Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Frumusete & ingrijire
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Tipuri de ten

Tipuri de ten

Care dintre noi nu isi doreste un ten luminos, catifelat si compact, intr-un cuvant impecabil? Insa, un asemenea ten presupune o atentie sporita in ceea ce priveste ingrijirea lui. In functie de textura pielii putem vorbi despre mai multe tipuri de ten, unele chiar diametral opuse. Este esential sa ne cunoastem tipul de ten pentru a-i aplica tratamentul corespunzator.
Vrei sa iti cunosti tipul de ten?

Urmeaza pasii de mai jos pentru a-ti determina tipul de ten si a-l putea ingriji corespunzator: spala-ti fata si las-o sa se usuce. Dupa aproximativ o ora apasa cu o bucata de sugativa pe frunte, obraji, barbie si nas.
  • Daca fata are un aspect lucios si pe bucata de sugativa nu sunt reziduuri de grasime, inseamna ca ai un ten normal.
  • Daca fata are un aspect uscat si solzos, iar pe bucata de sugativa nu este nici urma de grasime, inseamna ca ai un ten uscat.
  • Daca fata are un aspect lucios si pe bucata de sugativa sunt reziduuri de grasime, inseamna ca ai un ten gras.
  • Mai exista posibilitatea sa ai un ten mixt. Zonele predispuse la ingrasare sunt: fruntea, nasul si barbia, iar pielea obrajilor este normala sau uscata.


Tenul normal are o textura supla si catifelata, cu un continut egal de ulei si apa si, prin urmare nu este nici uscat, nici gras. Are un aspect curat si luminos, fara pete si radiaza de sanatate. Pentru acest tip de ten este nevoie de un tratament bland pentru a evita uscarea lui.


Tenul uscat are o textura delicata, fragila si cu multe pete. In comparatie cu celelalte tipuri de ten, acesta se usuca si crapa foarte usor, deoarece se confrunta cu imposibilitatea de a retine umezeala si cu o productie insuficienta de sebum de catre glandele sebacee. Acest tip de ten are mari probleme in anotimpurile friguroase si imbatraneste mai repede decat tenul normal si gras. De asemenea, ridurile de expresie sunt mult mai vizibile la acest ten. Are nevoie de o hidratare in timpul zilei si o crema de noapte.


Tenul gras este cauzat de o secretie de sebum in exces care face suprafata pielii uleioasa. Excesul de sebum atrage murdaria si praful din mediul inconjurator. Acest tip de ten este predispus la puncte negre, pete, cosuri si niciodata nu va fi perfect curat. Are nevoie de curatare zilnica, pentru a preveni acumularea impuritatilor.


Tenul mixt este foarte des intalnit. Cum sugereaza si numele, este o combinatie intre cele doua tipuri extreme de ten (gras si uscat): o parte a fetei prezinta ten gras, cunoscuta si sub denumirea de "zona T", iar restul - ten uscat. De obicei, exista o parte centrala cu ten gras (nasul, barbia si fruntea) si una cu ten uscat (obrajii si zonele din jurul ochilor si a gurii). In acest caz fiecare parte a fetei trebuie tratata in functie de tipul de ten.
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.07.2011 13:56 
ten fin
buna fetelor eu miam facut un ten de invidiat la 38 de ani cu urina .in fiecare zi ma dau cu urina pe fata decolteu. o minune .am cumparat tot felul de creme dar acum am luato babeste.un miracol
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie