Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sistemul imunitar
Home > Stil de viata > Sistemul imunitar > Ce este sinuzita?

Ce este sinuzita?

Cand stranuti, tusesti, iti curge nasul, iar medicamentele pe care le iei pentru a trata "raceala" nu functioneaza, este foarte posibil sa te confrunti cu o sinuzita. Explicata pe intelesul tuturor, sinuzita desemneaza infectia sau inflamatia sinusurilor.
Aceasta inflamatie sau infectie afecteaza nu numai sinusurile paranazale, ci toate sinusurile din cauza unei infectii bacteriene sau virale ori a unei reactii alergice.

Blocajul sinusurilor etmoidal, frontal, maxilar si sfenoidal exercita presiune asupra foselor nazale, provocand aparitia durerilor.


Care sunt simptomele sinuzitei?

Sinuzita apare cand unul sau mai multe sinusuri sunt inflamate

  1. de o bacterie;
  2. de un virus;
  3. ca reactie alergica, producand durere in aria nazala;
  4. de o ciuperca.
Simptomul principal al sinuzitei se manifesta prin senzatia de durere; localizarea acestei dureri depinde de pozitia sinusului afectat:

  • Sinuzita maxilara - afectarea sinusului maxilar produce durere la nivelul dintilor. Obrajii devin sensibili la orice fel de atingere.
  • Sinuzita frontala (deasupra ochilor) - cand fruntea este atinsa sau usor apasata si apare durerea, este foarte probabil ca sinusul frontal (deasupra orbitei) sa fie inflamat.
  • Sinuzita sfenoidala/sfenoidita (in spatele ochilor) - acest tip de sinuzite nu sunt foarte des intalnite; pot aparea dureri de urechi, de gat si, uneori, dureri puternice de cap.
  • Sinuzita etmoidului/etmoidita - aceasta sinuzita se manifesta prin umflarea pleoapelor si a tesuturilor inconjuratoare, insotita de inrosirea si durerea unghiului intern al ochiului. Alaturi de aceste simptome mai poate aparea o anosmie temporara (absenta simtului mirosului).


Tipuri de sinuzita

In functie de tipul de inflamatie, sinuzita poate fi acuta sau cronica.


Sinuzita acuta

Sinusul este afectat pe o perioada de maxim 2-3 saptamani. Acesta se produce, de obicei, dupa o infectie virala care determina umflarea mucoasei sinusului ce are drept urmare blocarea uneia sau mai multor cavitati ce se deschid in fosele nazale.

Ulterior, bacteriile care se instaleaza in cavitati incep sa se multiplice, dand nastere infectiei.

De obicei, simptomele initiale care se manifesta in urma infectiei sunt asemanatoare cu acelea ale unei simple raceli. Daca aceste simptome dureaza mai mult de o saptamana, atunci raceala a avansat la stadiul de infectie a sinusurilor.

Prezenta simultana a simptomelor de mai jos caracterizeaza sinuzitele acute:

  • durere faciala;
  • obstructie nazala;
  • scurgere nazala - rinoree - densa si colorata, de culoarea galben-verde;
  • diminuarea simtului mirosului;
  • tuse, dar nu provocata de astm (in cazul copiilor);
  • febra;
  • respiratie urat mirositoare;
  • stare de oboseala;
  • durere de dinti si/sau de ochi.


Sinuzita cronica

Daca simptomele sinuzitei cronice apar mai frecvent sau nu sunt vindecate complet, se poate dezvolta o sinuzita cronica. Sinuzita cronica este des intalnita in cazul persoanelor alergice si al celor care sufera de astm. Inflamatia sinusurilor fetei dureaza mai mult de 8 saptamani.

Prezenta simultana a simptomelor de mai jos caracterizeaza sinuzitele cronice:

  • durere faciala;
  • congestie faciala;
  • obstructie nazala;
  • scurgere nazala densa si colorata/ scurgere nazala decolorata/transparenta;
  • puroi in cavitatea nazala;
  • ocazional, poate aparea febra (mai ales in cazul copiilor).


Conditiile care determina slabirea sistemului imunitar sau care produc inflamatia cronica a mucoasei nazale pot avea la origine o sinuzita cronica. Aproximativ 20% dintre pacientii cu sinuzite cronice dezvolta polipi nazali - proliferari, cu aspect de chist, la nivelul mucoaselor nazale. Acestia se manifesta prin rinoree, obstructie nazala si uneori prin aparitia anosmiei temporare.


Dictionar de termeni
(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

  • Sinus - denumire data anumitor cavitati ale organismului.
  • Sinus al fetei - cavitate umpluta cu aer, scobita in oasele capului, ce se deschide in fosele nazale.
  • Sinusul etmoidal - este format din mai multe cavitati sau celule, comunicand intre ele. El este sapat in profunzime in spatele radacinii nasului si intre fetele interne ale orbitelor.
  • Sinusul frontal - este scobit in osul frontal, deasupra orbitei.
  • Sinusul maxilar - este scobit in osul maxilarului superior, sub orbita. Prin fata sa inferioara el se afla in legatura cu radacinile celui de-al doilea premolar si primilor doi molari.
  • Sinusul sfenoidal - este scobit in corpul osului sfenoid care inchide in spate fosa nazala.

Articol scris in colaborare cu Dr. Elena Oprea,  medic specialist medicina generala pediatrie

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.02.2012 03:09 
Incercati ozonoterapie
Salut,am si eu sinuzita maxilara am descoperit acum 2 luni cand s-a acutizat pe partea stanga,mi-am scos premolarul care parea sa aibe puroi la radacina,insa dupa 3zile durerile insuportabile au reaparut,am consultat zeci de doctori,m-au indopat cu antibiotice si degeaba,am dureri groaznice de cap si de maxilar.am citit multe forumuri si am descoperit un tratament naturist cu ozon injectat intramuscular.am mers la clinica respectiva si pe langa ozon mai fac si aerosoli cu tratament laser si acupunctura,pana acum am facut 2sedinte,nu pot vb de nici o ameliorare ma indop in continuare cu aulin din nefericire nu mai are nici un efect,insa am auzit ca dupa 10sedinte se va simtii un efect.in plus ozonul ajuta la refacerea sistemului imunitar,macar atat si poate in timp va ajuta si la vindecarea sinuzitei.imi pare rau ptr noi,e o suferinta groaznica si regret ca atat de multa lume se confrunta cu ea.sanatate multa
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie