Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ochii si computerul
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Ochii si computerul > 9 pasi pentru a reduce incordarea musculaturii oculare cauzata de computer

9 pasi pentru a reduce incordarea musculaturii oculare cauzata de computer

Incordarea musculaturii oculare este principala suferinta de care se plang cei ce lucreaza frecvent la computer. Totusi, exista cateva lucruri pe care atat angajatii cat si angajatorii le pot face pentru a miscora impactul sindromului vederii afectate de computer.

Oftalmologie

Cauta in site mai multe informatii despre cum poti proteja ochii copiilor
Top Sanatate iti recomanda
·Un ochi bun = sanatate maxima!
Sanatatea ochilor este cea mai importanta
Iata 9 pasi simpli care te vor ajuta sa iti protejezi ochii mai bine:


1. Fa-ti un examen ocular (axat pe influenta computerului)

Acesta este cel mai important lucru pe care il poti face pentru a preveni sau pentru a trata problemele oculare cauzate de computer. Potrivit Institutului National de Siguranta si Sanatate a Muncii din Statele Unite ale Americii, utilizatorii de computer ar trebui sa faca un control inainte de a incepe sa lucreze si apoi in fiecare an.


2. Foloseste o lumina potrivita

Durerile de ochi sunt adesea provocate de o lumina puternica din afara si de lumina puternica dinauntru. Atunci cand folosesti un computer, lumina ar trebui sa fie cam pe jumatate fata de cea folosita de obicei. Elimina lumina din exterior tragand draperiile sau storurile. Apoi redu lumina din interior utilizand mai putine becuri sau neoane sau folosind unele de intensitate mai mica. Daca este posibil, pozitioneaza-ti monitorul astfel incat ferestrele sa fie in lateral, nu in fata ori in spate.


3. Evita suprafetele stralucitoare care se reflecta in ochi

Problemele oculare sunt cauzate si de reflectarea suprafetelor foarte puternic stralucitoare. De exemplu, vopselele de pe pereti sau lumina reflectata in geamuri. De asemenea, daca porti ochelari, lumina te poate deranja si iti poate cauza dureri de ochi. Acum poti evita aceasta neplacere prin aplicarea unor substante speciale pe lentile.


4. Ajusteaza gradul de iluminare a ecranului

Utilizand butonul de pe monitor, poti ajusta gradul de iluminare a ecranului. Ajusteaza-l in functie de mediul inconjurator. Ca test, uita-te la aceasta pagina web. Daca ti se pare ca arata prea stralucitor, ca o sursa de lumina, s-ar putea ca ecranul tau sa fie ajustat la un nivel puternic. Daca apare gri, s-ar putea sa fie prea intunecat. Nici unul dintre cazuri nu este cel optim. Ajusteaza si contrastul si ai grija ca marimea textului si culorile sa fie ajustate pentru un confort ocular maxim.


5. Clipeste mai des

 Clipitul este extrem de important atunci cand lucrezi la computer. El te ajuta sa iti umezesti ochii, evitand astfel uscarea si iritarea acestora. Desi poate parea o actvitate normala si nu te gandesti prea mult la acest lucru, studiile arata ca oamenii care lucreaza la calculator au tendinta de a clipi mai rar decat de obicei - de aproape 5 ori mai putin. Umezeala de la suprafata ochilor se evapora mai rapid in perioadele in care nu clipesti, cauzand uscarea acestora. Cladirile de birouri au oricum de obicei o atmosfera destul de uscata, ceea ce amplifica aceasta problema.


6. "Exerseaza-ti" ochii

 Ia-ti privirea de la computer la fiecare 30 de minute, apoi concentreaza-te asupra unui obiect aflat la departare - afara sau pe hol. Stai astfel 5-10 secunde. Un alt exercitiu la fel de util presupune privitul concentrat spre un obiect distant, timp de 10-15 secunde si apoi iar spre un obiect apropiat, tot 10-15 secunde. "Plimba-ti" astfel privirea intre departe si aproape de vreo 10 ori. Ambele exercitii te vor ajuta sa iti eliberezi ochii de stres si sa ii pastrezi in forma.


7. Ia pauze in mod frecvent

Potrivit specialistilor, un utilizator de computer ar trebui sa ia pauza cate 10 minute la fiecare ora, pentru a evita intinderile musculare sau durerile. Totusi, daca simti cumva nevoia sa iei pauze mai des, ar putea fi un semn de intrebare - poti suferi de sindromul vederii afectate de computer. Intreaba un medic si fa-ti un control ocular pentru a te asigura ca totul este in regula.


8. Modifica-ti locul de munca

Nu iti spunem sa iti gasesti un alt serviciu. Pur si simplu, sa iti aranjezi coltul tau de la locul de munca astfel incat sa iti fie confortabil din toate punctele de "vedere". Daca trebuie sa te uiti mereu de la o foaie de hartie la calculator, acest lucru poate cauza oboseala ochilor. Plaseaza-ti foile de lucru pe un suport la aceeasi inaltime si asezat langa monitorul computerului tau. Lumineaza-ti in mod corect biroul; poti alege sa folosesti o lampa mobila, dar aseaz-o astfel incat sa nu lumineze ecranul computerului sau chiar mai rau de atat - sa iti lumineze direct in ochi. Ajusteaza-ti biroul si scaunul de lucru la inaltimea corecta. Alege mobila ergonomica pentru a te asigura ca ai o pozitie buna in fata calculatorului.


9. Exerseaza atunci cand stai jos
 
Oricine are o slujba sedentara, mai ales cei care stau mereu jos, ar trebui sa exerseze cat mai frecvent posibil: misca-ti bratele, picioarele, gatul, spatele si umerii cat poti de mult. Gaseste niste exercitii pe care le poti face chiar stand jos - aplecari, rotatii ale incheieturilor, miscarea gatului, indreptarea spatelui etc.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.04.2011 08:32 
ochii rosii
De un timp incoace cand ma trezesc ochii imi sunt rosii si ma ustura.In timpul zilei la fel.Am fost la medic care mi-a dat niste picaturi insa nu se vede efectul.Ce sa fac?Ma poate ajuta cineva cu un sfat?
  02.07.2008 19:47 
Am o problema si imi este frica
Poi ce sa spun ma ustura ochi atunci cand sunt pe strada ca si cum as avea praf in ei, si simt nevoia sa clipesc mereu si nu mai vad asa bine parca sunt ametit asa imi este vederea si trebuie sa ma duc la doctor da m-au programat abia peste o saptamna nu mai suport. Spuneti-mi ce trebuie sa fac. Va mltumesc
  29.02.2008 11:48 
Protejati-va ochii...
Acum trebuie sa port si eu ochelari din cauza calculatorului.. nu neglijati acest fapt... Nu stati mult la calculator.
  21.04.2007 12:17 
Din pacate nu se respecta nici un fel de higiena a muncii la PC, nici 6 ore de lucru, nici o dotare de ultima ora si ....sa fi doar in priza si dai si dai pana pici...mai repede, mai repede ca sunt ochii "negrisorului"...
  30.08.2006 09:48 
acum 3 luni am avut conjuctivita, am facut tratamente peste tratamente. rezultate satisfacatoate. lucrez la computer si am dureri de cap, simt ochii"incarcati". trebuie sa ma duc din nou la oftalmolog.
  06.07.2006 19:12 
da.. chiar am avut o disctie cu prietenul meu pe acest subiect.. se pare ca el a avut dreptate..
  11.06.2006 13:16 
interesant
e ciudat eu stau cam de la 5 pana la 14 ore zilnic la pc..si nu am nimic...de ex tatal me uare 46 de an si abea acum a inceput sa poarte ochelari si numa pentru ctire...or o fi ceva genetic ori am avut noroc panaacum ca nu am nici o problema
  19.05.2006 10:41 
bune sfaturi
stau la birou in fata calculatorului 8 ore pe zi si apoi si acasa vreo 3 ore. simt ca inebunesc pe scaunul de pe care ma scol cam de 4-5 ori pt cateva minute. si sfaurile dumneavoastra ma ajuta mult.
  13.05.2006 22:39 
rau rau
am 18 ani,shi stau la computer cam 5 ore consecutive o data in citeva zile,shi deja imi simt ochii foarte obositi si incordati.cautam de ceva vreme asa sfaturi,multumesc,voi incerca sa le folosesc!
  13.05.2006 11:36 
LCD
De cand lucrez cu monitor LCD, pot sa spun ca am rezovlat si cu durerile de ochi si cap datorate vechiului monitor.
  12.05.2006 16:24 
lcd-uri
tre` sa ne luam toti ecrane lcd, astea n-au nici un fel de radiatii si deci sunt absolut cele mai bune pt ochi.eu am acasa lcd, e super, dar la servici am monitor normal,si dupa 8 ore de lucru, simt ca mor!
  30.04.2006 21:22 
protectie sociala
ar trebui toate calculatoarele sa aibe ecrane de protectie pentru protejarea ochilor
  18.04.2006 12:47 
Opinie
Toate observatiile referitoare la activitatea desfasurata exclusiv la computer, ar trebui transmise catre Inspectia Muncii (Ministerul Muncii) pentru ca, prin ordine (sau alte acte normative)specifice angajatorii sa creeze, in mod obligatoriu,cadrul potrivit astfel incat incidenta imbolnavirilor profesionale sa scada, mentionandu-se, in acelasi timp, ca bolile care apar urmare desfasurarii activitatii exclusive la computer sunt boli profesionale. Acest lucru ar responsabiliza angajatorii iar angajatii s-ar bucura de masuri specifice de protectie si protectie sociala.
  09.04.2006 19:36 
OCHII !!!!!!o problema
Cel mai mult timp il petrec in fata computerului,la serviciu,acasa si de multe ori mi-am pus intrebarea oare o sa imi trebuiasca ochelari.Sugestiile dv.m-au facut sa trec la fapte si cred ca o sa merg sa-mi fac un control la ochi.Va multumesc
  10.03.2006 19:02 
9 pasi...
foarte bun,educativ pentru copii,angajatori
  05.03.2006 22:08 
multumesc
va multumesc mult pentru publicarea acestor sfaturi pe care demult doream a le cunoaste.
  19.02.2006 02:10 
ochii si computerul
aceste sfaturi sunt excelente multe dintre ele nu le stiam.dar din nefericire te prinde atat de tare incat uiti sa mai faci pauza.mai ales de cand totul se lucreaza pe calculator.va multumesc mult
  17.02.2006 20:55 
ochelari
Daca as fi citit mai devreme acest articol acum sigur nu ar mai fi fost nevoie sa port ochelari de protectie .Intradevar de cand am fost la oftalmolog am inceput sa clipesc mai des si chiar sa folosesc lacrimile artificiale. Ma simt mult mai bine.
  09.02.2006 17:22 
Sfaturi excelente
Aceste sfaturi, o parte le cunosc si deja le si aplic.Deseori ne absoarbe in asa masura munca incit uitam sa ne mai dezlipim ochii de pe ecran.Exercitiul cu clipitul cred ca este foarte bun .Multumesc!
  07.02.2006 14:44 
intradevar,am auzit ca calculatorul afecteaza,dar deocamdata nu simt nimic. Insa apreciez sfaturile date si in caz de nevoie o sa le aplic.Ciao!
  01.02.2006 00:50 
ochii
este un sfat foarte bun pentru incepatori si ar trebui mediatizat la televiziune pentru consecintele .grave care se produc in timp
  31.01.2006 10:16 
Computeru mi-a afectat ochii
Computerul este o mare problema pentru cei care-l folosesc frecvent si mai ales obligat de locul de munca. Am lucrat timp de 5 ani intr-un post unde imi era strict necesar computerul si pot sa va spun ca acum sunt cu vederea foarte deficitara, unde aveam vederea ca un soim acum sunt dependenta de ochelari si ma simt ca un handicapat, nu pot citi nimic daca nu-mi pun ochelarii. Daca sunteti la inceput va recomnad sa fiti cat mai protectivi cu ochii vostri pentru ca intradevar sunt de neinlocuit. Va doresc numai bine. Dorina
  22.01.2006 18:29 
odihna ochilor
pauze cala scoala, dupa fiecare 50 minute de lucru la calculator, 10 min pauza.
  19.01.2006 17:48 
pauze,pauze
ar trebui luate pauze mai dese si sa linistim ochii privind in gol cateva minute,fara afi atenti la ceva anume
  19.01.2006 17:48 
La dracu
Suntem prea neglijenti cu propria persoana. Ar trebui sa ne acordam mai multa atentie, nu trebuie sa na inecam in rutina, intr-o viata trista de robotei.
  19.01.2006 17:48 
fara ochi nu pot trai
Lucrez la calculator 12 pe zi, face parte din mine deja computerul, dar simt pe zi ce trece cum vederea imi este afectata, nu pot face nimic decat sa ma ingrijesc seara, imi pun comprese cu albastrele si nu mai privesc la tv, si totusi nu pot sta fara calculator........... ups
  19.01.2006 17:48 
e intr-adevar foarte periculos si sincer am in ultimul timp probleme cu ochii din cauza calculatorului la care lucrez zilnic cel putin 10 ore.ar fi asa de bine sa putem tine cont de sfaturile dvs dar...........
  19.01.2006 17:48 
monitoare
Mare grija trebuie avuta la monitoare. Monitoarele CRT (clasice) trebuie tinute intr-o frecventa verticala cat mai mare, pentru a evita baleajul simtit de ochi. Recomandabile sunt monitoarele cu cristale lichide (TFT), care pe langa spatiul castigat, ofera marele avantaj al lipsei baleajului
  19.01.2006 17:48 
Un sfat pentru toata lumea
Din pacate calculatoarele fac parte din viata de zi cu zi si nu mai putem face nimic fara ele, dar nici nu ne putem pierde vederea din cauza lor. Fiind asistent medical vad multe astfel de cazuri. O solutie ar fii pauzele mici de cate 5 min., sigur nu ne strica :), si nici nu ne vede sefu'. In pauza asta ar trebui stat cu ochii inchisi ca sa se mai umezeasca si ei saracii ca prea s-au uitat le monitor fara sa clipeasca. Ar mai trebui spus ca daca se ignora setarea corespunzatoare a monitorului, durerile oculare, durerile de cap, lumina ambientala si multe alte semne se poate ajunge la reducerea capacitatii vizulale. Asta este, intr-un fel boala secolului. Daca vreti sa faceti o pauza de calculator, acasa fiind, nu trebuie sa aprindeti televizorul imediat ca tot ecran este. Mai bine o pauza de o cana de apa si relaxarea privirii. Poate toate sfaturile au mai fost date, dar cred ca repetarea este mama invatarii si poate cineva le va urma si va scapa de durerile de cap si ochi :).
  19.01.2006 17:48 
da da
citim sfaturile ca sa ne informam ca de pus in practica lelele......
  19.01.2006 17:48 
Stau prea mult la calculator
Am calculator de 9 ani si as dori sa stiu daca exista riscul de a-mi pierde din calitatea vederii odata cu orele petrecute la calculator . :( That's my problem! Bye
  19.01.2006 17:48 
hmmmm
dca mesajul este prea scurt atunci cate poola mea de caractere vrei sa punem
  19.01.2006 17:48 
da-ti-o-ncolo
Sfaturile de aici sunt convins ca sunt f. bune, dar daca ar fi sa le aplic pe toate, creca prima schimbare din viata mea ar fi ca voi demisiona :))) si apoi nu voi mai lucra veci la calculator :))))
  19.01.2006 17:48 
stau pre mult la calculator :)
am calculator de 5 ani si joc cam 6-7 ore pe zi .... in timpul saptamanii .... sambata si duminica stau de la ora 10 dimineatza pana la ora 2 seara...si ma dor si ochii si capul ... nu stiu ce sa fac...:(:(
  19.01.2006 17:48 
Lucrez de 10ani la calculator si deja port ochelari.Am observat ca de la un timp ma dor ochii,ma ustura,ma mananca.Am fost la medic si mereu imi recomanda acelasi tratament,iar simptomele revin mereu.Nu stiu ce sa fac.Meseria nu o pot schimba si nici serviciul.
  19.01.2006 17:48 
Eu am fost la medic si mi-a spus , ca , inca n-am inbatranit! asa ca , inca am probleme cu ochii. Inca n-am gasit medicul de care am nevoie! Tot mai caut...iar durerile de ochi sunt cam rele, de multe ori parca vad un firicel negru ...dar inchid ochii si mai dispare...
  19.01.2006 17:48 
despre ochelarii pt calculator
am fost la medic pentru ca lucrez pe PC de 8 ani. Am primit ochelari special pt calculator, antireflex si heliomat. Ma simt mult mai bine de cand ii port
  19.01.2006 17:48 
intradevar...
si eu aveam probleme cu ochii de la statul la calculator, acum au inceput sa se diminueza deoarece mi-am luat un monitor nou LCD cu un refreh rate mai mare. merita investitia va recomand si voua!
  19.01.2006 17:48 
Intradevar !
Aceste sfaturi sunt foarte bune pe tot parcursul utilizarii calculatorului!
  19.01.2006 17:48 
la computer
si eu stau cam mult pe calculator si consider ca o pauza de 10min.e benefica si pentru spate si pentru ochi
  19.01.2006 17:48 
pt jeanny
Nu te da nimeni afara Jeanny ... Vei fi mult mai productiva daca nu te vor durea ochii sau alte parti ale corpului.
  19.01.2006 17:48 
Interesant
Uneori Simt Ca Imi Lacrimeaza Ochii Din Cauza Faptului Ca Petrec Mult Timp In Fata Calculatorului.sfaturile Voastre Sunt Utile.va Multumesc
  19.01.2006 17:48 
e interesant ce spui dar cam greu de realizat, ce faci daca la fiecare ora iei o pauza de 10 minute? Poate maine nu mai lucrezi.
  19.01.2006 17:48 
Interesant
Acum depinde sunt si persoane care nu au nevoie de nici un tratament sau examen oftalmologic si astia stau in fata calculaotrului toata ziua si nu au nimik vad mai bine decat aia care nu umbla la calc. sfaturile sunt foarte utile parerea mea si eu stau la calc aproape toata ziua lucrez cu calc ul dar m-am obijnuit cu el nu am probleme cu vederea oricum acuma depinde si de ochii fiecaruia uni sunt mai buni alti sunt pur si simplu chiori :) lool bye
  19.01.2006 17:48 
Va multumim...
este un articol foarte bum pt ca astfel sti cum sa iti protejezi ochii de acest viciu numit :calculator...sper sa aveti cati mai multi vizitatori ai site-lui...va multumim ink odata
  19.01.2006 17:48 
:))
Hy! Foarte util acest articol! Multumesc!:)
  19.01.2006 17:48 
Va multumin!!!!
Hello! Sunt foarte bune sfaturile dumneavoastra referitoare la efectele calculatorului asupra ochilor. Pacat ca nu sunt si respectate. Eu una, desi stiu ca sunt importante si adevarate, imi neglijez vederea. In prezent port ochelari, iar fara ei nici nu ma pot lucra la calculator. Sunt o adevarata otrava calculatoarele astea, pacat ca provoaca dependenta. Ca orice viciu de altfel. Sunt Gabriela S. din Galati.
  19.01.2006 17:48 
Ochelari
am auzit ca ar exista niste ochelari pt protectia in fata calculatoruli.eu cand am inceput sa utilizez calculatorul ma dureau ingrozitor ochii.acum nu mai am probleme
  19.01.2006 17:48 
?
si eu cred k sfaturile sunt foarte bune.Am 14 ani si tot timpul mi-l petrec in fata calculatorului, dormind, si afara... cu exceptia scolii agasante...Sunt micutza si nu as vrea sa incep de pe acum cu problemele legate de oki...Sfaturile sunt excelente si in secunda in care am citit, mi-am reglat, contrastul, luminozitatea, etc Mai dati-ne sfaturi pt k ne putem intretine sanatatea...Merci
  19.01.2006 17:48 
Monitor LCD
Adevarul e ca un monitor LCD poate reduce semnificativ deteriorarea vederi desigur daca este si el setat adecvat ! Pacat ca la noi inca sunt cam scumpe :p
  19.01.2006 17:48 
help!
spuneti-mi si mie va rog la cat trebuie sa reglez contrastul si luminozitatea monitorului ca sa nu am probleme cu ochii.
  19.01.2006 17:48 
lcd
toate sfaturile sunt bune... dar ochiii mai sunt afectatzi si de modalitatea de formare a imaginii pe tuburile crt traditionale.. un monitor cu tub LCD poate scade drastic nivelul de afectare a ochilor de catre monitor... poate chiar pana la 0-1% din cel initzial.eu stau curcirca 18 ore/zi in fatza calculatorului shi asta de 11 anid e zile si nam inca probleme cu ochii,dar mereu am cautat metode de aliminarea radiatziilor monitoarelor folosite.un monitor prost setat poate distruge cu adevarat privirea si te poate obosit in mai putzin de 30 de minute
  19.01.2006 17:48 
ochii...sunt ferestrele sufletului...
vorba omeneasca din vremuri.. sa ai grija de...sanatate,de...ca de lumina ochilor
  19.01.2006 17:48 
am 17 ani...si lucrez la pc de la varsta de 5 ani.....dar nu am deloc probleme cu ochii...:P:P
  19.01.2006 17:48 
cu sanatatea nu de gluma
aveti grija cu ochii...nu e o gluma deci aveti grija de ochii vostri.ar fi pacat sa purtati ochelari!
  19.01.2006 17:48 
E O Problema
Cine Crede Ca De 23 Ani Lucrez Pe Calculator Si Nimeni Nu Crede Daca Sunt Probleme.asta E .
  19.01.2006 17:48 
varsta
de la 52 ani am deja probleme cu vederea .aveti grija de ochi vostrii
  19.01.2006 17:48 
e o problema
De la un timp..de cand lucrez cu calculatorul..am mari probleme cu ochiul stang...am avut doua ulcioare si mai vad si in ceata.Ma gandesc sa-mi pun ochelari.E de rau oricum.
  19.01.2006 17:48 
efectul "sita la ochi"
nu sunt un caz singular cred...dar se intampla de la un timp cand stau prea mult in fata calculatorului si inchid ochii sa vad ca printr-o sita.
  19.01.2006 17:48 
am dureri de ochi si de coloana
Ce pot sa spun alceva decat ca .. am ajuns la 16 ani .. sa port ochelari si sa sufar de .. cifoza si scolioza...tragic.. :(
  19.01.2006 17:48 
calculiciul si ochii
ideea e ca trebuie sa fim atenti sa nu facem exccese din nimic!
  19.01.2006 17:48 
dureri de ochi
pe mine ma cam dor ochii daca stau prea mult an fata calculatorului si chiar daca port ocelari
  19.01.2006 17:48 
dureri de coloana
am dureri de coloana dupa ce stau la calulator 12-13 ore.mi se pare normal.faceti si voi ca mine si veti vedea reactiile.va pup!
  19.01.2006 17:48 
potenta
pe mine ma excita la culme lucrul al calculator.Pot sa dau un sfat prietenilor de mai sus... cred ca daca o sati bagi "ochelarii" in cur si o sa efectuezi o miscare dute vino s-ar putea sa-ti placa si sa petreci noptile exersand-o si din cauza asta o sa ai "cearcane" iar dupa un timp indelungatr o sa ajungi la "ameteli si durere"
  19.01.2006 17:48 
ameteli si durere
Pe mine ma doare capul si ametesc foarte tare atunci cand ma ridic de la calculator si simt ca imi fuge imaginea din fata.
  19.01.2006 17:48 
Cearcane?
Eu am cearcane groaznice dupa ce ies de la calculator. stau cam 3-4h (cu pauze, cateodata) Ah, ce ma enerveaza!
  19.01.2006 17:48 
ochelari de soare!!!
parerea mea e ca ar terbui sa avem ochelari de soare in fata calculatorului,binenteles nu negri!!ar parea cam ridicol
  19.01.2006 17:48 
Ochii
Parerea mea ... 75Hz este cea mai optima frecventa pentru a nu obosii ochii , totodata .. un ecran lcd , este recomandat la cei care stau mai mult de 2 ore pe zi cu ochii in computer .
  19.01.2006 17:48 
ochii
sunt bune sfaturile dar conteaza f. mult frecventa 85Hz cea mai buna mi se pare
  19.01.2006 17:48 
ref. ochii si computerul
Lucrez de 10 ani in fata unui calculator cel putin 8 ore pe zi si pot spune ca folosirea unui ecran de protectie si de asemenea folosirea unor ochelari protectori sunt indicati. La fel de importanta este achizitionarea unui monitor bun ...tehnologia a facut progrese in domeniu (vezi monitoarele LCD). De asemenea trebuie evitata folosirea inutila a luminii artificiale (folosirea neoanelor pe timp de zi - acestea au o frecventa redusa sub 50 Hz). Referitor la gradul de iluminare al ecranului .. la sfatul unui specialist folosesc contrastul la maxim si luminozitatea la minim. Pot spune ca nu am avut niciodata probleme cu ochii si consider ca ar trebui facuta o educatie riguroasa chiar si la o varsta mai frageda.
  19.01.2006 17:48 
ochii si computerul
Ce bine ar fi daca n-am uita de aceste sfaturi atunci cand incepem sa lucram !
  19.01.2006 17:48 
ochii si calculatorul
foarte bune indicatiile.Trebuie adaugat insa si faptul ca setarea frecventei de refresch peste frecventa de sesizare a ochiului inbunatateste considerabil confortul in fata calculatorului.Frecventa trebuie sa fie mai mare sau cel mult egala cu 75 Hz(optim 85).Rezolutia monitorului trebuie setata astfel incat detaliul cel mai mic al documentului sa poata fi observat fara efort.
  19.01.2006 17:48 
indicatiile sunt foarte bune.ar trebui urmate de toata lumea
  19.01.2006 17:48 
Protectia ochilor in lucrul cu PC.
Daca patronii de magazine , nu ar fi atat de hapsani si de inebuniti sa faca avere in 2 zile,noi cei multi , ne-am putea permite, un filtru de monitor, un bec cu lumina galbena, un monitor cu lcd, o pozitionare corecta a calculatorului.Dar cum in Romania , democratie inseamna defapt a jupui de viu pe cumparator nu vom putea sa facem mai nimic ptr. protectia noastra si a copiilor, nostrii.
  19.01.2006 17:48 
ochii si computerul
ce trebuie facut cand ai o slujba sedentara,lucrezi la computer de peste 15 ani,stai cu spatele la fereastra(nu se pune problema sa muti biroul}si din tavan vine o lumina galbena care iti face foaia de hartie sa luceasca? mai am nurocul sa port si ochelari(ce-i drept tratati cu substante de protectie)?
  19.01.2006 17:48 
este un exercitiu nemaipomenit, deja l-am exersat
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie