Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Estetica dentara
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Estetica dentara > Albirea dintilor

Albirea dintilor

In estetica dentara, albirea dintilor nu mai este de mult o procedura dificila sau rara. Dimpotriva, chiar. Astazi, de la actori celebri si pana la oameni obisnuiti, toti vor sa aiba o dantura perfecta si apeleaza la serviciile stomatologului daca nu o pot obtine in mod natural.

Stomatologie

Citeste in site despre cum sa previi degradarea dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Cum sa ai dinti perfecti ca ai starurilor
Cine nu viseaza sa aiba dintii perfecti, precum cei ai starurilor?

In zilele noastre, exista pe piata o multitudine de sisteme destinate albirii dintilor - printre ele se numara pastele de dinti speciale, gelurile, benzile sau agentii de albire obtinuti direct de la dentist.

Albirea dintilor este in principiu recomandata persoanelor care au dinti sanatosi - care nu au fost deci supusi multor tratamente - si gingii fara probleme. Hipersensibilitatea dentinara si dintii cu fluoroze sunt contraindicatii ale albirii dentare.

Ea nu este recomandata nici pacientilor cu explozii carioase. "Candidatii" ideali sunt cei care vor sa scape de petele galbene de pe dantura. Cu toate acestea, procedura nu este indicata tuturor.

 

Metodele de albire

 

Pasta de dinti

In general, aproape toate pastele de dinti indeparteaza petele de la suprafata, datorita particulelor abrazive pe care le contin. Pastele special dedicate albirii au in componenta niste substante chimice cu efect de slefuire blanda, ce ofera o eficienta ridicata in curatarea danturii. Pastele de dinti insa nu pot ajuta decat la eliminarea petelor superficiale, ele neavand puterea de a actiona in profunzime, in lipsa unui agent de albire. Produsele profesionale de albire, pe care ti le poate recomanda stomatologul, contin peroxid de hidrogen (o substanta cu efect de albire) si ajuta la eliminarea petelor aflate atat la suprafata dintilor, cat si in profunzime. Trebuie sa stii ca pastele de dinti nu fac decat sa indeparteze coloratiile extrinseci ale dintilor. Spre deosebire de ele, albirea profesionala, executata in cabinetul medicului stomatolog, poate schimba culoarea danturii cu de la 3 la 8 nuante.

 

Benzile si gelurile de albire

Gelurile pentru dinti ce pot fi procurate din supermarket sau magazine de cosmetica au in componenta peroxid si se aplica folosind o periuta. In general, ele se folosesc de 2 ori pe zi, timp de 14 zile. Totusi, trebuie citite instructiunile inainte de utilizare, deoarece fiecare are particularitatile sale. Exista, insa, si o albire prin geluri pe care o realizeaza pacientul acasa. Gelurile respective sunt date de catre medic in functie de sensibilitatea pacientului (exista mai multe concentratii: 10-16-35%). Ele se aplica in gutiere (conformatoare de plastic realizate in laborator pt fiecare pacient). Cu ajutorul acestor gutiere gelul sta in contact strans cu smaltul si nici nu irita gingia pt ca excesul se indeparteaza foarte usor. Perioada de aplicare este de 5 zile pt fiecare arcada de la 1,5 ore pana la 6 ore, in functie de concentratie. Benzile pentru dinti sunt foarte subtiri si adesea invizibile, fiind acoperite cu un strat de gel pe baza de peroxid. Ele se aplica, in general, de cate 2 ori pe zi (timp de 30 de minute), pe o perioada de 14 zile.

 

Albirea dintilor realizata de catre stomatolog

In ceea ce priveste albirea danturii realizata in cabinetul stomatologic, ea este recomandata ca fiind cea mai eficienta, rapida si sigura metoda de curatare a petelor nedorite. In cazul acestei proceduri, produsul de albire se aplica direct pe dinti. El este aplicat cu ajutorul unei surse de caldura, de lumina sau de laser. Lumina si/sau caldura accelereaza efectul de albire. Rezutatele se pot observa in maximum 60 de minute de la efectuarea tratamentului.

Prin folosirea luminii polarizate, este indeajuns o singura sedinta pentru rezultate foarte bune. Singura metoda care ofera o finalitate multumitoare chiar dupa prima sesiune de tratament este laserul. Cat timp dureaza efectele albirii? Poate sperai ca albirea sa fie permanenta - nu este asa, din pacate.

 

Iar pentru persoanele care isi "expun" dintii fumatului excesiv sau atacului unor alimente sau bauturi ce cauzeaza pete (precum Coca-Cola, Pepsi, cafea), rezultatele incep sa paleasca in aproximativ 6-9 luni dupa tratament. In cazul celor care se feresc de acesti dusmani ai danturii, albirea poate fi pastrata timp de 12-18 luni. Gradul de albire variaza, in mod evident, de la individ la individ - fiind conditionat de factori ca starea danturii, natura petei, tipul de sistem folosit la albire si timpul in care acest sistem a actionat.

 

 

Diferentele intre produsele de albire cumparate si cele oferite de stomatolog

Aceste doua servicii au anumite puncte tari si puncte slabe, dupa cum se poate vedea din elementele care le deosebesc:

1. Puterea agentului de albire

Dupa cum era de asteptat, produsele folosite acasa ofera un grad mai mic de albire a dintilor, datorat concentratiei de peroxid de hidrogen pe care o contin (intre 3-6%). Prin comparatie, albirea profesionala in cabinetul stomatologului se face cu produse avand concentratii situate intre 15-43%.

 

2. Masurile aditionale de protectie

In cabinetul sau, dentistul poate aplica pe dinti si pe gingii un gel special sau un "scut" protectiv, pentru a feri cavitatea bucala de efectele albirii. De asemenea, gelurile date de medic pentru acasa sunt testate si respecta anumite norme de protectie.

 

3. Costurile

Metodele de albire folosite acasa sunt mai ieftine decat cele oferite de un cabinet specializat - trebuie sa iei totusi in calcul raportul calitate/pret.

 

4. Proces supervizat sau nu

Utilizarea serviciilor unui cabinet specializat au mai multe beneficii decat cele folosite acasa. In primul rand, dentistul iti poate verifica intreaga istorie dentara si iti poate face o examinare dentoparodontala, punand intrebari si despe eventualele antecedente medicale - avand sanse mari sa determine cauza ingalbenirii dintilor, precum si metoda adecvata de albiree a acestora.

 

Apeland la un stomatolog, vei beneficia de experienta acestuia si va trebui sa vii la control de cateva ori, pentru a verifica daca au aparut semne de iritatie, daca respecti instructiunile sau daca procesul de albire dentara se deruleaza corect. Folosind metodele pentru uz individual, esti pe cont propriu.

 

Cine ar trebui sa se fereasca de albirea dintilor?

Albirea nu este recomandata - sau are mult mai putine sanse de reusita - in urmatoarele situatii:

 

1. Varsta nepotrivita sau sarcina

Abirea nu este recomandata copiilor sub 16 ani deoarece pulpa dintelui creste pana la aceasta varsta. Albirea dintilor pana la acest prag de varsta ar putea cauza iritarea pulpei sau sensibilizarea acesteia. de asemenea, albirea dintilor nu este recomandata nici femeilor insarcinate sau care alapteaza.

 

2. Dinti sensibili si alergii

Persoanele cu dintii sau gingia sensibile, cu gingii cae se retrag sau cu probleme dentare ar trebui sa evite utilizarea solutiilor de albire pana nu primesc unda verde din partea stomatologului. Tot la fel, cei senssibili sau alergici la peroxid (agentul de albire) sunt sfatuiti sa nu foloseasca aceste procedee.

 

3. Boli ale gingiei, smalt erodat, carii sau gingii expuse

Toti cei care sufera de afectiunile enumerate mai sus sunt, in general, descurajati in intentia de a-si inalbi dantura. Cariile se trateaza dupa albire, pentru ca eventualele plombe existente nu se albesc. Ele raman la culoarea initiala pentru ca substanta respectiva actioneaza doar asupra materialului organic. Cariile existente se protejeaza eventual cu un ciment si se trateaza ulterior, alegandu-se o culoare corespunzatoare noii culori a dintilor. In acelasi fel, albirea nu se poate produce in cazul radacinilor expuse, deoarece acestea nu au un strat de smalt care sa fie curatat.

 

4. Coroane, fatete si obturatii (plombe) deja existente

In acest caz, pericolul este reprezentat de portiunile care se vor albi si de cele care vor ramane la fel. Deci, de aparitie inestetica. Acest lucru poate fi insa evitat. Orice procedura de albire trebuie facuta inainte de repararea dintilor, pentru a nu aparea problema albirii neuniforme. intreaba dentistul inainte, pentru a afla ce strategie este bine sa aplici.

 

5. Asteptari nerealiste

Persoanele care se asteapta ca dupa acest tratament dintii lor sa fie de un alb "orbitor" ar putea fi dezamagite de rezultate. Fumatorii trebuie avertizati in special - in cazul lor, albirea va fi limitata, mai ales daca nu se opresc din fumat pe parcursul tratamentului de albire sau dupa ce acesta este finalizat. Ca exemplu, un grad rezonabil de albire - care sa dea impresia de natural, totusi - este putin mai deschis la culoare decat albul ochilor.

 

6. Dinti innegriti

In principiu, dintii galbeni raspund cel mai bine la tratament, apoi cei cu o nuanta maronie si, in continuare, gradul de eficienta a tratamentului scade, dintii cu nuante de gri sau movului fiind cateodata chiar imposibil de curatat. Nuanta de gri-albastrui cauzata de tetraciclina este ceva mai greu de indepartat, uneori fiind necesare chiar si 6 luni de tratament efectuat acasa (ori cateva sedinte la cabinetul stomatologului) pentru o albire acceptabila. Dintii care au pete mai inchise la culoare ar putea raspunde mai bine la altfel de tratamente, pe care este bine sa le discuti impreuna cu medicul tau stomatolog, pentru a alege optiunea cea mai buna - in cunostinta de cauza.

 

Riscuri asociate cu albirea dintilor

Efectele negative cel mai des intalnite sunt cresterea sensibilitatii dentare si aparitia unor mici iritatii ale gingiei, prima fiind intalnita in primele etape ale tratamentului. Ambele efecte neplacute dispar, de obicei, dupa 1-3 zile de la oprirea tratamentului sau de la finalizarea acestuia. Daca folosesti produse pentru albirea dintilor la tine acasa, consulta-ti intotdeauna stomatologul, fiindca el este singurul in masura sa iti dea sfaturi potrivite.

 

Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat, Clinica Trident 

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.01.2012 04:15 
albirea dintilor
exista ceva calciu pe care ai putea sa il ie`i dupa ce faci tratamentu de inalbirea dintilor la stomatolog....ceva calciu care sa iti refaca gingilie si dinti
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie