Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Cand iti tiuie urechile

Cand iti tiuie urechile

Joi, 11 August 2005
Zgomotele din urechi se trateaza la noi cu metode vechi

Zgomotele in urechi, afectiune cunoscuta sub numele de tinitus, nu inseamna neaparat prezenta unor probleme psihice. Tinitusul este o boala de care sufera in special persoanele trecute de 40 de ani si care se manifesta prin senzatii sonore sub forma zgomotelor produse de clopotei, a fosnetelor, pocnetelor, fluieraturilor, vajaiturilor, piuiturilor,  tiuiturilor, batailor de ciocan sau clopot. „Pacientii pot fi acuzati ca isi imagineaza toate acestea pentru ca zgomotele nu pot fi auzite de nimeni altcineva si nici nu apar in rezultatele unei audiograme sau encefalograme”, explica dr. Elena Latcan, medic orelist la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti, Bucuresti.

Militarii si telefonistele, la risc

Dr. Latcan spune ca pacientii cu zgomote in urechi nu pot fi acuzati de nebunie pentru ca tinitusul poate avea diverse cauze, cum ar fi inflamatiile, infectiile, sinuzitele, otitele supurate, tumorile cerebrale, hipertensiunea sau tulburarile de circulatie cerebrala.
Meseriile care implica riscul aparitiei tinitusului sunt cele in care angajatul se afla permanent in zgomot. Cei mai expusi sunt militarii care lucreaza cu armament, pilotii, telefonistele, dactilografele, muncitorii din hale etc.
La populatia tanara, zgomotele in urechi apar in special la marii consumatori de cafea, ceai, tigari si la cei cu un regim de viata haotic, au observat specialistii. „Ascultatul muzicii in casti sau la casetofon cu volumul dat la maximum poate fi daunator”, precizeaza dr. Latcan.
Medicul spune ca, printre pacientii sai, au fost si cazuri in care tinerii sufereau de tinitus in urma unor supradoze de aspirina si a unor tratamente cu antibiotice precum gentamicina, streptomicina si kanamicina. „Nu a contat neaparat doza in care au fost administrate, cat faptul ca acele persoane aveau o sensibilitate marita a nervului auditiv”, explica dr. Latcan.
Stresul si galagia de la locul de munca sunt si ele o cauza frecventa a tinitusului, spun medicii, cele mai neplacute efecte ale acestuia fiind tulburarile de somn si starile de oboseala din timpul zilei. „Zgomotele in urechi il fac pe pacient sa fie mai agitat, mai nervos, ii dau o stare cronica de teama si se pot asocia cu tulburari de echilibru”, spune dr. Latcan.

Nu exista tratament specific

Tinitusul nu poate fi tratat definitiv, sunt de parere specialistii, dar pacientii pot invata sa se obisnuiasca cu el si sa il suporte.
„Daca in strainatate se merge mult pe a preveni, iar firmele sunt obligate sa asigure angajatilor protectie prin sisteme de antifonare, in Romania se prefera tratamentul medicamentos, pe baza de vasodilatatoare, sedative si antidepresive, si cel chirurgical atunci cand se cunoaste cauza”, afirma dr. Latcan.

Perne muzicale

In America, contra zgomotelor in urechi se prefera sedintele de psihoterapie, iar in Germania exista tratamente pe baza de impulsuri magnetice. Foarte eficiente pot fi protezele auditive speciale, care estompeaza zgomotele auzite de pacient deoarece produc altele, cu o intensitate mai mare, dar mult mai usor de suportat de catre bolnavi fiindca vin din exterior. Pernele muzicale sunt si ele o solutie: pot emite sunete asemanatoare ciripitului de pasarele sau sunetului de clopotei. „Pacientii incep sa acorde mai multa atentie acestor zgomote si sa uite de cel din urechea lor, relaxandu-se si adormind mai usor”, spune dr. Elena Latcan.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.01.2012 10:31 
predescu
ce tratament trebuie sa fac pentru a scapa de acel zgomot din urechii
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie