Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Supradyn (drajeuri)
Home > Enciclopedie > Vitamine > Supradyn (drajeuri)

  inapoi


Ce este vitamina A ?

Supradyn contine o cantitate de vitamina A corespunzatoare necesitatilor zilnice.

Trebuie specificat ca necesitatile zilnice de vitamina A pot fi acoperite de catre o dieta echilibrata (alimente ce contin ficat, lapte, produse lactate, margarina, oua, ulei) sau pot fi depasite daca alimentele mentionate mai sus sunt consumate in cantitati mari (in special ficat).

Anumite date indica faptul ca ingestia de doze crescute de vitamina A (de exemplu, mai mult de 10000 UI pe zi) in timpul sarcinii, creste riscul teratogenezei.

Nu trebuie depasit un maxim de 10000UI pe zi in timpul primului trimestru de sarcina sau in cazul femeilor care doresc sa ramana gravide.

Trebuie tinut cont de aceasta atunci cand Supradyn este utilizat concomitent cu alimente care contin cantitati mari de vitamina A.


Ce sunt drajeurile Supradyn ?

Un drajeu contine : Vitamina A (palmitat de retinol)  3333 UI, Vitamina B1 (mononitrat de tiamina) 20 mg, Vitamina B2 (riboflavina) 5 mg, Vitamina B6 (clorhidrat de piridoxina) 10 mg, Vitamina B12 (ciancobalamina) 5 µg, Vitamina C (acid ascorbic) 150 mg, Vitamina D3 (colecalciferol) 500 UI, Vitamina E (acetat de a-tocoferol)10 mg, Nicotinamda 50 mg, Pantotenat de calciu 11,60 mg, Biotina (vitamina H) 0,25 mg, Acid folic 1 mg, Calciu 51,3 mg (sub forma de fosfat de calciu si pantotenat de calciu), Fier 10 mg (sub forma de sulfat feros sesquihidrat), Mangan 0,5 mg (sub forma de sulfat de mangan (II) monohidrat), Magneziu 21,2 mg (sub forma de magneziu usor si sterarat de magneziu), Cupru 1 mg (sub forma de sulfat de cupru anhidru), Fosfor 23,8 mg (sub forma de fosfat de calciu), Zinc 0,5 mg (sub forma de sulfat de zinc monohidrat), Molibden 0,1 mg (sub forma de molibdat de sodiu anhidru).
Excipienti: nucleu - lactoza, manitol, zahar, povidona, crospovidona, celuloza microcristalina, stearat de magneziu; strat de drajefiere - zahar, amidon de orez, guma arabica, talc, dioxid de titan (E 171), cantaxantina 10% WS (E 161), parafina solida, parafina lichida.
        

Pentru ce se utilizeaza ?

Prevenirea si tratamentul carentelor de vitamine si minerale de diferite cauze, datorate necesitatilor crescute si aportului insuficient.

In particular, suplimentele cu multivitamine se recomanda in urmatoarele situatii:
  • perioada de crestere, sarcina, alaptare, persoane in varsta, afectiuni acute sau cronice, convalescenta, tratament cu antibiotice sau cu chimioterapice;
  • diete alimentare, efort fizic, abuz de etanol, fumatori, tulburari gastro-intestinale.


Care sunt contraindicatiile?

  • Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului.
  • Hipervitaminoza A si D.
  • Hipercalcemie.
  • Insuficienta renala.
  • Tratament cu retinoizi.


Cum se administreaza?

Adulti si copii cu varsta peste 12 ani : doza recomandata este de un drajeu Supradyn pe zi.
Drajeurile se inghit intregi cu o cantitate suficienta de lichid, de preferat in timpul uneia dintre mese, de exemplu la micul dejun.
Nu se recomanda administrarea Supradyn copiilor cu varsta sub 12 ani.


Ce precautii trebuie luate ?

Un drajeu Supradyn contine aproximativ 300 mg zahar. La diabetici  se recomanda sa nu se depaseasca doza zilnica de un drajeu Supradyn.

Drajeurile Supradyn contin lactoza. In cazul pacientilor cu intoleranta la lactoza se recomanda administrarea Supradyn sub forma de comprimate efervescente.

Pentru a evita supradozajul se recomanda sa se tina cont de doza totala de vitamina A sau D în cazul asocierii unui alt tratament pe baza de vitamina A sau D.

In cazul aportului complementar de calciu se recomanda monitorizarea calciuriei.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.


Care sunt efectele secundare?

Supradynul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Nu exista efecte secundare in cazul sarcinii si alaptarii.

Un studiu clinic efectuat la mai mult de 2100 de femei, studiu privind preventia cu ajutorul suplimentelor de vitamine a anomaliilor din tubul neural, a aratat ca in cazul in care se respecta dozele zilnice, nu se poate preciza nici un risc pentru fat in primul trimestru de sarcina.

Nu au existat semne care sa sugereze vreun risc nici in timpul urmatoarelor semestre iar posibilitate aparitiei leziunilor fetale este foarte mica. Cu toate acestea, acest produs trebuie utilizat de catre gravide sau mame care alapteaza numai daca avantajele sunt mai mari decat riscul potential pentru fat.

Vitaminele, mineralele si oligoelementele pot fi utilizate fara nici un risc in dozele recomandate si corespunzatoare necesitatilor zilnice.


Care sunt reactiile adverse?

La dozele recomandate nu s-au raportat reactii adverse.
Riboflavina din compozitia Supradyn poate determina o usoara colorare in galben a urinii.


Ce alte remarci speciale trebuie facute ?

Un drajeu Supradyn contine aproximativ 300 mg zahar. La pacientii cu diabet zaharat  se recomanda sa nu se depaseasca doza zilnica de un drajeu Supradyn.

Drajeurile Supradyn contin lactoza. In cazul pacientilor cu intoleranta fata de lactoza se recomanda administrarea Supradyn sub forma de comprimate efervescente.

Cu toate ca nu s-au raportat interactiuni cu alte produse medicamentoase sau alte interactiuni, se recomanda evitarea administrarii concomitent cu levodopa deoarece piridoxina favorizeaza decarboxilarea periferica a dopei, micsorandu-i eficacitatea.

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj.


Detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata

Bayer Consumer Care AG


Aceste produse sunt suplimente alimentare. Acest produs se elibereaza fara prescriptie medicala. Daca apar manifestari neplacute adresati-va medicului sau farmacistului.

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie