Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Ce este plictiseala?

Ce este plictiseala?

"Si mama m-a invatat cand eram copil: daca marturisesti mereu ca te plictisesti, inseamna ca nu ai Resurse Interioare. Acum trag concluzia ca nu am Resurse Interioare pentru ca sunt foarte plictisit." - John Berryman

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
Atunci cand esti plictisit, te simti ca si cum toata puterea de a mai dori ceva ti s-ar fi epuizat. Animatia pare sa fi disparut si tu nu o poti face sa reapara. Tot ceea ce poti face este sa lucrezi cu acea mica parte din tine care nu se plictiseste si sa o folosesti pentru a fermeca si convinge restul personalitatii tale sa revina in curentul vietii.

Simplul gest de a deschide o carte si a incepe sa citesti este foarte incurajator si poate ca urmatoarele pagini te vor ajuta sa regasesti o scanteie si sa fii din nou interesat de prezent. Pentru ca, in ultima instanta, hotararea de a trai emotia prezentului, cu toate incertitudinile, posibilitatile si sperantele ei este cel mai bun antidot pentru plictiseala. Nu exista nici un covor fermecat care sa te duca unde doresti.

Trebuie sa putem face distinctie intre o reactie autentica la un lucru care a fost plictisitor si o patura de plictiseala. Opusul plictiselii este conectarea la energia vietii. Vechii greci numeau acesta calitate eros, un termen care a devenit aproape sinonim cu pasiunea sexuala. Este usor de inteles cum s-a facut conexiunea intre energie si sex, pentru ca sentimentele de pasiune sexuala coplesitoare se afla exact la polul opus plictiselii.


Plictiseala - apatie

Un cuvant similar pentru plictiseala este apatia, care in mod sugestiv inseamna lipsa oricarui sentiment. Sentimentele dau culoare vietii si astfel a fi plictisit inseamna ca intr-un fel am pierdut contactul cu ceea ce simtim intr-adevar. Asa cum spunea si Tolstoi, plictiseala este "dorinta de a avea dorinte" si s-ar putea sa avem nevoie sa ne descoperim dorintele care au fost ascunse sau reprimate.

In plictiseala exista atat mandrie, cat si rusine. Ne putem simti mandri ca o situatie sau o relatie ne plictiseste, pentru ca acest lucru indica gradul nostru de sofisticare si de dezvoltare. Putem spune "Este plictisitor si neinteresant", cand de fapt noi suntem intr-adevar in afara situatiei, dar fara a o fi depasit inca.

Sa te simti plictisit in aceste circumstante poate fi de fapt un semn ca ar trebui sa-ti gasesti un lucru mai important de care sa te apuci. Pentru plictiseala este necesar un anumit grad de constientizare de sine si din acest motiv aceasta este o emotie sofisticata. Important este insa sa nu ramanem blocati oricat de sofisticati sau de versati am fi, ci sa trecem la nivelul urmator.

Acest lucru poate insemna schimbarea locului de munca sau alegerea altui drum in cariera. Poate insemna parasirea unei relatii sau examinarea uneia existente intr-o lumina noua. Un plasture de plictiseala poate fi vazut ca o incurajare de a face fata unei provocari mai mari.

In plictiseala exista si o posibila senzatie de rusine: a te simti plictisit inseamna sa te condamni singur. Este adevarat, ca daca te consideri o persoana interesanta, atunci vei gasi intotdeauna ceva interesant care sa iti ocupe timpul. Poezia lui John Berryman citata exprima aceeasi idee cand vorbeste despre plictiseala ca fiind lipsa de resurse interioare. Poate ca nu inseamna o lipsa reala de resurse interoare, ci ca accesul la aceste resurse a fost blocat.

Aceste blocaje pot fi:

  • limitarea credintelor;
  • valori opuse sau confuze;
  • dorinte ascunse;
  • cauze fizice - oboseala sau munca in exces.

Informatiile au fost preluate din cartea "Transformarea sentimentelor - o conditie a succesului" - Frances Wilks - tradusa de Alexandra Bors, Editura Curtea veche, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  11.05.2011 13:31 
plictisela
Eu cred ca te plictisesti atunci cand ai facut tot si nu mai ai ce face sau ai jucat un jok de multe ori si teai plictisit nu ee grav asta dar trebuie sati gasesti un rost in viata ca de asta suntem oamani ca sa traim fiecare clipa minut si secunda nu conteaza obstacolele trebuie sa treieti cu bine cu rele
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie