Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Raceala si gripa
Home > Stil de viata > Sistemul imunitar > Raceala si gripa > Spune nu racelii si gripei

Spune nu racelii si gripei

Daca exista o epidemie de raceala te poti ascunde oriunde pentru ca nu vei scapa. De ce se imbolnavesc cei mai multi dintre noi, mai ales in timpul iernii? Pentru ca germenii care produc infectiile sunt atat de usor de trasmis. Urmeaza 8 indicatii pentru a te proteja de raceala si de gripa.
In 80% din cazuri, bolile infectioase se transmit prin contact direct - sarut, strangerea mainii unei persoane bolnave - sau prin contact indirect - atingerea clantei, utilizarea unui telefon folosit anterior de o persoana bolnava. Multe virusuri, inclusiv cel gripal, exista in aer si asteapta sa fie inhalate de o gazda umana. Nu te ingrijora, nu esti complet neputincios in batalia om-virusuri! Citeste precautiile de mai jos pentru a sti cum sa diminuezi riscul de a contacta raceala, gripa sau alte virusuri.


1. Nu-ti atinge fata!

Rinovirusurile - cele care cauzeaza racelile comune - de obicei ataca organismul prin intermediul gurii, ochilor si nasului. Aceste arii contin mucoase care constituie porti deschise pentru germeni. De multe ori nu avem incotro si trebuie sa atingem balustrada din metrou, bara de sustinere din tramvai sau autobuz. Aceste suprafete, mai ales pe timpul sezonului rece, sunt pline de germeni. Scarpina-te la nas sau la ochi fara sa te gandesti si te poti trezi rapid cu o raceala cadou.


2. Spala-te pe maini corect!

Freaca-le viguros cu mult sapun (orice fel de sapun) timp de 15 secunde si clateste-le cu apa calda. Spalarea asidua a mainilor indeparteaza germenii, asa ca asigura-te ca-ti freci bine palmele, fiecare deget in parte si pielea de sub unghii; de asemenea unghiile ar trebuie sa fie taiate cat se poate de scurt.


3. Fii foarte vigilent in toaletele publice!

Aceste spatii de trafic intens devin o sursa de multiplicare a germenilor. Pentru a limita suprafetele cu care intri in contact incearca sa procedezi in felul urmator: cand esti gata sa te speli pe maini deschide robinetul, uda-ti mainile si sapuneste-le. Dupa clatire, sterge-ti mainile pe servetel si cu ajutorul acestuia inchide robinetul. Nu mai atinge robinetul direct cu mainile proaspat spalate!


4. Bea cat mai multe lichide!

Cand mucoasa bucala, nazala sau faringele sunt uscate, germenilor le vine mult mai usor sa se instaleze acolo. Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi. Limiteaza consumul cafelei pentru ca aceasta produce deshidratarea.


5. Fa-ti anual vaccinul antigripal!

Acest vaccin nu numai ca te protejeaza de raceala, dar previne gripa ce este intr-o relatie strans legata de pneumonie, infectiile urechilor si sinuzita. Studiile demonstreaza ca oamenii care isi fac vaccinul antigripal se prezinta intr-un numar mult mai restrans in fata medicului comparativ cu aceia care prefera sa nu recurga la acest vaccin. Vaccinul este recomandat in special pentru cei a caror varsta este mai mare de 50 de ani, pentru femeile insarcinate care vor fi in al doilea sau in al treilea trimestru de sarcina in perioada sezonului gripal, pentru persoanele care au un sistem imunitar mai putin rezistent si pentru personalul medical care intra in contact cu bolnavii. Intreaba-ti doctorul daca mai poti beneficia de vaccin pentru acest sezon; daca este prea tarziu, fii sigur ca nu-l vei rata pe urmatorul!


6. Elimina stresul!

Este un adevar faptul ca stresul iti slabeste sistemul imunitar. In urma unui studiu facut in Pittsburgh (400 de adulti sanatosi au fost supusi unor conditii de stres si expusi infectiilor respiratorii) s-a dovedit ca cei care nu au reusit sa-si controleze stresul au fost expusi pericolului gripal de doua ori mai mult fata de cei care au fost capabili sa faca fata factorilor stresori. vaccinul isi pierde din eficienta mai ales in cazul unor persoane mai in varsta care nu-si pot controla nivelul stresor.


7. Tine-i pe prieteni langa tine!

Asa cum stresul are urmari asupra sistemului imunitar, o retea sociala bine inchegata unde-ti poti gasi locul cu usurinta are influente pozitive asupra organismului si sistemului tau imunitar. Beneficiile unei vieti sociale se extind si asupra luptei pe care o da organismul tau impotriva diferitilor virusi.


8. Nu uita de exercitiile zilnice!

Activitatea fizica iti intareste sistemul imunitar si te ajuta sa combati eficient afectiunile si bolile. Pentru a diminua riscul contactarii infectiilor respiratorii, expertii recomanda 30 de minute de exercitii pe zi. Daca ti se intampla sa te trezesti cu o raceala, te recuperezi mult mai repede daca ai exercitii la activ. Cercetarile dovedesc ca femeile care merg pe jos sau care fac antrenamente fizice zilnice scapa rapid de raceala si de gripa fata de femeile sedentare.

Articol scris in colaborare cu Elena Oprea, medic specialist medicina generala pediatrie

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.09.2008 19:41 
Raceala
Si eu sunt racita si ma simt foarte nasol. Mi-ati putea recomanda ceva?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie