Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Afectiuni
Home > Afectiuni si boli > Cardiologie > Afectiuni > Ce este hipertensiunea arteriala?

Ce este hipertensiunea arteriala?

Toata lumea prezinta in mod fiziologic o anumita presiune a sangelui. In lipsa acesteia, sangele nu poate circula prin corp. Fara sange, organele vitale nu mai au cum obtine oxigenul vital pentru o buna functionare. Este foarte important sa stii cum sa mentii presiunea sangelui la un nivel normal care sa te fereasca de neplaceri.

Cardiologie

In ce masura sunt influentate functiile organismului de Colesterol
Top Sanatate iti recomanda
·Inima si rolul ei
Caldura in exces face ca inima sa fie suprasolicitata, tot din acest motiv apar si emotiile negative respective, nerabdarea si ura.
Ce este hipertensiunea arteriala?

Presiunea sangelui se refera la forta cu care sangele circula prin artere cand bate inima (presiunea sistolica) si cand inima se odihneste (presiunea diastolica). Se masoara in milimetri de mercur, fiind notata prin abrevierea mm Hg.

In cazul adultilor, presiunea ridicata a sangelui - hipertensiunea (HTA), se refera la o presiune sistolica mai mare sau egala cu 140 mm Hg si la o presiunea distolica mai mare sau egala cu 90 mm Hg.

Hipertensiunea arteriala determina marirea riscului aparitiei altor complicatii cerebrale, cardiace si renale, mai ales in momentul in care se prezinta deja si alti factori de risc (precum obezitatea, fumatul etc). Hipertensiunea arteriala se inregistreaza si in randul copiilor si al adultilor, dar cel mai des este intalnita in cazul persoanelor de peste 35 de ani.

Cu aceasta afectiune cardiovasculara se confrunta in primul rand persoanele mai in varsta, oamenii supraponderali, alcoolicii, fumatorii si femeile care iau anticonceptionale. De asemenea, persoanele care au diabet zaharat sau prezinta insuficienta renale sunt predispuse hipertensiunii arteriale. HTA se poate mosteni si pe linie genetica, insa, cu toate acestea, exista si persoane care nu au probleme cu tensiunea chiar daca familia lor cunoaste astfel de cazuri.


Despre hipertensiunea arteriala

Toata lumea prezinta in mod fiziologic o anumita presiune a sangelui. In lipsa acesteia, sangele nu poate circula prin corp. Fara sange, organele vitale nu mai au cum obtine oxigenul vital pentru o buna functionare. Este foarte important sa stii cum sa mentii presiunea sangelui la un nivel normal care sa te fereasca de neplaceri.

Nivelul normal corespunzator presiunii sangelui nu este stabilit; se poate vorbi de tensiunea arteriala a fiecarui individ. Cand inima bate, ea impinge sangele prin artere, creand o anumita presiune.

Presiunea sangelui este rezultanta a doua forte: una este creata de inima care pompeaza sangele prin intermediul sistemul circulator, iar cealalta este a arterelor care rezista debitului sanguinic.

Presiunea sangelui Presiunea sistolica (mm Hg) Presiunea diastolica (mm Hg) 
Normala  Mai mica de 120 Mai mica de 80
Prehipertensiune  120-139 80-89
 

 Hipertensiune Presiunea sistolica (mm Hg) 
Presiunea diastolica (mm Hg)
 Faza 1  140-159  90-99
 Faza 2  Egala sau mai mare cu 160  Mai mare sau egala cu 100
 
Cand inima pompeaza, sangele trece din arterele mari in cele mai mici - arteriole. Arteriolele se pot contracta sau dilata, alternand rezistenta fata de circulatia sangelui. Acest lucru afecteaza cantitatea sangelui si presiunea sanguina.

Daca arteriolele se contracta, rezistenta fluxului sanguin creste, acest lucru determinand marirea presiunii sangelui. Dilatarea arteriolelor produce efect opus. Diametrul intern al arteriolelor este important pentru echilibrarea debitului sanguin si pentru determinarea presiunii sangelui. In cazurile in care arteriolele se comprima/contracta apare hipertensiunea.

Daca esti sanatos, arterele isi mentin elasticitatea si musculatura. Ele se intind in momentul in care inima pompeaza sangele prin ele. Gradul de intindere depinde de forta care este exercitata asupra sangelui. In conditii normale inima bate de 60-80 de ori pe minut.

Presiunea sangelui creste cu fiecare bataie a inimii si scade in momentele in care inima se relaxeaza intre batai. Presiunea sangelui se poate modifica de la minut la minut in functie de activitatile pe care le depui (faci sport, dormi etc).

Pentru un adult, presiunea arteriala normala ar trebui sa fie mai mica de 120/80 mm Hg. Tensiunea care se mentine intre 120-139/80-89 mm Hg este considerata prehipertensiune, iar aceea care depaseste aceste limite ajungand la un nivel de 140/90 mm Hg sau mai mare este hipertensiune.

In mod normal este de datoria medicului sa-ti masoare de mai multe ori tensiunea inainte de a decide daca prezinti o presiune ridicata a sangelui.


Ce indica numarul presiunii sangelui?

  • Numarul mai mare (presiunea sistolica) reprezinta presiunea sangelui in timp ce inima bate.
  • Numarul mai mic (presiunea diastolica) desemneaza presiunea sangelui in timp ce inima se odihneste intre batai.


Presiunea sistolica se afiseaza intodeauna inaintea presiunii diastolice.

Articol scris in colaborare cu Violeta Lihatchi, medic specialist cardiolog Centrul Medical Unirea

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.01.2012 05:34 
Hipertensiune arteriala
Ce pot sa fac sa reduc tensiune (eu am 160 cu 90) si iau medicamente timp de 3 luni. Ce sfaturi imi dati. Multumesc,
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie