Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimente controversate
Home > Stil de viata > Nutritie > Alimente controversate > Branzeturile

Branzeturile

Potrivit cercetarilor in domeniul nutritiei, consumul de branza a crescut foarte mult in ultimii 20-30 de ani. Si pe buna dreptate: gustul este extraordinar si varietatea de branzeturi existente a depasit orice imaginatie.

Nutritie

Cauta in site mai multe informatii despre Strategii nutritionale de succes
Top Sanatate iti recomanda
·Puterea cartofilor!
Mancarea preferata a americanilor nu este numai lipsita de grasimi si colesterol, ci este foarte bogata in vitamina C si potasiu.
Acum putem manca branza de vaca, de oaie, de capra, de bivolita, branza din orice tara a lumii, branza cu mucegai sau branza amestecata cu usturoi, whiskey, vin, fructe. Cu o astfel de abundenta si cu inclinatia evidenta spre extravaganta culinara, pare imposibil sa ne refuzam placerea de a degusta branzeturi. Dar sunt ele sanatoase pentru organism?

Partile bune

Proteine

Branza este o sursa excelenta de proteine "de prima clasa". Acestea contin multi aminoacizi si sunt utile in producerea de tesuturi sanatoase. Se pare ca doar 70 de grame de branza Emmental contin la fel de multe proteine ca 100 de grame de carne sau cat 2 oua. Proteinele din branza sunt esentiale pentru acei vegetarieni care accepta lactatele, dar si pentru vegetarienii mai stricti - care au acum la dispozitie o gama larga de branzeturi cu adevarat vegetale.

Vitamine

Branza este un depozit de vitamine, continand din belsug vitamine esentiale ca A, B2, B12 si D. Minerale Pe langa multitudinea de vitamine continute, branza este si o sursa complexa de calciu. In branza este retinuta majoritatea calciului din laptele utilizat la fabricare, dar exista si surse de zinc si fosfor. Calciul este esential pentru copii si pentru femeile aflate la menopauza, care din lipsa de calciu pot suferi de osteoporoza (subtierea oaselor).

Lactoza

 Multi adulti sufera de intoleranta la lactoza si nu pot bea lapte. Branza insa (in special cea veche) contine foarte putina lactoza si este astfel o sursa importanta de substante nutritive pentru aceste persoane.


Partile rele

Listeria

 Aceasta este o bacterie care se gaseste in anumite tipuri de branza si care este periculoasa pentru femeile insarcinate, deoarece poate produce avorturi spontane sau boli grave la copiii nou-nascuti. De aceea se recomanda ca, in timpul sarcinii, femeile sa nu consume branza moale cu mucegai sau branzeturi ca Brie sau Camembert. Branza tare este acceptata, la fel ca si branzeturile produse din lapte pasteurizat sau Mozzarella. In orice caz, trebuie intrebat medicul, pentru ca alimentatia  gravidei este un subiect delicat.

Migrene

Branzeturile contin in general niveluri foarte mari de triptofan - un aminoacid care poate declansa dureri de cap persoanelor sensibile. El poate provoca si tulburari de somn sau cosmaruri.

Calorii

Multe branzeturi sunt foarte bogate in calorii, in special cele produse din lapte integral! Incarcatura calorica este mai mica in cazul branzeturilor partial sau total degresate, dar gustul nu mai este acelasi.


Partile controversate

Continutul de grasimi

Criticii spun ca branza are un continut mare de grasimi saturate si ca de aceea alternativele proteice de genul pestelui sau al carnii de pui sunt mult mai sanatoase. Cu toate acestea, pe masura ce se imbogateste gama de branzeturi fabricate din lapte semi-degresat (sau chiar complet degresat), creste si posibilitatea de a controla cantitatea de grasimi saturate consumata. Mai mult chiar, producatorii sustin ca uneori etichetarea branzeturilor ii poate pacali pe consumatori. Este obligatoriu ca acest continut de grasime sa fie indicat ca procent din masa uscata obtinuta dupa uscarea completa a cheagului, in timpul productiei.

Iata care este continutul caloric al celor mai des consumate branzeturi (caloriile sunt calculate pentru 50 g produs):

Brie 152 calorii

Camembert 155 calorii

Emmental 185 calorii

Feta 152 calorii

Mozzarella 139 calorii





Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  21.11.2008 12:31 
atentie la calorii!!
cred ca stiti foarte bine ca nu e vorba de calorii, ci de kilocalorii, ceea ce e cu totul altceva!valoarea nutritiva se calculeaza in kilocalorii!!!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie