Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Constipatia
Home > Enciclopedie > Sanatatea de la A la Z > Constipatia

  inapoi

Constipatia

Un subiect delicat, greu de impartasit cu prietenii sau chiar cu medicul. Spunem de obicei "sunt constipat/a" cand scaunul ne provoaca disconfort. Sau cand auzim pe altcineva spunand ca o digestie sanatoasa inseamna un scaun pe zi sau la doua zile. Fals. Fiecare are ritmul biologic propriu dupa care, spun expertii, chiar un singur scaun la 3-4 zile e sanatos daca asa ne simtim bine . Digestia depinde de dieta, miscare si starea psihica.


Apare din timp in timp

Senzatia de constipatie? Trebuie sa ne gandim in primul rand cand a aparut. O vacanta in care am dormit la hotel sau in cort? Multi devin constipati cand isi schimba mediul de confort zilnic. Dupa reluarea tabieturilor, scaunele revin la normal.
Poate trecem printr-o despartire, un doliu sau o alta situatie greu de suportat emotional. Se stie ca "burta e legata de cap". Pofta de mancare, constipatia si diareea variaza in functie de emotii. Stomacul e singurul organ in care simtim "fluturasii".
In cazurile de mai sus nu are rost sa ne fortam corpul cu tot felul de terapii anticonstipatie fiindca neplacerea va disparea odata cu problema care o cauzeaza.
La fel de inofensiva e constipatia care apare dupa ospetele de sarbatori sau diete, posturile in care am mancat doar mancare (foarte) gatita, cascaval, paste si produse de patiserie.
Sau, urmarind alte beneficii, am luat fier si calciu suplimentar, 2 substante care produc rapid constipatie.


Ce sa mananci

Sigur ca in toate aceste stuatii putem incerca, pana eliminam cauza, o solutie partiala care sa scada plata pentru greselile culinare. S-ar putea sa rasuflam usurati doar mancand alimente grase sau consumand lichide indulcite cu zahar.

 Efectul fibrelor e controversat. Unii medici afirma ca multi pacienti preocupati sa manance fibre sunt constipati, de aceea ne recomanda in primul rand fructele proaspete.

 

 

Leacuri naturiste - chiar functioneaza

 

O lingurita de ulei de ricin luata in fiecare dimineata, 100 g de miere zilnic, sau un pahar de apa baut pe nemancate sunt solutii potrivite pentru cei care se confrunta cu aceasta problema. Pentru un efect mai puternic mierea se amesteca cu polen. La salatele de legume trebuie sa adaugam ulei de floarea soarelui sau de masline si , pe cat posibil sa inlocuim mustarul obisnuit cu mustar alb.


N-avem timp de pierdut - medicamente

Mult mai eficente sunt laxativele, daca stim cum sa-l alegem pe cel potrivit. Exista laxative cu efect puternic, imediat, sau solutii de intretinere pe termen lung.

Se iau in fiecare zi si sunt eficiente cand plecam in vacanta sau in timpul sarbatorilor, pentru a preveni constipatia. In nici un caz nu trebuie sa le folosim tot timpul, fiindca devenim dependenti de ele ca de tigara sau picaturi de nas.
Din pacate timpul in care isi fac efectul laxativele e mult mai lung decat al aspirinei, algocalminului si altor pastile cotidiene. 12 ore nu suna deloc promitator. Pe alte cutii e scris 6 ore dar se poate si in 30 minute! Insa cu ceva dureri de burta. Ei bine, cateodata nu mai poti astepta... si esti de acord sa folosesti supozitoarele care sunt cele mai eficiente forme de administrare!
Cereti una din aceste variante in farmacie!


Poate fi grav?

Daca nu poti controla constipatia decat luand laxative si nici schimbarea obiceiurilor alimentare nu te-a ajutat, trebuie sa cauti cauza mai departe. Ar putea fi primul semn al unei boli grave.

de Ada Tudor


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie