Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Medicul raspunde
Home > Medicul raspunde > Seara adorm tarziu, indiferent la ora la care ma asez in pat, iar dimineata ma trezesc foarte obosita (Andeea)

Seara adorm tarziu, indiferent la ora la care ma asez in pat, iar dimineata ma trezesc foarte obosita (Andeea)

Toate organismele vii sunt guvernate de bioritmuri. Acestea reprezinta mecanisme de reglare a homeostaziei intregului organism, in ansamblu, cu implicatii chiar la nivel molecular. In particular reprezinta o parte din mecanismele de reglare si functionare normala a sistemului endocrin. Un somn normal, odihnitor, este asigurat, printre altele, de un ritm normal somn-veghe.

Acest bioritm este reglat in mare masura de hipotalamus si glanda pineala (epifiza), prin descarcare ritmica a hormonilor secretati de aceste structuri endocrine. Un rol important il detine melatonina, principalul hormon secretat de glanda pineala.

 Are o descarcare ritmica, mai mare in timpul noptii, mai redusa in timpul zilei. Munca in schimburi ar putea induce modificari functionale a acestor sisteme de reglare a somnului. Acest neajuns poate fi indreptat, in primul rand prin schimbarea stilului de viata.

Schimbarea locului de munca este probabil o solutie neavantajoasa pentru Dv. Prin urmare trebuie sa va adaptati mai bine modului de viata pe care il duceti. Este util ca in momentul in care doriti sa va odihniti sa excludeti toti factorii care ar putea perturba inducerea somnului: zgomot, lumina, miscare. Intr-un cuvant: un ambient permisiv inducerii somnului. Daca acest lucru s-a realizat si somnul continua sa intarzie, va puteti adresa medicului pentru instituirea unui tratament de reglare a ritmului somn-veghe cu administrarea de melatonina.
 
Acest hormon, care nu este un somnifer, mai are si  alte roluri cu implicatii benefice asupra unui organism „obosit”, agresat de conditiile de stress in care traim: rol antioxidant  “nocturm” cu efecte benefice in memoria dificila si in reactiile lente aparute ca urmare a privatiunii de somn; rol antimutagen - creierul este un mare consumator de oxigen, constant expus proceselor toxice ale radicalilor oxizi. Concentrarea in jurul nucleilor celulari (receptori nucleari), ar putea constituii un mecanism de protectie DNA impotriva actiunii radicalilor liberi; poate stimula apoptoza. Inhiba tumorile induse de chimicale sau aparute spontan.
 
Numeroase cercetari atribuie si alte proprietati acestui hormon. Administrarea acestui hormon, reamintim, trebuie realizata dupa sfatul medicului.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.06.2009 00:51 
DORESC URGENT UN RASPUNS!!!
DE APROXIMATIV 7-8 LUNI AM DEGETUL MARE DE LA PICIORUL DREPT PUTIN AMORTIT, IAR ASTAZI MI-A AMORTIT F PUTIN DAR SI O DURERE INTERIOARA AM SIMTIT DINTR-O DATA LA DEGETUL MIJLOCIU AL MAINII DREPTE. CE POATE FI?? MA INTERESEAZA AFECTIUNEA SI UN REMEDIU NATURAL. MENTIONEZ CA NU AM FACUT NICI UN CONSULT DE SPECIALITATE. ASTEPT UN RASPUNS URGENT! VA MULTUMESC!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie