Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Cardiologie > Prevenire > Ce determina marirea presiunii sangelui?

Ce determina marirea presiunii sangelui?

In general, sunt inregistrate multe cazuri de hipertensiune arteriala in care cauzele sunt de origine necunoscuta. Este o realitate faptul ca exista persoane hipertensive care nu stiu acest lucru. Cand cauzele sunt necunoscute, prezinti hipertensiune de tip primar, esential.

Cardiologie

In ce masura sunt influentate functiile organismului de Colesterol
Top Sanatate iti recomanda
·Inima si rolul ei
Caldura in exces face ca inima sa fie suprasolicitata, tot din acest motiv apar si emotiile negative respective, nerabdarea si ura.
Factorii care conduc la hipertensiune arteriala pot include:

  • O functionare defectuoasa a rinichilor;
  • O deformare a aortei inca din momentul nasterii;
  • O ingustare a anumitor artere.

Aceste probleme pot fi corectate de obicei. De exemplu, doctorul poate repara o artera ingusta care asigura transportul sangelui catre rinichi.


Cum se dezvolta hipertensiunea arteriala?

Inima iriga tot corpul prin intermediul pomparii sangelui in artere. Arterele mari care pleaca de la inima se ramifica in artere de dimensiuni mai mici numite arteriole. Arteriolele, la randul lor, se desfac in capilare - vasele de sange de diametre foarte mici care transporta oxigenul si nutrientii necesar catre toate organele din corp.

Sangele se reintoarce la inima prin intermediul venelor. Impulsurile anumitor nervi determina dilatarea sau contractarea arterelor. Daca aceste vase de sange sunt suficient de largi sunt strabatute de sange fara a fi inregistrata vreo dificultate. Daca sunt inguste, sangele are nevoie de o presiune mai mare pentru a circula.

Astfel se poate ajunge la hipertensiunea arteriala. In asemenea cazuri, inima depune un efort mai mare iar vasele de sange pot inregistra diverse probleme. Modificarile acestor vase care transporta sangele catre diferite organe (rinichi sau creier) pot determina aparitia unor afectiuni specifice organelor respective. Inima, creierul, rinichii pot face fata unei presiuni ridicate a sangelui pentru un timp destul de lung.

Din acest motiv, exista persoane care au o presiune ridicata a sangelui in lipsa manifestarilor oricarui simptom. Dar hipretensiunea te afecteaza, chiar daca nu se manifesta printr-un simptom specific sau daca nu este descoperita la timp.

Hipertensiunea arteriala reprezinta un risc major pentru accidentele vasculare celebrale, atacurile de inima, insuficientele cardiace si renale.


Cum iti afecteaza hipertensiunea arteriala organismul?

Hipertensiunea arteriala afecteaza in primul rand inima si arterele. Inima este nevoita sa depuna un efort mai mare pentru a pompa sangele, iar arterele transporta sangele care se misca sub o forta mai mare. Daca hipertensiunea arteriala continua de mai multa vreme, inima si arterele tale nu mai functioneaza asa cum ar trebui.

Pot incepe sa fie afectate si alte organe.Cand hipertensiunea arteriala coexista cu obezitatea, tutunul, nivelul ridicat al colesterolului sau diabetul, riscul producerii atacurilor de cord si a accidentelor vasculare celebrale creste de cateva ori.


Ce se intampla cu presiunea scazuta a sangelui - hipotensiune arteriala?

Exceptand anumite situatii speciale, cu cat tensiunea arteriala este mai mica, cu atat este mai bine. Cand presiunea sangelui este prea mica se produc anumite simptome precum lesinuri sau migrene foarte puternice.

Diferite afectiuni pot determina scaderea presiunii sangelui. Exemplele includ:
  • Tulburari endocrine;
  • Repaus la pat pe o perioada indelungata;
  • Scaderea volumului de sange datorat unei severe pierderi de sange - hemoragie - sau deshidratari.

Presiunea sangelui mai mica de 120/80 mm Hg este considerata presiunea ideala. Prezentarea unui nivel mai mare sporeste riscurile afectiunilor cardiovasculare. Indiferent ca prezinti pusee de tensiune sau o presiune mult prea mica decat cea normala, este bine sa te prezinti de urgenta la un control.

Articol scris in colaborare cu Violeta Lihatchi, medic specialist cardiolog Centrul Medical Unirea

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  16.01.2012 12:20 
tensiune marita
am avut o problema aseara si nu stiu ce poate fi.Vreau daca stie cineva sa-mi spuna.Am simtit o durere mare in piept si am lesinat .
  16.01.2012 12:18 
tensiune marita
am avut o problema aseara si nu stiu ce poate fi.Vreau daca stie cineva sa-mi spuna.Am simtit o durere mare in piept si am lesinat .
  24.10.2009 19:48 
hipotensiune intercraniana
as dori mai multe informatii
  17.06.2009 13:56 
wow
Interesant cand citesti despre simptome care le ai si tu si le poti da o denumire cum sunt in acest articol: migrena si anxietate
  19.01.2006 17:48 
sfat uril
Buna recomand la toti omega 3 un supliment excelent pentru inima si piersici multe.
  19.01.2006 17:48 
de inima
buna cauze pot fi multe depinde in ce mediu stresant a lucrat cat ai place alcolul gras sa mance si cat este de bine facuta. in princiu trebuie un consult de specialitate si apoi pe naturiste si un model de viata. va salut bjcarmenn@yahoo.com
  19.01.2006 17:48 
O coincidenta!Am aceeasi problema ca si Cantea Anca. Daca imi puteti raspunde va rog, as fi recunoscatoare!lulu2680@yahoo.com Va multumesc.
  19.01.2006 17:48 
Buna ziua, Ma numesc Cantea Anca si am accesat acest mesaj in scopul de a afla cat mai multe informatii despre afectiunile inimii.Am inteles f bine acest articol insa nu stiu daca se refera la ce ma intereseaza pe mine ptr ca nu se precizeaza cum se manifesta. Vreau sa ma lamuriti mai bine daca este acelasi lucru in functie de urmatoarele simptome: - strangere de inima ca un junghi -durere la nivelul inimii in momentele de inspiratie -senzatie de sufocare, ca si cum aerul inspirat nu ar fi suficient. Va rog daca se poate sa imi raspundeti pe adresa de mail: canteaanca@yahoo.com pentru ca sunt foarte speriata.Este vorba de mama mea care are asemenea simptome si v-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea raspunde. Cu respect, Cantea Anca
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie