Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatie
Home > Afectiuni si boli > Cardiologie > Alimentatie > Sfaturi pentru o masa sanatoasa in oras

Sfaturi pentru o masa sanatoasa in oras

Nu ar fi grozav sa scanezi meniul oricarui restaurant si sa descoperi variantele in colesterol scazut, cu putine grasimi? Nu e cazul sa te ingrijorezi, acest lucru este posibil. Orice restaurant are o paleta larga de sortimente culinare ce au un continut scazut de grasimi. De la mancarea greceasca pana la cea chinezeasca exista delicioase meniuri sanatoase pentru inima ta.

Cardiologie

Cauta in site mai multe informatii despre Colesterol
Top Sanatate iti recomanda
·Inima si rolul ei
Caldura in exces face ca inima sa fie suprasolicitata, astfel apar si emotiile negative, in special nerabdarea si ura.
Daca optezi pentru un meniu mexican, o cina romantica sau doresti sa savurezi un meniu etnic nu inseamna ca te inscrii automat pe lista colesterolului ridicat.In ziua de astazi exista nenumarate restaurante care ofera sortimente extrem de gustoase ce au un continut scazut de colesterol si de grasimi.

Este foarte important sa te feresti de grasimi si de colesterol pentru ca astfel iti pastrezi un nivel constant de colesterol in sange. O cantitate ridicata de colesterol mareste riscurile confruntarii cu afectiunile cardiovasculare.

Consumul unei cantitati mici de sodiu reprezinta un alt lucru important pentru sanatatea inimii, in special pentru oamenii care sunt predispusi bolilor cardiace. O cantitate prea mare de sodiu mareste tensiunea arteriala, fiind un important risc cu privire la producerea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare celebrale.


Urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa iei decizii grozave, chiar inainte de a comanda:

  • Daca esti familiarizata cu meniul, este bine sa te decizi asupra sortimentelor pe care doresti sa le comanzi, inainte de a intra in restaurant. Aceata metoda te va ajuta sa eviti tendinta de a te rasfata dupa pofta inimii, uitand de alimentatia sanatoasa.
  • Daca incerci un nou loc, acorda-ti suficient timp pentru a studia meniul. Astfel, poti preveni deciziile regretabile, luate in 2 secunde.
  • Daca insotitorul nu se supara, roaga-l pe ospatar sa indeparteze de pe masa tentatiile nedorite - precum untul, maioneza, ketch-up-ul.
  • Bea doua pahare cu apa inainte de a veni mancarea.
  • Indeparteaza de pe lista ta de optiuni mancarurile care sunt descrise in felul urmator: untoase, prajite, cremoase, inabusite in sosuri.
  • In ceea ce priveste painea, cea mai buna alegere este painea prajita sau painea de secara.
  • Evita croissant-ul, briosele si sari peste unt si margarina.

Cunoscand optiunile sanatoase si intocmindu-ti cateva cereri simple poti comanda mese gustoase, nutritioniste si sanatoase. Recomandarile care urmeaza te indruma sa alegi directia corect:

  • Nu te intimida. Intreaba-l pe ospatar ce ingrediente sunt folosite si in ce mod sunt preparate felurile de mancare ce nu-ti sunt familiare. Ai dreptul sa stii ce comazi.
  • Substituie garniturile bogate in grasimi cu cele ce au un continut mai scazut. Opteaza pentru salate, cartofi frantuzesti sau legume fierte in locul alimentelor prajite si incarcate cu maioneza.
  • Ipotetic vorbind, daca intregul meniu etaleaza numai optiuni bogate in grasimi, roaga-l pe ospatar sa-ti prepare un suc de fructe sau un platou cu legume fierte.
  • Roaga-l pe ospatar sa-ti indeparteze pielea de pe pui sau indeparteaz-o tu la masa.
  • Comanda garnitura pe o farfurie diferita ca sa poti controla dimensiunea portiei. Daca este o garnitura cu un continut mai ridicat de colesterol mananca putin cate putin savurand fiecare imbucatura.
  • Roaga-l pe ospatar sa-ti prepare mancarea fara ulei, margarina sau unt.
  • Fii selectiva si in privinta legumelor si a fructelor. Alege salatele simple fara garnitura de cascaval sau branza. Evita salata marinata, salata de paste si salata de fructe cu frisca.
  • Daca optezi pentru carne elimina grasimile vizibile. Alege sortimentele marine, puiul sau carnea slaba de vita.
  • Daca iubesti cartofii, comanda-i fripti, fierti sau copti, dar nu prajiti. Roaga-l pe ospatar sa nu-i asorteze cu nici o garnitura de branza sau de cascaval. Mananca-i fara sare, eventual cu piper.
  • Penru desert verifica daca restaurantul ofera produse scazute in grasimi. Daca nu ofera, comanda-ti fructe proaspete, de sezon.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.12.2006 21:54 
problema cu caldura este adevarata. asa i sa intamplat la sotul meu.
  31.08.2006 23:26 
varza...noutati??
  22.06.2006 19:34 
daca te duci intr-un restaurant si incepi sa pui astfel de intrebari chelnerul ori iti spune ca esti curioasa ori se uita sarcastic la tine! dar daca ati dat aceste sfaturi poate spuneti si numele restaurantului
  25.04.2006 21:25 
Sfaturi pt.o masa sanatoasa in oras
Poate-mi spune-ti si mie un restaurant in Bucuresti unde sa obtii raspuns la toate aceste intrebari.See you soon!
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie