Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Home
Home > Recuperarea dupa nastere

Recuperarea dupa nastere

Dupa noua luni de asteptare plina de emotie si temeri, minunea s-a infaptuit: iti tii in brate bebelusul, iti dau lacrimile de fericire - dar, in acelasi timp, te simti complet epuizata, ai unele dureri si incepi sa te intrebi cand vei putea purta din nou blugi si topuri stramte. Iata la ce ar trebui sa te astepti in primele saptamani de dupa nastere - este bine sa stii ca vor aparea schimbari de ordin fizic, dar si emotional.

Schimbari fizice

- Hipersensibilitate a sanilor - ca urmare a secretiei de lapte matern, sanii vor deveni mai sensibili, iar mameloanele ar putea fi dureroase la atingere.
- Constipatie - de obicei, vei avea nevoie la toaleta cam la trei-patru zile dupa nastere, si, in unele cazuri, eliminarea resturilor alimentare poate fi dureroasa, daca s-au format hemoroizi.
- Daca ti s-a facut episiotomie, este posibil sa ai dureri cand stai jos sau cand mergi, pana la cicatrizarea acesteia.
- Hemoroizi. Acestia apar fie in timpul sarcinii, fie in momentul nasterii naturale, ca urmare a efortului de expulzare.
- Frisoane - ca urmare a modificarilor hormonale si a presiunii sangvine, este posibil ca in primele zile dupa nastere sa ai "bufeuri" de caldura, urmate de senzatii de frig. Situatia se va reglementa de la sine dupa cel mult o saptamana.
- Incontinenta urinara. Nu te speria daca vei observa acest lucru, este o consecinta a contractiilor musculare din timpul nasterii. Cu cat durata travaliului a fost mai mare, cu atat este mai mare probabilitatea aparitiei incontinentei urinare. - Asa numitele "dureri de dupa nastere" - in momentul expulziei copilului, tesutul vaginal este puternic dilatat prin intermediul hormonilor produsi in acele momente, si este nevoie de timp pentru a reveni la dimensiunile initiale - iar pentru aceasta revenire se ia in considerare un timp mediu de 9 luni. Chiar si dupa un an insa, nu toate femeile se simt ca inainte. Micile fisuri cicatrizate, care se gasesc la intrarea in vagin si in interiorul acestuia, produc dureri in timpul actului sexual.
- Greutatea. In decursul celor noua luni de sarcina, ai acumulat cateva kilograme in plus, iar revenirea la silueta initiala este o problema de timp, rabdare, predispozitie genetica si stil de de viata.


Schimbari de ordin emotional

- Deprimarea. Se caracterizeaza prin sentimente de tristete, instabilitate nervoasa, episoade de plans si oboseala, simptome explicate de experienta nasterii - epuizanta atat din punct de vedere fizic, dar si psihic. Aproximativ 80 la suta dintre femeile aflate la prima nastere se confrunta cu aceasta problema.
- Depresia post natala. Apare in primul an de viata al copilului, iar principalele simptome sunt: oboseala pronuntata, senzatii acute de tristete si descurajar, insomnie, tulburari ale apetitului, neliniste si temeri nejustificate.
- De asemenea, pot aparea unele schimbari si in ceea ce priveste relatiile sexuale, in sensul ca libido-ul tau poate sa fie mai scazut decat cel al partenerului, mai ales in primele saptamani dupa nastere. Cu alte cuvinte, el si-ar dori o noapte romantica, in timp ce tu nu visezi decat la cateva ore de somn profund...


Procesul de vindecare

Nu este cazul sa ai asteptari prea mari de la tine insati. Tine cont de faptul ca organismului tau i-au fost necesare noua luni pentru a se pregati in vederea nasterii - asa incat, rezonabil vorbind, nu te poti astepta sa-ti revii la normal imediat. Mai ales daca ai nascut prin cezariana, recuperarea este una de durata (aproximativ un an).

In aceasta perioada, ai grija sa te hidratezi corespunzator - bea intre opt si zece pahare de apa zilnic, evita sa urci scarile si, in general, eforturile fizice mari. De asemenea, ar fi de preferat sa nu conduci pana cand nu te asiguri ca te-ai vindecat pe deplin, astfel incat sa poti face miscari bruste fara ca acest lucru sa-ti pericliteze starea de sanatate.


Cateva recomandari utile

- Nu folosi laxative, supozitoare sau clisme pentru a-ti regla tranzitul intestinal, decat daca ai aprobarea medicului. Consuma cat mai multe lichide, fructe si legume bogate in fibre.
- In ceea ce priveste delicatul subiect al relatiilor intime - ei bine, corpul tau are nevoie de o perioada de refacere. Majoritatea medicilor recomanda o pauza de aproximativ patru-sase saptamani pana la reluarea vietii sexuale, pentru a se elimina riscul infectiilor sau al sangerarilor. La inceput, este posibil sa constati ca vaginul tau nu se mai lubrifiaza atat de bine, si poti recurge la un lubrifiant pe baza de apa. Daca resimti dureri, nu ezita sa-i spui partenerului tau. Nu uita ca si el este destul de agitat acum, nu stie exact cum sa se poarte cu tine astfel incat sa nu-ti faca vreun rau dar, in acelasi timp, sa-ti arate ca te iubeste. Comunicarea intre voi este esentiala.
- Practica exercitiile Kegel - te vor ajuta sa-ti tonifici musculatura pelviana.
- Cand bebelusul doarme, "fura" si tu cateva ore de somn.
- Incearca sa nu-ti neglijezi partenerul; fa-ti timp pentru el macar o ora zilnic, interval in care discutati asa cum obisuiati sa o faceti inainte de aparitia bebelusului.
- Nu exista "Mama Eroina" si nici "Femeia Minune". Cu alte cuvinte, nu pretinde si, cu atat mai putin, nu incerca sa le faci singura pe toate. Cere ajutorul rudelor si prietenilor.


Cand ar trebui sa ceri ajutorul medicului?

- Ai febra (38 de grade Celsius sau mai mare), in primele doua saptamani dupa nastere.
- Cicatricea ramasa in urma episiotomiei sau operatiei de cezariana se inroseste, devine dureroasa sau supureaza.
- Te dor picioarele sau acestea au devenit hipersensibile.
- Secretia vaginala are un miros neplacut.
- Resimti dureri la urinare sau urinezi prea des.
- Ai senzatii de greata si stari de voma.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  18.06.2011 11:59 
am si eu o intrebare
am un baiat de 9 luni,si in toata perioada asta l-am alaptat la san,si acum suge,dar nu mi-a venit ciclu nici macar o data.poti sa ramai insarcinata in perioada asta?vreau si eu un raspuns.adresa mea de e-mail este diamante.lei@yahoo.com
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie