Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sistemul imunitar
Home > Stil de viata > Sistemul imunitar > Toamna, alergiile de toamna, sinuzitele

Toamna, alergiile de toamna, sinuzitele

A venit toamna; temperatura mai scazuta si scurtarea zilelor semnaleaza instalarea anotimpului cand afectiunile legate de aparatul respirator devin predominante; mai frecvente sunt bolile ce tin de caile respiratorii superioare: rinofaringite, faringite (faringoamigdalite), sinuzite.
Ca si primavara, toamna da nastere sau acutizeaza alergiile de tip respirator respectiv rinitele alergice. Desi sunt mai blande si variaza de cele ale primaverii, simptomele lor se manifesta prin:

 • stranuturi;
 • dureri de cap;
 • scurgeri nazale;
 • congestii nazale;
 • mancarimi ale ochilor si lacrimarea acestora.


Daca nu sunt tratate cum trebuie, simptomele de mai sus se pot asocia cu semne ce pot sugera si aparitia unei sinuzite. Unele semne sunt comune: dureri de cap, scurgeri nazale, congestii nazale. Sinuzitele sunt afectiuni ce se caracterizeaza prin inflamatia si infectia mucoasei nazale si sinuzale, precum si prin obstructia orificiilor de comunicare a sinusurilor fata de cavitatea nazala.

Sinusurile sunt cavitati pline cu aer, captusite cu o mucoasa, deschizandu-se in cavitatea nazala si denumite dupa oasele in care se afla:

 • sinusurile frontale;
 • sinusurile maxilare;
 • sinusurile etmoidale;
 • sinusurile sfenoidale.


Trebuie sa fii atent sa nu confunzi manifestarile alergiilor de tip respirator cu banale raceli. Din aceasta cauza se impune consultul la medicul specialist alergolog, eventual si la un medic ORL-ist pentru stabilirea diagnosticului de alergie, precum si a diagnosticului diferential de alte afectiuni (sinuzite, de exemplu). Medicul specialist va stabili tratamentul pe care pacientul va trebui sa-l urmeze.

In general urmatoarele tipuri de medicamente sunt cel mai des recomandate in tratarea alergiilor sezonale:

 • Antihistaminice - Histamina este eliberata de corp sub forma de reactie alergica, provocand stranuturi, dureri de cap, de ochi si scurgeri nazale. Antihistaminicele previn efectele histaminei in organism si pot fi luate sub forma de tablete, capsule, spray-uri, lichide, injectii si creme.

 • Decongestivii - Alergiile si racelile irita de cele mai multe ori fosele nazale. Decongestivii actioneaza asupra vaselor de sange foarte subtiri si inguste pentru a reduce congestia nazala. Acesti agenti pot fi aplicati local sub forma de picaturi sau spray nazal ori pe cale bucala sub forma de pastile.

 • Corticosteroizii/corticoizii intranazali - Congestiile nazale desemneaza o componenta importanta a alergiilor. Corticosteroizii intranazali se gasesc sub forma de picaturi nazale si actioneaza pentru reducerea inflamatiei din fosele nazale.


Daca un pacient cu rinita alergica prezinta tuse persistenta, scurgeri nazale cronice (rinoree), astenie si nu raspunde la terapia cu antihistaminice si decongestivi nazali, poate fi considerat ca avand sinuzita.

Articol scris in colaborare cu Dr. Elena Oprea,  medic specialist medicina generala pediatrie

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  11.01.2012 16:40 
QRvzucpFzrAbo
I could read a book about this without fdinnig such real-world approaches!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie