Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Sanatatea spatelui > Prevenire > Un spate drept e o durere in minus

Un spate drept e o durere in minus

De cate ori nu am auzit, mici fiind, de la parinti sau de la alte rude mai mari si mai intelepte, "sa stam drepti"? Dincolo de aspectul estetic, o pozitie de stat corecta si, mai ales, confortabila, este benefica pentru sanatate, pe tot ansamblul ei.

Sanatatea spatelui

Cauta in site mai multe informatii despre exercitiile pentru zona lombara
Top Sanatate iti recomanda
·Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana
Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana este una dintre cele mai renumite posturi yoga.


I-am ascultat pe parinti si am stat frumos, cu mainile aliniate pe langa corp. Atunci, de ce de multe ori in timpul zilei durerea de spate ne atrage atentia ca stam "cocosati"? Pentru ca un obicei din copilarie, din pacate, se pierde cu varsta...


In timp, o pozitie de stat incorecta poate fi dezvoltata de obiceiurile zilnice, cum ar fi statul incorect in scaunul de la birou sau de acasa, statul in fata calculatorului, condusul, statul in picioare pentru perioade lungi de timp sau chiar dormitul incorect. "Statul stramb" poate deveni o a doua noastra natura, cauzand si chiar agravand durerile de spate si deteriorand coloana vertebrala. Din fericire, principalul factor care duce la o pozitie incorecta si la senzatia de incomoditate depinde de vointa fiecaruia de a-l controla si de a-l schimba.



Cum ne dam seama daca ne doare spatele din cauza pozitiei incorecte in care stam?


Daca durerile de spate se inrautatesc in anumite perioade ale saptamanii sau ale zilei (cum ar fi cazul in care simti durere dupa o zi intreaga petrecuta in scaunul de la birou, in fata calculatorului, dar esti in regula in timpul week-end-ului) atunci inseamna ca singura cauza este statul intr-o pozitie incorecta si incomoda. Poti sa dai vina pe modul in care stai si daca simti o durere in ceafa care se transmite partii superioare a corpului si usor partii inferioare si extremitatilor sau daca durerea trece in cazul in care iti schimbi pozitia de stat in scaun sau in picioare. Nu trebuie sa te alarmezi ca ai probleme mai serioase nici in cazul in care simti o durere o data ce ai schimbat masina sau tipul de activitate de la serviciu. De asemenea, pozitia in care stai este de invinuit daca ai o durere care vine brusc si care dispare pentru luni intregi.



Sfaturi pentru persoanele care lucreaza mult la birou


Ridica-te si mergi
. Cand muschii iti obosesc este mult mai probabil sa iti vina sa stai intr-o pozitie incorecta, asa zisa "dezlanata" ceea ce duce la crearea unei presiuni mai mari in ceafa si in spate. Pentru a avea o pozitie relaxata si totusi dreapta, ai grija sa iti schimbi pozitia frecvent. O modalitate este sa iti iei o pauza de la calculator, sa te ridici de pe scaun si sa te intinzi, sa mergi la fiecare jumatate de ora timp de 2 minute.
Stai drept/dreapta atunci cand stai pe scaun si chiar atunci cand stai in picioare. Distribuie greutatea in mod egal pe fata, spate si pe partile laterale. Atunci cand stai intr-un scaun de birou, profita de formele scaunului. Stai drept/dreapta, cu urechile, umerii si soldurile aflate pe o singura axa verticala imaginara. Insa trebuie luat in seama ca o singura pozitie, chiar si buna, poate fi extrem de obositoare. Aplecarea in fata, in timp ce iti mentii spatele drept poate alterna cu statul intr-o pozitie dreapta, in care folosesti spatarul scaunului pentru a usura munca muschilor spatelui. De asemenea, fii constient/a si incearca sa eviti pozitiile neechilibrate, cum ar fi incrucisatul picioarelor in timp ce stai, sprijinitul pe o singura parte, cocosatul sau balansarea capului.

Iesi la o plimbare in jurul casei sau al biroului si incearca sa constientizezi modul in care corpul tau se misca. La acest exercitiu nu sunt indicati pantofii cu toc. Pe masura ce mergi, incerca sa iti ridici capul pana cand ajungi sa te uiti drept inainte, avand gatul si umerii relaxati. Impinge-ti umerii inapoi, astfel incat pieptul sa fie impins in fata si indreapta-ti coloana vertebrala astfel incat sa stai drept/ dreapta, dar nu chiar rigida. Vei observa, pe masura ce faci acest exercitiu, o data ce ai ajuns acasa sau la birou, ca te simti mai energic/a si mai increzator/oare.

Foloseste, atunci cand stai jos, scaune de birou ergonomice. "Recuzita" de birou confortabila poate ajuta sa iti relaxezi corpul si, implicit, coloana vertebrala. Scaunele ergonomice si cele cu un spatar reglabil sunt cele mai indicate pentru birou. In afara de un scaun confortabil la serviciu, mai poti folosi si o perna mica sau un prosop la ceafa, un suport pentru zona lombara si unul pentru picioare. Aceste lucruri mai pot fi folosite si in masina, cand conduci. Daca vrei sa ai o pozitie de stat buna, atunci ar fi cazul sa porti numai rucsacuri sau genti care sunt gandite sa minimalizeze tensiunea in spate. Mai ajuta si daca iti asezi monitorul la nivelul ochilor, ca sa eviti aplecarea in fata a capului.

Fii constient(a) de pozitia ta de stat indiferent de mediul in care stai. A fi constient de pozitia ta de stat la serviciu, acasa sau in activitatile cotidiene este un pas important spre a avea o pozitie buna. Asta include si constientizarea momentelor de durere de spate si conectarea lor cu anumite situatii unde pozitia de stat incorecta ar fi putut fi cauza.


Poarta intotdeauna incaltaminte confortabila cand stai. Evita pantofii cu toc, pentru ca pot sa afecteze centrul de greutate si pot sa schimbe pozitia naturala a corpului. Atunci cand stai pentru o perioada lunga de timp, asezarea unui pres de cauciuc pe podea ar putea sa imbunatateasca confortul.

Si atunci cand te misti, important este sa ai o pozitie corecta si confortabila. Mersul, ridicatul greutatilor, tastatul sunt toate activitati care necesita o pozitie corecta si confortabila. Este important sa ai o pozitie buna chiar si atunci cand te misti, pentru a evita vatamarea spatelui. Vatamarile spatelui sunt frecvente mai ales atunci cand ridici prin rasucire si apar adeseori ca urmare a miscarilor neobisnuite pentru corp.

Creeaza spatii ergonomice, mai ales atunci cand stai in fata computerului, intr-un scaun. Este nevoie de timp sa iti personalizezi spatiul de lucru, casa si masina, dar rezultatele nu se vor lasa asteptate. Greutatea va fi distribuita incorect pe coloana vertebrala numai in cazul in care scaunul de la birou, biroul, tastatura si monitorul nu sunt corect pozitionate.

Evita o pozitie foarte rigida. Nu uita ca este important sa ai o pozitie, inainte de toate, relaxata pentru a evita miscarile restrictive si o pozitie nenaturala. Pentru cei care au deja probleme de spate, este o tendinta naturala sa limiteze miscarile pentru a evita durerile care vin cu miscarile respective. Numai daca exista o fractura sau alte probleme serioase nu este indicat sa se faca multe miscari. Structura coloanei vertebrale este proiectata sa sa miste si orice limitare a miscarilor pentru o perioada lunga de timp nu conduce decat la o durere si mai mare si la un ciclu neintrerupt de miscari limitate si dureri din ce in ce mai multe.

Foloseste exercitiile pentru a preveni afectarea permanenta a coloanei si pentru a te ajuta sa stai intr-o pozitie corecta. Exercitiile obisnuite cum ar fi plimbatul, inotul sau ciclismul vor ajuta corpul sa fie intr-o forma fizica buna, in timp ce anumite exercitii de intarire a masei musculare vor dezvolta muschii spatelui. Aceste exercitii vor ajuta la crearea unei posturi bune, care, pe termen lung, va mentine muschii intr-o stare buna si va preveni problemele specifice ale spatelui. Concret, un echilibru intre un spate sanatos si puternic si muschii spatelui mai puternici cu 30% decat cei abdominali este esential pentru a mentine o pozitie buna.



Exercitii pentru diferite tipuri de durere de spate


Da-ti pantofii jos, daca porti toc inalt si stai cu picioarele drepte pe podea, in linie dreapta cu umerii. Intinde ambele brate catre stanga, astfel incat corpul sa iti urmeze umerii. Relaxeaza-te. Repeta exercitiul, de data asta rasucindu-te spre dreapta. Acum ridica-ti ambele brate spre tavan, continuand sa te uiti drept in fata. Intinde bratele cat de tare si de departe poti, ridicandu-te pana cand ajungi sa stai pe varfurile degetelor de la picioare.

Urmatorul exercitiu este foarte bun in cazul senzatiei de gat dureros si a muschilor umerilor care au fost afectati de statul intr-o pozitie inconfortabila. Intai misca-ti capul incet spre stanga si tine-l asa pentru cateva secunde. Rasuceste-ti capul inainte, uitandu-te spre zona pieptului, pana cand ajungi in partea dreapta a corpului. Fii atent/a sa nu faci miscari bruste, care iti vor pune o si mai mare tensiune in zona cefei. Repeta aceasta rasucire usoara de cateva ori, pana cand iti simti muschii mai relaxati.

Daca iti simti muschii incordati, simple rotiri ale umerilor vor fi de ajutor. Misca bratele usor, ca pe morisca, inspre spate timp de 5- 6 ori. Repeta aceste rotiri, de aceasta data rotindu-ti bratele cat de sus poti, incet si cu miscari ample. Relaxeaza-te, revenind cu umerii la pozitia lor naturala si respira profund.

O pozitie de stat corecta are si alte avantaje. Pe masura ce stai cu umerii drepti, efectul natural este acela de a-ti incorda si muschii abdomenului, ceea ce va da celorlalti senzatia de silueta supla. Vei incepe sa ai si mai multa energie, pe masura ce pierzi din oboseala cauzata de pozitia de stat defectuoasa.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  19.09.2011 16:17 
monica
buna ziua asi dori sa ma cocosezinformati si pe mine am 34ani si pe zi ce trece ma cocosez tot mai rau nu stau bine cu bani sa merg sa fac gimnastica medicala am si un copil de 1an ce sa fac ca mi e rusine sa mai ies a fara din casa va rog sa imi dati un remediu multumesc
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie