Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Terapia familiei
Home > Stil de viata > Psihologie > Terapia familiei > Casnicia in impas?

Casnicia in impas?

O lamentare recurenta a femeilor casatorite este aceea ca, in ciuda bunelor intentii ale lor si ale partenerului, cu timpul s-au distantat atat de mult, incat se simt mai degraba doi straini decat apropiati unul de celalalt.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Din fericire, pentru aceia care isi doresc reinnoirea acelei apropieri, legaturile pot fi reintarite si, acordand atentia potrivita, casatoria ta poate intra intr-o noua etapa, una mai armonioasa si mai satisfacatoare.

Terapeutii maritali considera ca ceea ce ne dorim intr-o casnicie este, in principal, prezenta intimitatii. Intimitatea implica acceptarea si intelegerea totala; nu simti nevoia sa-ti ascunzi gandurile, nevoile, sentimentele si dorintele de partenerul tau.

Intimitatea este, de asemenea, acel sentiment generator de comfort, cand esti dispus sa lasi garda jos in fata cuiva, permitandu-ti sa fii vulerabil, pentru ca stii ca nu vei fi tradat niciodata. Trebuie totusi mentionat faptul ca intimitatea nu este doar un simplu sentiment, ci un proces - ceva care lucreaza in mod constant, activ,  in cadrul unei casnicii.

Pentru cuplurile in care insingurarea s-a cronicizat, parcurgerea drumului inapoi, catre intimitatea in cuplu, este una dificila, deseori fiind necesar ajutorul unui profesionist. Insa, in cazul casniciilor sanatoase, recladirea intimitatii poate fi relativ usoara, cu conditia initierii unor actiuni care va vor aduce satisfactii considerabile, in vederea optimizarii relatiei maritale.

Iata 10 sugestii care te vor aduce pe tine si pe sotul tau mai aproape, incepand chiar de astazi!


Apropierea

1. Iertati-va pentru lucrurile de care v-ati cramponat in ultima vreme. Poate ca ai resimtit comparatiile nefavorabile pe care le-a facut intre tine si mama ta; poate ca el e inca suparat ca la ultimul Craciun generozitatea ta i-a terminat toate economiile. Micile resentimente pot fi obstacole in calea fericirii. Cunoscuta butada "Am dreptate sa fiu suparat/a" il tine pe celalalt la distanta, facandu-l sa se simta inferior. Adevarata intimidate cere o relatie intre egali.
 
2. Renunta la un obicei care-i displace partenerului, sau cel putin redu-i frecventa, si viceversa. Poate ca e vorba de fumat, sau discutii telefonice tip maraton cu prietenii, sau chiar vesnica lipsa a dopului de la pasta de dinti. Acest lucru i-ar demonstra faptul ca parerea lui chiar conteaza pentru tine si ar detensiona relatia dintre voi. Daca fiecare va incerca sa schimbe ceva pentru a-i face pe plac celuilalt, veti face progrese considerabile in reafirmarea relatiei .Un element important al intimitatii este punerea lui "noi" mai presus de "eu" sau "tu", iar aceasta cere sacrificii.

Totusi, nu fii dezamagita daca sotul tau nu poate sa faca schimbarile la fel de rapid ca tine. Ar trebui sa ai rabdare cu el si sa eviti intrebarile acuzatoare de tipul: "Daca ti-am spus ca nu-mi place, de ce continui sa faci asta?". Foloseste intariri pozitive pentru a-l ajuta in demersul sau: "Faptul ca faci acest efort inseamna foarte mult pentru mine".

3. Miscati-va. Initiati o noua activitate impreuna, cum ar fi ore de dans, care va vor permite sa va atingeti intr-o maniera non-sexuala, dar senzuala. Cu cat sunt implicate mai multe simturi, cu atat va fi mai intima experienta. Atingerea, mirosul, va vor ajuta sa daramati barierele emotionale. De asemenea, aceasta activitate va aduce si entuziasmul unui nou inceput. Oamenii de care ne simtim cel mai aproape sunt si cei cu care impartim aceleasi interese si experiente. Prea des, din pacate, sotii si sotiile raman conectati la ideea de casa sau de copiii, impartind timpul  liber cu prietenii lor, separat de partener.

4. Scrieti memorii despre cum v-ati cunoscut si cum v-ati indragostit unul de altul, si cititi-vi-le reciproc. Acest lucru va genera sentimente atat de placute si coplesitoare, incat s-ar putea sa  nu  mai experimentati acele blocaje decat ocazional. Atunci cand un barbat si o femeie se indragostesc, se elibereaza un hormon numit oxitocina, provocand acel sentiment de bunastare si multumire sufleteasca.

Acest exercitiu are potentialul de a-l reactiva. Amintiti-va de prima intalnire, de lucrurile pe care le faceati impreuna cu placere, cum v-ati simtit cand v-ati atins, ce v-a adus impreuna, si veti reconsidera micile maruntisuri din cauza carora va certati zilnic. Cu cat va veti concentra mai mult pe acele calitati ale partenerului care v-au facut sa va indragostiti de el/ea, cu atat veti vedea mai putin imperfectiunile care par sa va deranjeze acum atat de mult. Povestea voastra de dragostea este superglue-ul care va tine unul alaturi de celalalt. Din fericire, amintirile din vremurile trecute vor fi acolo mereu, si va puteti intoarce la ele ori de cate ori doriti.


Lectii de dragoste
 
5. Priviti-va intr-o alta lumina. Daca nu te-a auzit niciodata cantand, poate ca ar fi cazul. Daca nu i-ai facut niciodata galerie la bowling sau la fotbal, poate ca ar trebui. Recompensele efortului pe care il depui sunt foarte mari. In primul rand, vei simti mandria si bucuria de a-l vedea reusind in ceva, respectat si admirat de catre altii. Iar el se va simti flatat ca ii acorzi atentie, si va simti entuziasmul, care vine din sentimentul ca impartiti ceva special.

O clienta imi spunea cat de bine se simte in casnicia ei de cand au inceput sa construiasca o casa. Sotul ei, inginer, se ocupa de constructie impreuna cu cativa muncitori. "Nu il vazusem niciodata muncind. Dar acum, cand il vad negociing cu subcontractorii, dirijand lucrarile cu calm si integritate, nu pot sa va spun cat il admir vazand pasiunea si priceperea de care da dovada in realizarea acestui proiect, atat de important pentru noi doi".

6. Comunicati altfel. Usor de zis, greu de facut! A vorbi zilnic - nu despre fleacurile de zi cu zi - ci despre voi, ceea ce simtiti si experimentati - e vital pentru intimitate. Daca nu gasiti timp de discutii acasa, vorbiti de la birou sau prin e-mail. Un telefon potrivit sau un mesaj trimis cu scopul de a vedea cat de bine a mers o intalnire importanta, il va face sa creada ca tie chiar iti pasa de ceea ce face si simte. Culcati copiii si stati un timp unul cu altul, discutand despre ce s-a intamplat peste zi si cum v-ati simtit.

7. Fii generoasa. Acest fapt presupune o serie de actiuni, de la a cumpara mici cadouri simple, neasteptate, pana la a-i face anumite favoruri. Aceasta este usor de realizat  pentru oamenii care au o natura altruista. Ceilalti insa, vor trebui sa faca un efort mai concentrat - si vor avea nevoie probabil si de sfaturile altora.

Mesajul de baza in aceste actiuni este "Ma gandesc la tine". Trimiterea lui cu regularitate adanceste sentimentul de bine al relatiei. Cu totii ne dorim sa "contam" pentru celalalt. Ce cadou minunat - sa-i dai acest sentiment partenerului tau!
 
8. Faceti o lista cu 25 de moduri in care va simtiti iubita, si puneti-l sa faca acelasi lucru. Aceasta ar putea include orice, de la "sa imi faca masaj la umeri cand sunt stresata" pana la "sa-mi verifice uleiul la masina". Schimbati listele - daca nu va puteti gandi chiar la 25 de lucruri, scrieti 10 - si vedeti cate din lucruirile mentionate le puteti face in fiecare saptamana. Faceti copii ale listelor si punetile in locuri in care le puteti vedea in fiecare zi - oglinda de la baie, pe frigider, langa pat. Asa veti fi siguri ca nu uitati. Adevaratele schimbari intr-o relatie au loc in interactiunile zilnice dintre parteneri, nu in week-end-urile la padure.

9. Surprinde-l facand ceva bun. Exprimati-va recunostinta cand e atent - cand iti face sandviciul concomitent cu al lui, sau cand aranjeaza pernele de pe pat. E in natura umana sa remarcam lucrurile care nu sunt facute asa cum trebuie si avem nevoie de multa vigilenta sa cautam ceea ce e bun, fara a-l lasa sa treaca neobservat. Acest lucru il va determina sa sa simta apreciat si sa mareasca frecventa comportamentelor dezirabile.

10. Fii jucausa. Distractia si amuzamentul sunt adesea primele lucruri care dispar intr-o casnicie. Daca veti sti cum sa va distrati impreuna, nu doar la nunta verisoarei sau la vreo iesire cu prietenii, cu siguranta veti fi mai apropiati. Umorul reprezinta o mare parte a intimitatii.Atunci cand vin vremuri grele, rasul poate fi singura modalitate de a merge mai departe. Problemele par intodeauna mai mici atunci cand iti pastrezi simtul umorului. De asemenea, cand puteti rade de ceva impreuna si sa va bucurati de compania celuilalt, mesajul latent este ca legatura dintre voi este foarte adanca. A fi capabila sa razi de tine favorizeaza intimitatea relatiei - aratand ca ai suficienta incredere in partener cat sa te arati vulnerabila. Prin urmare, spune glume, tachineaza-l, flirteaza, stramba-te, fa-i farse, bate-l cu pernele. A fi ludic inseamna a pastra vitalitatea, prospetimea si noutatea intr-o relatie.

de Oana Pavel, psiholog in cadrul Clinicii AQUAMARINE  info@aquamarine.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.11.2011 23:48 
mmmmm
bun de retinut.dar dak parteneru e incapatanat rau si orgolios cei de facut?eu m-am saturat sa ma lupt cu el e mereu vina mea.el se crede perfect.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie