Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Sanatatea spatelui > Prevenire > Tipuri de dureri de spate in timpul sarcinii

Tipuri de dureri de spate in timpul sarcinii

Conform studiilor, durerile de spate din zona lombara (de sale) apar de obicei intre a cincea si cea de-a saptea luna, dar nu este exclus sa apara si dupa cea de-a opta saptamana de sarcina. Femeile care au deja probleme cu spatele sunt mult mai predispuse durerilor de spate in timpul sarcinii (in cazul lor, durerile pot aparea chiar mai devreme).

Sanatatea spatelui

Cauta in site mai multe informatii despre exercitiile pentru zona lombara
Top Sanatate iti recomanda
·Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana
Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana este una dintre cele mai renumite posturi yoga.
Exista doua tipuri de durere in perioada sarcinii: lombara (la sale) si in zona posterioara a pelvisului. Este important sa se faca deosebire intre durerile cauzate de sarcina si durerile facerii.

Durerea lombara este localizata in centrul spatelui, in talie si deasupra taliei. Exista posibilitatea sa fie conectata cu durerea localizata in picioare. In general, durerea din zona lombara cauzata de sarcina este asemanatoare durerii simtite si de femeile care nu sunt insarcinate.

Aceasta durere se intensifica daca stai prea mult intr-o singura pozitie (cum ar fi statul pe scaun, statul in picioare sau ridicari repetate). De asemenea, in timpul sarcinii poti avea muschii erectori ai spatelui mai sensibili.

Durerile din zona posterioara a pelvisului sunt de patru ori mai predominante decat cele din zona lombara. Se manifesta ca o durere resimtita sub talie si in parti sau sub talie pe ambele parti, de-a lungul osului sacrum. Aceasta durere poate fi simtita pe o singura parte sau pe amandoua.

Durerea din zona posterioara a pelvisului se poate intinde catre zona dorsala si in partea superioara a posterioarului, in spatele coapselor si nu radiaza, de obicei, mai jos de genunchi. Durerea este asociata cu senzatia de intepenire dimineata.

Astfel de durere poate fi cauzata sau intensificata de activitati precum:

  • rostogolirea in pat
  • urcatul pe scari
  • statul pe scaun
  • ridicatul de jos
  • ridicatul diferitelor greutati
  • rasucirea sau aplecarea

O slujba care presupune o pozitie statica pentru mai mult timp (cum ar fi statul in fata calculatorului si aplecatul in fata, statul la birou si aplecatul peste spatiul de lucru) creste riscul aparitiei durerilor localizate in partea posterioara a pelvisului. Spre deosebire de alte probleme de spate, exercitiile nu amelioreaza aceasta durere.

Durerile facerii. Este important de punctat faptul ca aceste dureri sunt diferite fata de tipurile de durere prezentate mai sus. Sunt similare crampelor intense menstruale si au urmatoarele caracteristici:
  • durerea este persistenta
  • durerea creste in instensitate si frecventa intr-un timp foarte scurt
  • durerea nu este cauzata de eforturile zilnice


Cum sa iti alini durerile de spate

De obicei, cateva vizite la un cabinet de terapie fizica poate sa te ajute sa iti alini durerile de spate. Daca, insa, este nevoie de de un tratament mai elaborat, acesta va fi ales de un fizioterapeut dupa ce iti va face o consultatie.

Scopul principal al tratamentului este de a mentine un nivel optim al functiilor corpului pe tot parcursul sarcinii tale si pentru a te face sa sa simti un disconfort minim (care este normal in cazul tuturor femeilor insarcinate).

Tratamentele de usurare a durerilor de spate pot cuprinde:
  • Instructiuni pentru o pozitie de stat corecta
  • Instructiuni pentru diferite activitati: cum sa faci diferite activitati prin casa sau la serviciu fara a-ti solicita coloana vertebrala
  • Exercitii fizice pe care orice viitoare mamica le poate face acasa
  • Tehnici pe care le poti aplica singura pentru a-ti usura durerea de spate

Vezi Exercitii pentru durerile de spate.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  02.11.2011 09:55 
durere de spate si pe sub burta
ce pot face sa scap de durere sunt insarcinata in 32 de saptamani
  01.11.2011 18:32 
DURERI
SI EU AM ACELEASI DURERI DE SPATE UNEORI MIE FOARTE DIFICIL SA MA RIDIC DIN PAT DAR NU MA INGRIJOREZ E NORMAL DOAR SANTE DOI ACUM .FITI FARA GRIJA VIITOARE MAMICI
  26.10.2011 08:25 
dureri de spate
AM 16 SAPTAMANI SI INTAMPIN ACELEEASI PROBLEME CU DURERI CAM MAI DE SPATE,SI BURTA,AM FOST LA MEDIC SI TOT ASA MI-A SPUS SA MA FERESC DE FRIG
  18.10.2011 00:37 
buna
buna sant insarcinata in luna a4a i am niste dureri cumplite in zona posterioara a pelvisului, dar si mai sus pe coloana ma lasa fara respiratie ce ar trebui sa fac?
  18.10.2011 00:35 
buna
buna sant insarcinata in luna a4a i am niste dureri cumplite in zona posterioara a pelvisului, dar si mai sus pe coloana ma lasa fara respiratie ce ar trebui sa fac?
  17.10.2011 21:04 
dureri de spate
sunt in a 10-a saptamana de sarcina, au inceput durerile de spate deja, in zona de jos .Acum un an am incercat sa ridic ceva foarte greu si am ramas intelepenita...a fost nevoie de repaus total aproximativ 3 saptamani. De atunci am avut dureri mai tot timpul, dar suportabile...asta in urma micilor eforturi fizice, nu am mai exagerat totusi cu greutatile. De cand am ramas insa insarcinata durerea apare fara sa fac neaparat efort...am intrat acum pe net sa vad cat e de normal ce se intampla, inainte sa merg la medic.
  28.09.2011 21:57 
aplecatul in sarcina
de la cate luni de sarcina nu trebuie sa me aplec in jos?
  14.09.2011 15:22 
sunt insarcinata in4 saptamani si am dureri mari de spate noaptea si dimineata
  15.04.2011 16:34 
dureri
sunt insarcinata in 18 saptamani si simt si eu aceleasi dureri de spate de simt ca intepenesc.Medicul m-a consultat si a zis doar sa ma feresc de frig si curent.Am citit pe net ca ar fi normale aceste dureri.
  28.01.2011 10:49 
durere de mijloc
buna mamici!!! sunt la inceputul sarcinii, vreo 5saptamani, dar de vreo 3 zile am niste dureri de mijloc ingrozitoare.Daca ma aplec dupa ceva acolo raman. A mai patit cineva ca mine?
  27.09.2010 17:04 
BUNA SI EU SUNT INSARCINATA IN SASE LUNI.IDEEA E CA SI EU AM DURERI DAR IMEDIAT SOTUL IMI FACE UN MASAJ SAU O FRECTIE CU SPIRT PE TOT CORPUL EVITAND BURTICA SI IMI TRECE.DACA AI UN JOB STRESANT AR TREBUI SA TE DUCI LA MASAJ SAU SA-TI FACA SOTUL MASAJ.BAIA CU SARE LA PICIOARE ESTE FFF BUNA CATEVA LUMANARI PENTRU ATMOSFERA.IN GENERAL CONTEAZA SI STAREA TA PSIHICA.EU SUNT CASNICA SI MI-AS DORI MAI MULTA MISCARE DAR IMI PLACE SI FAPTUL CA MA ODIHNESC FFF MULT SI ESTE BENEFIC PENTRU BEBE.DACA ESTE CEVA MAI GRAV CONSULTA MEDICUL.NASTERE USOARA!
  07.08.2010 22:49 
BUNA SUNT INSARCINATA IN CINCI LUNI SI AM O DURERE IN PARTEA STANGA CE POATE FI CA SUNT FOARTE INGRIJORATA?
  05.11.2009 12:44 
durere de spate
buna si io sunt insarcinata tot in 7 luni si am o durere groaznica de spate la fel ca tine nu ma pot da jos din pat....tu cum te mai simti?
  06.10.2009 23:36 
dureri
Buna,eu sunt insarcinata in luna 7jumate si de 8 zile am o durere in sale de nici nu ma pot da jos din pat,si umblu schiop cu piciorul stang,de cate ori pasesc parca ating un nerv...Sa fie de la sarcina?Cand o sa imi treaca?A mai patit careva asa?
  01.09.2009 20:14 
sunt insarcinata in 3luni si ma doare soldul pe partea stanga ce sfaturi aveti
  29.12.2008 01:57 
Buna seara!
Si eu am tot 5 luni si am niste dureri groaznice dar nu de mijloc in zona posterioara a pelvisului(sacrum)am momente cand nici nu imi vine sa ma dau jos din pat de groaza durerii care ma tine acolo.pentru mine ce sfat aveti?
  26.11.2008 01:32 
Buna ziua
Sunt insarcinata in luna a 5 si am dureri de spate infernale aveti vreun sfat?
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie