Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie
Home > Stil de viata > Psihologie > Psiholog versus psihiatru

Psiholog versus psihiatru

Nu putini sunt cei care nu cunosc diferentele dintre ceea ce reprezinta un psiholog si ceea ce reprezinta un psihiatru. Pentru multi dintre noi notiunea de psiholog acopera si atributiile psihiatrice si invers. Este gresit? Este corect? Exista diferente notabile intre aceste doua profesii? Eu, persoana cu probleme cum stiu de cine am nevoie: de un psiholog sau de un psihiatru? Cristi Popa, medic specialist psihiatru lamureste confuziile si vorbeste despre relatiile psiholog-client si psihiatru-pacient.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Care sunt diferentele intre psiholog si psihiatru?

In primul rand, ce este foarte vizibil, ce poate fi cu usurinta spus, este faptul ca exista o importanta diferenta de formare profesionala intre psiholog si psihiatru. Psihologul urmeaza Facultatea de Psihologie, pe cand psihiatrul urmeaza Facultatea de Medicina, dupa care urmeaza specializarea in Psihiatrie. Practic, putem spune ca specializarea in psihiatrie este o a doua facultate, avand in vedere faptul ca rezidentiatul (pregatirea in orice specialitate a medicinei se numeste rezidentiat) dureaza 5 ani.

Pornind de la aceasta diferenta a formarii, sa ne uitam si la obiectul muncii celor doi (psiholog si psihiatru). Evident, este omul. Diferenta consta in faptul ca psihologia se ocupa cu studiul omului in toate ipostazele sale (individ, grup, masa), atat omul "normal" cat si cel "bolnav". Pe cand psihiatria se ocupa doar de omul cu probleme (emotionale, comportamentale etc). Altfel spus, psihiatria se ocupa doar de omul bolnav.

Spun "om sanatos" si "bolnav" cu ghilimele pentru ca exista o intreaga discutie despre definirea "normalului" si a "patologicului" in materie de comportament. Poate ar fi mai corect sa spunem "persoana aflata in dificultate" pentru ca nu orice om cu o problema psihologica este neaparat un bolnav.

De fapt aici este zona de intersectie intre psihologie si psihiatrie: subiectul comun al celor doua stiinte este omul aflat in dificultate. Oamenii care apeleaza la psiholog sau la psihiatru nu sunt neaparat "nebuni", nu sunt bolnavi; ei au o problema mai mica ori mai mare, o apasare, o framantare. Psihiatrul, fiind de formatie medicala, are tendinta sa dea o solutie care poate fi buna sau rea. Psihologul incearca sa-l asculte, sa-l inteleaga si sa impartaseasca problema cu el, fiind mai putin orientat spre rezolvare, conform constructiei sale profesionale.

In fata persoanei care vine la consiliere, psihologul are un singur mijloc de interventie si anume psihoterapia. Psihologul trateaza prin sfatuire, prin cuvant. In timp ce psihiatrul dispune de doua instrumente: psihoterapia si psihofarmacologia.

Psihiatrul poate sa fie si psihoterapeut, dar este si medic, tratand medical pacientul, cu medicamente.

"Disputa" intre psihiatri si psihologi se refera la cine este abilitat sa faca psihoterapie. Exista multi adepti ai opiniei conservatoare conform careia psihoterapia ar trebui lasata pe seama psihologului, iar psihiatrul sa faca numai psihofarmacologie. Opinia aceasta nu este insotita si de alte argumente si poate lasa loc multor interpretari pro sau contra. Ce este evident este faptul ca atat psihologul, cat si psihiatrul, pentru a deveni psihoterapeuti, trebuie sa faca o pregatire speciala, cu o anumita durata in functie de tipul de psihoterapie optat.

Dupa ce termina aceasta formare riguroasa si dificila - atat din punct de vedere al timpului cat si ca efort intelectual si material - se obtine competenta intr-un anumit tip de psihoterapie. Alaturi de competenta farmacologica si de cea medicala in general, medicul poate sa o dobandeasca si pe cea psihoterapeutica, pe cand psihologul nu poate avea decat competenta in psihoterapie. Intrand in aspectele mai subtile ale discutiei despre diferenta psiholog-psihiatru, aici e o diferenta notabila intre psihologii psihoterapeuti si psihiatrii psihoterapeuti.

Putem spune pe buna dreptate ca orice profesie de pe aceasta lume formeaza si deformeaza omul intr-un anumit fel. Medicina formeaza, dar si deformeaza in acelasi timp. Psihiatrul, fiind format ca medic, are o anumita viziune (poarta un tip special de "ochelari") prin care priveste pacientul.

Omul are o problema, iar psihiatrul fiind doctor este solicitat pentru rezolvarea problemei respective; trebuie sa-i gaseasca neaparat solutia. Pe cand psihologul, avand o formare doar teoretica, a psihologiei, abordeaza suportiv persoana cu problema psihica. Psihiatrul fiind medic, are o abordare mai interventionista a omului cu probleme.


Eu, pacient, cum stiu de cine am nevoie: de un psiholog sau de un psihiatru?

Relatia medic-pacient este o relatie speciala, chiar daca atat formal, legal, cat si din punct de vedere al atitudinii, in ziua de astazi, relatia medic-pacient este "desacralizata". In prezent se vorbeste de medicul prestator de servicii si de pacient - beneficiarul acestor servicii. Din toate categoriile posibile de relatie prestator-beneficiar, relatia medic-pacient este deosebita, foarte sensibila si extrem de vulnerabila.

Precum proverbul "fiecare sac isi are peticul", fiecare om trebuie sa-si gaseasca acel terapeut cu care sa stabileasca o legatura de incredere, sa "rezoneze". Dilema psiholog versus psihiatru nu reprezinta, de fapt, o problema reala. Important este sa te duci fie la un psiholog, fie la un psihiatru, pentru ca mai departe vei fi indrumat.

Psihologul poate sa spuna familiei sau direct tie "esti prea bolnav, prea afectat, trebuie sa te tratezi, sa iei medicamente, eventual sa te internezi...". Sau invers, psihiatrul anunta pacientul "Nu e o problema de psihiatrie, este indicat sa mergi la psiholog si sa vorbesti cu el pentru a gasi o solutie".

Problema reala este gradul probitatii si al onestitatii profesionale in ceea ce priveste atat psihologul, cat si psihiatrul. Este un lucru stiut ca orice psiholog si psihiatru in formare este instruit sa-si decline competenta atunci cand se simte depasit, nu neaparat din punct de vedere "tehnic", ci si privind contactul interuman.

Un alt aspect al relatiei psiholog-client, psihiatru-pacient este legat de valentele acestui tip de relatie. Acolo se produc niste procese numite transfer si contratransfer. Se formeaza o anumita legatura de o factura foarte speciala de "investire" a increderii (sau chiar a afectiunii) de la pacient la medic (transfer) sau invers, de la medic la pacient (contratransfer).

 Acest schimb emotional poate fi o premiza pentru un tratament de succes sau, dimpotriva, poate duce la fenomene daunatoare pentru finalizarea actului terapeutic. In cazul din urma, indiferent ca este vorba de psiholog sau de psihiatru, este recomandabila declinarea competentei si indrumarea omului cu probleme catre un alt coleg de aceeasi specialitate.

Este foarte important sa intalnesti acel profesionist (psiholog sau psihiatru) onest, care sa nu se ambitioneze sa rezolve cazul. Se cunosc foarte multe situatii in care psihiatrii privesc pacientii tehnicist (simptome, mecanisme neurologice) si fac abuz de instrumentul medical si prescriu medicamente desi nu este necesar, sau sunt necesare dar in alte doze. Medicamentele au si ele efecte secundare, plus ca esti pus in conditia de bolnav "Sunt bolnav. Iau medicamente".

Exista si situatia inversa, in care psihologul a dat peste un pacient cu o problema psihica grava, care ar fi avut nevoie de interventie mai radicala (internare, medicamente). In loc sa-l recomande psihiatrului, psihoterapeutul se ambitioneaza "sa traga de acel pacient".

Am auzit, din pacate, pareri ale unor psihiatrii care considera psihoterapiile (sunt multe tipuri de psihoterapie) daca nu ca pe o pierdere de vreme, cel putin ca pe un lucru nu prea demn de incredere. De asemenea am auzit psihologi care ii acuza pe psihiatrii ca distrug oamenii dandu-le medicamente. Evident ca acestea sunt pozitii "extremiste", care nu ajuta nici profesionistii din domeniu, nici clientii. Din fericire extremistii sunt putini, dupa stiinta mea.

Majoritatea - psihologi sau psihiatrii - sunt de parere ca pozitia cea mai corecta este cea care le imbina pe amandoua. Intotdeauna colaborarea dintre psiholog si psihiatru este in beneficiul pacientului. Altfel spus, cele doua categorii de profesionisti ar trebui sa coopereze, nu sa rivalizeze.

In mod normal, patologia usoara - tulburari de dispozitie, tulburari de somn, depresii usoare, tulburari de stres, fobii etc. - poate fi rezolvata prin psihoterapie. Dar sunt situatii in care doar statul de vorba cu un om cu tulburari grave nu este suficient.

Patologia majora - depresii severe, tulburari psihotice etc. - are nevoie de interventie psihiatrica. Acolo trebuie intervenit cu medicamentul, eventual cu izolarea omului prin internare sau prin concediu medical. Ceea ce este cu adevarat important este compatibilitatea terapeutului cu pacientul si alegerea metodei potrivite fiecarui caz.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  07.01.2012 01:35 
confuzia dr psihiatru-dr psiholog
Multa lume zic eu neinitiata in domeniul asta face confuzia intre doctor si psiholog,din cate stiu eu doar medicul poate fii numit doctor,intrebarea mea este,in ce masura poate fi numit doctor un psiholog,daca e sa ne luam dupa adresarea din popor..???
  01.08.2011 23:54 
dilema respectului de competente
Mi-ar placea sa exersam respectul reciproc si de competente profesionale! Cele doua discipline pot fi complementare in masura in care exista respect si o buna colaborare, lasand la o parte orgoliile coatelor frecate pe bancile scolii
  27.06.2011 10:37 
asd
Apreciez lamurirea, dar un singur lucru am de comentat, pentru ca apare prin tot articolul: "psihiatri" nearticulat la plural de scrie cu un singur "i", nu "psihiatrii". Nu poti zice "un psihiatru, doi psihiatrii", ci "doi psihiatri", pentru ca e nearticulat. Daca era articulat, exemplu: "Psihiatrii se ocupa de aceasta problema." In rest, unde e nearticulat, cu un singur "i".
  12.05.2011 14:46 
psihiatrii vs psihologi :-)
Stimata "lamuriri", imi pare rau pt dvs ca nu intelegeti ceea ce cititi. Acolo unde ati citit despre "core team members" este vorba despre echipa de psihiatrie comunitara. Nu exista nici o tara civilizata in lumea aceasta care sa nu aiba spitale de psihiatrie, pentru ca o schizofrenie, o tulburare bipolara in episod maniacal psihotic, o depresie cu ideatie psihotica sau suicidara si multe alte afectiuni nu pot fi tratate decat in spital. Va inteleg frustrarea, precum ii inteleg si pe multii psihologi care au facut repede o facultate de 3 ani si isi inchipuie ca ar sti cel putin cat stie un psihiatru care face 6 ani de Facultate de Medicina plus 5 ani de rezidentiat in Psihiatrie. :-) Cat despre formarea in psihoterapie, atat psihiatrii, cat si psihologii fac o formare suplimentare de 5 ani, cu sute de ore de formare. Exista destui medici psihiatri care sunt si psihoterapeuti si acestia au avantajul ca, pe langa faptul ca pot lucra pe versantul psihologic, au dreptul de a prescrie, daca este cazul, medicamente. :-)
  26.10.2010 16:38 
lamuriri
Articolul contine o serie de omisiuni care, din pacate, il arunca pe autor in cusca cu lei tocmai din cauza bias-ului evident. Paralela este psiholog/psihiatru, excluzand din echipa neuropsihologul (care la noi nu exista), neuropsihiatrul si neurologul. Un alt aspect important este accentul pus pe anii de scoala in cazul medicilor, fara a aminti ca un psiholog, pentru a deveni psihoterapeut, are nevoie de cel putin un masterat (si/sau doctorat), de sute de ore de formare, de ani de zile in care profeseaza in supervizarea unui alt psiholog, de cursurile la care este obligat (prin lege) sa se duca etc. As fi curioasa, domnule doctor, sa precizati in cate tari din lume mai exista spitale de psihiatrie. Eventual, care sunt acestea. Asa, spre deliciul celor care mai trec pe aici, ofer acest link cu rolurile jucate de specialisti intr-un spital american. O sa vedeti precizat clar ca psihiatrii nici macar nu fac parte din "core team members", adica sunt in afara functiilor de baza ale unui spital. http://content.jeffersonhospital.org/content.asp?pageid=P01172
  13.08.2010 20:06 
lamurit pruna
Am citit cu interes si pana la urma tot nu am inteles cui trebuie sa ma adresez. Acest articol m-a "lamurit bustean". Sper sa nimeresc unde trebuie.
  12.08.2010 20:20 
Din ceea ce am observat pana acum, citind diverse articole pe aceasta tema,articolul de fata fiind evident inclus, depinde foarte mult din perspectiva cui e scris articolul. Psihiatrii sunt predispusi sa isi valorizeze meseria, iar acelasi lucru il pot spune despre psihologi, accesand un site de psihologie. Parca inca se poarta o lupta intre ghilimele intre aceste doua profesii.
  21.07.2010 18:19 
suparare
nu cred ca un psiholog,ma scoate din starea in care ma aflu eu acum ,daca nu poti singur ,atunci nimic nu mai e de facut,decit sa o iei pe urmele madalinei
  28.06.2010 15:00 
Psihologia ştiinţa care cuprinde toate ştiinţele
Confuzie, multă confuzie. Dar la ce te poţi aştepta de la un psihiatru (păcat de cunoştinţele medicale). Am cel mai mare respect pentru medici, dar din păcate psihiatrii nu vor să recunoască nici acum că merg într-o direcţie greşită. Singurele lor arme sunt medicamentele..care ce fac ? Aţi ghicit deja răspunsul, distrug sistemul nervos. Nu vreau să amintesc aici de confuziile la nivel mondial în care milioane de copii au fost diagnosticaţi cu autism sau cu SAD sau SADH. Un adevărat genocid care s-a sfârşit pentru mulţi copii cu dependenţa de droguri. Şi aceste greşeli au abundat de-a lungul timpului. Asta nu vor să recunoască psihiatrii, dar ce este cel mai grav este faptul că pentru un psihiatru toată lumea are probleme. Are omul o problemă nu are el trebuie să fie diagnosticat. Şi dacă psihiatria este atât de tare de ce în ultimul timp mai toţi psihiatrii o fac pe-a psihologii ? Pentru că foarte mulţi şi-au dat seama de abuzurile care se fac în psihiatrie şi că de fapt merg pe o direcţie greşită. Şi pentru cine nu ştie, terapiile sunt acreditate numai de Colegiul Psihologilor din România. Din păcate trebuie să recunosc că deşi psihologia a ajuns atât de departe (la academia de la Moscova, cea mai tare din lume, se studiază parapsihologia şi nu parapsihiatria), psihologii sunt foarte slab pregătiţi. Cu adevăraţi psihologi buni sunt foarte foarte puţini. Ca o concluzie să nu vă miraţi dacă nu peste mulţi ani psihiatria va fi o ramură a psihologiei (cum de fapt aşa şi este). Psihologia priveşte omul în interdisciplinaritate, holografic, luând în calcul toate aspectele fiinţei umane (nu numai din punct de vedere medical)şi de aceea poate fi numită pe drept cuvânt ştiinţa ştiinţelor. Numai până acum în psihologie sunt recunoscute de lumea ştiinţifică cel puţin 50 de ramuri distincte în psihologie.
  19.04.2010 10:20 
psihologia intervine
Pacat ca dl. Popa, vorbind atat de frumos despre cele doua nobile meserii, face greseala de a considera psihologia neinterventionista, aproape pasiva... Psihoterapiile sunt axate, in majoritate, pe interventie, avand scopul de a optimiza individul la un moment dat. Doua exemple: psihoterapia analitica si psihoterapia cognitiv-comportamentala. Daca psihologia nu ar avea ca obiectiv optimizarea umana (deci implicit interventia), nu s-ar fi nascut psihoterapiile, pe care, din trufie si ignoranta, medicii psihiatri le subestimeaza si acum. Ar insemna ca psihologia este o stiinta la fel de pasiva ca si filosofia sau antropologia. Dar cine a trecut macar printr-o carte de psihologie, a vazut potentialul de actiune pe care il transmite informatia stiintei psihologiei. Multumesc.
  18.04.2010 15:02 
confuzii
Este bine sa nu confundam situatiile .In general cind nu stapanim ceva facem confuzii,deci fiecare cu specialitatea lui.
  29.03.2010 17:17 
psihiatru vs psiholog
psihologul gaseste bolile psihice ca fiind psihogene{au cauze psihologice,ce tin de istoria individului},psihiatru le abordeaza fenomenologic sh apeleaza la pastile.Psihologul este mai analist sh cauta cauze subliminale la simptomul pacientului,psihiatru denumeste boala sh prescrie cele necesare.Desigur psihologia are un domeniu mai larg de cercetare,a omului normal sh intra sh in patologic,exista psihologia transporturilor,muncii,pedagogica,militara etc,pe cand domeniu psihiatriei este mai limitat ocupanduse de "omul q probleme".
  26.03.2010 13:06 
nimic nou
daca D-zeu ne iubeste ceea ce eu una cred ca e adevarat credinta nu e doar un pansament e un tratament complet.si cand zic credinta nu ma refer sa mergem in fala la biserica ci sa simtim iubirea ce i-o purtam seamanului si lui D-zeu.am avut multe probleme peste care doar speranta si credinta m-au ajutat sa le depasesc.si cum zic si psihologii tratament fara iubire si vointa de a invinge nu exista,sau voi nu stiti k D-zeu si iubirea fac tot imposibilul sa devina posibil?
  24.03.2010 20:24 
patologie
Mie,una,mi se pare interesant acest articol(si tot ce tine de domeniul psihologiei si psihiatriei),si este bine sa fie retinut de cat mai multi oameni.Astfel,lumea s-ar mai schimba putin
  20.01.2010 13:24 
pentru voi
un mic ajutor la adresa aici.pentrutine@yahoo.com
  20.01.2010 13:09 
voi
Trebuie sa vedem psihologul nu ca un doctor ci ca un prieten care te ajuta sa te cunosti pe tine insuti si care are o specializare in a te ajzta sa iei o decizie favorabila in situatii dificile.
  18.01.2010 21:42 
buna
BUNA AS AVEA NEVOIE DE UN PSIHOLOG.DACA nu stau de vorba cu cineva simt ca inebunesc doresc ajutor astept raspuns pe mail puiu.marian@yahoo.co.uk
  30.12.2009 08:26 
salut as avea nevoie urgent de un medic psihiatru,psiholog,sufar de tulburare de adaptare,anxietate etc.am luat tratament un an.a fost ok,acum starea derau a revenit.dar cu alte simtome.as vrea sa stiu un cabinet care sa aiba niste preturi modice si un medic care sa te conssulte mai mult de 10 min din buc
  05.12.2009 12:17 
GRAV
In situatia in care ai nevoie de psihiatru, nu este de loc o prostie, este chiar NECESAR UN CONSULT DE SPECIALITATE, numai ca ceste sedinte au preturi mari ptr oamenii de rand.
  13.11.2009 21:58 
Prostie
PSIHIATRII ar trebui sa vada de nebunii lor si sa nu mai prescrie medicamente pentru oameni care NU au nevoie de ele...
  18.09.2009 08:48 
rulles
psihologii ar trebui sa stea cuminti in banca lor si sa nu mai scoata din prostie medicatia psihiatrica
  21.08.2009 15:40 
informatii
...ajutati-ma si pe mine va rog cu informatii..si mai concret...exista posibilitatea de a studia psihiatria in afara fac de medicina?....ca specializari, sau...orice... ps. scuze pentru exprimare
  08.07.2009 17:31 
prea multe erori
Din nefericire, articolul dlui doctor este plin de informatii eronate, prea multe pt a le contabiliza aici. din nefericire, in locsa informeze corect, dl doctro dezinformeaza. In baza aceseti pareri "de specialitate", multi posibili pacienti sevororienta gresit inalegereape carre o vor face atunci cand se vor hotari sa consulte un specialist. Aveti amabilitatea si verificati mereu opiniile cuiva prin cel putin oaltasursa. Psiholog psihoterapeut de orientare dinamica Ioana S.
  02.07.2009 09:49 
excroc sentimental, mincinos patologic
Cum sa conving un om, se pare suferind, sa mearga la psiholog si dupa, daca este cazul, sa mearga la psihiatru?
  19.06.2009 01:22 
buna
as vrea sa stiu daca se poate sa fac voluntariat la psihiatrie... adica am doar 15 ani dar mi-as dori foarte tare sa fiu volunara la un spital de psihiatrie... se poate?
  03.06.2009 01:23 
interesant
k e foarte tare si trebuie sa merg si eu l psihiatru...neaparat
  24.05.2009 13:37 
psihologii sunt "dusi"
Am pana in prezent doar pareri proaste despre psihologi.Multi te privesc mai degraba ca pe un cobai sau ca pe un portofel plin.Este de notat formula "psiholog-client psihiatru-pacient"
  06.05.2009 23:44 
psiholog vs psihiatru
psihologul are mare efect asupra persoanelor care isi pierd increderea , au rationament dar intra intr-un sfera fragila unde amplifica problema sau chiar deviaza ajungand ....( paranoia ). cand o persoana ajunge in ultima faza , pierde total controlul asupra situatiei, intra in scena psihiatrul. de multe ori fara a mai putea schimba situatia multa sanatate Ciprian Tataru Cluj Napoca
  03.02.2009 17:12 
Nu e chiar asa mare problema !
Nu este o problema asa de mare ( zic eu ) deoarece intotdeauna se poate gasi o cale de consens,de mijloc! Un exemplu elocvent sa spunem in care chiar conlucreaza medicul psihiatru cu psihologul este acela in care, un pacient este trimis la medicul psihiatru cu un diagnostic prezumtiv! Medicul psihiatru asculta ""plangerile"" pacientului si pentru o mai buna diagnosticare ( mai corecta ) il trimite pe pacient la psiholog , pentru ce? Pentru testare psihologica. Acolo i se fac testarile necesare, se determina acei ""indici"" si dupa inerpretarea testului pacientul se intoarce la psihiatru ! Iata deci o conlucrare utila PSIHOLOG - PSIHIATRU ! Cat despre afirmatia domnului / doamnei de mai sus "...trebuie sa apuce o cale..."" Preotul dupa parerea mea ajuta doar atunci cand ""bolnavul"" sau mai bine zis pacientul crede atat de tare incat sa se ""autotrateze"" prin ( si e intinsa mult afirmatia ) ""autosugestie"" Toate Bune !
  06.11.2008 18:37 
O mare problema
Dupa parerea mea e o mare problema aceasta a psihologului versus psihiatrul, ar trebui inventata o noua categorie de specialisti care sa iti indice calea catre unul sau altul. Intr-adevar omul e in dilema atunci cand trebuie sa apuce o cale nu stie daca e medicul, psihologul sau preotul si de cele mai multe ori nu mai marge nicaieri asa ca apreciez ca exista si persoane care incearca sa echilibreze balanta si doar sa dea lamuriri. Multumesc
  17.09.2008 12:22 
Are importanta ?
In patologiile usoare te ajuta psihologul. Este chiar placut, interesant sa te descoperi, sa te cunosti mai bine. Din pacate, oamenii din Romania se duc arareori la psiholog si cand cred ca trebuie sa o faca, au deja nevoie de un psihiatru. Cei mai multi, nici nu fac deosebirea intre o depresie si o psihoza, iar printre noi se plimba o multime de depresivi, tarandu-si ranile sufletului, asteptand si sperand sa vina o zi in care sa poata zambi din nou, fara a cere ajutor medicului.
  02.07.2008 15:54 
intrebare
Cine a scris articolul este cumva pshihiatru?
  08.06.2008 20:20 
titlu
Cum ati spus chiar voi, si psihologul si psihiatrul sunt formati si deformati de perioada de scolarizare. Indraznesc sa spun ca sunt doar deformati nu si formati. De ce? Pentru simplul motiv ca se considera invatati de scoala, si capabili sa rezolve datorita unor cunostiinte probleme sufletesti. Ori sufletul domnilor nu este un mecanism (pentru simpul motiv ca are posibilitatea de a alege) pe care sa-l repuneti din nou in functiune dupa anumite 'metode' fie prin consiliere, fie prin terapie. Singurul lucru de care are nevoie, este iubirea. Ea este cea care ofera si increderea si stimulul pentru ca nu voi, ci chiar 'pacientul' sa vrea nu sa se vindece, ci sa traiasca sanatos si fericit. Si singurul care poate sa se vindece folosindu-se chiar de propria sa vointa este pacientul. Daca pacientul nu vrea sa se vindece, puteti voi face orice, ca nu faceti nimic. Punct. Iar simplul fapt ca tratati pe cineva ca si bolnav si-l primiti in cabinete, si il trimiteti la doctori si la spitale sau sanatorii, nu vor face altceva decat ca omul respectiv sa se creada cu adevarat ca este bolnav si sa aiba toate sansele sa ramana asa. Bolile sufletesti nu sunt boli domnilor, ci neputinte! Ar fi cazul sa nu mai faceti pe doctorii si sa incepeti sa constientizati ca ceea ce ati invatat in scoala nu va ajuta aproape cu nimic. N-ar fi rau din partea dumneavoastra sa vindecati oamenii incognito daca tot sunteti atat de specializati. Atata timp cat este o profesie care se invata nici psihologia nici terapia nu va face nimic, daca lipseste elementul ei profund uman. Omenii sa fie oameni. S'atat. Apoi daca tot acceptati ca exista suflet, chiar stiinta pe care o studiati demonstreaza ca este legata de suflet, (psyche=suflet, logos=stiinta), ar trebui sa acceptati si existenta lui Dumnezeu, pentru ca nu se poate fara. Iar daca voi sunteti doar oameni ar trebui sa constientizati ca sufletul nu poate fi vindecat de oameni, sau in orice caz nu de niste oameni care nu sunt invatati de Dumnezeu cum sa faca asta. Si iarasi cheia vindecarii este iubirea. Nu este rusine omule ca ai nevoie de iubire, chiar daca nu o cauti cu innadinsul. Omul este fiinta iubitoare. Asa ca domnilor inainte de toate... increstinati-va! si mai departe veti stii ce sa faceti. Mai intai pe tine si apoi pe altii. Sa nu creada nimeni ca poate ajuta pe altcineva fara sa-l cunoasca si daca nu se cunoaste cineva pe sine fata de care este cel mai apropiat si cu are petrece tot timpul, cum va putea sa cunoasca pe celalalt si sa-l ajute?!? "Invatati de la Mine!" zice Hristos.
  04.06.2008 20:13 
:|
Mi se pare aiurea articolul:|... Cumva voi trimite-ti omul doar la psihiatru... si psihologii ce sa mai faca? Au si ei o specializare... sunt si ei buni si de multe ori fac minuni in consiliere... nu gata... cum ai problema te duci la psihiatru... nu mi se pare ca sunteti obiectivi:|
  30.05.2008 14:35 
Interesant articol
Este foarte bine structurat articolul si ar trebui citit de toti cei care nu inteleg aceasta diferenta dintre psiholog si psihiatru..
  05.04.2008 12:43 
Te-ai trezit si tu vorbind?
Comentariul dinainte mi se pare total pe dinafara. Probabil ca aveti o problema personala cu dl. doctor... Asa ca... "lasa-neeee, lasa-neeee"!!!
  25.03.2008 09:58 
"ADEVARAT" Sunt intru totul de acord cu opinia anterioara. De mai multe ori am avut o stare oarecum de revolta citind articolul pentru ca are un caracter foarte pronuntat PRO-psihiatrie, si asta gandindu-ne ca ar fi trebuit sa fie un articol obiectiv . Psihiatrii in general nu se mai specializeaza si pe psihoterapie, decat rarisim , considerand ca stiu destul deja, iar modul lor de tratament al problemelor este de a umple pacientul de medicamente aceasta neducand la rezolvarea efectiva a problemei ci la "sedarea", uitarea ei momentana. In general cand tratamentul e intrerupt toate problemele revin. Este un mod mult prea AGRESIV de a "rezolva" ceea ce poate fi rezolvat doar prin intelegere si aprofundare nu prin transformare a omului intr-o leguma. Sunt de acord ca tulburarile foarte grave, bolile psihice, debilitatile mentale GRAVE este necesar a fi tratate cu medicamente. Plus de asta daca domnul doctor ar fi fost suficient de informat ar fi stiut de exemplu ca la masterul de psihanaliza de la universitatea Spiru Haret (de exemplu) se face curs special de farmacologie." CE SA ZIC... ADEVARUL E CA UNIVERSITATEA SPIRU HARET E TARE DE TOT, MARE SPECIALIST TREBUIE SA IESI ABSOLVIND CURSURILE UNEI ASTFEL DE FACULTATI... MAI BINE TACI CHITIC SI NU MAI ZI LA NIMENI NIMIC DESPRE PREFERINTELE TALE EDUCATIONALE. VAI, VAI... FACULTATI DE 2 LEI CU EXAMENE PE INTERNET... BUNA TREABA!!!
  25.03.2008 09:41 
"Cum as putea lua legatura cu dumneavoastra am o problema care nu o pot rezolva singura. Am mare nevoie de un pshiolog. As dori daca se poate adresa dumneavoastra de email, am mare nevoie de dumneavoastra si simt ca trebuie cat mai repede." Draga mea, se pare ca nu ai inteles nimic din articol, zici ca ai mare nevoie de psiholog, pe cand omu' zice clar ca e psihiatru.. .mai citeste articolul si hotaraste-te de cine ai nevoie.
  29.02.2008 22:08 
Nu am deloc incredere in mine
Cum as putea lua legatura cu dumneavoastra am o problema care nu o pot rezolva singura. Am mare nevoie de un pshiolog. As dori daca se poate adresa dumneavoastra de email, am mare nevoie de dumneavoastra si simt ca trebuie cat mai repede.
  24.01.2008 23:10 
Psihologii se supraapreciaza
Ei hai ca nu e chiar asa cu facultatile astea, este o tampenie sa spui ca facultatea de medicina e mai usoara ca pshihologia!! Este de 1000 ori mai grea si nu uita draga...si cu 2 ani mai lunga!
  22.01.2008 08:29 
Complexare
Acesta este un articol in care ies clar la iveala complexele unui medic. Aveti o mare problama ca uneori pacientii va confunda cu psihologii, care "AU DOAR O FACULTATE" si nu doua ca asa-zisii doctori psihiatri. Fie vorba intre noi, ca scriu in cunostinta de cauza, chiar credeti ca rezidentiatul e o a doua facultate. Pur si simplu va duceti si veniti de la servici, cu un programel destul de lejer. Hai sa lasam deoparte chestia asta cu a doua facultate, ca suna a complexat. Si la facultatea de psihologie se invata foarte mult si sunt mai seriosi ca cei de la medicina. Si nu trebuie dati bani ca treci de un examen, ci pur si simplu, inveti.
  12.01.2008 13:46 
Pe mine m-a ajutat
Am avut o problema in casnicie, careia i s-a alaturat si lipsa increderii de sine si altele, in fine nu pot explica ce-am simtit in perioada aceea in cateva cuvinte, concluzia fiind ca am avut cateva sedinte la psiholog impreuna cu sotul meu, pentru ca amandoi trebuia sa fim acolo sa incercam sa depasim momentul sa ne faca sa intelegem si sa acceptam situatia. La inceput nu m-a incantat ideea, nu pentru ca n-as fi avut incredere in sfaturile acestuia, ci pentru ca acest lucru m-a pus de fapt sa recunosc ca avem o problema. Dupa asta a fost usor, ca sa zic asa. Am gasit o femeie psiholog, care ne-a ajutat sa depasim momentul. Acum ma bucur ca am facut-o.
  27.12.2007 11:47 
Nu mai am incredere
Am ajuns sa accept o programare (cu trimitere de la medicul de familie) la un psihiatru (pentru ca in oraselul meu de provincie nu exista psiholog), care cica mai e si cel mai bun din oras, pentru un episod depresiv cauzat de problemele financiare si familiale foarte mari pe care le am de o viata. Am pornit de la ideea ca pot vorbi sincer despre orice cu acel om, ca doar din acesta cauza am acceptat sa ma duc, si am iesit de acolo scarbita si dezamagita, ca nimeni si nimic nu ma va convinge sa mai calc intr-un cabinet al vreunui astfel de asa -zis " medic" de provincie. In afara de faptul ca a incercat sa ma convinga ca dieta mea alimentara, de fapt conduita alimentara pe care o urmez ca stil de viata (nu mananc prajit de 8 ani, nici porc, nici mizerii cumparate din fast food-uri, mezeluri si alte porcarii) nu este buna, mi-a indus prin dialog ca ar fi mai bine sa ma apuc sa bag in mine un porc prajit pe zi daca s-ar putea (ca doar asta sunt invatati in facultati, cum sa spele creiere si cum sa se joace cu mintile oamenilor, recunoasteti ca etica profesionala nu ii caracterizeaza pe toti, nu exista padure fara uscaturi). M-a trimis afara la o tigara, desi am specificat ca nu fumez, si ceea ce a reprezentat bomboana pe coliva, culmea nesimtirii, caci eu permit nimanui sa-si bata joc de situatia mea sociala si financiara (cu atat mai mult ca o facea pe timpul meu si pe banii mei, nu pe timpul lui, ca el era paltit sa stea acolo), a avut tupeul sa imi spuna ca doar in mintea mea nu pot, dar ca daca vreau pot sa ma intretin cu 250 ron pe luna din care sa platesc chirie, intretinere (caldura, curent si tot ce mai include), gaze, mancare, medicamente, etc. Mai toti medicii adevarati pleaca din tara, nu ii condamn, eu nu am posibilitatea sa plec, ca as pleca, iar medici buni nu mai gasim decat in orasele mari ale tarii, iar eu nici asta nu imi permit, sa merg la o consultatie la persoana care se pricepe sa-si faca meseria.
  25.12.2007 09:07 
De ce intretineti confuzia? Este o diferenta notabila intre psiholog si psihoterapeut
Azi vorbim despre psihiatri, psihologi si psihoterapeuti considerand ca fiecare are ca obiect al muncii: omul - sanatatea omului. In fapt cei care se ocupa de aceasta problema sunt numai psihiatrii si psihoterapeutii. Pentru a deveni psihoterapeut nu este suficient sa urmezi cursurile facultatii de psihologie ci sunt obligatorii ani de formare si minim 150 ore de dezvoltare personala. Articolul este rautacios minimalizand anii de formare in profesia de psihoterapeut punand semnul egal intre psiholog (formarea de baza) si psihoterapeut. Este nedrept!
  12.12.2007 12:27 
La duhovnic
Trebuie sa mergem la duhovnic cand simtim ca avem probleme, dar sa gasim unul bun in care sa ne gasim linistea si echilibrul.
  30.10.2007 22:23 
Se iveste un pic subiectivismul, dar si incercarea(si partial succesul) constienta de a fi obiectiva. Fain articol. Bravo.
  06.10.2007 19:29 
Va multumesc!!
Acest "comentariu" mi-a ajutat foarte mult in ceea ce voi face!! Multumesc d-na Oprea!!
  03.10.2007 15:36 
cum pot lua legatura cu un psiholog prin internet? Adresa mea este soareclaudia@yahoo.com
  20.04.2007 15:32 
INFORMATIE
CUM POT LUA LEGATURA PRN INTERNET CU UN PSIHOLOG?ADRESA MEA ESTE monicalumi@yahoo.com
  20.04.2007 15:20 
IMI CER SCUZE,CUM AS PUTEA VB.CU DVS.-DR.CARMN OPREA-O ADRESA,UN TELEF.AL DVS.E-MAIL MEU ESTE monicalumi@yahoo.com
  29.01.2007 01:28 
anxietate si fobie
si psihologul si psihiatrul,au rol important,pt un om care nu mai stie,care va fi urm.pas in viata lui.-cand ai nevoie de ajutorul lor,inseamna ca vrei sa traiesti-si nu oricum.
  08.01.2007 14:59 
  30.11.2006 18:07 
de unde stii ?
de unde stii cand sau /si daca ai ales medicul sau psihologul bun ?
  29.11.2006 18:43 
viata de zi cu zi
este ceva interesant
  09.11.2006 13:54 
psihologie
un interviu foarte interesant din care am invatat multe aspecte ale celor doua stiinte.sant studenta in anul I la fac de psihologie UTM.cred eu o stiinta care spune multe despre noi ca indivizi.as dori sa mai citesc asemenea articole si eventual intr o zi nu prea indepartata sa mi pot spune parerea din punct de vedere profesional.....elena stancu
  24.09.2006 16:04 
  26.08.2006 20:47 
in linii mari, fiecare dintre noi ar trebui sa cunoasca diferentele intre cele doua ipostaze. ceea ce frapeaza este faptul ca unele persoane, de formatiune medic generalist,de exemplu, nu sesizeaza aceste diferente.trist, foarte trist, dar au pretentia ca un proaspat absolvent al facultatii de psihologie sa poata prescrie un tratament medicamentos pentru o anumita afectiune psihica.
  19.04.2006 07:34 
ADEVARAT
Sunt intru totul de acord cu opinia anterioara. De mai multe ori am avut o stare oarecum de revolta citind articolul pentru ca are un caracter foarte pronuntat PRO-psihiatrie, si asta gandindu-ne ca ar fi trebuit sa fie un articol obiectiv . Psihiatrii in general nu se mai specializeaza si pe psihoterapie, decat rarisim , considerand ca stiu destul deja, iar modul lor de tratament al problemelor este de a umple pacientul de medicamente aceasta neducand la rezolvarea efectiva a problemei ci la "sedarea", uitarea ei momentana. In general cand tratamentul e intrerupt toate problemele revin. Este un mod mult prea AGRESIV de a "rezolva" ceea ce poate fi rezolvat doar prin intelegere si aprofundare nu prin transformare a omului intr-o leguma. Sunt de acord ca tulburarile foarte grave, bolile psihice, debilitatile mentale GRAVE este necesar a fi tratate cu medicamente. Plus de asta daca domnul doctor ar fi fost suficient de informat ar fi stiut de exemplu ca la masterul de psihanaliza de la universitatea Spiru Haret ( de exemplu) se face curs special de farmacologie.
  22.02.2006 16:49 
Psiholog vs Psihiatru
Interesant punctul de vedere al domnului Cristi Popa, medic specialist psihiatru. NU sunt de acord cu dumnealui atunci cand spune ca doar patologia usoara trebuie tratata de psiholog. In 1998, una din prietenele mele, a murit tragic in urma violentelor la care a fost supusa de catre viitorul sot. Am suferit un soc la aflarea mortii ei si, pe fondul unei sensibilitati accentuate de probleme din copilarie, am fost diagnosticata de psihiatru cu tulburari de somatizare. Nu am putut sa ma deplasez decat cu mare dificultate, nu am putut sa vorbesc decat cu mare dificultate, aveam atacuri de panica, ma durea stomacul, colecistul imi creea probleme etc. Doamna psihiatru care este o somitate in domeniul medical clujean mi-a prescris un pumn de medicamente. La inceput le-am luat insa efectul a fost invers. Nu numai ca nu m-am linistit, sa ma fi vazut cum eram, ca un caine violent inchis intr-o cusca prea stramta. O stare de rau, atat psihica cat si fizica, m-a dominat pana in momentul cand sotul meu m-a obligat sa intrerup tratamentul si m-a dus la un psiholog. Am facut psiho-terapie mai bine de un an si jumatate si am invatat in acea perioada cum sa inving atacurile de panica, cum sa inlatur toate gandurile negative si cum credinta in Dumnezeu, in cazul meu, a reusit sa ma echilibreze. Va doresc multa sanatate (psihica) tuturor!
  22.02.2006 14:23 
speranta
parerea mea este ca in cazul unor astfel de probleme,si nu numai,un rol deosebit de important il au si familia, prietenii, anturajul... un mediu plin de dragoste si de incredere, este cu atat mai necesar cu cat problema este mai mare... daca exista si credinta in Dumnezeu si sprijinul unui duhovnic, care are un rol asemanator cu al unui psiholog, un adevarat sprijin atat pt. cel cu probleme, dar si pt.famlie. deci, in nici un caz nu trebuie sa ne pierdem speranta...
  19.01.2006 17:48 
incertitudine
Asa cum spunea si una din cititoarele acestui articol trebuie sa stii daca ai nevoie de consiliere si de ce fel de consiliere ai nevoie.Nu stiu daca gresesc dar cred ca din cind in cind toti avem nevoie de un sfat , de un cuvint incurajator, de ,,paiul supravietuitor'' de care sa ne agatam.Si atunci cind linga noi nu se afla nimeni , sau daca e nu se pricepe, nu-i pasa , nu stie sau nu vrea sa ne ajute, avem nevoie de aceea persoana capabila din punct de vedere profesional sa ne ajute. Din pacate cei mai multi dintre noi nu stim unde sa o cautam sau nu avem timp sau in cazul meu localitatea de resedinta e una departe de toti si de toate. Asemenea initiatite , prin intermedinul internetului daca nu fac minuni macar ne ajuta .Sa nu devenim disperati.
  19.01.2006 17:48 
trebuie sa stii ce vrei
un depresiv trebuie sa aiba siguranta ca este depresiv si pentru asta are nevoie de psihiatru.urmand tratament medicamentos, este foarte util pentru vindecarea sa cat mai rapida si pt a evita recidiva, sa faca si psihoterapie la un psiholog, care il va ajuta sa isi formeze un comportament cognitiv bun.costurile sunt mari dar suferinta este si mai mare.
  19.01.2006 17:48 
Sa nu exageram!
in cazul bolnavilor psihici, si nu a unor tulburari oarecare,in care duhovnicul nu are cum sa actioneze eu stiu ca acesta colaboreaza cu un psihiatru care ii prescrie o anumita medicamentatie. exista chiar si duhovnici absolventi ai facultatii de psihologie. cazul tanacu,al exorcizarii, este unicat. oricum tanara de care era vorba a fost trimisa si internata la spitalul de psihiatrie unde a primit un tratament. cand s-a intors la manastire, maicile au avut grija sa-i dea in continuare medicamentele respective. cand aceasta a inceput sa faca crize, au chemat ambulanta care a refuzat sa vina in acel moment. oricum, mie mi s-a parut exagerat de mediatizat si comentat cazul tanacu, dar asa sunt stirile, orice este anormal trebuie prezentat. dar acum daca vedem ca sotul si-a ucis sotia din gelozie(cel mai frecvent) sau din alte motive, daca X s-a sinucis fiindca avea un trai greu, daca Y a iesit dezbracat pe strada sau in balcon, daca Z a baut si apoi s-a batut sau chiar a ucis pe cineva, nu inseamna ca daca avem sot/sotie o vom ucide, daca avem o viata plina de griji si lipsuri ne vom sinucide, sau vom iesi dezbracati pe strada, daca bem vom omori pe cineva. nu se poate generaliza pornind de la cazul tanacu. rationamnetul ar fi cu totul eronat. eu vreau sa cred ca majoritatea dintre noi avem o minte deschisa si matura, capabila sa analizeze, sa judece si sa traga concluzii veridice cu realitatea.
  19.01.2006 17:48 
am uitat sa mai zambim
rusinea de a merge la psiholog tine de mentalitatea romanului. prefer sa ajunga o moda consultarea unui psiholog. macar asa poate o sa putem sa vedem lumea mai lipsita de griji.si, in definitiv, de ce conteaza mai mult "gura-satului" decat vocea noastra interioara??
  19.01.2006 17:48 
pentru danuta
cum iti prescrie duhovnicul un medicament in cazul in care ai o nevoie vitala de asa ceva?! orice stie ca rugaciunea este mai mult decat un pansament atat pentru psihic, cat si pentru fizic. ce te faci insa daca ai probleme psihice grave? ti se face rapid o exorcizare?????
  19.01.2006 17:48 
eu aleg duhovnicul
eu cred ca disputa n-ar trebui sa fie aceasta psiholog vs. psihiatru, ci psiholog vs. duhovnic. va spun sincer ca am fost la psiholog si pur si simplu ma lasa doar pe mine sa vorbesc, sa spun ce vreau, dar problema nu mi s-a rezolvat, el nu a contribuit cu nimic. duhovnicul in schimb m-a ajutat enorm de mult, si intr-un an de zile am depasit problema. sufletul are nevoie sa se destainuie unui om pe care il simte ca este cu adevarat langa el, care-l primeste la orice ora din zi si din noapte, care se jertfeste oricand pentru el, rupand din el, din timpul sau, intrerupand orice activitate, uitand de sine fara parere de rau. am observat cum duhovnicul "se arunca in prapastie" ca sa te scoata pe tine. sedintele la psiholog sunt programate, platite. nu zic ca se creeaza legaturi afective intre pacient si psiholog, dar nimic nu se compara cu taina sfintei spovedanii.
  19.01.2006 17:48 
sinceritatea
Eu cred ca e un lucru absolut normal sa apelezi la una din cele doua pers,problema e ca multi dintre noi nu recunosc ca au probl si se eschiveaza foarte mult in momentul in care trebuie sa faca acest pas.toate acestea pleaca din subconstient si tocmai de aceea lumea ar trebui sa invinga aceste temeri apeland la specialisti.Pshiholog sau psihiatru?alegerea poate fi facuta in functie de nevoile fiecaruia.si inca un lucru lumea ar trebui sa fie mai mult informata despre acest domeniu astfel nu s-ar mai crea confuzii.
 
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie