2009 19:21 
hipnoza
imi place articolul, dar nu este amanuntit, eu vreau sa-mi hipnotizez prietenul pt k vreau sa aflu mai multe despre el din trecut.vreau sa invat, va rog sa-mi spuneti. geoyo92@yahooa.com este e-mel meu va rog sa-mi spune-ti
  22.06.2008 17:37 
Imi place articolul
Stiu ca se poate. Cautam de ceva vreme un psihoterapeut. V-as ruga sa-mi dati un telefon, un mail. calin_cucuietu@yahoo.com
  26.11.2007 12:44 
Exista
Se poate invata sa hipnotizezi dupa un manual, sau trebuie sa inveti in prezenta unei persoane care cunoaste aceasta tehnica?
  17.10.2007 08:34 
POT INTREBA?
AS PUTEA SA FIU SIGUR CA CINEVA HIPNOTIZAT IMI SPUNE ADEVARUL DACA IL VOI INTREBA ANUMITE CHESTII?
  11.10.2007 01:08 
enurezis nocturn
as putea sa fc sedinte de psihoterapie ?sau hipnoza?mas vindeca ?am 17 ani
  11.10.2007 01:05 
hipnoza
am atac de panica sau am avut si am luat 7 luni de tratament as vrea sa fc sedinte de psihoza sau psihiterapie
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie