Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Terapia familiei
Home > Stil de viata > Psihologie > Terapia familiei > Casnicia in impas?

Casnicia in impas?

O lamentare recurenta a femeilor casatorite este aceea ca, in ciuda bunelor intentii ale lor si ale partenerului, cu timpul s-au distantat atat de mult, incat se simt mai degraba doi straini decat apropiati unul de celalalt.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Din fericire, pentru aceia care isi doresc reinnoirea acelei apropieri, legaturile pot fi reintarite si, acordand atentia potrivita, casatoria ta poate intra intr-o noua etapa, una mai armonioasa si mai satisfacatoare.

Terapeutii maritali considera ca ceea ce ne dorim intr-o casnicie este, in principal, prezenta intimitatii. Intimitatea implica acceptarea si intelegerea totala; nu simti nevoia sa-ti ascunzi gandurile, nevoile, sentimentele si dorintele de partenerul tau.

Intimitatea este, de asemenea, acel sentiment generator de comfort, cand esti dispus sa lasi garda jos in fata cuiva, permitandu-ti sa fii vulerabil, pentru ca stii ca nu vei fi tradat niciodata. Trebuie totusi mentionat faptul ca intimitatea nu este doar un simplu sentiment, ci un proces - ceva care lucreaza in mod constant, activ,  in cadrul unei casnicii.

Pentru cuplurile in care insingurarea s-a cronicizat, parcurgerea drumului inapoi, catre intimitatea in cuplu, este una dificila, deseori fiind necesar ajutorul unui profesionist. Insa, in cazul casniciilor sanatoase, recladirea intimitatii poate fi relativ usoara, cu conditia initierii unor actiuni care va vor aduce satisfactii considerabile, in vederea optimizarii relatiei maritale.

Iata 10 sugestii care te vor aduce pe tine si pe sotul tau mai aproape, incepand chiar de astazi!


Apropierea

1. Iertati-va pentru lucrurile de care v-ati cramponat in ultima vreme. Poate ca ai resimtit comparatiile nefavorabile pe care le-a facut intre tine si mama ta; poate ca el e inca suparat ca la ultimul Craciun generozitatea ta i-a terminat toate economiile. Micile resentimente pot fi obstacole in calea fericirii. Cunoscuta butada "Am dreptate sa fiu suparat/a" il tine pe celalalt la distanta, facandu-l sa se simta inferior. Adevarata intimidate cere o relatie intre egali.
 
2. Renunta la un obicei care-i displace partenerului, sau cel putin redu-i frecventa, si viceversa. Poate ca e vorba de fumat, sau discutii telefonice tip maraton cu prietenii, sau chiar vesnica lipsa a dopului de la pasta de dinti. Acest lucru i-ar demonstra faptul ca parerea lui chiar conteaza pentru tine si ar detensiona relatia dintre voi. Daca fiecare va incerca sa schimbe ceva pentru a-i face pe plac celuilalt, veti face progrese considerabile in reafirmarea relatiei .Un element important al intimitatii este punerea lui "noi" mai presus de "eu" sau "tu", iar aceasta cere sacrificii.

Totusi, nu fii dezamagita daca sotul tau nu poate sa faca schimbarile la fel de rapid ca tine. Ar trebui sa ai rabdare cu el si sa eviti intrebarile acuzatoare de tipul: "Daca ti-am spus ca nu-mi place, de ce continui sa faci asta?". Foloseste intariri pozitive pentru a-l ajuta in demersul sau: "Faptul ca faci acest efort inseamna foarte mult pentru mine".

3. Miscati-va. Initiati o noua activitate impreuna, cum ar fi ore de dans, care va vor permite sa va atingeti intr-o maniera non-sexuala, dar senzuala. Cu cat sunt implicate mai multe simturi, cu atat va fi mai intima experienta. Atingerea, mirosul, va vor ajuta sa daramati barierele emotionale. De asemenea, aceasta activitate va aduce si entuziasmul unui nou inceput. Oamenii de care ne simtim cel mai aproape sunt si cei cu care impartim aceleasi interese si experiente. Prea des, din pacate, sotii si sotiile raman conectati la ideea de casa sau de copiii, impartind timpul  liber cu prietenii lor, separat de partener.

4. Scrieti memorii despre cum v-ati cunoscut si cum v-ati indragostit unul de altul, si cititi-vi-le reciproc. Acest lucru va genera sentimente atat de placute si coplesitoare, incat s-ar putea sa  nu  mai experimentati acele blocaje decat ocazional. Atunci cand un barbat si o femeie se indragostesc, se elibereaza un hormon numit oxitocina, provocand acel sentiment de bunastare si multumire sufleteasca.

Acest exercitiu are potentialul de a-l reactiva. Amintiti-va de prima intalnire, de lucrurile pe care le faceati impreuna cu placere, cum v-ati simtit cand v-ati atins, ce v-a adus impreuna, si veti reconsidera micile maruntisuri din cauza carora va certati zilnic. Cu cat va veti concentra mai mult pe acele calitati ale partenerului care v-au facut sa va indragostiti de el/ea, cu atat veti vedea mai putin imperfectiunile care par sa va deranjeze acum atat de mult. Povestea voastra de dragostea este superglue-ul care va tine unul alaturi de celalalt. Din fericire, amintirile din vremurile trecute vor fi acolo mereu, si va puteti intoarce la ele ori de cate ori doriti.


Lectii de dragoste
 
5. Priviti-va intr-o alta lumina. Daca nu te-a auzit niciodata cantand, poate ca ar fi cazul. Daca nu i-ai facut niciodata galerie la bowling sau la fotbal, poate ca ar trebui. Recompensele efortului pe care il depui sunt foarte mari. In primul rand, vei simti mandria si bucuria de a-l vedea reusind in ceva, respectat si admirat de catre altii. Iar el se va simti flatat ca ii acorzi atentie, si va simti entuziasmul, care vine din sentimentul ca impartiti ceva special.

O clienta imi spunea cat de bine se simte in casnicia ei de cand au inceput sa construiasca o casa. Sotul ei, inginer, se ocupa de constructie impreuna cu cativa muncitori. "Nu il vazusem niciodata muncind. Dar acum, cand il vad negociing cu subcontractorii, dirijand lucrarile cu calm si integritate, nu pot sa va spun cat il admir vazand pasiunea si priceperea de care da dovada in realizarea acestui proiect, atat de important pentru noi doi".

6. Comunicati altfel. Usor de zis, greu de facut! A vorbi zilnic - nu despre fleacurile de zi cu zi - ci despre voi, ceea ce simtiti si experimentati - e vital pentru intimitate. Daca nu gasiti timp de discutii acasa, vorbiti de la birou sau prin e-mail. Un telefon potrivit sau un mesaj trimis cu scopul de a vedea cat de bine a mers o intalnire importanta, il va face sa creada ca tie chiar iti pasa de ceea ce face si simte. Culcati copiii si stati un timp unul cu altul, discutand despre ce s-a intamplat peste zi si cum v-ati simtit.

7. Fii generoasa. Acest fapt presupune o serie de actiuni, de la a cumpara mici cadouri simple, neasteptate, pana la a-i face anumite favoruri. Aceasta este usor de realizat  pentru oamenii care au o natura altruista. Ceilalti insa, vor trebui sa faca un efort mai concentrat - si vor avea nevoie probabil si de sfaturile altora.

Mesajul de baza in aceste actiuni este "Ma gandesc la tine". Trimiterea lui cu regularitate adanceste sentimentul de bine al relatiei. Cu totii ne dorim sa "contam" pentru celalalt. Ce cadou minunat - sa-i dai acest sentiment partenerului tau!
 
8. Faceti o lista cu 25 de moduri in care va simtiti iubita, si puneti-l sa faca acelasi lucru. Aceasta ar putea include orice, de la "sa imi faca masaj la umeri cand sunt stresata" pana la "sa-mi verifice uleiul la masina". Schimbati listele - daca nu va puteti gandi chiar la 25 de lucruri, scrieti 10 - si vedeti cate din lucruirile mentionate le puteti face in fiecare saptamana. Faceti copii ale listelor si punetile in locuri in care le puteti vedea in fiecare zi - oglinda de la baie, pe frigider, langa pat. Asa veti fi siguri ca nu uitati. Adevaratele schimbari intr-o relatie au loc in interactiunile zilnice dintre parteneri, nu in week-end-urile la padure.

9. Surprinde-l facand ceva bun. Exprimati-va recunostinta cand e atent - cand iti face sandviciul concomitent cu al lui, sau cand aranjeaza pernele de pe pat. E in natura umana sa remarcam lucrurile care nu sunt facute asa cum trebuie si avem nevoie de multa vigilenta sa cautam ceea ce e bun, fara a-l lasa sa treaca neobservat. Acest lucru il va determina sa sa simta apreciat si sa mareasca frecventa comportamentelor dezirabile.

10. Fii jucausa. Distractia si amuzamentul sunt adesea primele lucruri care dispar intr-o casnicie. Daca veti sti cum sa va distrati impreuna, nu doar la nunta verisoarei sau la vreo iesire cu prietenii, cu siguranta veti fi mai apropiati. Umorul reprezinta o mare parte a intimitatii.Atunci cand vin vremuri grele, rasul poate fi singura modalitate de a merge mai departe. Problemele par intodeauna mai mici atunci cand iti pastrezi simtul umorului. De asemenea, cand puteti rade de ceva impreuna si sa va bucurati de compania celuilalt, mesajul latent este ca legatura dintre voi este foarte adanca. A fi capabila sa razi de tine favorizeaza intimitatea relatiei - aratand ca ai suficienta incredere in partener cat sa te arati vulnerabila. Prin urmare, spune glume, tachineaza-l, flirteaza, stramba-te, fa-i farse, bate-l cu pernele. A fi ludic inseamna a pastra vitalitatea, prospetimea si noutatea intr-o relatie.

de Oana Pavel, psiholog in cadrul Clinicii AQUAMARINE  info@aquamarine.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.11.2011 23:48 
mmmmm
bun de retinut.dar dak parteneru e incapatanat rau si orgolios cei de facut?eu m-am saturat sa ma lupt cu el e mereu vina mea.el se crede perfect.
  17.11.2010 23:57 
asa da
daca ar citi toata lumea numai in armonie am trai
  03.11.2009 11:21 
merita sa incerci
Sint in aceeasi situatie . Sotia mea dupa 23 de ani de casnicie sa indragostit la 46 de ani de alt barbat.Avem 2 copii de 21 si 23 de ani.Eu unul nu concep viata fara ea pentru ca inca o iubesc.Cred ca amindoi suntem de vina fiindca am lasat sa se creeze intre noi un gol pe care ea l-a umplut cu prezenta altui barbat.Incerc sa o recuceresc daca se mai poate .Daca dragostea ei pentru EL este foarte mare imi va fi aproape imposibil...
  22.05.2009 23:51 
Vreau un sfat
Articolul este bun dar nu ma ajuta prea mult pe mine . Am nevoie de un sfat si pentru asta o sa va povestesc pe scurt cate ceva despre viata mea . Sunt casatorita de 26 ani si de-a lungul timpului certurile si rutina au adus intre mine si sotul meu (mai mult din partea mea)o raceala care m-a facut sa caut dragoste in alta parte. Anul trecut am intalnit pe cineva , este divortat si am iesit impreuna de cateva ori timp in care m-am indragostit de el. I-am spus sotului adevarul si decisesem sa divortam dar el a facut un atac de panica si mi-a zis ca nu vrea sa traiasca fara mine . Nu vreau sa il am pe constiinta si nici sa-mi pierd copiii dar il iubesc pe celalalt din toata inima si simt ca nu pot merge mai departe in viata fara el . Si el ma iubeste si vrea sa fim impreuna , ce trebuie sa fac ? Nu stiu cat pot rezista asa , ce sa aleg , ce a-ti face in locul meu ? Sotul meu desi spune ca m-a iertat nu mai imi da voie sa ies din curte fara el nici macar in sat .
  11.05.2009 10:07 
super
foarte interesant,ideal de citit impreuna cu sotul.
  30.09.2008 02:04 
Imi place articolul
Imi place articolul si chiar am sa iau in considerare unele sfaturi, ar fi bine daca si sotul meu ar face la fel.
  20.08.2008 08:32 
Egalitate in cuplu
interesant si bun articol dar de ce pana la urma s-a ajuns a se vorbi doar pentru partea feminina, s-a inceput frumos despre amandoua partiel ca e vorba doar de cuplu nu de unul singur iar la final numai penru partea feminina nu ar trebui sa faca si barbatul la fel?Nu asta inseamna cuplu sa simti ce vrea partenerul dar sa nu faci diferente.
  29.07.2008 23:53 
O sotie neglijata
Nu vreau sa cred ca mai sunt femei care se afla in situatia mea... cred ca se simt mizerabil. Acum o luna am nascut prin cezariana o fetita. Mi-a fost foarte greu si am recuperat mai incet. Vroiam sa-l implic si pe el in cresterea fetitei si asa am ajuns ca nici macar sa-i mai pese ca mai sunt si eu si ca am nevoie de el. Parca nici nu ma vede. Ce sa fac?
  07.11.2007 06:48 
daca dragoste nu e nimic nu e
sant an impas si nu stiu cum sa il depasesc pana acum am incercat sa ai spun tot ce simt ce gandesc ce imi doresc de la amandoi ,de la el si abia acum imi dau seama ca nu ma ascult totul trecea pe langa el nu stiu dar cred ca nu ai pasa de mine sau nu ma poate intelege nici nu incearca si asa ne certam mereu el imi vorbeste rastit si eu reactionez imediat si am iesiri nervose pt ca vreau doar intlegerea lui si afectiunea lui.acum cred ca am ajuns intr-un punct critic nu mai vorbim in urma unei certi in care eu am zis ca divortez nu mai suport nelinistea si un soi de indiferenta am muncit impreuna am renovat o casa cu resursele mele si acum imi zice ca stiu unde sunt actele si ca o sa imi dea banii investiti ,dar implicarea sufleteasca? si copilul nostru care il iubeste are 1 an si 4 luni eu nu vreau sa il privez de dragostea lui acum cand am ajuns la un oarecare confort eu sa plec si e vorba de bucuresti la baia mare unde nu prea mai am pe nimeni sa ma sustina si sa ma ajute cu copil mic fac ceva sa o iau de la capat toate astea ma dor si ma consum si in realitate nu imi doresc un divort chiar daca am zis atunci ma miram ca e de acord in lovc sa zica ca o sa se schimbe.cred ca ne-am iubit la inceput dar acum nu stiu ce sa mai cred,daca se mai poate salva ceva daca nu mai are vointa pt asa ceva nu mai vorbim nu imi place asa dar poate eu am fost cicalitoare in dorinta mea de il face sa ma inteleaga acum tac nu imi zice ce crede ce il nemultumeste ce vrea .simt ca vreau ajutor dinafara desi nu cred ca il mai poate schimba ceva sau cineva e f incapatanat .asta e in mare povestea mea,nu stiu daca ma poate ajuta ceva sau cineva sa ma iubeasca si sa fim o familie asa cum mi-am dorit.
  25.09.2007 19:21 
probleme
astea nu sunt de ajuns atunci cane el nu se mai regaseste si nu iti mai poate oferi clipe de tandrete cu toate ca spune cate iubeste si ca ar aprecia sa stai langa el.eu am trecut prin asta si vreau sa spun ca si acum sunt in impas ca de 4 ani am incercat tot ce se poate sa-l ajut dar el nu mai e ala de la inceput sau altfel spus el nu mai vrea sa ajungem in dormitor pt ca zice el ca nu poate.uite asa ma gandesc la divort cu toate ca-l iubesc enorm dar sunt fiinta umana. daca poti sa ma ajuti as aprecia ps am incercat orice nu merge
  16.04.2007 00:20 
in prag de divort
trebuie mai intai sa cantaresti care sunt avantajele acelei casnicii intrucat sa faci mereu compromisuri nu faci altceva decat sa te amagesti pentru o scurta perioada apoi urmeaza sa te depersonalizezi ,desconsideri etc.o persoana nu se poate schimba dar poate sa se autoeduce in functie si de motivatie.
  18.09.2006 11:38 
dincolo de noapte e zi
si de-i pacat ca sa traiesti cu sufletul minat de patimi e pentru ca-i vrea sa iubesti dar nu prea poti cu ochii in lacrimi chiar daca pare greu toti tb sa invatam lectia iertarii nu neaparat pe ceilalti cit mai ales pe noi insine cred ca cel mai greu e sa te ieti pe tine insuti pentru alegerile pe care le-ai facut pentru greselile personale pentru ceea ce na-i facut si ti-ai fi dorit sa faci sa-l rugam pe Bunul DUMNEZEU sa ne de-a taria de a ne ierta pe noi insine pentru a-i putea ierta si noi pe cei de linga noi care poate nici nu stiu ca ne-au ranit si care ne asteapta pe noi sa le cerem iertare
  28.08.2006 09:27 
femeia e de vina
io va spun sincer ca cauza oricarei probleme este femeia, si cum la noi romanii exista o vorba sfanta:"bataia e rupta din rai", ar tebui ca acest dicton sa devina o prctica. ia sa ne gandim ca in urma cu cateva zeci de ani nu existau divorturi, era un spor natural pozitiv, toti oamenii aveau un loc de munca, si nu iesea asa mare taraboi din certurile dintre soti.
  26.08.2006 12:58 
momente grle din viata unui om
si eu si sotia mea am trait momente similare dar cu intelegere si respect reciproc am reusit sa depasim aceste impasuri in calea fericii unor oameni sper k toti cei ce vor citi acest articol sa gaseasca macar un sfat si sa incerce sa caute solutia salvatoare
  17.08.2006 21:05 
sant divortzata ..........
Cu al meu sotz , nu merge nici unul din sugestiile dumneavoasra .Orce faceam , nu era pe placul lui , era un iad nu casnicie , noroc ca era navigator , shi pleca cate 5 luni , ca altfel nu shtiu ce faceam in 11 ani , de fapt ..... am facut 3 copii , care mi i-am crescut singura cu mama mea , vaduva . Potzi fi f.f frumoasa , cuminte , f.f gospodina , serioase , cu serviciu bun , sa nashti copii f.f sanatoshi cu frumoshi , sa-i creshti mai mult singura , sa le dai de toate , shi la sotz la fel , daca nu ai NOROC , nu ai nimic , mergi la tribunal ,de la inceput shi gata , Dar cum religia spune sa nu divortzezi , parca numai femeile trebuie sa lupte ptr. binele int-o casnicie ., trebuie sa rabzi , sa te faci ca nu vezi , ca nu auzi , shi sa ashteptzi batranetzile , ca poate se linishteshte , dar din contra se face mai NEBUN . shi mai shi merge sa divortzeze EL , ca s-a plictisit de a mai juca teatru , sa a mai mintzi , ca-shi face ,,plinul " , la bani , bunuri mashina , casa , Cec-uri cu bani , shi pleaca , fara a mai privi inapoi . > ESTE BUNA MELODIA FORMATZIEI < ASIA> < O CIREASHA AMARA > SAU ALTE CANTECE DIN REPERTORIUL LOR ,> care mi se potrivesc mie f.f bine . > Acuma am cancer . m-a lasat fara nimic , fara nici un regret , nici de copii nu se intereseaza de loc , creshte copii altei femei ,,vaduve" , care ne-a luat totul , shi nici copii lui nu vrea sa-i primeasca in casa lor ,shi a mea , ( care a vandut-o ilegal , ca sa nu se mai scrie pe contract numele meu , sa nu mai vina copii in casa lor la tatal lor >Asta este viatza , cred ca cele care au ,, experientza " au ,, shcoala vietzii' , au noroc in casnicie >Rodica -Stefania
  16.08.2006 19:34 
articol
fara indoiala este un articol exceptional;corent, la obiect, teoretic usor de aplicat. dar ce te faci cand simti ca nu mai ai puterea sa faci aceste gesturi. probabil divortezi, nu! si parca nici nu ai divorta...
  16.08.2006 17:42 
Multumim sunt foarte bune sfaturi! Pe langa tot ce s-a spus, as mai sublinia si partea cu cicaleala. Incercati sa fiti mai putin mamoase, au deja o mama care le face capul "calendar". Nu le sariti in cap pentru ca a spart un pahar sau pentru ca a rasturnat punga cu cereale. Fiti intelegatoare si mai pasive la partea asta. O sa vedeti ca cu timpul va invatati sa fiti mai putin atinse de asemenea incidente si pe deasupra il veti face sa se simta mai bine ca acasa langa mama lui cicalitoare.
  16.08.2006 16:17 
dar...
daca ai un barbat langa tine care nu este deloc impresionat de aceste chestii sau cine stie cum sa savureze o asemenea ''prostie''cum le numeste el ce credeti ca e de facut daca nu mereu savureaza aceste dulcegarii care apropo mie mi se par superbe
  16.08.2006 09:25 
alte sfaturi
sunt sfaturi foarte bune si eu in mare le-am deprins in casnicia mea si suntem fericiti. as mai vrea sa sugerez mici idei - strecoara-i dimineata in buzunar, lg pachetul de tigari, telefon un bilet cu "te iubesc, gandurile mele sa-ti ajute sa ai o zi frumoasa", "ai grija de tine, te astept cu nerabdare acasa", " nimeni nu te iubeste ca mine", etc - intra la dus peste el, si fa-i baieca unui copil, se va simti rasfatat; - organizeaza o cina festiva fara sa un motiv anume, fara sa stie si fa-i mancarea si desertul preferat;
  15.08.2006 17:42 
ce e de facut?
sunt de acord cu articolul dar daca am ancercat de nenumarate ori sa ma apropii de el iertindu-i greselile tot de atatea ori nu zic ca nu sa andreptat dar pentru foarte putin timp apoi revenind acceasi persoana care a fost rece distanta uneori aducandu-mi injurii gasindu-ma antotdeauna numai pe mine vinovata .Raceala lui ma facut sa ma racesc si eu .Atunci ce e de facut?
  09.08.2006 19:03 
articol
de mult nu am mai citit un articol de specialitate mai pe intelesul unui om obisnuit,neinitiat decat acesta.pasii care trebuiesc parcursi coincid cu realitatea cotidiana, eu recunoscand situatii care mi se intampla zilnic poate.well done mrs psycho!
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie