Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihosexologie
Home > Stil de viata > Psihologie > Psihosexologie > Ce este devianta sau anormalitatea sexuala?

Ce este devianta sau anormalitatea sexuala?

Multe autoritati si legislatii au incercat sa defineasca anormalitatea si devianta sexuala, de cele mai multe ori producand mai multa confuzie!

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Ce fac asa numitii "perversi" sau "devianti" sexual:

  •  ignora legile sau regulile culturale;
  • se comporta nenatural;
  • se comporta ca animalele;
  • sunt impotriva legilor lui D-zeu;
  • ranesc alti oameni;
  • au un comportament neurotic sau auto-distructiv.

Par aceste definitii plauzibile sau legitime? Nu prea, cu exceptia, in anumite limite, a ultimelor doua. Haideti sa le reluam si sa vedem de ce.

1. Daca ignori reguli culturale sau normele legale, poti intampina dificultati in plan social si personal. Dar cateodata merita efortul, regulile nu sunt intotdeauna bune pentru toti, nici macar pentru majoritatea ,de cele mai multe ori. Reguli si legi impotriva masturbarii si a adulterului, de exemplu, au existat de cand ne stim - si multi oameni intelepti le-au ignorat sanatos si fericit. Chiar daca astfel de actiuni iti pot face  rau tie sau partenerilor,  putem sa le numim devianta sau anormalitate sexuala?

2. Comportamentul sexual nenatural nu poate fi niciodata definit cu exactitate. Orice activitate care-i face placere unei persoane, fara a cauza vreun rau ei sau altcuiva, i se va parea, evident, foarte naturala. Este greu de crezut ca oamenii pot actiona nenatural in mod consistent. Fac lucruri copilaresti, irationale, si auto-distructive - ca atunci cand devin obsedati de sex si neglijeaza alte aspecte ale vietii lor, ignorand un urias potential de satisfactie si fericire. Daca omenirea vrea sa supravietuiasca  multi ani de acum incolo,  sa se bucure la maximum de viata si sa reduca la minim suferinta,  ar fi de preferat sa urmeze anumite reguli de conduita. Se pare insa ca e foarte natural pentru oameni sa-si saboteze chiar si valorile lor fundamentale. Deci, sa numim oricare comportament sexual (sau nesexual) nenatural, pare incorect, si sa etichetam oamenii ca devianti sau perversi pentru acest comportament nenatural este discutabil.

3. Cand numim un act sexual ca deviant, pervers sau anormal datorita animalicitatii sale, este fals, pentru ca noi existam ca animale, nu ca zei si spirite. Si mai mult, majoritatea animalelor inferioare nu sunt compulsive, sau fixate intr-un tipar sexual, cu toate ca oamenii sunt compulsivi in mod frecvent. Compulsivitatea sexuala a oamenilor pleaca de la convingeri absolutiste despre ceea ce trebuie sa facem in sex, si ceea nu trebuie sa se intample. Aceste generalizari (sacralizarea unui act sexual si demonificarea altuia) sunt caracteristice omului.

4. In ceea ce priveste deviantele sexuale ca rezultat al ignorarii legilor lui D-zeu, nimeni nu a definit  aceste legi cu claritate, si probabil nici nu o va face. Legile lui D-zeu  sunt variate si difera in functie de credintele fiecaruia, de aceea nu sunt obiective si nu au validitate universala.

5. Actele  sexuale care fac rau celorlalti - cum ar fi violul sau seducerea unui minor - sunt acte impotriva legii, dar si imorale sau antisociale. Dar nu le putem numi deviante sau perversiuni, ele sunt infractiuni, la fel ca talharia sau mita. Pare ciudat  faptul ca doar infractiunile sexuale  intra in aceasta categorie.  Multe acte imorale, ca furtul si minciuna, sunt atat de frecvente incat nu pot fi numite deviante dupa nici un standard, pentru ca devianta implica neobisnuitul, devierea de la o norma comuna. Chiar si actele   imorale, cum ar fi  violul,  care este din punct de vedere statistic mai putin comun decat actul sexual normal, nu pot fi numite chiar perverse.

6. Daca exista o semnificatie a termenului de devianta sexuala, il putem folosi ca sinonim pentru  tulburare sexuala. De ce sa nu spunem ca indivizii care isi pericliteaza existenta si fericirea in mod nenecesar prin angajarea in anumite acte sexuale (exhibitionism), sau care evita fobic anumite acte ( sex oral ) sunt tulburati din acel punct de vedere, fara a-i eticheta ca perversi sau devianti?

Cu alte cuvinte, chiar daca termenul de devianta sexuala a fost util in trecut, acum s-a pierdut o mare parte din semnificatia sa. Acest termen inseamna multe lucruri diferite pentru oameni diferiti. E de preferat sa incetam a vorbi despre deviatii sexuale, sa renuntam la conotatii rautacioase si sa incercam a diferentia intre comportamente sexuale (si ne-sexuale) la persoane cu tulburari emotionale si la cele fara.
 
 Psiholog Daniela Petrescu, Clinica Aquamarine
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.12.2011 20:05 
yKnlDgpKiY
A milolin thanks for posting this information.
  29.12.2010 02:02 
Anormal
Nimic nu mai este normal in zilele noastre si toata lumea o ia razna.
  26.10.2007 23:58 
Un punct de vedere
Este grav cand relativizam totul, cand nu mai avem repere exacte pentru ,,bine" si rau , pentru unde este directia ,,in sus" si unde cea ,,in jos". Acceptand orice comportamente , sexuale sau nu, ca normale , doar pentru ca nu vatamam fizic direct si vizibil pe ceilalti, mi se pare putin limitat; deviatiile de la actele sexuale firesti,sunt greu de delimitat pentru cei care nu mai cunosc ,,programarea" biologica dar mai ales sufleteasca/ spirituala a fiintei umane.Asa umblam in deriva si ne miram de ce suferim de debusolare.
  16.08.2007 10:18 
APRECIERE
IATA UN PSIHOLOG CARE EXPLICA ASA NUMITA DEVIANTA DESTUL DE LOGIC SI POTOLIT, FARA SA DEA IMPRESIA DE SUBIECTIVISM SAU DE INSTIGARE...DACA ARTICOLUL NU ESTE TRADUS CI ESTE CREATIE PROPRIE, TOT RESPECTUL PENTRU DANIELA PETRESCU! CLINICA AQUAMARINE A ANGAJAT UN OM CARE SI-A ALES MESERIA POTRIVITA!
  02.02.2007 14:04 
o relatie care n-a mers
este un domeniu destul de vast,si foarte des discutat de specialisti si nu numai.Ar trebui mai multe sfaturi pt barbati,pt a nu mai acuza femeile in general ,dupa ce te-ai folosit de ele,devin curve sau mai rau,ca anumite parti ale corpului nu-i mai satisfac!
  12.11.2006 18:33 
cer sfaturi...
este un domeniu atins destul de frivol de oamenii de specialitate dar admir curajul cuvintelor cheie. Eu m-am hotarit sa cer sfat di partea dvs poate imi puteti indica si mie un doctor chiar psiholog care este specialist in probleme "sexuale" ivite in cuplu. Defapt, este vorba despre prietenul meu care are nevoie. Doctorul la care as vrea tare mult sa apelez doresc sa fie din Cluj si daca se poate sa cunoasca limba engleza. Eu traiesc de aproape doi ani de zile cu o problema acuta, delicata si care a adus mult rau in relatia de cuplu. Vreau sa pun capat acestui cosmar si caut de mult un specialist in domeniu si nu gasesc poate aveti dvs un nume de indicat. Apropos cred ca ceea ce trebuie facut in aceste articole, ar fii educarea partii masculine pentru o viata sexuala sanatoasa. Spor la lucru si succes!
  08.11.2006 18:36 
o femeie
este un articol care aduce multe elemente de noutate in acest domeniu nediscutat, de obicei.
  06.11.2006 11:43 
ce mai nivelare!
Deci adulterul e la fel de normal ca si masturbarea?! Mie mi se pare ca pui pe acelasi picior de egalitate doua lucruri complet diferite. Si in plus le dai apa la moara celor care au "inima mare" si nu pot 'iubi' doar o persoana. Apoi arunci toate religiile la gunoi, ca de, daca nu-s in stare sa ajunga la un consens in privinta "budoarului" nu au nici o valoare. Draga mea, ala care violeazza o face nu ca nu are cu cine sa aiba o relatie normala, ci tocmai pt ca ii place violul. Daca nici asta nu e comportament deviant, apai nu stiu ce este. (probabil tu esti mereu expertul adus de violatori la proces, sa explice lumii ca ce face el e perfect normal, doar un pic pe langa lege). Ma intreb daca ai invata ceva in facultatea aia pe care ai facut-o, de acum ai ajuns la concluzia ca totul e normal si doar oamenii pun etichete gresit, ca normal si anormal. Sa fim seriosi. Si rationali si, mai ales, sa avem un pic de credinta.
  05.11.2006 18:41 
functionar
Nu exista devianta sau anormalitate sexuala.Totul e ste normal cu doua conditii:1.Sa nu produci durere sau neplacere partenerului sau semenului,2.Totul sa se petreaca cu asentimentul partenerului sau al semenului.
  30.10.2006 18:24 
Ce este devianta sau anormalitatea sexuala?
am citit incantata articolul. chiar doream sa stiu mai multe lucruri legate de sex, mai ales ca mi/am inceput viata sexuala de curand. cititi acest articol daca inca nu stiti daca ati trecut sau nu de limitele normalului.
  30.10.2006 16:11 
DEVIANTA SEXUALA
Este un subiect interesant, care de obicei este tabu
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie