Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea pielii
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Ingrijirea pielii > Antiperspirant sau deodorant?

Antiperspirant sau deodorant?

Multi dintre noi nu facem nici o diferenta intre antiperspirante si deodorante. Insa aceasta chiar exista!
Mirosul specific al transpiratiei este sesizabil in special in zona axilei, unde exista o concentratie mare de glande sudoripare. Initial, transpiratia este inodora, insa acest lucru se schimba din cauza lipidelor continute care dezvolta un cadru propice pentru inmultirea bacteriilor. Aceste bacterii interactioneaza cu lipidele, transformandu-le in componente, cum ar fi acidul izovaleric, care au acel miros caracteristic sudorii.

Deodorantele neutralizeaza mirosul neplacut, distrugand bacteriile care il cauzeaza. Aceste produse nu afecteaza cantitatea de transpiratie pe care corpul o produce. In acesta directie actioneaza antiperspirantele, care inhiba activitatea glandelor sudoripare, prin blocarea si inchiderea porilor cu ajutorul astringentilor puternici cum sunt sarurile de aluminiu. In afara faptului ca diminueaza senzatia de umed la nivelul pielii, aceste produse reduc si mirosul, deoarece, prin producerea unei cantitati mai mici de transpiratie, bacteriile au un mediu mai restrans in care sa se dezvolte.

In timp ce deodorantele sunt considerate produse cosmetice, controland mirosul, antiperspirantele sunt considerate medicamente.

Antiperspirantele sunt considerate prima linie de tratament pentru transpiratia excesiva din zona axilei, a mainilor, picioarelor si, in unele cazuri, a fetei. Specialistii recomanda antiperspirantele in tratarea hiperhidrozei inaintea oricarui alt tratament.

Exista antiperspirante care pot fi cumparate fara reteta din toate magazinele, dar mai exista o categorie de antiperspirante care nu pot fi procurate fara reteta, cum este Drysol-ul american.

Cele mai folosite ingrediente in fabricarea antiperspirantelor sunt sarurile metalice. O concentratie de saruri de 10 pana la 15% este recomandata pentru transpiratia excesiva localizata in zona subratului. Pentru maini sau picioare, este nevoie de o concentratie mai mare, de pana 30%. Antiperspirantele pot fi folosite si pentru zona fetei, insa, din cauza ca aceasta zona este una sensibila, usor iritabila, este necesara o discutie cu doctorul tau. Acesta va sti mai bine ce este mai bun pentru fata ta.


Tipurile de antiperspirante/deodorante

  • spray pe baza de aerosol;
  • antiperspirante sub forma de crema;
  • antiperspirante sub forma de gel;
  • roll-on-urile;
  • antiperspirante solide.

Folosesti corect antiperspirantul/ deodorantul?


Multe persoane care sufera de hiperhidroza au observat o imbunatatire dupa utilizarea antiperspirantelor/deodorantelor care se gasesc pe piata. Cheia este modul in care le folosesti. Studii recente au demonstrat ca aplicarea antiperspirantelor dimineata si seara sau doar seara este mult mai eficienta decat aplicarea doar dimineata.

Daca nu ai timp sa il aplici mai mult decat o data in zi, atunci creeaza-ti obiceiul de a schimba regulat perioada din zi in care il aplici. Pentru a minimaliza riscul de aparitie a iritatiilor de piele, usuca-ti total pielea inainte de aplicarea antiperspirantului si spala-te la maxim 8 ore dupa aplicare.


Antiperspirantele cauzeaza cancer?

Din cauza elementelor chimice continute - clorhidratul de aluminiu, cloridul de aluminiu - se considera ca antiperspirantele pot creste riscul de aparitie a cancerului mamar. Numeroase articole arata ca antiperspirantele contin substante periculoase care pot fi absorbite prin piele. Anumiti cercetatori considera ca antiperspirantele pot produce cancer deoarece sunt aplicate in mod frecvent intr-o zona vecina sanilor.

Conform Institutului National de Cancer si Asociatiei de Alimentatie si Medicamente(FDA) din SUA , antiperspirantele nu sunt vinovate de producerea cancerului. Cele doua institutii isi bazeaza afirmatiile pe mai multe studii efectuate in ultimii ani.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  25.09.2011 22:29 
antiperspitantul
transpiratia nu trebuie oprita, mirosul da. Se pot folosi si produse naturale pentru indepartare miros Referitor la parerea din 5.05.2011: antiperspirant Odoban, este ok, eu intreb: pana cand este ok?? cat timp la folosit ?
  31.08.2011 22:42 
utill articol
foarte info articolu ,lam citit pt ca vroiam sa aflu 100% def anti-perspirantului ,desi inca din stuctura fiszica a cuv iti poti da seama .Foarte frumos articolu
  05.05.2011 23:03 
Eu folosesc Antiperspirantul Odaban si este OK. Un tub de spray ma tine aproximativ 6 luni si nu folosesc altceva.
  04.05.2011 16:36 
raspuns
PAREREA MEA ESTE CA SPREIUL OBIJNUIT ESTE PENTRU IMPROSPATAREA MIROSURILOR NEPLACUTE,IL POTI FOLOSI P PIELE SAU PE HAINE,IAR ANTIPERSPIRANTUL SE FOLOSESTE PTR TRANSPIRATIA IN ZONA AXILEI
  29.04.2011 22:40 
antiperspirant
Eu folosesc antiperspirant spray Odaban, si este de-a dreptul magnific. Se gaseste si in Romania si nu e scump deloc. Bafta
  09.04.2011 13:49 
demuult doream sa stiu diferenta dintre deodorant(dezodorizant) si antiperspirant. It's good for general knowledge, dar cred ca e mai corect de folosit deodorantuul, din ceea ce se explica in articol. Sa folosesc medicamente (antiperspirant) zilnic,citeodata chiar de 2 ori pe zi, e o idee care nuu prea imi suuride
  13.09.2010 16:03 
imi plc articolul e interesant si aflam multe lucruri despre care unii nici macar nu stiau :D
  28.07.2010 09:51 
interesant....:)
  07.05.2010 15:31 
Ce remedii naturiste sunt pentru transpiratie? Dar medicamente?
  11.06.2009 01:00 
pentru "pt barbati"
daca nu stii cum e mai bine taci.habar nu ai ce aiurea te simti cand stii ca se vede ca ai transpirat.nu ai patito asa ca pliscu mic,si cu cursul normal al naturii,sa stii ca stiinta a facut mari progrese
  12.06.2008 19:30 
Pt barbati
Cel mai bine ii zici: axila, axile(pl) si nu te ma faci de ras pt ca suna si stiintific Bun cancer mamar, adevarat dar pt astilalti? Cu muschi - nu exista nicio contra indicatie de genu ? Totusi e putina dilema si aici: daca o opresti la axila, iese ea prin alta parte (principiul vaselor comunicante) si iar n-o sa-ti convina. E un proces natural al corpului ce nu tebuie oprit, trebuie oprite hainele: adam si cu eva nu aveau si nu mai tanspirau atat, mai esti si 70% apa, cum naiba vrei sa nu transpiri ?
  26.08.2007 17:48 
"Zona subratului"
Mai fratilor, nu exista "Pielea (sau zona) subratului" ! Exista "Pielea (sau zona) de sub brat" !!! Nu exista nici un organ al corpului omenesc (intern sau extern) care sa poarte denumirea de "SUBRAT" (!!?!!). Verificati in orice atlas anatomic ! Este vorba numai de BRAT si de PIELEA DE SUB EL ! Lasati inventarea cuvintelor noi in limba romana, si faceti ce stiti mai bine... ca e mai bine, si nu va faceti nici de ras !
  16.07.2007 02:55 
Imi pare rau ca Romania este in urma cu aceste stiri, insa la noi, in USA, Asocitia femeilor care lupta impotriva cancerului de san, contrazic cele spuse mai sus. Toate perspirantele care contin orice fel de aluminiu, folosite zilnic maresc cu un procent mare, riscurile aparitiei de cancer mamar. Si acum o sa va intrebati, dar ce sa folosim pentru miros neplacut? Ei bine, daca sanatatea conteaza intr-adevar, procurati-va deodarante fara aluminiu de la firma Lush care are 100% produse naturale, si care imi aduc aminte bine, ca se afla si in Romania. Eu si sotul meu folosim de 5 luni unul dintre deodorantele lor solide, numite Aromaco, care este extraordinar. Website-ul lor este www.lush.ro Numai bine!
  25.08.2006 20:35 
body spray
care este diferenta dintre body spray si deodorante ?
  24.08.2006 19:40 
Foarte iutil,foarte interesant,very nice. As dori diete,regim pentru HERNIA HIATALA!regim de viata, vindecare,etc.Ce este interzis ?Ce este permis ca alimentatie, ca mod de viata. Multumiri,tn
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie