Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Elevit Pronatal (comprimate filmate)
Home > Enciclopedie > Vitamine > Elevit Pronatal (comprimate filmate)

  inapoi


Care sunt substantele active ?

Vitaminele, si mineralele sunt nutrienti esentiali. Acestia nu pot fi produsi de organismul uman si ca urmare aportul lor se face prin dieta. Aceste substante sunt vitale pentru existenta organismului (respiratie, digestie, generarea de energie necesara organismului, reproducere, crestere etc).

Mineralele sunt parte integranta a numeroase organe si tesuturi.
Metabolismul femeilor gravide sau care alapteaza este crescut deoarece trebuie sa hraneasca atat propriul organism cat si pe cel al fatului. Din aceasta cauza necesitatile de vitamine si minerale sunt mai mari decat in cazul femeilor care nu sunt insarcinate.

Substantele active sunt: vitamina A, clorhidrat de tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), nicotinamida, pantotenat de calciu, clorhidrat de piridoxina (vitamina B6), biotina, acid folic, ciancobalamina (vitamina B12), acid ascorbic, colecalciferol (vitamina D), acetat de DL-a-tocoferil  (vitamina E), calciu, fier, magneziu, mangan, cupru, fosfor, zinc.


Ce sunt comprimatele filmate Elevit Pronatal ?

Un comprimat filmat Elevit Pronatal, contine vitamina A 1,0800 mg, clorhidrat de tiamina (vitamina B1) 1,6 mg, riboflavina (vitamina B2) 1,8 mg, nicotinamida 19 mg, pantotenat de calciu 10 mg, clorhidrat de piridoxina (vitamina B6) 2,6 mg, biotina 0,2 mg, acid folic 0,8 mg, ciancobalamina (vitamina B12)  4 µg, acid ascorbic 100 mg, colecalciferol (vitamina D) 0,0125 mg, acetat de DL-a-tocoferil  (vitamina E)15 mg, calciu 125 mg, fier 60 mg, magneziu 100 mg, mangan 1 mg, cupru 1 mg, fosfor 125 mg, zinc 7,5 mg.

Excipienti:
Nucleu: lactoza monohidrat, manitol, dispersie apoasa de etilceluloza (parte solida), macrogol 6000, macrogol 400, distearat de glicerol (precirol Ato 5), gelatina, celuloza microcristalina, etilceluloza, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, povidona K 90, povidona K 30.
Film: hipromeloza, dispersie apoasa de etilceluloza (parte solida),macrogol 6000, talc, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172).


Pentru ce se utilizeaza ?

Preventia si tratarea deficientelor de vitamine, minerale si oligoelemente din perioada de sarcina si alaptare la femeile cu un regim alimentar carentat sau dezechilibrat.
Profilaxia defectelor tubului neural embrionar.
Profilaxia anemiei datorate deficientelor de fier sau acid folic.


Cum se administreaza ?

Doza recomandata este de un comprimat Elevit Pronatal pe zi, administrat cu un pahar de apa.
In caz de dispepsie matinala se recomanda administrarea comprimatului la pranz.

Se recomanda administrarea  in timpul sarcinii si alaptarii daca doza nu este depasita.

A nu se administra o data cu alte preparate care contin vitaminele, mineralele sau oligoelementele din compozitia produsului decat dupa stabilirea dozelor recomandate, pentru fiecare din acestea.

Datorita unui efect usor stimulant al vitaminei C este preferabil ca produsul sa nu fie administrat la sfarsitul zilei.

Datorita continutului in vitamina C se recomanda prudenta in cazul administrarii produsului la pacienti cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.

Deoarece produsul contine lactoza, administrarea nu este recomandata la pacientii cu  galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei si galactozei sau deficit de lactaza.

Daca ai uitat sa iei o doza de Elevit Pronatal astepta momentul la care trebuie sa iei urmatoarea doza. Nu lua o doza dubla pentru a compensa doza omisa.


Ce precautii trebuie luate?

Nu utiliza Elevit Pronatal daca ai:
 • Hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului.
 • Hipervitaminoze cu vitaminele din compozitia produsului sau prezenta unor conditii favorizante pentru producerea acestor hipervitaminoze.
 • Hipercalcemie, hipercalciurie, litiaza calcica, calcificari tisulare, tulburari insotite de cresterea in organism a cantitatii unora dintre oligoelementele si mineralele care se regasesc in acest produs.
 • Hiperparatitoidism primar.
 • Insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei 30 ml/min).
 • O afectiune pentru care primiti un tratament cu levodopa (Piridoxina poate creste metabolismul periferic al levodopa si ii poate reduce eficacitatea la pacientii cu boala Parkinson).

  • Informeaza medicul in legatura cu orice fel de probleme medicale pe care le ai sau pe care le-ai avut inclusiv despre orice alergie, despre tratamentele efectuate si despre conditiile de viata si de munca.

   Se recomanda prudenta in cazul afectarii functiei renale.
   In caz de aport de calciu este necesar un control regulat al calciuriei.

   A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
   A se pastra la temperaturi  sub 25ºC, in ambalajul original.
   A nu se lasa la indemana copiilor.


   Care sunt efectele secundare?  
    

   Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
   In timpul sarcinii si alaptarii depasirea dozei recomandate, poate produce reactii adverse la fat si respectiv la nou nascut.


   Care sunt reactiile adverse?

   Nu sunt cunoscute in cazul administrarii conform recomandarilor.
   In cazuri rare pot sa apara tulburari gastrointestinale (de exemplu constipatie), dar acestea nu necesita de obicei intreruperea tratamentului.

   In cazuri izolate au fost raportate reactii de hipersensibilitate inclusiv exantem, astm, angioedem sau urticarie.Elevit Pronatal contine fier, ceea ce poate duce la o colorare in negru a fecalelor. Aceasta nu are implicatii clinice.

   Orice reactie adversa aparuta in timpul tratamentului, trebuie sa ridice suspiciunea unui supradozaj si este necesara intreruperea administrarii acestuia.


   Ce alte remarci speciale trebuie facute?

   Administrarea concomitenta de antiacide si preparate orale pe baza de fer poate duce la scaderea absorbtiei de fer. Antiacidele si preparatele orale pe baza de fer trebuie administrate separat.

   Administrarea preparatelor orale pe baza de fer inhiba absorbtia tetraciclinelor din tractul gastrointestinal si vice-versa, aceasta ducand la la scaderea concentratiilor serice atat ale antibioticelor cat si ale ferului.

   Daca este necesara administrarea concomitenta a acestor doua tipuri de medicamente, atunci tetraciclina trebuie administrata dupa doua ore sau cu doua ore inainte de administrarea de fer.
   In caz de supradozaj, se va intrerupe administrarea produsului.


   Detinatorul APP:

   Bayer Consumer Care AG


Aceste produse sunt suplimente alimentare. Acest produs se elibereaza fara prescriptie medicala. Daca apar manifestari neplacute adresati-va medicului sau farmacistului.

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie