Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Sfaturi utile > Urina involuntara si inconstienta la copil

Urina involuntara si inconstienta la copil

Emisia de urina involuntara si inconstienta este desemnata in termeni medicali prin enurezis nocturn (pe timpul noptii) si enurezis diurn (pe timpul zilei). Enurezisul se intalneste in randul copiilor de pana la 8 ani si exista milioane de familii care se confrunta cu aceasta problema. Daca esti unul dintre parintii care trebuie sa infrunte aceasta problema, este bine sa oferi sprijin copilului si sa astepti ca enurezia sa treaca de la sine.

Cresterea copiilor

Top Sanatate iti recomanda
·Cresterea emotionala a copilului
Mamele sunt principalele persoane care au grija de copiii lor si, de aceea, starea lor psihica se rasfrange si asupra acestora din urma.
Doctorii nu stiu sigur care sunt cauzele care declanseaza enurezia si ce anume o determina sa dispara. Este considerata o parte normala in procesul dezvoltarii copilului si nu indica probleme de ordin emotional sau medical.

Enurezia sau enurezisul poate deveni un eveniment stresor atat pentru parinte, cat si pentru copil:

  • copilul se simte vinovat, rusinat si se teme sa ramana peste noapte in patul altcuiva (prietenului, parintelui);
  • parintii se simt de cele mai multe ori neajutorati pentru ca nu stiu ce anume sa faca pentru a gasi o solutie adecvata.


Cat de des intalnita este enurezia?

Enurezia primara desemneaza emisia de urina inconstienta in momentul in care copilul nu este capabil sa-si controleze vezica: intre 2-4 ani. Enurezia secundara reprezinta emisia de urina inconstienta in momentul in care copilul isi poate controla vezica.

De multe ori enurezia se mosteneste. Daca unul dintre parinti sau o ruda apropiata s-a confruntat cu aceasta problema in timpul copilariei, este foarte probabil ca si copilul sa faca la fel.


Ce este de facut?

Enurezia de obicei dispare de la sine si nu necesita un tratament special. Pana cand dispare, enurezia ii poate provoca o stare de disconfort psihic copilului tau. Este foarte important sa-i acorzi sprijin si sa-l ajuti sa depaseasca aceasta perioada dificila fara sa se simta vinovat.

Este bine sa-i spui copilului tau ca enurezia este un proces cu care se intalnesc si alti copii si nu va dura toata viata. Este reconfortant pentru copil sa auda ca si alti mebri ai familiei din care face parte au trecut prin aceleasi probleme la varsta copilariei.

Asigura-te ca trimiti copilul la baie inainte de a-l culca. Exista multi parinti care recurg la trezirea copilului pe timpul noptii pentru a-l duce la baie, insa acest lucru nu accelereaza sfarsitul enureziei. Cand schimbi cearceaful, roaga-l pe copil sa te ajute.

Explica-i pe un ton calm ca acest lucru nu constituie o forma de pedepsire, ci face parte din procesul de rezolvare a problemei. In multe cazuri, copiii se simt mai bine stiind ca ajuta pentru indreptarea "greselii".


Cand sa anunti medicul despre enurezie?

In cazuri destul de rar intalnite, atunci cand enurezia apare brusc si este insotita si de alte simptome, poate semnala probleme mai grave si este recomandat sa anunti medicul pediatru.

Doctorul trebuie sa verifice daca simptomele corespund unor afectiuni precum malformatii ale aparatului urinar, infectii urinare, constipatie, probleme ale vezicii urinare, diabetul sau tulbarari legate de un stres sever.

Trebuie sa consulti doctorul si in situatia in care copilul incepe sa-si ude pantalonii in timpul zilei, adopta un comportament ostil la scoala si acasa, sau daca acuza senzatia de arsura cand se duce la toaleta.


Articol scris in colaborare cu Dr. Elena Oprea, medic specialist medicina generala pediatrie

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  29.01.2012 10:19 
ajutatima va rog
BUNA ZIUA SUNT ADRIAN SI AM 25 DE ANII SUNT DISPERAT SUFAR DE ACEASTA BOALA DE CAND MA STIU DIN CAUZA ACESTEI BOLI AM RENUNTAT SI LA FACULTATE SI AM AVUT FOARTE MULTE NEPLACERI.ACEASTA ESTE ADRESA MEA adrianionescu21@yahoo.com DACA POTE CINEVA SA MA AJUTE as fii recunoscator va multumesc anticipat.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie