Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Investigatii
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Investigatii > Primul examen ginecologic al fiicei tale

Primul examen ginecologic al fiicei tale

Momentul acesta nu este usor pentru o adolescenta, chiar daca pentru tine a devenit demult rutina. Sentimentele care o incearca acum sunt contradictorii, se simte vulnerabila, stanjenita... Faptul ca "orice femeie trece si prin asta" nu o incurajeaza deloc. Are nevoie de tine acum, sa-i fii alaturi si sa-i raspunzi la intrebari.
La ce varsta ar trebui efectuat primul consult ginecologic?

In principiu, medicii recomanda ca orica tanara sa mearga la medic dupa implinirea varstei de 18 ani sau mai devreme, daca si-a inceput deja viata sexuala. Bineinteles, in cazul in care adolescenta are una sau mai multe dintre urmatoarele simptome: dureri abdominale, dereglari frecvente sau prelungite ale menstruatiei, secretii vaginale anormale, controlul medical de specialitate se impune de la sine, indiferent de varsta fetei.

Pentru multe fete, ideea unui astfel de consult este infricosatoare, le face sa se simta nervoase, vulnerabile si extrem de jenate. Ca mama, este important sa fii alaturi de ea, explicandu-i cu blandete la ce trebuie sa se astepte si raspunzandu-i la orice intrebare, pentru a o ajuta sa-si invinga temerile si sentimentul de jena. Este posibil ca ea sa nu inteleaga de ce trebuie sa mearga la doctor, din moment ce este sanatoasa.

Explica-i ca acest control are trei puncte principale:
  • Informare. Adolescenta poate primi informatii si raspunsuri confidentiale pentru orice intrebari are in legatura cu sexualitatea si schimbarile care se petrec in corpul ei dupa ce devine activa din punct de vedere sexual.
  • Prevenire. Medicul va efectua un control de rutina, pentru a se asigura ca organele aparatului reproducator se dezvolta normal si pentru a putea lua masuri inca din stadiul incipient, in cazul in care constata vreo anomalie.
  • Tratament. Daca adolescenta se confrunta cu diverse probleme (menstruatii dureroase, dereglari hormonale, secretii patologice, etc.), doctorul va institui tratamentul de rigoare.

De asemenea, spune-i ca, desi consultul implica mai multe etape, durata acestuia este scurta - in total, nu mai mult de zece minute.


Cum alegeti medicul ginecolog?

Multe mame le recomanda fiicelor acelasi specialist la care merg si ele. Este, desigur, o varianta, insa nu-i impune acest lucru, daca ea nu simte astfel. Chiar daca pana acum tu ai fost cea care a luat cele mai importante decizii pentru ea, este momentul sa o implici si sa tii cont de dorinta sa.

Discutati despre acest subiect. Ce medic ar prefera? Un barbat sau o femeie? Mai tanar sau mai in varsta? Punctele de vedere sunt impartite. Unele fete isi doresc sa fie consultate de o femeie, din considerentul ca se afla "de aceeasi parte a baricadei", in timp ce despre specialistii barbati se stie ca sunt foarte rabdatori si dau dovada de multa intelegere fata de tanara pacienta.

Intreab-o daca ar dori sa stai si tu in cabinet pe durata consultului si respecta-i decizia, indiferent care ar fi aceasta si las-o sa discute si intre patru ochi cu medicul. In fond, iti doresti ca ea sa-i impartaseasca acestuia tot ce i se intampla, sa-si edifice orice problema - si s-ar putea sa ezite sa deschida subiectul in prezenta ta. Stim ca nu-ti este usor, dar obisnuieste-te cu gandul ca a devenit o domnisoara si are dreptul la intimitate.


Despre control in sine...

Inainte de examenul ginecologic propriu zis, ar fi indicat sa discuti cu ea si sa o ajuti sa-si faca idee despre ceea ce urmeaza sa se intample. Ea va discuta cu medicul si trebuie sa fie pregatita sa raspunda la urmatoarele intrebari:

  • Cand ai avut ultima menstruatie?
  • Ti-ai inceput viata sexuala? Daca da, te protejezi? Ce masuri contraceptive folosesti?
  • Ai dureri in timpul menstruatiei, inainte de aceasta, sau sangerari masive?

Este important sa fie cat mai relaxata si sa aiba incredere in medic, pentru a raspunde sincer, chiar daca subiectul o stanjeneste. Incurajeaz-o sa-i puna intrebari.

In ceea ce priveste examenul fizic, explica-i ca, de regula, acesta include doua parti: palparea sanilor si examinarea ginecologica propriu-zisa. Aceasta din urma le sperie uneori pe fete, care se simt extrem de jenate de aceasta ipostaza. De aceea, este important sa stati de vorba in prealabil, sa o asculti si sa o linistesti. Eventual, daca si ea vrea, povesteste-i cum a fost pentru tine aceasta experienta. Spune-i ca nu va fi nimic dureros si ca se va termina mai repede decat ar crede.

Dupa ce consultul s-a incheiat si ati parasit cabinetul medical, incurajeaz-o sa-ti spuna ce simte - fara a o forta, daca deocamdata nu vrea sa discute despre acest subiect. Pentru unele fete, primul consult ginecologic echivaleaza cumva cu o confirmare a faptului ca au intrat in randul femeilor. Prin urmare, este firesc sa se gandeasca la aceste aspecte si sa fie preocupata si usor retrasa. Acorda-i timpul necesar si las-o sa stie ca puteti discuta de indata ce se va simti pregatita.
de TopSanatate
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  02.02.2007 18:07 
nu ar trebui sa-ti fie tema,dak simti k te iubeste,fa-o dar PROTEJATI-VA
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie