Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Bayer Alka-Seltzer (comprimate efervescente)
Home > Enciclopedie > Medicamente > Bayer Alka-Seltzer (comprimate efervescente)

  inapoi

Ce sunt comprimatele efervescente Alka-Seltzer?

Un comprimat efervescent contine 324 mg acid acetilsalicilic si excipienti: acid citric, bicarbonat de sodiu, povidon 25, dimeticon, silicat de calciu, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, zaharina sodica, arome. Contine 445 mg sodiu.


Pentru ce se utilizeaza?

Alka-Seltzer este indicat pentru tratamentul simptomatic al durerilor de cap, dentare, faringiene,menstruale, musculare si articulare, durerilor de spate, reumatice si artritice minore. Este indicat, de asemenea, pentru tratamentul simptomatic al durerii si febrei din guturaiul comun si gripa. Este indicat in tratamentul simptomatic al cefaleelor insotite de tulburari gastrice.


Care sunt contraindicatiile?

Alka-Seltzer nu trebuie folosit daca:
 • esti hipersensibil la componentul activ, acidul acetilsalicilic, la salicilati, un grup de substante inrudite cu acidul acetilsalicilic sau la oricare dintre celelalte componente ale produsului;
 • ai ulcer gastric sau duodenal activ;
 • ai o tendinta crescuta de sangerare (diateza hemoragica);
 • ai avut crize de astm bronsic dupa administrarea de salicilati sau de substante cu actiune similara, in special antiinflamatoare nesteroidiene;
 • esti in ultimul trimestru de sarcina;
 • ai fenilcetonurie.

Cum se administreaza?

Adulti: Doza unica: 2 comprimate efervescente.
Doza zilnica: pana la 8 comprimate efervescente.
Doza unica poate fi luata la interval de 4-8 ore daca este necesar, pana la maxim 4 doze pe zi. In cazul pacientilor cu functii heaptice si renale afectate, dozele trebuie reduse sau trebuie marit intervalul de dozare. Pentru pacientii aflati in dieta cu un continut scazut de sodiu: 1 comprimat efervescent contine 445 mg sodiu.

Dizolva comprimatele efervescente intr-un pahar cu apa. Daca este posibil, comprimatele efervescente se vor administra dupa masa. Alka-Seltzer nu trebuie administrat pe stomacul gol. Adreseaza-te imediat medicului daca banuiesti un supradozaj.

Daca ai omis o doza, administraz-o cat mai curand posibil, fara a dubla doza; continua tratamentul asa cum a fost prezentat mai sus sau asa cum ti-a prescris medicul. Alka-Seltzer nu trebuie administrat in doze mari, pe perioade lungi de timp, fara informarea medicului.

Alka-Seltzer nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor cu afectiuni virale (stari febrile) decat la recomandarea medicului atunci cand alte metode terapeutice nu au avut rezultatele dorite, datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye, o boala rara, dar care ameninta viata, necesitand ingrijire medicala de urgenta.


Ce precautii trebuie luate?

Utilizarea Alka-Seltzer necesita supraveghere medicala atenta daca:
 • ai hipersensibilitate la analgezice, antiinflamatoare sau antireumatice, datorita riscului atacurilor de astm bronsic (intoleranta la analgezice/astm indus de analgezice);
 • ai hipersensibilitate la polen sau la alti alergeni (manifestata sub forma de reactii cutanate, prurit sau urticarie), ai rinita alergica si polipi nazali;
 • ai infectii cronice ale tractului respirator (in special daca sunt insotite de simptome ale alergiei la polen);
 • ai deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza;
 • utilizezi anticoagulante, de exemplu derivati cumarinici, heparina (cu exceptia heparinei in doza mica ) in acelasi timp cu acidul acetilsalicilic;
 • suferi de astm bronsic;
 • ai afectiuni cronice sau recurente gastrice sau duodenale;
 • ai tulburari renale grave pre-existente;
 • ai functia hepatica grav afectata.
Inaintea interventiilor chirurgicale, medicul sau stomatologul trebuie informati privind utilizarea Alka-Seltzer. Pacientii in dieta cu un continut scazut de sodiu,trebuie sa tina cont de continutul in sodiu al acestui medicament.

Continutul in benzoat de sodiu al acestui medicament poate provoca reactii de hipersensibilitate ca iritarea pielii si a membranelor mucoase la pacientii predispusi. Utilizarea acestui medicament este asociata cu un risc crescut de icter la noii-nascuti.

Alka-Seltzer nu trebuie administrat copiilor sau adolescentilor cu afectiuni virale (stari febrile) decat la recomandarea medicului atunci cand alte metode terapeutice nu au avut rezultatele dorite. Varsaturile prelungite in asociatie cu asemenea stari ar putea fi un simptom al sindromului Reye, o boala rara dar care ameninta viata, necesitand ingrijire medicala de urgenta.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25° C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.


Care sunt efectele secundare?

Daca in timpul perioadei de tratament cu Alka-Seltzer devii gravida trebuie sa informezi medicul. Alka-Seltzer nu trebuie utilizat in primul si al doilea trimestru de sarcina fara recomandarea medicului. De asemenea, nu trebuie utilizat in ultimele trei luni de sarcina (ultimul trimestru) datorita unui risc crescut de complicatii pentru mama si fat in timpul nasterii. Mici cantitati de acid acetilsalicilic si de metaboliti se excreta in laptele matern.

Deoarece pana in prezent, dupa administrarea ocazionala la mama nu s-au observat reactii adverse la sugar, intreruperea alaptarii nu este necesara. Totusi, in cazul utilizarii regulate sau administrarii de doze mari, alaptarea trebuie sa fie intrerupta cat mai curand.. Nu sunt necesare precautii speciale in cazul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor.


Care sunt reactiile adverse?

Reactii adverse frecvente: tulburari gastro-intestinale cum sunt dureri de stomac si microhemoragii gastro-intestinale. Ocazional, pot sa apara greata, varsaturi si diaree. In cazuri rare pot sa apara hemoragii gastrice sau ulcere gastrice si in special la astmatici reactii de hipersensibilitate (atacuri dispneice,reactii cutanate).

In cazuri izolate s-au raportat tulburari ale functiilor hepatice si renale, reducerea concentratiei glucozei sanguine (hipoglicemie) si in special, eruptii cutanate severe (inclusiv eritem exsudativ multiform). Rareori, s-au semnalat diverse reactii alergice (bronhospasm,eruptii cutanate), foarte rar scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie).

Acidul acetilsalicilic reduce excretia acidului uric, ceea ce poate declansa un atac de guta la pacientii susceptibili. Ameteala si tiuitul in urechi (tinitusul), in special la copii si virstnici, pot indica o intoxicatie severa. Daca apare oricare dintre reactiile adverse mentionate mai sus nu mai utiliza Alka-Seltzer. Trebuie sa incetezi utilizarea Alka-Seltzer la primele semne de hipersensibilitate. In caz de aparitie a scaunelor negre (semn al hemoragiei gastrice) trebuie sa comunici aceast lucru imediat medicului.


Ce alte remarci speciale trebuie facute?

 Alka-Seltzer creste:
 • riscul hemoragic in cazul utilizarii concomitente cu trombolitice sau antiplachetare de exemplu, ticlopidina;
 • efectul anticoagulantelor (de exemplu,derivati cumarinici si heparina);
 • riscul hemoragiilor gastro-intestinale daca se administreaza concomitent cu medicamente care contin corticosteroizi sau cu alcoolul;
 • efectul sulfonilureicelor si al medicamentelor care reduc valoarea glucozei sanguine;
 • efectul metotrexatului;
 • concentratiile sanguine ale digoxinei, barbituricelor si litiului;
 • efectele unui grup specific de analgezice,antiinflamatoare si antireumatice (analgezice nesteroidiene) si antireumatice, in general;
 • efectul anumitor antibiotice (sulfamide si combinatii sulfonamidice de exemplu sulfametoxazol/trimetoprim);
 • toxicitatea acidului valproic;
 • efectul triiodotironinei, un medicament pentru tratarea hipotiroidiei.

Alka-Seltzer scade actiunea:
 • anumitor medicamente care cresc excretia urinei (antagonisti aldosteronici,de exemplu, spironolactona si canrenoatul, diuretice de ansa, de exemplu,furosemida);
 • medicamentelor care scad tensiunea arteriala;
 • antigutoaselor care favorizeaza excretia acidului uric (probenecid, sulfinpirazona).
De aceea, pacientii nu trebuie sa utilizeze Alka-Seltzer in asociere cu nici unul dintre medicamentele mentionate mai sus decat daca medicul recomanda acest lucru.
Acest medicament nu trebuie administrat impreuna cu alcool.


Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

Bayer Consumer Care AG, CH-4052 Basel, Peter Merian Str.84, Elvetia


Acest medicament se elibereaza fara prescriptie medicala. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie