Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Atitudinea in fata vietii

Atitudinea in fata vietii

Persoanele care au un stil de atribuire pesimist sunt mai predispuse la imbolnavire decat cele care sunt mai optimiste.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.

Care este insa legatura intre pesimism si sanatate?

Persoanele pesimiste tind sa perceapa evenimentele prin care trec sau urmeaza sa treaca ca fiind mai stresante. Nivelul ridicat al stresului poate duce la o sanatate mai precara prin provocarea unei incordari cronice a corpului, ceea ce conduce la aparitia afectiunilor fiziologice, datorate scaderii rezistentei sistemului imunitar.


Persoanele care sunt mai rezistente la stres, care nu sunt destabilizate fizic sau emotional, care nu sunt perturbate, chiar daca sunt confruntate cu evenimente stresante majore, au un control mai mare asupra evenimentelor din vietile lor si sunt deschise la provocari. Deschiderea spre provocare implica credinta ca schimbarea este normala in viata si trebuie sa fie privita ca o oportunitate de dezvoltare si nu ca o amenintare la adresa securitatii.

Oamenii care s-au confruntat cu traume majore, in care viata lor a fost amenintata, au declarat ca in urma experientei avute simt ca viata are mai mult sens. Experientele prin care au trecut au condus la dezvoltarea personalitatii lor, descoperind noi resurse pe care nu credeau ca le au. Noua perspectiva capatata le-a permis sa faca schimbari majore in viata.

Gasirea unui sens in viata ii ajuta pe oameni sa realizeze o serie de transformari atat psihice, cat si fizice. Gasirea unui sens, unui motiv de evolutie in evenimentele cu care ne confruntam reduce depresia si anxietatea. Nu conteaza ce tip de inteles sau de dezvoltare personala gasim, atata timp cat acestea au efecte pozitive in experienta noastra.

De ce unii oameni sunt capabili sa gasesca un sens pozitiv in evenimentele cu care se confrunta, in timp ce altii nu?

Taria psihica de care dau dovada unele persoane in fata evenimentelor stresante joaca un rol important aici. Faptul ca aceste persoane sunt optimiste determina obtinerea de beneficii sau dezvoltari personale in urma unor evenimente generatoare de stres.

Oamenilor agitati, ostili, agresivi, foarte ambitiosi si orientati spre realizarea personala le este greu sa se realaxeze, devin nerabdatori si furiosi. Cu toate ca la prima vedere par sa aiba o mare incredere in ei, cad foarte repede prada unui sentiment de indoiala in ceea ce priveste propriile capacitati, se forteaza sa realizeze din ce mai multe lucruri intr-un timp foarte scurt, nu sesizeaza lucrurile frumoase care se intampla, devin agitati cand trebuie sa astepte la rand sau in trafic, gesticuleaza energic atunci cand vorbesc, prezinta moduri de a vorbi explozive, le vine greu sa stea fara sa faca nimic.

Persoanele care prezinta caracteristicile enumerate au un risc crescut de a avea boli cardiace, blocaje grave ale arterei coronariene.

La polul opus se afla acele persoane care sunt capabile sa se relaxeze, care nu traiesc sentimente de vinovatie, si care au un ritm de lucru constant - fara sa devina agitate, fara sa se infurie usor, dau dovada de relaxare, vorbesc rar si cu voce joasa, zambesc frecvent.

Prin urmare, intre starea de sanatate si tipul de personalitate pe care il are o persoana exista o legatura stransa. Pentru a putea sa ne imbunatatim starea de bine fizica cat si psihica trebuie sa ne schimbam comportamentele disfunctionale prin modificarea modului de a gandi, de a ne raporta la evenimente, prin constientizarea mecanismelor care ne fac sa ramanem prinsi in anumite tipuri de reactii.

Psiholog Paul Apostica , Clinica Aquamarin

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  10.02.2007 12:47 
Intradevar de multe ori ma simt obosita, mai ales atunci cand am o zi stresanta. Nu stiu cum sa fac pentru a fi mai putin stresata. Cu toate ca imi dau sema ca incep sa ma inervez nu pot sa ma controlez. Ce e de facut?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie